Mozart - Don Giovanni

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-03-2005

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Mozart - Don Giovanni (DVD)
Samenvatting

Don Giovanni (Bryn Terfel) is een rasechte vrouwenversierder, die het niet zo nauw neemt met de gevoelens van de vrouwen. Zijn nieuwste verovering is Donna Anna (Renée Fleming), die vlucht voor de opdringerigheid van Don Giovanni en roept om hulp. Hulp komt van haar vader Il Commendatore (Sergei Koptchak), maar bij het dan ontstane gevecht tussen hem en Don Giovanni raakt de Commendatore fataal gewond. Samen met zijn bediende Leporello (Ferruccio Furlanetto) vlucht Don Giovanni. Donna Anna had ondertussen hulp gezocht bij haar geliefde Don Ottavio (Paul Groves) en ziet dat haar vader is gedood. Zij smeekt Don Ottavio haar vader te wreken.
Don Giovanni heeft ondertussen een nieuw slachtoffers van zijn romantische escapades in de persoon van de mooie Donna Elvira (Solveig Kringelborn) en Zerlina (Hei-Kyung Hong). Zerlina was nog maar net getrouwd met Maseto (John Relyea). Zowel Donna Anna als Donna Elvira willen het Don Giovanni betaald zetten, die op zijn beurt nergens iets van aantrekt en de spot met alles drijft. Totdat Don Giovanni door de geest van Il Commendatore ter verantwoording wordt geroepen.

Commentaar

De componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) heeft in zijn korte leven een indrukwekkend groot aantal klassieke werken afgeleverd. Waaronder een groot aantal opera’s. Mozart begon in 1787 met zijn tweede Italiaanse opera Don Giovanni. Mozart maakte drie Italiaanse opera’s op rij. Eerst componeerde hij Figaro, toen kwam Don Giovanni en daarna kwam Cosi Fan Tutti. Alle drie opera’s waren gebaseerd op een libretto (verhaal en teksten) de Italiaan Lorenzo da Ponte.
Op 20 oktober 1787 vond de succesvolle première van Don Giovanni plaats in het Nationaal Theater van Praag. De première die een half jaar later in Wenen plaats vond was beduidend minder succesvol. Oorzaak lag in het Don Juan verhaal van Don Giovanni, waarin het met de christelijke zeden niet zo nauw werden genomen. Nu had Don Giovanni juist wel een christelijke moraal, maar dat mocht in Wenen niet meer baten. De opera is een mengeling van luchtige en komische muziek afgewisseld met donkere dramatische scènes. De opera eindigt op een hele sombere wijze. In de speelfilm Amadeus van regisseur Milos Forman, die over het leven van Mozart gaat, wordt juist die donkere kant van Don Giovanni gebruikt.

We bespreken hier de live uitvoering van Don Giovanni door het Metropolitan Opera Orchestra and Chorus - kortweg The Met - onder leiding van de Amerikaanse dirigent James Levine. Deze uitvoering is geënsceneerd door Franco Zeffirelli. Zeffirelli heeft gekozen voor een klassieke en authentieke aankleding van het toneel en de kostuums, gelijk de 18e eeuw. Deze uitvoering is van oktober 2000 met de beeldregie van Gary Halverson.
De hoofdrol wordt gezongen door Bryn Terfel, die de rol met grote passie zingt. Al eerder, in 1994, zou Terfel de rol van Don Giovanni met The Met zingen, maar door persoonlijke omstandigheden kon Terfel de rol toen niet zingen. Wel zong hij een jaar later de rol van Leporello en heeft hij ook al de rol vam Maseto gezongen. In 1999 zong Terfel Don Giovanni in Parijs en een jaar later dus met The Met. Alhoewel de overige zangers hun rol ook zeer goed vertolken, gaat alle aandacht naar Bryn Terfel. Hij kreeg voor deze vertolking een bijzondere goede pers, waarbij vooral de kracht en rauwheid van zijn zangspel werd toegejuicht. Levine en zijn The Met orkest geven adequate ondersteuning, waarbij Levine bij de dramatische delen van de opera zijn tempo’s rustige kiest om zo de dramatiek te versterken. Alles bij elkaar een zeer geslaagde uitvoering, zowel muzikaal als in beeld gebracht. Het aanwezige publiek laat zich tussendoor ook horen, vooral bij de meer komische noten van de opera.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 180 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • PCM 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007340103

Extra's

  • Trailers
  • Boekje
  • Fotogallerij
  • Catalogus

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een televisieregistratie en is in 1.33:1 standaard beeldformaat vastgelegd. Alle klassieke Universal Classics releases (met de klassieke labels Deutsche Grammophon, Philips Classics en Decca) worden op DVD uitgebracht in het Amerikaanse NTSC beeldsysteem. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is prima. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn ook goed, al had een PAL release hier duidelijk nog een schepje bovenop gedaan. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen zie je wel af en toe aliasing. Door het gedimde theaterlicht is het beeld in het algemeen vrij donker. Dit onderstreept ook het donkere karakter van de opera. Contrast en zwartniveau zijn goed en ondanks het gedimde theaterlicht blijven details goed te onderscheiden. Beeldruis is slechts minimaal aanwezig. Een prima beeld, met als enig minpuntje dat het spijtig genoeg geen PAL uitgave is.

De set is een 2 DVD set, waarbij de opera is gesplitst over de beide DVD’s. De eerste acte van de opera staat in zijn geheel op de eerste DVD (92 min – 33 chapterstops), de tweede acte op de tweede DVD (88 min – 27 chapterstops. De chapterstops laten de verschillende stukken in de opera gemakkelijk kiezen. Beide DVD’s zijn type DVD-9 (dubbellaags), waarbij de laagwisseling kort merkbaar is.
Er is keuze uit verschillende ondertitelingen. De gezongen Italiaanse tekst is als ondertiteling beschikbaar, daarnaast de vertalingen in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Chinees. De ondertiteling is goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Waar het vooral om draait is natuurlijk de muziek. Hierbij heb je keuze uit drie mogelijkheden: een ongecomprimeerde 16 bit PCM stereo track (bitrate 1536 kb/s), een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Standaard begint de DVD met de PCM stereo.
De PCM stereo track is vergelijkbaar met de kwaliteit van de CD uitgave. De live opname heeft een prima stereobeeld met een goede detaillering van de instrumenten en de stemmen. De ruimtelijkheid en diepte in de opname komt goed tot zijn recht. Uiteraard hoor je door de toneelgeluiden en het aanwezige publiek dat dit een live uitvoering is. Ook bij de stemmen merk je dat het een live opname is. Met heeft gebruikt gemaakt van microfoons die boven het toneel hangen. Daardoor klinken de zangstemmen wat minder direct en ‘wandelen’ ze in het stereobeeld mee naar links of rechts wanneer de zanger over het toneel beweegt.

Daarnaast heb je keuze uit zowel een fullbitrate DTS als een fullbitrate DD track voor de surround weergave van de muziek. Beide surround tracks zijn op kunstmatige wijze gemaakt met een techniek van Deutsche Grammophon, die Ambient Sound Imaging wordt genoemd. Een proces waarbij een stereotrack wordt omgezet naar een 5.1 mix. Een echte 5.1 mix is echter nog altijd te prefereren, getuige het resultaat.
In direct vergelijk met de PCM track klinken de surroundtracks enigszins hol en klinkt de PCM track veel directer. Het holle karakter valt god op als het publiek applaudisseert, waarbij het net lijkt alsof de kanalen niet met elkaar in fase staan.
Bij beide surround tracks ligt de nadruk van de muziek gewoon op de frontkanalen, net als bij de stereotrack. De achterspeakers geven door een soort echo effect de muziek enige ruimtelijkheid, wat de illusie geeft van weergave van de ambiance van de zaal. Het aanwezige LFE kanaal wordt niet gebruikt.
Er is een duidelijk verschil tussen de DD en de DTS track, waarbij de DTS track duidelijk de voorkeur heeft. De DTS track klinkt een stuk opener en gedetailleerder in het hoog dat de DD track. Of je de ruimtelijke weergave van de DTS track mooi vind, is een persoonlijke keuze.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen zonder achtergrondmuziek.

Trailer
Een aantal promotietrailers van andere Deutsche Grammophon releases. In 1.33:1 beeldformaat met PCM 2.0 (1536 kb/s) geluid.

Picture Gallery
Een aantal (zwart/wit) foto’s van oudere Don Giovanni producties met The Met.

Catalogue
Reclame voor 43 andere Deutsche Grammophon titels, waarbij de cover wordt getoond met informatie van de uitvoerenden.

Weblink
Een verwijzing naar de websites van Deutsche Grammophon en Universal Classics.

Bij de DVD zit nog een fraai 34 pagina’s tellend boekje met een overzicht van alle betrokkenen bij de productie, zowel cast als crew. Daarnaast in drie talen (Engels, Duits, Frans) een korte synopsis met verwijzing naar de ook aanwezige tracklist.

Conclusie

De opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart is hier in een live uitvoering door de Metropolitan Opera Orchestra en Chorus onder leiding van dirigent James Levine. Don Giovanni is de tweede Italiaanse opera van Mozart, die dit werk in 1787 schreef. Het is aloude Don Juan verhaal, waarbij de losbandige Don Giovanni, die de spot met allen drijft, uiteindelijk ter verantwoording wordt geroepen. De opera is een mengeling van komedie en donkere dramatiek.
De live uitvoering is een televisieregistratie in het Metropolitan Operahuis in oktober 2000. De belangrijkste zangers zijn Bryn Terfel, Renée Fleming, Ferruccio Furlanetto, John Relyea, Paul Groves, Solveig Kringelborn, Hei-Kyung Hong en Sergei Foptchak. Zij geven een fraaie uitvoering van de mooie opera in een 18e eeuwse setting.
Het concert is door Deutsche Grammophon, onderdeel van de Universal Classics, netjes op DVD gezet. De kwaliteit van het beeld is goed, al is het jammer dat het beeld NTSC formaat is. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De geluidskwaliteit is de ongecomprimeerde PCM track prima in orde. De ook aanwezige DTS 5.1 en DD5.1 zijn kunstmatig gecreëerd. Wil je surround luisteren dan heeft de DTS track duidelijk de voorkeur. Als extra een fotogalerie en reclame voor andere DG uitgaven. Voor liefhebbers van opera is deze uitgave zonder meer aan te bevelen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  31-03-2005

Even een correctie op een verder prima en interessante recensie. Er staat geschreven dat 'Amadeus' een film geregisseerd is door Peter Shaffer. Hij deed enkel h...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-03-2005

Even een correctie op een verder prima en interessante recensie. Er staat geschreven dat 'Amadeus' een film geregisseerd is door Peter Shaffer. Hij deed enkel h...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  30-03-2005

Het blijft kwakkelen met 5.1. in de klassieke wereld. :cry: :cry: DTS stelt helemaal weinig voor. :cry: Kocht er zelf met Pasen 3 (Tosca, Don Giovanni en Noz...
Lees meer >

Daniël R.  |  25-03-2005

Even een correctie op een verder prima en interessante recensie. Er staat geschreven dat 'Amadeus' een film geregisseerd is door Peter Shaffer. Hij deed enkel ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  24-03-2005

Ik vind het absoluut niet jammer, maar juist geheel terecht dat dit soort DVD's in het NTSC formaat zijn, omdat je hierdoor geen last hebt van 4% PAL-speedup. J...
Lees meer >

hofstedeling  |  24-03-2005

Leuk zo'n recensie. Is weer eens wat anders :) Misschien dat ik op termijn wat van dit soort DVD's ga aanschaffen. Sommige opera's zijn namelijk echt de mo...
Lees meer >

robvanknegsel  |  24-03-2005

Klein typfoutje gezien in de link naar de website van Deutsche Grammophon.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.