Incredibles, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-04-2005

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Incredibles, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Bob Parr (Craig T. Nelson) is Mr. Incredible, een superheld die levens redt en het kwaad bestrijdt. Alhoewel hij altijd alleen werkt, is hij niet de enige superheld. Zo zijn daar ook nog Elastigirl (Holly Hunter), Frozone (Samuel L. Jackson) en diverse andere superhelden. Mr. Incredible heeft ook een superfan genaamd Buddy Pine (Jason Lee), die hem meer last dan lust bezorgd.Mr. Incredible wijst de hulp zijn superfan dan ook altijd direct weer af. Bij zijn acties tegen de crimineel Bomb Voyage (Dominique Louis) gaat er van alles mis en krijgen de superhelden de publieke opinie tegen zich. Ze zien zich genoodzaakt met hun superdaden te stoppen.
Vijftien jaar later zijn Bob en zijn vrouw Helen (de vroegere Elastigirl) een ‘normaal’ gezin met drie kinderen, Violet (Sarah Vowell), Dash (Spencer Fox) en Jack Jack (Eli Fucile). Ook de kinderen hebben bepaalde bijzondere krachten, maar moeten die van hun ouders onderdrukken. Bob wil niets liever dan weer in actie komen. Zijn avondjes bowlen met Lucius (de vroegere Frozone) zijn eigenlijk heimelijke kansjes om hun superkrachten weer voor het goede doel te gebruiken. Dan krijgt Bob eindelijk zijn kans als hij door een mysterieuze opdrachtgever naar een afgelegen vulkaaneiland wordt gestuurd voor een supergeheime missie. Maar daar ontdekt Bob al gauw dat er iets anders aan de hand is, waar hij als superheld nauwelijks tegenop gewassen is. Gelukkig kan hij rekenen op zijn supergezin.

Commentaar

Wederom levert Pixar een sublieme computeranimatiefilm af. Bij de recensie van Finding Nemo schreven we al dat Pixar vijf keer op rij een meestewerk afleverde, daar is met The Incredibles er weer eentje bijgekomen.
Nu hebben de makers van Finding Nemo het wel over een iets andere boeg gegooid. Hadden voorgaande verhaaltje nog een lief en enigszins pluizig karakter, waarbij de film ook op momenten vertederde, dat is met The Incredibles wel totaal verdwenen. The Incredibles is één grote sneltreinvaart van duizelingwekkende acties verpakt in een spannend verhaal. En daarmee komen we meteen ook bij het enig stukje kritiek op deze film. Alhoewel bijzonder goed gemaakt, is de film duidelijk niet bedoeld voor de kleinere jeugd. Daarvoor is er teveel actie, is het verhaal waarschijnlijk ook te moeilijk om te volgen en mist de pluizige vertedering.
Maar voor alle grote kinderen (en daar reken ik mezelf ook toe), is The Incredibles een fantastisch gemaakte film. Een bijzonder geslaagde persiflage, of zoals u wilt een ode, aan de actie- en spionagefilms uit de jaren ’70. Natuurlijk herken je direct aspecten van James Bond in de film. De gemene schurk die met schijnbaar onuitputtelijk budget een superbasis heeft gebouwd op een verlaten eiland en daar met de nieuwste technieken een bedreiging voor de wereld vormt. En onze held Bob, die naast een onverschrokken held toch ook gewoon een mens is. Ook herkenbaar is de relativerende humor en de bijzondere gadgets. En in plaats van Q hebben we nu Edna Mode. De stem van Edna Mode is gedaan door regisseur Brad Bird zelf. Maar ons gezin van superhelden doet natuurlijk ook denken aan Spy Kids. En zo zijn er nog wel vele andere vergelijkingen te maken.
De film is geregisseerd door Brad Bird, die ook het verhaal geschreven heeft. Bird is natuurlijk bekend van zijn zwaar ongewaardeerde animatiefilm The Iron Giant. Met deze film is het met de waardering anders gesteld. Brad Bird kreeg voor de film een Oscar toegekend terwijl het script ook nog eens genomineerd was voor een Oscar.
Ook op het gebied van de soundtrack is de lijn naar onder andere Bond gelegd. Oorspronkelijk was componist John Barry gevraagd voor de film. Barry schreef het zo beroemde James Bond Theme en heeft een groot deel van de Bond films van muziek voorzien. De muziek voor The Incredibles is echter geschreven door Michael Giacchino en men heeft door gebruik van authentieke analoge technieken de typische jaren ’60 ‘jazz-orchestra’ sound weten te creëren.
Natuurlijk is aan de stemmen ook weer veel aandacht besteed. Wederom een keur van topacteurs die de getekende karakters tot leven brengen, zoals Craig T. Nelson, Holly Hunter en Samuel L. Jackson. Voor de Nederlandse nasynchronisatie zijn de stemmen gebruikt van Peter Paul Muller, Isa Hoes en Frans van Deursen, met ook medewerking van Ivo Niehe als nieuwslezer en Paul Haenen als Edna Mode. In dit geval is het niet met Nederlandse stemmen beperkt gebleven, als je kiest voor de Nederlandse versie zijn ook de krantenkoppen in de film van Nederlandse teksten voorzien.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 111 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
  • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418029869

Extra's

  • Trailers
  • Achter de schermen
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Achtergrondreportage
  • Toelichtingen
  • Jack Jack valt aan
  • Afbeeldingengalerij
  • Mr. Incredible en vrienden
  • NSA files
  • Boundin' - korte animatiefilm

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere Pixar films, is de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Beeld en geluid zijn voorzien van een THX certificaat. Nou en met de beeldkwaliteit zit het dus weer hartstikke snor. Je wordt getrakteerd op een fantastisch mooi en bijzonder kleurrijk beeld. Bij de ‘echte’ speelfilms wordt veelal het brede 2.40:1 beeldformaat gebruikt bij actiegerichte films. The Incredibles heeft ook het fraaie brede 2.40:1 beeldformaat en staat uiteraard in anamorf formaat op de DVD. Daardoor zit het met de scherpte en detaillering van het beeld ook meer dan goed met zeer fraai gedetailleerd beeld. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon perfect. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken. Okay, toch een piepklein kritiekpuntje. Wanneer je heel goed je best doet, kun je incidenteel sporen van toegepaste edge enhancement ontdekken (screenshot 4). Dit zal alleen opvallen bij grote weergave van het beeld, maar was feitelijk niet nodig geweest. Neemt niet weg dat het bijzondere fraaie beeld gewoon op en top genieten is.
De film is netjes verdeeld in 32 chapters. De laagwisseling van de DVD-9 (dubbellaags) is slechts heel kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd, maar staat helaas volledig in het zichtbare beeld geplaatst (net boven de zwarte balk).

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook geen reden tot klagen. Je hebt keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 448 kb/s). En er is zowel een Nederlandse als een Vlaamse nasynchronisatie aanwezig, deze beide track zijn in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 384 kb/s).
De Engelstalige soundtrack is van demonstratiekwaliteit. De uitstekende klinkende en zeer dynamische soundtrack klinkt fantastisch met een zeer breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Maar bovenal is het een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie is uiteraard, we zijn niet anders gewend bij Disney, prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek. Toch valt hier het verschil in bitrate van de tracks wel op. De tracks zijn net iets minder indrukwekkend qua impact (vooral in het laag) en dynamiek van het geluid.

Extra's

Zoals te doen gebruikelijk bij Disney/Buena Vista start de DVD met enkele reclametrailers voor andere Pixar / Disney / Buena Vista uitgaven. Je kunt dit reclameblok overslaan door direct op de menutoets te drukken.

De breedbeeldmenu’s zijn weer zeer fraaie filmgerelateerde animaties, voorzien van DD5.1 achtergrondgeluid. Deze menuschermen zijn in meerdere talen voor handen, waaronder Nederlands.
De extra’s op deze 2-disc Speciale Uitvoering set zijn weer fraai uitgebreid. De meeste extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s). De extra’s zijn of origineel Engelstalig met optioneel Nederlandse ondertiteling of Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD 1
Op de eerste disc staat natuurlijk de film, die voorafgegaan wordt door een THX trailer. In dit geval is het de trailer met de loeiende koeien. Onder setup voor taal en ondertitel vind je ook de keuze THX Optimizer, de onderhand bekende THX testen om beeld en geluid volgens THX norm in te stellen.

Introductie (2 min)
Kijk dat is nog eens fraai. Hier geeft regisseur Brad Bird samen met producer John Walker een korte uitleg bij het brede beeldformaat, inclusief toelichting hoe dit op het televisiescherm uitpakt.

Toelichtingen, met keuze uit twee audiocommentaren bij de film:

Schrijver/regisseur Brad Bird en producer John Walker
Schrijver/regisseur Brad Bird en producent John Walker geven een prima informatief commentaar met veel informatie over de film en het proces van realisatie. Zeer de moeite waard.

Animators
In dit commentaar geven diverse medewerkers van Pixar uitleg bij de technische aspecten van de film. Ook zeer de moeite waard.

Cars (2 min)
Trailer van deze nieuwe film, in 2.35:1 anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid. Geen Nederlandse ondertiteling. De soundtrack van de opening zal je bekend voorkomen.

DVD 2

Intro (1 min)
Een kort overzicht wat allemaal op DVD 2 te vinden is, vertelt door regisseur Brad Bird.

Jack Jack valt aan (4½ min)
Korte animatiefilmpje waarin de oppas Kari erachter komt wat Jack Jack allemaal voor bijzonders kan. Geluid is DD5.1.

Niet eerder vertoonde scènes (35 min)
Regisseur Brad Bird en story supervisor Mark Andrews geven bij zeven alternatieve scènes een korte introductie, waarna je de scène kunt bekijken. Er is ook een alles spelen optie om alle scènes met introductie aaneengesloten te kunnen bekijken.

Achter De Schermen, met vijf vervolgkeuzen:

Achtergrondreportage van The Incredibles: The Making Of (28 min)
Leuk kijkje achter de schermen, waarin duidelijk te zien is dat alle betrokkenen met zeer veel plezier aan de film hebben meegewerkt en de creativiteit van de mensen geen grenzen lijkt te hebben. Naast natuurlijk de interviewfragmenten, wordt je ook meegenomen naar werkbesprekingen en zie je de eerste schetsen en ruwe animaties.

Meer achtergronden van The Incredibles (41 min)
Een aanvulling op voorgaande documentaire, wederom een kijkje in de keuken. Maar nu opgedeeld naar specifieke aspecten van de film en het realisatieproces. Met tien apart aan te kiezen onderwerpen of een alles spelen.

Incredi-blunders (2 min)
Ook computeranimaties maken wel eens foutjes, dat blijkt hier wel.

Afbeeldingengalerij
Met zes verschillende keuzes, waarachter je verschillende schetsen en tekeningen kunt bekijken.

Publiciteit (6½ min)
Hier is keuze uit drie trailers van de film. De Teaser Trailer, die ruim voor de film al op de diverse Buena Vista uitgaven te vinden was, werd 1½ jaar voor de film al gemaakt en is een scène die niet in de film is gebruikt. Je kunt de trailers ook weer aaneengesloten bekijken met de alles spelen optie. Trailers hebben allemaal 2.35:1 anamorf beeld.

Top Geheim, met twee vervolgkeuzen:

Mr. Incredible en vrienden (4 min)
Een bijzonder animatiefilmpje over Mr. Incredible en zijn supervrienden Frozone en Mr. Skipperdoo. Optioneel met audiocommentaar, dat Nederlandstalige ondertiteld is. Filmpje is naar keuze Nederlands of Engels gesproken, maar zonder ondertiteling.

NSA Files
Dit is heftig, je hebt hier toegang tot de supergeheime bestanden van de National Super Agency. Er blijft nu geen geheim meer voor je verborgen over onze superhelden. Met diverse keuzemogelijkheden om de informatie uit de bestanden te halen. Beeldformaat is nu 1.33:1 standaard.

Boundin’, met twee vervolgopties:

Boudin’ afspelen (4½ min)
Kort aimatiefilmpje over een lam in het Wilde Westen. Met DD5.1 geluid, zowel Engels als Nederlands. Inclusief een optioneel audiocommentaar van maker, schrijver en zanger Bud Luckey. Commentaar heeft Nederlandse ondertiteling, filmpje helaas niet. Engelse audio loopt net niet helemaal synchroon met het beeld.

Wie is Bud Luckey? (4 min)
Wat meer informatie over de maker van voorgaand filmpje, gegeven door zijn collega’s en door Bud Luckey zelf.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De 2-disc set is verpakt in een blauwe ‘double keepcase’. Om deze keepcase zit een kartonnen slipcase die weer een fraaie chique glanzende uitstraling heeft gekregen en een beetje 3D effect heeft.

Conclusie

The Incredibles is wederom een nieuw staaltje van computeranimatie van de mensen van Pixar. Iets anders dan voorgaande films. In The Incredibles wel weer prachtig geanimeerd beelden, maar nu een spannend verhaal met veel actie en natuurlijk ook veel humor. Maar het vertederende wat in voorgaande films ook te vinden was, is hier minder aanwezig. Pixar heeft voor deze actiefilm gekozen voor het extra brede beeldformaat, waarmee het verhaal weer kleurrijk en op aparte wijze realistisch in beeld is gebracht.
Deze 2 disc Speciale Uitgave is ook weer bijzonder goed geslaagd. Over beeld en geluid niets dan lof, beide zijn nagenoeg perfect en kunnen dienen als demonstratiemateriaal om je vrienden, kennissen of familie mee te imponeren. Naast een Nederlandse nasynchronisatie soundtrack vind je ook een fraaie Vlaamse nasynchronisatie soundtrack bij de film. De set bevat ook een fraaie hoeveelheid extra’s, met veel achtergrondinformatie en een kijkje achter de schermen bij de realisatie van de film. Kortom, wederom een set die we van harte aanbevelen en uiteraard weer ons DVD.nl TOPPER predikaat heeft verdiend.

Laatste reacties

Jeroen D  |  29-10-2006

We houden erover op :wink: Ben wel erg benieuwd naar Cars trouwens.......... :wink:
Lees meer >

Dick van Drie  |  29-10-2006

Dat het meer op volwassenen gericht is vond ik juist het grote pluspunt.Dat kan soms een pluspunt zijn maar niet bij deze film. Ik denk dat trouwens dit niet is...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-10-2006

Dat het meer op volwassenen gericht is vond ik juist het grote pluspunt.Dat kan soms een pluspunt zijn maar niet bij deze film. Ik denk dat trouwens dit niet is...
Lees meer >

Dick van Drie  |  29-10-2006

Dat het meer op volwassenen gericht is vond ik juist het grote pluspunt.Dat kan soms een pluspunt zijn maar niet bij deze film. Ik denk dat trouwens dit niet is...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-10-2006

Kun je zien hoe meningen verschillen. Monsters Inc. vind ik echt geen ruk aan. Finding Nemo en vooral The Incredibles zijn echt super. Ik hoop dat Cars dit ni...
Lees meer >

Dick van Drie  |  29-10-2006

Kun je zien hoe meningen verschillen. Monsters Inc. vind ik echt geen ruk aan. Finding Nemo en vooral The Incredibles zijn echt super. Ik hoop dat Cars dit ni...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-10-2006

Kun je zien hoe meningen verschillen. Monsters Inc. vind ik echt geen ruk aan. Finding Nemo en vooral The Incredibles zijn echt super. Ik hoop dat Cars dit ni...
Lees meer >

Dick van Drie  |  28-10-2006

Een van de weinig computeranimatiefilms die wat mij betreft overhyped is (en ik ben niet de enige), en die me nog steeds niet aantrekt om te denken "Die moet ik...
Lees meer >

Ron-G  |  25-10-2006

Ik prefereer nog altijd Monsters Inc., maar in feite... There's no such thing as a bad Pixar movie...! Ik vind Monsters Inc ook een superfilm 3x gezien in ko...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  25-10-2006

Ik prefereer nog altijd Monsters Inc., maar in feite... There's no such thing as a bad Pixar movie...! Monster Inc is ook mijn nummer 1 Pixar film :P
Lees meer >

Werner  |  25-10-2006

Ik prefereer nog altijd Monsters Inc., maar in feite... There's no such thing as a bad Pixar movie...!
Lees meer >

Ron-G  |  25-10-2006

Wauw......wat een superfilm, vind dit toch wel een van de beste Pixar films die ik gezien heb, het neigt wat meer naar een volwassen film maar vind dat helemaal...
Lees meer >

Sander D.  |  24-06-2006

Hmmm, die vind ik niet zo mooi/handig. Slipcases vind ik beter. Maar die met drawer is vast al OOP ofniet :)? Bij de VanLeest in Apeldoorn laatst gewoon n...
Lees meer >

slindenau  |  24-06-2006

Hmmm, die vind ik niet zo mooi/handig. Slipcases vind ik beter. Maar die met drawer is vast al OOP ofniet :)?
Lees meer >

Sander D.  |  24-06-2006

Wees er toch een beetje snel bij. Dadelijk zijn er geen exemplaren meer met een slipcase. Is toch zon kartonnen kreng a la Finding nemo SE? Kreng? Ja, als j...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 342
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.