National Treasure

Recensent:
Nathan Strik
11-05-2005

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

National Treasure (DVD)
Samenvatting

Ben Gates (Nicholas Cage) krijgt op jonge leeftijd van zijn opa een familiegeheim te horen. Het zou een aanwijzing zijn voor het vinden van de verborgen schat van de Tempeliers, tegenwoordig ook wel Vrijmetselaars genoemd. De familie Gates wordt door de wanhopige zoektocht naar deze schat echter al jaren voor gek versleten. Zelfs de vader van Ben vind het allemaal maar onzin en ziet zijn zoon liever niet uitgroeien als schatzoeker. Eenmaal een volwassen man heeft Ben de \'goede\' raad van zijn vader echter toch in de wind geslagen en gaat hij met een team mensen op zoek naar de schat. Als de \'schat\' niets meer blijkt te zijn dan een volgende aanwijzing, die wijst naar een verborgen boodschap op de achterkant van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, ontstaat er onenigheid in het team. Ben\'s compagnon Ian Howe (Sean Bean) wil het document stelen om het te kunnen onderzoeken, waar Ben het niet mee eens is. Gedreven door een zucht naar rijkdom doet Ian er vervolgens alles aan om deze schat te bemachtigen. Nu moet Ben, met de hulp van zijn vriend Riley Poole (Justin Bartha), een stokje zien te steken voor de plannen van Ian. Hij besluit zélf de Onafhankelijkheidsverklaring te stelen om het uit de handen van Ian te houden. Gates hoopt daardoor ook het raadsel van de schat te kunnen achterhalen en zo zijn familienaam te zuiveren.

Commentaar

National Treasure is een avonturenfilm over de zoektocht naar de schat van het genootschap van de Tempeliers. Dit geheime genootschap is rond 1100 na Christus opgericht, origineel bedoeld als dienaren van de Katholieke Kerk. De rijkdom en macht van de Tempeliers groeide echter explosief en hierdoor werd het genootschap bijna machtiger dan de kerk. Zelfs koningen, zoals Philip de Vierde (Philip de Schone) stonden diep in de schulden bij deze orde. Uiteindelijk, op vrijdag 13 oktober in het jaar 1307, liet Philip IV de meeste Tempeliers gevangen nemen en vermoorden. Hierdoor staat tot op de dag van vandaag vrijdag de 13e nog steeds bekend als ongeluksdag, al zijn de meeste mensen de betekenis hiervan vergeten. Enkele leden wisten de koning echter te ontvluchten en in Schotland richtten zij de orde van de Vrijmetselaars op. Tegenwoordig bestaat deze \'geheime\' orde trouwens nog steeds en kent miljoenen leden over de hele wereld en in allerlei beroepsgroepen (ook in de filmbusiness zitten er een paar). Eén van de taken van de Vrijmetselaars zou zijn om het geheim van de rijkdommen van de Tempeliers goed te bewaren. In National Treasure wordt er verder gegaan op deze geschiedenis, waarbij er hier en daar wel een loopje met de feiten genomen wordt. Gelukkig neemt dat niet weg dat dit een uiterst vermakelijke avonturenfilm is waarbij de nadruk ligt op actie en vermaak. Ikzelf vond de film veel overeenkomsten vertonen met verhalen als bijvoorbeeld de Da Vinci Code (de bestseller van Dan Brown, die ook verfilmd wordt). De overeenkomsten zijn legio: Geheim genootschap?... check! Geleerde held die achterna gezeten wordt door de politie?... check! Een mooie jongedame met haar carrière op het spel?... check! Een keten van aanwijzingen die uiteindelijk naar een grote schat moet leiden?... check! Verwacht echter geen diepe betekenissen of onthullingen van religieuze aard, want deze Jerry Bruckheimer-productie is duidelijk gericht op makkelijk verteerbaar vermaak voor 12 jaar en ouder. En daar is uiteraard niks mis mee. Nicholas Cage doet zijn status als Bruckheimer-vehikel weer eer aan (tel ook maar eens tijdens de Bruckheimer-trailer waarmee de DVD begint hoe vaak je Cage ziet langskomen) en hij wordt aangevuld door een sterke cast met rotten als Sean Bean (die hier weer eens heerlijk ge-typecast is als verrader) en Jon Voight (als de vader van Cage\'s personage). Ook nieuwkomer Diane Kruger zorgt dat de mannen in het publiek ook wat leuks hebben om naar te kijken in haar rol van Abigail Chase. National Treasure is een semi-intellectuele actie/avonturenfilm die in mijn boekje een ruime voldoende scoort en de liefhebbers zeker zal plezieren, vooral als je houdt van lekker voorspelbaar popcornvermaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 126 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 717418029906

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Alternatief einde
  • National Treasure op Locatie
  • Animatic
  • Op Pad Met Echte Schatzoekers*
  • Riley Poole's Decodeer het Maar*
  • De Tempeliers*
  • Filmweetjes*
  • (extra's met een * zijn pas te kijken na het oplossen van puzzels)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij een actievolle avonturenfilm hoort meestal een panoramisch breedbeeldformaat. National Treasure is hierop geen uitzondering. De film is geschoten voor bioscoopvertoning op een uitsnede van 2.35:1 en is in deze verhouding ook (anamorf) vastgelegd op DVD. Het beeld ziet er erg strak uit en is zoals we mogen verwachten van een moderne Hollywoodproductie. Er is slechts zeer weinig filmgrain in het beeld aanwezig en de scherpte is vrijwel gedurende de hele film uitstekend, met slechts een minimaal gebruik van edge-enhancement. Zelfs de donkere scènes in de catacomben aan het eind van de film zijn uitermate goed weergegeven en kennen een prima detail in de schaduwen. Contrast en kleurweergave is verder prima en compressiefouten werden niet waargenomen. De ondertiteling is, zoals helaas gebruikelijk bij Buena Vista, te hoog in beeld geplaatst en kent een iets te groot, maar wel goed leesbaar lettertype.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij National Treasure is vastgelegd in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en klinkt zeer goed. De surrounds worden meteen in de openingsscène al goed benut en het geluidsbeeld is zeer ruimtelijk en open. Dit blijft gedurende de hele film, vooral in de actievolle scènes, van ditzelfde niveau. Ook het LFE-kanaal wordt flink aangesproken om de inmiddels bekende Bruckheimer-explosies flink wat kracht bij te zetten. Toch kent de film ook veel rustige scènes waarbij de nadruk ligt op de dialogen en er op meer subtiele wijze gebruik gemaakt wordt van de surrounds om de film sfeer en ambiance te geven. Bezitters van andere Bruckheimer-DVD\'s weten wat ze kunnen verwachten: veel kabaal en een mooi filmisch geluid dat de kijker omringt. Ook het vermelden waard: deze DVD bevat een aparte audiotrack voor blinden en slechtzienden, waarin een vertelstem toelichting geeft bij het beeld. Helaas is deze optie slechts in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s), maar het is toch een aardige toevoeging voor de gehandicapte filmliefhebber.

Extra's

Zoals gebruikelijk bij Buena Vista begint deze DVD met enkele promotionele trailers, die gelukkig over te slaan zijn. Op de DVD zijn, vanuit de rustig geanimeerde menu\'s, een aantal extra\'s voorhanden. Veel van die extra\'s zul je zelf moeten ontdekken door aanwijzingen en codes te verzamelen gedurende je omzwervingen op deze DVD. Puzzelaars zullen dit geweldig vinden natuurlijk, maar voor de mensen die hier geen zin in hebben staan de oplossingen ook in ons Easter Eggs overzicht. De extra\'s die pas na een puzzel te bekijken zijn heb ik met een asterisk gemarkeerd. Alle special features, menu\'s en (woord)raadsels zijn in de Nederlandse taal, of voorzien van ondertiteling.

National Treasure op Locatie (11 min.)
Deze feature is precies wat er staat. De featurette bestaat uit wat beelden van de set (het opblazen van het schip bijvoorbeeld) en wat interviews, afgewisseld met filmfragmenten. Helaas gaat het allemaal niet echt diep in op het maken van de film en wordt er wat teveel geslijmd over hoe geweldig alles en iedereen wel niet is. Een wat standaard \"Making Of\" featurette dus zoals er dertien in een dozijn zitten.

Deleted Scenes (8 min.)
Hier vinden we twee scènes terug die uit de film geknipt zijn. Helaas zijn ze beiden niet echt interessant. De eerste bestaat uit een stuk achtergrondverhaal en de tweede scène is een iets andere en uitgebreidere montage van de actiescène op de houten wenteltrap. Als we de introductie van de regisseur moeten geloven is er bijna twee uur aan materiaal verwijderd uit de eerste ruwe montage van de film. Je maakt ons niet wijs dat er dan niks interessanters tussen zat om te laten zien.

Animatic (3 min.)
Hier zien we een geanimeerd storyboard (animatic) van de originele (langere) opzet van de openingsscène.

Alternatief Einde (2 min.)
Dit is het originele einde van de film, dat gewijzigd werd omdat het testpubliek ten onrechte dacht dat de filmmakers de weg plaveiden voor een sequel. Hierop werd het einde veranderd en het origineel vinden we hier terug op de DVD.

Op Pad Met Echte Schatzoekers* (9 min.)
Deze interessante featurette gaat over de enorme subcultuur van schatzoekers. Van professionele schatzoekers tot aan mensen die het doen als hobby. Het is erg leuk om te zien dat ook vandaag de dag nog veel mensen het een kick vinden om lang verborgen voorwerpen van uiteenlopende geldwaarde op te graven. Deze featurette is enkel te bekijken na het ontgrendelen van het eerste bonusniveau.

Riley Poole\'s Decodeer het Maar* (7 min.)
Deze feature is een beknopte uitleg van sommige oude en geheime geschriften die in de geschiedenis gebruikt werden. Daarna eindigt de feature in een puzzel, waarmee je het laatste bonusniveau kunt ontgrendelen. Deze featurette is enkel te bekijken na het ontgrendelen van het eerste bonusniveau.

De Tempeliers* (5 min.)
Een vrij korte informatieve featurette over de Tempeliers, de Schotse Vrijmetselaard en de schat die tot op heden mogelijk nog verborgen ligt. Geïnteresseerden in deze geschiedenis raden we aan gewoon even op internet te zoeken, want dat levert veel meer informatie op dan er hier in de schamele vijf minuten verteld kan worden. Deze featurette is enkel te bekijken na het ontgrendelen van het eerste bonusniveau.

Filmweetjes*
Na het oplossen van het laatste raadsel krijg je de optie om de film te kijken met weetjes. Dit varieert van informatie over de film en de achtergronden hiervan, tot info over de acteurs en andere medewerkers aan de film. Best interessant allemaal, maar een regisseurscommentaar was wellicht nog interessanter geweest.

Conclusie

National Treasure is een semi-intelligente avonturenfilm, die qua structuur wel wat overeenkomsten vertoont met verhalen als de Da Vinci Code. De film neemt hier en daar wat loopjes met de feiten, maar dat is verder niet erg, want de film pretendeert ook niets meer te zijn dan een snelle actiefilm waarbij de pret en het avontuur voorop staan. En het lawaai natuurlijk, want dit is en blijft een Jerry Bruckheimer-produktie. Dit audiovisuele geweld wordt prima ondersteund door een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra\'s zijn over het algemeen echter wat beknopt en minder interessant te noemen. Wel leuk is de toevoeging van de puzzels op de DVD, waarmee je meer extra features kunt ontgrendelen. De liefhebber van de snelle popcornherrie van Bruckheimer zal hiermee zeker aan zijn of haar trekken komen. En hoewel niet het niveau wordt gehaald van andere Bruckheimertjes zoals bijvoorbeeld Pirates of the Caribbean is National Treasure zeker een plaatsje in je Home Theater waard.

Laatste reacties

Hugo R  |  30-12-2006

Film viel me 100% mee. Hij is uiteraard niet altijd even geloofwaardig, maar heb me er 2 uur prima mee vermaakt.
Lees meer >

raymond koene  |  19-03-2006

Hoewel ik er in eerste instantie van uitging dat het verhaal zou gaan tegenvallen, viel deze film mij toch 100% mee. Tuurlijk er is meegelift op het succes van ...
Lees meer >

jokey  |  25-09-2005

Matige film, krappe voldoende. Het verhaal op zich en de vete tussen Cage en die "Ian" kunnen me beide niet boeien en bovendien duurt de film mijns inziens een...
Lees meer >

Sakke  |  23-09-2005

Schitterende film. Stond eindelijk eens geprijsd voor 9,50 € dus meteen meegenomen !
Lees meer >

TR1988  |  13-08-2005

Nee dit was voor mij een flinke tegenvaller. Heb hem niet in de bios gezien dus daar kan ik hem niet op beoordelen maar op dvd vond ik hem erg tegenvallen. Ik h...
Lees meer >

Jeroen D  |  11-08-2005

Best wel een slechte film eigenlijk. Heel erg ver gezocht...........vooral die hersen spinsels can Cage. Gewoon tegen het belachelijke aan. Verder wel vermake...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  05-08-2005

Word weer een blinde aanschaf. Ik ben gek op de (aktie) films met Nicolas Cage dus deze komt ook zeker in me collectie. Net gekeken,aardige popcorn flick wa...
Lees meer >

chimera01  |  03-08-2005

Leuke film zonder enige spijt naar gekeken en ook weinig van blijven hangen.
Lees meer >

martini  |  29-07-2005

Leuke film. Hou wel van die avonturenfilms. Goeie dvd. Had wel meer deleted scenes verwacht.
Lees meer >

link1986  |  25-07-2005

Ik vond het ook een hele leuke film, goed verhaal en goed/grappig gespeeld.
Lees meer >

Caledonians  |  24-07-2005

Heb deze film nou ook gezien en mn verwachtingen zijn waar geworden. Het is duidelijk een Hollywood adventure flick en dan ook nog eens een heel Amerikaans them...
Lees meer >

Swanski  |  08-07-2005

sodeju wat veel positieve kritieken, ben het daar helemaal NIET mee eens ondanks een vrij goede beoordeling op imdb, n cage en een leuk onderwerp vond ik ...
Lees meer >

Diana  |  08-07-2005

Leuke popcornfilm, die mij goed heeft vermaakt.
Lees meer >

S.M.P  |  09-06-2005

Je merkt wel dat Nicolas een dagje ouder word. Hij rent niet zo soepel meer. Maar daarintegen weet hij met gemak alle puzzels op te lossen.
Lees meer >

RPM  |  07-06-2005

Leuke vermakelijke film, blijft goed doorlopen, kakt niet in zoals bij vele actie films.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 102
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.