Garden State

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-05-2005

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Garden State (DVD)
Samenvatting

Andrew ‘Large’ Largeman (Zach Braff) woont in Los Angeles en is een tweederangs acteur en werkt in een Vietnamees restaurant. Large leeft in een soort roes door alle pillen die hij al jaren moet slikken. Als zijn moeder overlijdt, gaat hij voor het eerst sinds negen jaar weer terug naar zijn geboorteplaats Garden State in New Jersey. Hij laat daarbij al zijn pillen in het kastje staan. Eenmaal thuis doet hij zijn best een confrontatie met zijn dominerende vader Gideon (Ian Holm), die psychiater) is, te voorkomen. Hij verblijft een tijdje in Garden State en ontmoet weer vrienden van vroeger. Ook ontmoet hij toevallig het eigenzinnige meisje Sam (Natalie Portman), met wie hij bevriend raakt. Samen met Sam en zijn vroegere schoolvriend Mark (Peter Sarsgaard) trekken zij er in de regio op uit. Sam’s warmte en openheid zijn voor Large een warme deken waarin hij zich veilig voelt. Het geeft Large de moed zijn hart te openen en zich weer open te stellen voor alle emoties die bij het leven horen. En Large vertelt haar waarom zijn moeder in een rolstoel zat.

Commentaar

Garden State is het bijzondere debuut Zach Braff. Braff schreef het verhaal, waarbij hij duidelijk een link maakt naar The Graduate (1967) van Mike Nichols. Het verhaal en de hoofdpersoon van beide films hebben enige overeenkomsten, waarbij beide geconfronteerd worden met zichzelf en beide door een vrouw uiteindelijk hun passieve houding laten varen en weer actief gaan leven. Ook maakt Braff in zijn film gebruik van een liedje van Simon & Garfunkel, de muziek waar The Graduate zo bekend door geworden is. Maar Garden State is ook deels gebaseerd op eigen levenservaringen, waaronder de periode dat hij als acteur nog niet zo succesvol was.
Naast het verhaal speelt Braff ook zelf de hoofdrol. Een zeer fraai gespeelde ingetogen rol, waarin hij eerst in een soort roes lijkt te leven maar langzaam ontwaakt en voelt wat het leven te bieden heeft. Fraai tegenspel krijgt hij van de Israëlische actrice Natalie Portman als de nieuwe vriendin Sam en Peter Sarsgaard als zijn vroegere schoolvriend Mark. Braff zelf had niet verwacht dat Portman de rol zou accepteren. Portman is op dit moment vooral bekend van haar rol als koningin / senator Padmé Amidala in de prequel trilogie van Star Wars. Verder heeft zij onder andere gespeeld in Léon (1994), Heat (1995) en Cold Mountain (2003).
En Braff voerde de regie, een debuut als het om het witte doek gaat. Braff had eerder al een korte film geregisseerd en een aflevering van de televisieserie Scrubbs. Met Garden State maakte Braff een indrukwekkend speelfilmdebuut, dat hem diverse prijzen en nominaties opleverde. Niet alleen als regisseur, maar ook als acteur, schrijver en producer van de filmmuziek. Verder kregen ook zijn beide tegenspelers onderscheidingen voor hun acteren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 98 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418035716

Extra's

  • Bloopers
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Gesproken toelichtingen
  • Achterreportage 'The Making of'
  • Soundtrack promotiespot

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn goed helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het scherpe beeld is voldoende detailrijk en heeft een goed contrast. Edge enhancemen is af en toe duidelijk te zien. Filmgrain is af en toe ook duidelijk aanwezig, maar dit versterkt in dit geval ook wel het filmische karakter van het beeld. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is opgedeeld in 24 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype maar kon lager geplaatst in het beeld staan.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De soundtrack heeft een goed klinkend surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen worden subtiel in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Het LFE-kanaal wordt nauwelijks aangesproken tijdens de film, met uitzondering bij een onweersbui. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn leuke animaties en voorzien van achtergrondgeluid. De menuschermen zijn onder andere in het Nederlands beschikbaar. De extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld.

Gesproken toelichting, met hierbij keuze uit twee audiocommentaren, beide in DD1.0 – 96 kb/s):

Toelichting van scriptschrijver/regisseur/acteur Zach Braff en actrice Natalie Portman
Een aardig commentaar waar Braff en Portman duidelijk hoorbaar plezier in hebben. Is redelijk informatief met nodige informatie over het verhaal en de karakters.

Toelichtng van scriptschrijver/regisseur/acteur Zach Braff, cameraman Lawrence Sher, editor Myron Kerstein en productieontwerpster Judy Becker
Dit commentaar is, zoals natuurlijk te verwachten was, duidelijk veel technischer van aard dan het voorgaande commentaar. Hier veel inhoudelijk informatie wat te maken heeft bij het filmen en editen van de film.

Maar er is nog een aparte soundtrack te ontdekken via het Set-Up menu onder Talen. Daar staat ook de keuze Engels – audiodescriptive. Bij deze soundtrack, die ook vanuit het eerste menu van de DVD te kiezen is, wordt het verhaal voorgelezen. Dit voorlezen begint trouwens direct al bij het eerste scherm met de waarschuwing tegen het illegaal kopiëren en vertonen. Dit commentaar is niet Nederlands ondertiteld.

Niet eerder vertoonde scènes (32 min)
Met in totaal keuze uit 16 niet gebruikte of langere scènes, optioneel voorzien van audiocommentaar van onder andere regisseur Zach Braff. Elke scène is apart te kiezen en er is een alles spelen optie. De filmfragmenten zijn in 2.35:1 niet anamorf formaat, waarbij boven en onder in het beeld tellers meelopen.

Achtergrondreportage van Garden State ‘The Making of’ (28 min)
Een prima achter de schermen documentaire met veel beelden tijdens de opnames en korte interviewfragmenten met diverse betrokkenen.

Bloopers (3½ min)
Korte filmfragmenten waarin iets fout ging. Evenals bij de verwijderde scènes is het beeldformaat 2.35:1 niet anamorf met boven en onder meelopende tellers.

Soundtrack promotiespot (½ min)
Televisie reclamespotje voor de soundtrack van de film.

Conclusie

Garden State is het bijzondere speelfimdebuut van Zach Braff. Braff schreef zelf het verhaal, speelde zelf de hoofdrol en regisseerde de film. Daarbij was hij ook nog eens de producer van de filmmuziek. Braff speelt de rol van Andrew Largeman, een jongeman die voor de begrafenis van zijn moeder na negen jaar weer terugkeert naar zijn geboortedorp. Daar ontmoet hij de eigenzinnige Sam, fraaie rol van Natalie Portman, die hem de moed geeft zijn hart weer te openen en te voelen wat leven inhoudt. Garden State is grotendeels gebaseerd echte levenservaringen van Braff zelf of van mensen die hij kent. Een prachtige ingetogen film over het genieten van alles wat het gewone leven te bieden heeft.
Buena Vista heeft de film uitgebracht met goede beeld- en geluidskwaliteit. Toegevoegd zijn prima extra’s die informatief en onderhoudend zijn. Een zeer aanbevelenswaardige film op een zeer nette release.

Laatste reacties

Caledonians  |  23-01-2006

Had al veel goede dingen over deze film gelezen. Vond de film zelf ook geweldig! Deze staat zeker tussen mijn favorieten!
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  30-12-2005

Erg leuke film! Vooral Natalie Portman is echt geweldig in deze film.
Lees meer >

1der  |  27-12-2005

Laatst gezien, geweldige film.
Lees meer >

Swanski  |  09-11-2005

idd vooral een hele leuke film wat veel herkenbare en eerlijke momenten heeft... Braff acteert goed en Portmnan vind ik persoonlijk in deze film echt GEWELDI...
Lees meer >

Daniël V.  |  23-10-2005

Hele leuke film. Gewoon ongeromantiseerd drama met een vleugje droge humor (vooral met honden :lol:). De gebeurtenissen in deze film zijn heel puur en herken...
Lees meer >

Richard B.  |  22-10-2005

Ik ben een beetje teleurgesteld na het bekijken van deze film. Ik had er veel positieve verhalen over gelezen maar dat bleek er gewoon niet uit te komen. Als fi...
Lees meer >

TheGodfather  |  14-05-2005

Heerlijke film! zo maar ff bestellen voor ongeveer € 7,- bij dvdsoon :P Braff is geweldig, Portman super (en cute natuurlijk 8)). Inderdaad zeker een aanrader...
Lees meer >

Arian de Vries  |  13-05-2005

Zeer goede film, heb er erg van genoten! Een van de betere films van de afgelopen jaren.
Lees meer >

HiddeV  |  12-05-2005

Zeer goede film, ga deze gozer zeker in de gaten houden :wink:
Lees meer >

Cupido  |  12-05-2005

Is 4 bolletjes voor de extra's niet iets teveel eer voor de hoeveelheid aanwezige extra's? Vergeleken bij de 5 bolletjes van de Extended Editions van de Lord Of...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  12-05-2005

Echt 1 van de betere nieuwe films... Zeker het kijken waard... Helemaal mee eens!
Lees meer >

Cooldown  |  12-05-2005

Echt 1 van de betere nieuwe films... Zeker het kijken waard...
Lees meer >

xandernijsten  |  12-05-2005

Beste film van dit jaar tot nu toe (van releases in Nederland dan). Alleen jammer dat ze zich er iets te makkelijk vanaf hebben gemaakt met het einde.
Lees meer >

Fafa  |  12-05-2005

Is 4 bolletjes voor de extra's niet iets teveel eer voor de hoeveelheid aanwezige extra's? Vergeleken bij de 5 bolletjes van de Extended Editions van de Lord Of...
Lees meer >

MGdutch  |  12-05-2005

Erg leuke film, aanrader (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 42
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.