Princess Diaries 2: Royal Engagement, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-04-2005

Totaalbeoordeling:

4.1
DVD

Princess Diaries 2: Royal Engagement, The (DVD)
Samenvatting

Het is vijf jaar geleden dat Mia (Anne Hathaway) er achter kwam dat ze de kroonprinses van het idyllische Genovië is. Ze heeft nu haar studie afgemaakt in Amerika en is op weg naar Genovië, alwaar haar grootmoeder, koningin Clarisse (Julie Andrews) haar zal voorbereiden op haar taak als toekomstig koningin. Op haar eigen stuntelige wijze kwijt Mia zich aan haar taak en ontmoet op een bal dat ter ere van haar is gegeven de knappe Nicholas Devereaux (Chris Pine). Maar in het parlement van Genovië is ook weerstand. Burggraaf Mabrey (John Rhys-Davies) wijst het parlement op de aanwezigheid van nog een troonopvolger, zijn neef Nicholas. En een wet waarin staat dat de aanstaande koningin pas getroond mag worden, als ze getrouwd is. In het parlement wordt afgesproken dat Mia 30 dagen de tijd heeft om te trouwen. Zo niet, dan wordt Nicholas Devereaux de koning van Genovië. Probleem is dat Mia nog niet eens verliefd is en geen zin heeft in een verstandshuwelijk. Uit de lange lijst gegadigden lijkt de Engelse graaf Andrew Jacoby (Callum Blue) een goede kandidaat. Maar Mia’s hart ligt ondertussen bij een ander, een onmogelijke liefde. En Mabrey doet er alles aan om er voor te zorgen dat Nicholas de troonopvolger wordt.

Commentaar

In 2001 verscheen The Princess Diaries, een modern romantisch sprookje van regisseur Garry Marschall, waarin een tiener ontdekt dat ze eigenlijk een kroonprinses is. De film was een groot (commercieel) succes, zodat een vervolg natuurlijk niet kon uitblijven. En dus kwam er The Princess Diaries 2: Royal Engagement. Wederom met dezelfde regisseur en in de hoofdrollen dezelfde cast. En dus zien we terug: Julie Andrews als de statige en elegante koningin Clarisse Renaldi en Hector Elizondo als haar trouwe veiligheidsadviseur en vriend Joe. Uiteraard in de hoofdrol weer Anne Hathaway als de ietwat stuntelige maar innemende prinsess Mia. Ook anderen uit de eerste film zien we kort terug, zoals Heather Matarazzo in de rol van Lilly Moscovitz, de trouwe vriendin van Mia. En Caroline Goodall als Mia’s moeder en zelfs kort Larry Miller in de rol van de kapper Paolo.
Zoals vaker het geval kan het vervolg niet tippen aan het origineel. Zo ook bij deze film. Voornamelijk veroorzaakt doordat het sprookjesachtige element nu mist. Het verhaal is nu niet meer dan een romantische film met een haat / liefde verhouding tussen twee karakters. Natuurlijk is de humor ook niet vergeten, het stuntelige gedrag van Mia levert zeker een paar lachjes op. Maar het verhaal is te dun en wordt teveel uitgerekt door bijvoorbeeld een pyjama party met een matrassenrace. Aardig, maar het haalt de vaart uit het verhaal. Toch weet Garry Marschall dankzij een goede cast het ergste te voorkomen. The Princess Diaries 2: Royal Engagement is daarmee een redelijk vervolg geworden, dat voornamelijk de jeugdige tieners zal aanspreken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418039516

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Muziekvideo
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Achter de schermen bij Disney
  • Vorstelijke bloopers
  • Spel: zoek de prinses in jezelf

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Het is een recente film, dus we zijn dan ook niet verrast dat de beeldkwaliteit weer prima in orde is. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het sprookjesachtige landschap van Genovië wordt daardoor mooi kleurrijk weergegeven. Het beeld is goed scherp met goede detaillering en heeft een uitstekend contrast. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype maar staat helaas veel te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Ook de soundtrack, met wederom de muziek van John Debny en enkele popsongs, klinkt gewoon goed. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is prima met een goede balans tussen hard en zacht geluid. Het LFE-kanaal wordt niet gebruikt, maar er is wel voldoende laag in de soundtrack aanwezig. De dialogen zijn goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

Zoals gebruikelijke bij Buena Vista uitgaven start ook deze DVD eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
Het breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menuschermen zijn naar keuze in diverse talen, waaronder het Nederlands. Alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat en hebben DD2.0 -192 kb/s geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, tenzij anders vermeld.

Niet eerder vertoonde scènes (17½ min)
Een achttal scènes die niet of anders in de film zijn gemonteerd. Naar keuze apart te bekijken of aaneengesloten via de alles spelen optie. Elke scène wordt ingeleid door regisseur Garry Marschall. De scènes zijn in 1.33:1 full frame formaat.

Vorstelijke bloopers (4 min)
Een collage van foutjes en andere hilarische momenten tijdens de opnames.


Spellen en activiteiten: zoek de prinses in jezelf
Een aantal filmgerelateerde meerkeuzevragen met als resultaat dat je na het beantwoorden ervan weet wat voor type prinses je bent.

Achter de schermen bij Disney
Verschuilt het meest interessante deel van de extra’s, met vier vervolgkeuzen:

Uit het hart gemaakt (15½ min)
De bekende achter-de-schermen documentaire, waarbij in dit geval de actrice/zangeres Raven als gastvrouw fungeert. Verder natuurlijk interviews, fragmenten tijdens de opnames en filmfragmenten. Aan het eind de nodige aandacht voor de songs in de soundtrack.

Het uiterlijk van The PD2 (11 min)
Anna Curtis, de stand-in voor Anne Hathaway in de film, neemt je mee langs alles wat te maken heeft met een prinses, zoals dure kleren, dure juwelen en de make-up van Ron Ann Frey.

Muziekvideo ‘Breakaway’ van Kelly Clarkson (4 min)
Song uit de film. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf en het geluid is DD5.1

Een toelichting van Julie en Garry
Regisseur Garry Marschall en actrice Julie Andrews verzorgen samen het audiocommentaar bij de film. Aangenaam commentaar om naar te luisteren dat ook voldoende informatief is met diverse weetjes en verschillende keuzeaspecten tijdens het maken van de film.

Conclusie

The Princess Diaries 2: Royal Engagement is regisseur Garry Marschall’s vervolg op zijn succesvolle The Princess Diaries. Anne Hathway speelt wederom prinsess Mia, de kroonprinses van het fantasieland Genovië. Haar grootmoeder, koningin Clarisse, een statige rol van Julie Andrews, wil de troon overdragen aan Mia. Om rechtmatig aanspraak te kunnen maken op de troon moet Mia binnen 30 dagen trouwen. Maar met wie? Alhoewel een aardige romantische komedie, haalt de film niet de sprookjesallure van het origineel.
Buena Vista heeft de film op DVD uitgebracht met prima beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s vormen een goede toevoeging.

Laatste reacties

shihuandgi  |  30-05-2005

ongelooflijk dom! echt een verspilling van je geld!!!!!!!!!!
Lees meer >

Bart de Graaf  |  22-04-2005

Nogal flauwe en voor mannen niet interressante film. Kan me wel indenken dat vrouwen zich meer kunnen vinden in deze film.
Lees meer >

pieter bond  |  22-04-2005

Flauw-flauwer-flauwst http://emmawatson.net/forums/html/emoticons/puke.gif Ik kan niet geloven dat ik hier 6 euro aan verspilt heb in de bioscoop Dit lijkt m...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  22-04-2005

Flauw-flauwer-flauwst http://emmawatson.net/forums/html/emoticons/puke.gif Ik kan niet geloven dat ik hier 6 euro aan verspilt heb in de bioscoop Dit lijkt m...
Lees meer >

pieter bond  |  22-04-2005

Flauw-flauwer-flauwst http://emmawatson.net/forums/html/emoticons/puke.gif Ik kan niet geloven dat ik hier 6 euro aan verspilt heb in de bioscoop
Lees meer >

Surya  |  22-04-2005

De eerste film heb ik halverwege afgezet wegens echt niet boeiend of grappig. Ik denk dus niet dat ik deze ga bekijken...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.