Remember The Titans

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-02-2005

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Remember The Titans (DVD)
Samenvatting

In 1971 worden in het plaatsje Alexandria, Virginia in het kader van rassenintegratie drie scholen samengevoegd tot één school, de T.C. William Highschool. De jonge zwarte coach Herman Boone (Denzel Washington) wordt aangesteld als hoofdtrainer van het footballteam, de T.C. Wiliams High Titans en vervangt de zeer succesvolle coach Bill Yoast (Will Patton). Tegen de zeer roerige achtergrond van discriminatie en rassentegenstellingen ziet Boone zich voor de moeilijke taak een team te maken van de groep haatdragende en opstandige jongens. Bill Yoast, die aanvankelijk van plan was te vertrekken, blijft op aandrang van de blanke jongens en wordt de assistent van Boone. Boone start met een twee weken durende keiharde training in een trainingskamp. Ondanks hun geschillen proberen beide coaches samen te werken. Heel langzaam weet Boone door keiharde discipline van de groep een dynamisch en samenhangend team te maken. De jongens leren elkaar ongeacht huidskleur of geloof te respecteren. Boone krijgt bij zijn training onverwachts hulp van twee spelers, de zwarte Julius Campbell (Wood Harris) en de blanke Gerrie Bertier (Ryan Hurst), die gedurende het kamp vriendschap met elkaar sluiten. Eenmaal terug in Alexandria is het team wel geïntegreerd maar lopen ze keihard op tegen de grote tegenstellingen in de rest van de gemeenschap. The Titans beginnen aan hun football seizoen.

Commentaar

Remember the Titans is de verfilming van een waar gebeurd verhaal over het footballteam de T.C. Williams High Titans, die dankzij hun inspirerende coach het ongunstige tij weten te keren en in alle opzichten ware kampioenen worden. Schrijver Gregory Allen Howard liep per ongeluk tegen dit verhaal op toen hij op een dag hoorde van een succesvol footballteam. Tot zijn verrassing praatte men over een team uit 1971 en hij bedacht dat het dan wel een heel bijzonder team moest zijn geweest als men er 30 jaar later nog zo enthousiast over praat. Howard schreef het verhaal voor deze film, alleen bleek geen enkele filmmaatschappij geïnteresseerd. Totdat Howard in contact kwam met Jerry Bruckheimer (bekend van Armageddon, The Rock en Pearl Harbor), die samen met Disney begon aan de productie van de film. Op aangeven van Disney is het script van de film wel ‘minder hard’ gemaakt en zijn veel harde discriminerende confrontaties geschrapt of verzacht. Voor de hoofdrol had men direct Denzel Washington voor ogen. Bij de productie zijn beide echte coaches Yoast en Boone betrokken geweest. Bruckheimer heeft zelfs een reünie met alle spelers uit die tijd georganiseerd. De ook aanwezige acteurs leerden zo hun ‘echte’ karakter kennen.
Remember the Titans is een typische Disney / Bruckheimer ‘feel good movie’ geworden met een zeer heroïsche insteek. Deze heroïek wordt nog eens versterkt door de mooie muziek van Trevor Rabin. Trevor werkte al vaker samen met Bruckheimer bij Armageddon, Con Air en Gone in 60 Seconds. Verder is in de film veel muziek uit de jaren ‘70 gebruikt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 109 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875931291

Extra's

  • Toegevoegde scènes
  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • 3 Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de originele beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. De kleuren van de film worden mooi en natuurlijk weergegeven. Door de gebruikte kleuren wordt een authentiek gevoel van de jaren ’70 gegeven. Het beeld is scherp en detailrijk en heeft een goed contrast en zwartniveau (zwart is echt zwart). Het beeld is vrij van fouten, in sommige scènes is een beetje filmgrain zichtbaar maar zeker niet storend.
De film is verdeeld in 32 chapters. De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig en dubbellaags is. De laagwisseling zit tussen twee scènes en is maar heel kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een beetje groot lettertype en staat nagenoeg geheel in het filmbeeld geplaatst. Een beetje hoog dus.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate van 384 kb/s) op de DVD gezet. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie frontspeakers. De soundtrack wordt vooral bepaald door de mooie muziek van Trevor Rabin die met veel dynamiek en ruimtelijkheid uit de speakers komt. De gebruikte jaren ’70 muziek komt alleen uit de centerspeaker en geeft zo het authentieke monogeluid. Bij de football wedstrijden wordt alles uit de kast gehaald. De surroundspeakers worden hierbij in split-surround (=links en rechts apart geluid) gebruikt en de impact van de harde confrontaties wordt verstrekt door het lage geluid uit het LFE-kanaal.
De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Net als bij de tekenfilms van Disney start ook deze DVD eerst met een viertal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
De menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes met achtergrondmuziek. Op de DVD staan een paar goede extra’s die zeker iets toevoegen aan de film. Tenzij anders vermeld hebben alle extra’s DD2.0 – 192 kb/s geluid en 1.33:1 standaard beeldformaat. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Begeleidend commentaar
Regisseur Boaz Yakin, producer Jerry Bruckheimer en schrijver Gregory Allen Howard geven een enthousiaste en uitgebreide toelichting bij de film. Vooral Yakin praat veel met Bruckheimer die hem veelal aanvult. Howard doet af en toe ook een duit in het zakje.

Featurettes, met keuze voor een drietal korte documentaires.

Remember the Titans (19 min)
Een inspirerend kijkje achter de schermen’ waarin Lynn Swann ons meeneemt naar de set. Veel interviewfragmenten met Bruckheimer, Howard, Yakin, Washington en Patton. Maar het leukste is wel de aanwezigheid van de echte coaches Yoast en Boone waar Swann een kort interview mee heeft.

Denzel wordt coach Boone (6 min)
Een korte documentaire die dieper in gaat op de rol van Washington als coach Boone. Enkele fragmenten zijn een herhaling van de eerste documentaire

En toch is het gelukt… (6 min)
Korte documentaire die ingaat op de realisatie van de film door Bruckheimer en Disney. Ook hier wat herhaling van de eerste documentaire.

Toegevoegde scènes (8 min)
Met keuze voor een zestal scènes die uiteindelijk niet in de film zijn gebruikt of in een kortere versie in de film zitten. Ook een ‘alles spelen’ optie. Het zijn volledig afgemonteerde scènes, dus beeldformaat gelijk aan de film in 2.35:1 anamorf.

Bioscooptrailer (1 min)
Trailer in 1.85:1 letterbox formaat met DD5.1 – 384 kb/s geluid.

Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Remember the Titans is een heroïsche ‘feel good’ verfilming van een waar gebeurd verhaal over het footballteam de T.C. Williams High Titans, die in 1971 dankzij hun inspirerende coach het ongunstige tij van discriminatie en rassentegenstellingen weten te keren en in alle opzichten ware kampioenen worden.
De DVD heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Toegevoegd zijn aantrekkelijke extra’s die een redelijke aanvulling op de film zijn. Toch jammer dat bij de extra’s niet het audiocommentaar van de echte coaches Yoast en Boone zit, een extra dat wel op de regio 1 versie van de DVD te vinden is. Verder een nette DVD presentatie van Buena Vista.

Laatste reacties

Swanski  |  08-02-2006

een typische 'feel good' movie en zeker niet zo'n typische afgezaagde, zeker ook het kijken waard van begin tot eind en de rassenkwestie heeft natuurlijk zijn t...
Lees meer >

Reginald  |  20-02-2005

ik vind dit echt een zeer goede film die iedereen kan zien en zelfs de replacements vond ik nog te pruimen om eens een keer te zien om wat entertainement te heb...
Lees meer >

patrick1975  |  18-02-2005

Heerlijke feelgood! En voor de centen hoef je het niet te laten...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  18-02-2005

Erg leuke film! :) Zeker de aanschaf waard ... :wink:
Lees meer >

markinho  |  18-02-2005

Ik vind dit een hele goede film. Heb hem zelf al enige tijd in mn collectie. Denzel is echt een top acteur en in dat black/white theme vaak erg goed! (Cry free...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  18-02-2005

Als American football fanaat en filmfan kon deze film mij helaas maar matig boeien. Ik was in Georgia in de buurt toen een deel van de film er werd ingebli...
Lees meer >

Jaap22  |  18-02-2005

Sterke sportfilm van Disney, die ik nog ergens op video heb liggen. Ik moet de dvd maar eens een keertje aanschaffen, want het is een herkijkbaar filmpje. Het...
Lees meer >

Wazaa  |  18-02-2005

Deze film (en ook dvd) behoort tot mijn favorieten. Ik ben een fan van sport en van films en deze film legt een goede combinatie tussen de twee. De film wordt d...
Lees meer >

TheGodfather  |  18-02-2005

ken deze film niet maar Denzel is altijd cool :D
Lees meer >

dominique van den hoek  |  18-02-2005

het werd een keer tijd een recentie van deze film :lol: al met al ik heb deze film al een tijd en moet zeggen dat ik het een geweldige film vind.en vooral g...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 58
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.