Evanescence - Anywhere But Home

Recensent:
Nathan Strik
20-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Evanescence - Anywhere But Home (DVD)
Samenvatting

In 2003 brak de band Evanescence (spreek uit: effa nessens) door met hun hitsingle Bring Me to Life. Deze single en hun latere single My Immortal werden ook gebruikt op de soundtrack van de film Daredevil, iets wat natuurlijk altijd leuke reclame is voor een beginnende band. Evanescence circuleerde sinds ongeveer 1998 al een tijdje in het alternatieve circuit onder verschillende namen als \"Stricken\" en \"Childish Intentions\". Dit werd later Evanescence, eerst nog met Amy Lee en mede-oprichter Ben Moody aan het hoofd, maar Moody verliet tijdens de tour de band om nog onduidelijke redenen. Na een succesvolle tour in de Verenigde Staten kwam Evanescence uiteraard ook naar Europa toe. Het concert op deze DVD is opgenomen tijdens een optreden van de band in Parijs. De DVD gaan vergezeld van een live-CD van ditzelfde concert, met als bonustrack een nieuwe studioversie van het nummer Missing, dat nooit eerder officieel werd uitgebracht. Ook bevat de DVD alle videoclips van het album Fallen en staat er wat materiaal op dat achter de schermen werd gefilmd.

Commentaar

De setlist op het screenshot hierboven komt neer op ruwweg 57 minuten muziek, wat natuurlijk een beetje aan de korte kant is voor een compleet concert. Evanescence heeft tal van oude nummers van hun demo-album Origin en verschillende EP\'s die ze hebben uitgebracht voor de doorbraak, die muzikaal nog steeds in hun repertoire zouden passen. Maar de band kiest er helaas voor om zich te beperken tot het bekendere spul. Ook jammer is de wisselende kwaliteit van het concert, met name op het gebied van de zang van Amy Lee, die helaas soms wat onzuiver klinkt. De prachtige loepzuivere stem die te horen is op al het studiowerk van de band heeft minder sprankeling in de live-versies van de nummers en dat is jammer. Dit ligt grotendeels aan al het ge-headbang en gespring van Amy Lee, wat natuurlijk nooit slim is als je lange zuivere uithalen moet produceren. Als de band halverwege het concert een (welkome) rustpauze inlast en Amy achter de piano wat tot rust komt tijdens het prachtige nummer Breathe No More, merk je duidelijk dat de vocale kwaliteiten van de zangeres zeer indrukwekkend zijn (als ze niet aan het rondhupsen is dus). Als fan van de band deed het me dus gedeeltelijk pijn dat het concert niet geheel aan de verwachtingen voldeed, maar hopelijk groeit deze band nog wat als live-act, want er ligt nog zeker potentie om beter te worden. De extra\'s op de DVD zijn zeer welkom, waarbij vooral de prachtige videoclips van de band leuk zijn voor de \'heb\'. Het achter-de-schermen-materiaal moet je van houden, maar ikzelf had na een kwartier (en dit deel duurt ongeveer een uur) al het gegein wel gezien. Het is echt jammer dat de band live toch nog wat tekortschiet, anders had deze DVD zeker een aanrader kunnen zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 57 min
Verpakking: Jewel Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: BMG Music
EAN: 09975192073

Extra's

  • Videoclips
  • Achter de schermen
  • Live CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Om te beginnen met het goede nieuws: het concert is gefilmd in breedbeeld met een hele sloot aan camera\'s en staat anamorf op de DVD. Jammer is wel dat regisseur Hamish Hamilton (die ook registraties voor Peter Gabriel en U2 maakte), toch niet de eerste de beste dus, er zo\'n enorm potje van heeft gemaakt. Het camerawerk laat zich vergelijken met een hyperactieve, aan ADHD-lijdende, MTV-cameraman die stijf staat van de kleurstoffen. Het beeld staat bijna geen seconde stil en de montage stikt van de snelle cuts en de speed-ups. Kortom: het lijkt eerder alsof dit concert door een stel beginners is gefilmd dan door een professioneel camerateam onder leiding van een gerespecteerd regisseur. De beeldkwaliteit op zich is vrijwel het gehele concert lang dus onscherp (vanwege het vele bewegen) en is nog interlaced ook. Het zegt denk ik al genoeg dat er ongeveer 45 screenshots nodig waren om een beetje redelijke shots voor deze recensie te verkrijgen. Verder zag het beeld er goed uit, er is duidelijk gebruik gemaakt van goede camera-apparatuur en tijdens rustige nummers is de scherpte prima, zonder veel noemenswaardige problemen. De kleuren zijn soms wat oververzadigd en hier en daar was wat aliasing waar te nemen. Compressiefouten bleven tot een minimum beperkt. Er zijn geen ondertitels vastgelegd, terwijl DVD nu juist een ideaal medium is om songteksten in de ondertiteltrack te verstoppen.

Geluidskwaliteit

Het concertgeluid is er in twee smaken: een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track en een ongecomprimeerde Linear PCM 2.1 (1536 kbit/s) track. Welnu, staar je niet teveel blind op die 5.1 track, want hij kan echt niet tippen aan de stereo PCM track. De 5.1 weergave is daarnaast ook nog eens kunstmatig verkregen uit de stereo-informatie, waardoor er enkel wat ruimtelijkheid (voornamelijk het publiek) in de achterkanalen te horen is. Onze voorkeur gaat dus duidelijk uit naar de stereo PCM-track, die ook nog eens voorzien is van een LFE kanaal, wat zich vooral uit in een prima basweergave. De geluidsmix is niet altijd even goed; vooral de zang heeft nog wel eens de neiging om te verdrinken in het gitaargeweld. De mixer die hier bezig is geweest is duidelijk een aanhanger van de filosofie: zo hard mogelijk dus open met die schuiven, en dat levert niet altijd de beste geluidsmixen op. Een goede DVD wel om je buren mee wakker te krijgen of te houden.

Extra's

Anywhere But Home ligt in twee versies in de winkel. In een DVD-keepcase, met gratis CD, of (als je in de CD-schappen kijkt) in een CD-jewelcase, met gratis DVD. Het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk. Welke versie je ook koopt, de inhoud blijft hetzelfde. In tegenstelling tot het concert zijn alle extra\'s trouwens niet-anamorf. Aangezien het hier voornamelijk beelden betreft die met een home-video camera zijn opgenomen, of videoclips die voor TV zijn gemaakt, is dit uiteraard niet zo verwonderlijk. De fraaie menu\'s op de DVD zijn wel anamorf en sfeervol geanimeerd, hoewel het wel handig was geweest als de animaties te skippen waren.

Live CD (60 min.)
In essentie staat er op de Live CD precies hetzelfde als op de DVD, maar dan zonder beeld. Het enige verschil is een bonustrack op de CD: de nieuwe studio-opname van Missing, een nummer dat voorheen nooit officieel is uitgebracht. Dit nummer staat wel op de DVD verstopt (tijdens de aftiteling van het achter-de-schermen-materiaal) maar het is leuk dat je deze prachtige track ook gewoon op je stereo-installatie, discman, of in de auto kunt afspelen. Hierbij moet ik wel aanmerken dat het verschil tussen het 2.0 PCM geluid van de CD en het 2.1 PCM geluid op de DVD duidelijk hoorbaar is in de strakkere basweergave van de DVD-track. Als je dus de kans hebt kun je thuis beter de LPCM-track van de DVD aanzetten met het beeld uit dan dat je de CD gaat luisteren.

Achter de Schermen (55 min.)
Dit onderdeel bestaat voornamelijk uit videobeelden die door de bandleden zelf werden gemaakt tijdens de tour. De feature is opgebouwd uit 5 hoofdstukken (Behind the Scenes, Life on the Road, Showtime, Bloopers en Evanescence Unleashed) die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen: veel ongein achter de schermen. Je ziet de band (regelmatig in beschonken toestand) geintjes uithalen met elkaar, zich voorbereiden op een optreden, fast food bestellen (en naar elkaars hoofd slingeren) en meer van dat soort interessante dingen.

Videoclips (16 min.)
De vier videoclips van het doorbraakalbum Fallen staan op de DVD. Desgewenst zijn de clips met Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s), of Linear PCM 2.1 (1536 kbit/s) geluid te beluisteren. De 5.1 mixen van de clips zijn wel duidelijk beter dan bij het concert, maar ook de 2.1 mix staat prima zijn mannetje. De hier aangeboden videoclips zijn van de singles My Immortal, Everybody\'s Fool, Bring Me to Life en Going Under. Bring Me to Life en My Immortal zijn in breedbeeld gefilmd, maar staat niet anamorf (letterboxed) op de DVD en de andere clips zijn fullframe 4:3.

Conclusie

Evanescence is een band die van bijna totale onbekendheid is uitgegroeid tot een wereldact en hoewel de band een prima kwaliteit laat zien in zowel lyrics als muziek zie je toch nog sommige kinderziektes in hun live-optredens. Als zangeres Amy Lee niet rond aan het springen is klinkt haar stem duidelijk beter en vooral tijdens nummers als Breathe No More zie je wat deze zangeres in huis heeft. Evanescence is duidelijk nog in de groeifase en dat is op zich niet erg, maar het maakt van deze DVD toch minder een aanrader omdat een live concertweergave dus juist één van de minder sterke kanten van Evanescence naar voren brengt. Hopelijk verandert dit in de toekomst nog als de band meegroeit met haar populariteit. De beeldkwaliteit is ruim voldoende, waarbij wel moet worden aangetekend dat het camerawerk erg misselijkmakend is. Van de twee geluidstracks bij het concert had de 2.1 LPCM track kwalitatief gezien duidelijk onze voorkeur. De extra\'s zijn aardig, maar vooral het materiaal achter de schermen had wel wat korter gemogen. De videoclips en de bijgeleverde CD zijn eigenlijk de meest waardevolle toevoegingen. Evanescence: Anywhere But Home is, vanwege de middelmatige kwaliteit van het concert, een muziek-DVD die ik helaas niet ten volle kan aanraden en fans kunnen beter wachten tot hij in de aanbiedingenbakken beland.

Laatste reacties

Sas  |  30-03-2005

ik vind de dvd leuk, een echte must-have voor de fans ben toen ook bij dat concert geweest en tot tegenstelling van wat je op de dvd ziet hebben ze meer gespee...
Lees meer >

Wizz-Art  |  22-03-2005

Ik vond het wel een mooi concert beetje kort..extra's zijn het coolst 8)
Lees meer >

TheGodfather  |  21-03-2005

Vind t een goede band, heb ze in 2003 2 x live gezien. De eerste keer (op Pinkpop) was niet echt super ofzo, maar t tweede concert (in oktober in 013 in Tilburg...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  21-03-2005

Ben een behoorlijke liefhebber van Evanescence en twijfelde al of ik deze moest aanschaffen. Maar nu weet ik het eigenlijk helemaal niet meer :?
Lees meer >

Bart de Graaf  |  21-03-2005

Al moet ik toegeven dat het camerawerk af en toe een beetje ADHD-achtig was en Amy Lee niet altijd even zuiver zingt, vond ik dit toch een goede dvd. Aangezi...
Lees meer >

Ge_Someone  |  21-03-2005

Bedankt voor deze recentie. Ik zal deze DVD dus niet aanschaffen, hoewel ik de studio CD tof vond. De beschreven regie en camerawerk is nou juist wat ik graag w...
Lees meer >

Joost van Hoek  |  20-03-2005

wat mij irriteerde is dat op de CD versie (kleine doosje dus) geen lijst me titels achterop staat. Vond ik persoonlijk vrij irritant bij het draaien van de CD u...
Lees meer >

nlamste3  |  20-03-2005

Vond de live uitvoering van My Immortal die de box van dit nummer vaak uitzend niet echt goed. De CD vond ik echt geweldig, en de uitvoeringen die hierop te vin...
Lees meer >

Marco  |  20-03-2005

Ik heb ook de DVD. Vol verwachtingen (tegen beter weten in) keek en luister ik naar het concert wat zo tegenviel. En precies dezelfde reden wat Nathan aangeeft....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 76
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.