Metallica: Some Kind Of Monster

Recensent:
Marcel den Haan
22-03-2005

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Metallica: Some Kind Of Monster (DVD)
Samenvatting

Deze documentaire volgt Metallica tijdens de opnames van hun nieuwe album waaraan ze in 2001 begonnen. Net hiervoor had bassist Jason Newsted de band verlaten, iets wat nogal rauw op het dak kwam vallen bij de andere bandleden. De relaties tussen de overgebleven bandleden waren inmiddels tot het nulpunt gezakt en daarom besluiten ze een therapeut in dienst te nemen. Deze Phil Towle probeert in verschillende sessies de problemen in de band te ontrafelen en boven tafel te krijgen. De alcoholverslaving van zanger James Hetfield helpt hier uiteraard ook niet bij en al snel worden de opnames van het album stilgelegd zodat James een afkickkliniek kan bezoeken. Dat hij deze beslissing neemt zonder overleg met de rest van de band en producer van het album Bob Rock, valt ook niet in goede aarde.

Commentaar

Iedereen heeft wel eens van Metallica gehoord, ook mensen die totaal geen fan zijn van dit soort muziek. De band staat dan ook al ruim 20 jaar aan de top van de Metal-scene. In 2001 besloot de band zich te laten volgen door camera\'s voor een korte documentairereeks op de Amerikaanse zender VH-1. Uiteindelijk besloot de band er een documentaire van te maken die in de bioscoop te zien zou zijn. En Some Kind Of Monster is een aparte documentaire geworden. Wat begon als een kijkje achter de schermen tijdens de opnames van het nieuwe album, werd al snel een open en eerlijk document waarin de bandleden niks achter houden. Dit is ook de grote kracht van deze documentaire. De bandleden zijn open en eerlijk en laten niks achterwege omdat de camera\'s aanwezig zijn. Drummer Lars Ulrich heeft zelfs gezegd dat de aanwezigheid van de camera\'s hen alleen maar meer inspireerde eerlijk en open te zijn. De documentaire treft Metallica in één van hun moeilijkste periode van hun lange carrière. Het vertrek van Newsted, de verslaving van James en de onderlinge spanningen zijn zaken die er bij de bandleden flink inhakken en dit is te merken tijdens het kijken van de documentaire. De sessies met therapeut Towle zorgen voor het meeste vuurwerk, waarbij de bandleden geen blad voor de mond nemen en elkaar flink zeggen wat ze van elkaar vinden. Er is uiteraard ook genoeg muziek te horen van de band, maar dit is niet de hoofdzaak van deze documentaire. Daarom zullen ook mensen die geen fan zijn van de band kunnen genieten van deze documentaire.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 140 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 714865550571

Extra's

  • Trailers
  • Additional Scenes
  • Featurettes
  • Audiocommentaren
  • Musicvideo
  • Filmaker Bios

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Some Kind Of Monster staat in de originele verhouding van 1.33:1 op de DVD. De documentaire is geheel opgenomen met digitale videocamera\'s en dit geeft het geheel een realistische sfeer. De kwaliteit van het beeld is redelijk en dit komt vooral door de tegenvallende scherpte. Het beeld oogt te soft en onscherp. Zwartniveau en contrast zijn wel in orde. Ook de kleuren zien er goed uit en ogen realistisch. Van artefacten is geen sprake. Een redelijk beeldkwaliteit dus die zeker beter had gemogen.
De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen met opvallende gele letters en staat netjes onder in het beeld geplaatst. De documentaire is verdeeld in 37 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

De documentaire is te bekijken met een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Het geluid klinkt niet spectaculair, maar dit was ook niet te verwachten omdat een groot gedeelte van de documentaire bestaat uit dialoog. Deze komt netjes uit het centerkanaal en is duidelijk te volgen. De scènes waarin muziek gemaakt wordt of te horen is klinken uiteraard wat agressiever. Alle muziek wordt weergegeven door de voorkanalen en hier is een mooi helder geluid te horen zonder beschadigingen. De achterkanalen blijven de gehele film angstvallig stil, behalve aan het eind waar we een gedeelte zien van een live-optreden. Hier is het publiek te horen via de achterkanalen. Het LFE kanaal heeft ook weinig te doen en levert een minimale bijdrage tijdens de scènes met muziek. Een soundtrack die uitstekend voldoet voor een documentaire zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en bestaan uit animaties aangevuld met afbeeldingen van de bandleden. Het achtergrondgeluid wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn aardig wat extra\'s te vinden op deze 2 disc DVD. Alle extra\'s hebben een beeldformaat van 1.33:1 en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) soundtrack.

Disc 1

Audiocommentaar
Er zijn twee audiocommentaren te vinden op de DVD. De eerste is ingesproken door de band en zij hebben helaas niet veel interessants te melden. Soms geven ze wat achtergrondinformatie over de beelden op het scherm en over het schrijven van de nummers voor het album, maar er vallen regelmatig stiltes.
Het tweede commentaar is van de twee regisseurs en gelukkig delen zij wat meer informatie met ons. Alle facetten over het tot stand komen van deze documentaire komen aan bod. Een erg informatief commentaar.

Trailers
Er zijn twee trailers te bekijken die beiden iets van elkaar verschillen. De Theatrical Trailer (2 min.) is de trailer zoals hij in de bioscopen te zien is geweest en bij de Concert Trailer (3 min.) zijn wat meer beelden te zien van de bandleden.

Disc 2

Additional Scenes (82 min.)
De regisseurs hadden voor deze documentaire meer dan 1600 minuten aan materiaal geschoten en veel daarvan is uit de uiteindelijke documentaire geknipt. Bij dit gedeelte van de extra\'s zijn 28 extra\'s scènes te bekijken, waarvan er vijf met commentaar van de regisseurs te bekijken zijn. Het zijn niet echt standaard verwijderde scènes te noemen, aangezien sommige scènes 5 of 6 minuten duren en één zelfs meer dan 10 minuten.

Festivals & Premiers (41 min.)
Vijf featurettes waarin beelden te zien zijn van verschillende premieres en filmfestivals. We zien persconferenties van de regisseurs en de band, vraaggesprekken met fans in het publiek en reacties op de uiteindelijke documentaire. Erg leuk om te zien.

This Monster Lives (62 min.)
Ook hier weer een aantal verwijderde scènes, 13 om precies te zijn. Waarom deze scènes niet gewoon bij de andere staan is niet duidelijk. Vijf van de scènes zijn te bekijken met commentaar van de regisseurs.

Musicvideo (4 min.)
Een muziekvideo die eigenlijk gewoon een trailer is met het gelijknamige nummer Some Kind Of Monster. We zien beelden uit de documentaire en wat aanvullende beelden waardoor het geheel een soort videoclip uitstraling krijgt.

Filmmaker Bios
Een reeks tekstschermen waar we kunnen lezen wat de regisseurs nog meer op hun c.v. hebben.

Conclusie

Some Kind Of Monster is een indrukwekkende documentaire waarin de leden van Metallica gevolgd worden tijdens de opnames van het nieuwe album. Er zijn vele zaken die niet goed gaan binnen de band en daarom wordt er een therapeut in dienst genomen. De leden van de band laten een eerlijke kant van zichzelf zien en daarom is deze documentaire ook geschikt voor mensen die geen fan zijn van de band. De DVD heeft een redelijke beeld en geluidskwaliteit, waar vooral de beeldkwaliteit eniszins tegenvalt. Qua extra\'s hebben we gelukkig niks te klagen met een hele lading aan extra\'s scènes, twee audiocommentaren en nog meer leuks om naar te kijken. Een aanrader dus zowel voor de fan en niet-fan van de band.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

rguich  |  04-04-2005

Metal Mike is zeker lekker bezig! Niet veel meer op toe te voegen eigenlijk. Dat Last Cares + So What was volgens mij op de MTV European Music Video Awards ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-03-2005

kort maar krachtig komt het gewoon hier op neer.Metallica doet gewoon waar ze zelf zin in hebben,en ik geef ze groot gelijk. En al zouden ze duetten gaan zinge...
Lees meer >

Mike Philippens  |  29-03-2005

Wat ik verder overigens niet snap is dat hoe iemand nu ex-fan kan geraken. Door hedendaagse acties kun je per definitie niet meer van hun verleden genieten? Die...
Lees meer >

Friek  |  28-03-2005

Wat ik verder overigens niet snap is dat hoe iemand nu ex-fan kan geraken. Door hedendaagse acties kun je per definitie niet meer van hun verleden genieten? Die...
Lees meer >

Friek  |  28-03-2005

Jezus, goed bezig Mike. Voordat ik m'n bek ook maar open kon trekken tegen het makkelijke gezeur tegen Metallica was er al iemand anders, hehe. Ik ben het t...
Lees meer >

Mike Philippens  |  24-03-2005

ben benieuwd of we ook een docu-DVD krijgen voorgeschoteld van het moment dat hij daadwerkelijk zijn p** in de zon laat hangen ("SKOM - Part 2"). Dat zou zeker...
Lees meer >

jeanreno  |  24-03-2005

Naar mijn mening heeft Metallica al hun laatste restjes geloofwaardigheid verspeeld door eerst het het commerciële pad in te slaan op Black album, Load en Re-Lo...
Lees meer >

BassFace  |  23-03-2005

Naar mijn mening heeft Metallica al hun laatste restjes geloofwaardigheid verspeeld door eerst het het commerciële pad in te slaan op Black album, Load en Re-Lo...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-03-2005

Het branden van muziek vind ik sowiezo al zonde. Het heeft totaal geen verzamelingswaarde. Koop je cd's dan gewoon 2e hands. Ben je net zo duur uit als dat...
Lees meer >

Elessar  |  23-03-2005

Ik was ook niet echt bepaald een fan van St. Anger, maar sinds een weekje heb ik me erg verdiept in de teksten van de nummers. Ik kijk er nu heel anders tegenaa...
Lees meer >

Mike Philippens  |  23-03-2005

Ik was ook niet echt bepaald een fan van St. Anger, maar sinds een weekje heb ik me erg verdiept in de teksten van de nummers. Ik kijk er nu heel anders tegenaa...
Lees meer >

Mike Philippens  |  23-03-2005

Naar mijn mening heeft Metallica al hun laatste restjes geloofwaardigheid verspeeld door eerst het het commerciële pad in te slaan op Black album, Load en Re-Lo...
Lees meer >

Elessar  |  23-03-2005

Ik denk eigenlijk dat er maar weinig fans zijn die een hoge verwachting van het volgende album hebben...
Lees meer >

Mike Philippens  |  23-03-2005

Matige en veel te lange nummers die verschrikkelijk geproduceerd zijn. Met afstand hun slechtste cd en uitgerekend daarover hebben ze 3 jaar gedaan! ! Hmmm...a...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-03-2005

Ik was ook niet echt bepaald een fan van St. Anger, maar sinds een weekje heb ik me erg verdiept in de teksten van de nummers. Ik kijk er nu heel anders teg...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 100
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.