Herman van Veen zingt en vertelt Alfred J. Kwak - Verboden te Lachen

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-05-2005

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Herman van Veen zingt en vertelt Alfred J. Kwak - Verboden te Lachen (DVD)
Samenvatting

Van 13 december tot en met 30 december 2002 zong en vertelde Herman van Veen een nieuw avontuur van de wereldberoemde eend Alfred Jodocus Kwak. De voorstelling Verboden te Lachen werd gespeeld voor iedereen van 7 tot 107 jaar in de Leidse Schouwburg.

Herman vertelt en zingt van Alfred Jodocus Kwak, die al een hele poos in zijn uppie woont in een woonklomp aan de waterkant. Alfred heeft last van gekke geluidjes in de buik. Alfred heeft ‘race-kak, diarree’. Maar het wc-papier is op, dus gebruikt Alfred maar een krant. En dan leest hij in de Groot Waterlandse Krant van een ziekte in het Afrikaanse landje Hotsknotsbotswana, waardoor je ‘je-weet-wel’ er af kan vallen. Het enige dat kan helpen is Plak Tamol, maar dat is heel erg duur. En omdat schuddebuiken van het lachen erg gevaarlijk is geworden, heeft Koning Hots hoogstpersoonlijk lachen in het openbaar verboden.
Als Herman aan het vertellen is, klimt plots het IJslandse meisje Lilja Hermannsdóttir op het toneel. Zij wil graag Alfred Jodocus Kwak spelen. Herman gaat dit aan de directeur van de schouwburg vragen en die vindt het goed.
Het verhaal gaat verder: Alfred wil natuurlijk al die zieke dieren helpen. Vooral omdat hij het zo erg voor hen vindt, maar ook wel een beetje omdat hij bang is dat die ziekte naar Groot Waterland zou kunnen komen. En dus bedenkt Alfred een plannetje zodat iedereen weer kan lachen. Maar dan gaat alles bijna helemaal fout ...

Commentaar

In 1978 ontstond bij toeval het verhaal van Alfred Jodocus Kwak. De eerste uitvoering van het ‘sprookje in Eend grote terts’ was voor schoolkinderen in Den Haag, maar al gauw veroverde het sprookje van Alfred de theaters in Nederland en alles wat daarbuiten ligt. Er werd een grammofoonplaat van het verhaal gemaakt, samen met het Residentie Orkest. De gelden kwamen ten goede aan Unicef. Het succes van Alfred was niet meer te stoppen. Naast enkele boeken en CD’s verscheen in 1990 een 52-delige tekenfilmserie, met animaties van Harald Siepermann.
Waarom is Alfred zo succesvol? Alfred is een nieuwsgierige eend, die zich bij alles afvraagt waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren en of het wel goed is dat ze gebeuren. Op deze wijze worden moeilijke maatschappelijke problemen op heel verhelderende wijze voor het voetlicht gebracht. Zodanig dat je er over na gaat denken. En dat is de kracht van Alfred J. Kwak. En nog steeds gaat het vele geld dat alle commercie rond Alfred opbrengt naar goede doelen. In het Veenmuseum in het Drentse Barger-Compascuum staat de woonklomp van Alfred Jodocus Kwak.

Muzikaal wordt Herman van Veen bij de voorstelling begeleid door:
- Erik van der Wurff – piano
- Edith Leerkens – gitaar
- Jannemien Cnossen – viool
- Wieke Garcia – percussie
- Hans Koppes – tuba
En verder nog door acht leerlingen van de Kleinkunstopleiding van de Koningstheater Akademie uit Den Bosch en de opleiding Muziektheater van het Brabants Conservatorium te Tilburg.

Verboden te lachen is door Disky als een losse DVD uitgave uitgebracht en verkrijgbaar voor een mooie lage prijs. Daarnaast is de DVD te verkrijgen in combinatie met een boek, waarin het verhaal van Aflred Jodocus Kwak wordt verteld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 71 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Disky
EAN: 8711539024253

Extra's

  • Een gesprekje
  • Gitaarbegeleiding
  • Internlinks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is een registratie gemaakt voor televisie door TV West en is in het standaard 1.33:1 beeldformaat vastgelegd. Dit is ook de beeldverhouding van het beeld op deze DVD. De beeldkwaliteit is bijzonder goed, waarbij het beeld zeer scherp is met een prima detaillering. De scherpte wisselt trouwens wel een beetje, afhankelijk van de gekozen camera. Heel af en toe valt een iets mindere scherpte op, waarbij dan licht edge enhancement is toegepast. Dit is echter geenszins storend en valt eigenlijk alleen op als je er specifiek op gaat zitten letten.
Het beeld is overwegend aan de donkere kant, maar dit heeft alles te maken met de belichting van het toneel. Het zwartniveau is zeer goed met een mooi diep zwart.
De transfer is afkomstig van een interlaced videobron, wat bij weergave op een monitor of projector leidt tot het kameffect. Ook heeft dit toch gevolg dat af en toe aliasing zichtbaar is. Verder een uitstekende beeldkwaliteit.
Het concert is verdeeld in 8 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags). De laagwisseling is goed geplaatst, maar wel kort merkbaar. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een Nederlandstalige Dolby Digital 5.0 surround track (bitrate 384 kb/s) en een ongecomprimeerde PMC 2.0 stereo geluidstrack (bitrate 1536 kb/s). Beide tracks zijn van hoge kwaliteit en bijzonder plezierig om naar te luisteren. De PCM 2.0 track is vergelijkbaar met de kwaliteit van een CD weergave. De registratie is met een prima breed stereobeeld gemixt, waarbij muziek en stemmen goed tot hun recht komen. De opname is gedetailleerd en bevat voldoende laag.
De DD5.0 surroundtrack klinkt heel fraai. Ook hier ligt de nadruk van stem en muziek op de voorste kanalen, met eenzelfde stereobeeld als bij de PCM track. Alleen nu zorgen de surround speakers voor een fraaie ruimtelijke weergave. Een enkel muziekeffectje is in de surrounds gemixt. Wat heel fraai is, is dat de geluiden van het enthousiaste (kinder)publiek in de surrounds gemixt zijn. Regelmatig hoor je achter je kinderen de nodige opmerking maken. Zeer fraai gedaan. Er is geen LFE kanaal aanwezig, maar dat is geen gemis. Er zit voldoende laag in de hoofdkanalen. Als geheel een zeer fraaie en gedetailleerde surroundmix.

Extra's

Deze DVD heeft een paar leuke extra’s meegekregen. Het Nederlandstalige menu is voorzien animatie en van achtergrondmuziek.

Een gesprekje (10 min)
Herman van Veen heeft een kort gesprek met een paar kinderen over de show en de betekenis van het verhaal.

Gitaarbegeleiding (16 min)
Edith Leerkens speelt van 10 liedjes uit de show de gitaarbegeleidingen, zodat je het liedje zelf mee kunt zingen. Moet je wel zelf de tekst weten, want die staat niet in beeld.

Internetlinks
Met de vermelding van twee internetadressen.

Conclusie

Verboden te Lachen is de live televisieregistratie van TV West van de familievoorstelling van Herman van Veen in de Leidse Schouwburg. In december 2002 zong en vertelde Herman van Veen een nieuw avontuur van de beroemde eend Alfred Jodocus Kwak, die zich hier een situatie van onrecht in het Afrikaanse Hotsknotsbotswana aantrekt. Bij zijn vertelling wordt Herman begeleid door zijn muzikanten en leerlingen van een toneelschool. Alfred wordt gespeeld door de IJslandse Lilja Hermannsdóttir.
De beeldkwaliteit van deze voor televisie gemaakte registratie is zeer goed, evenals de geluidskwaliteit. Bij het geluid keuze uit een zeer fraai klinkende surroundtrack en een uitstekende PCM stereotrack. Een paar kleine extraatjes maken deze uitgave compleet.
Een prachtige show voor jong en oud. Van harte aanbevolen, om de lage prijs hoef je het niet te laten.

Laatste reacties

Offtrack  |  21-05-2005

"Opname van de familievoorstelling van Herman van Veen over ’s werelds beroemdste eend." Donald Duck anyone?
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  19-05-2005

Ik heb nog ergens op VHS een andere voorstelling van Herman van Veen die het verhaal van Alfred Jodocus Kwak vertelt en speelt. Deze is toendertijd geloof ik no...
Lees meer >

Cooldown  |  19-05-2005

Ik heb echt respect voor Herman van Veen. Die man kan echt alles. Hij is de Vader aller Cabaretiers, hoewel wat hij doet eigenlijk (nog) beter is dan dat. Ii...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  19-05-2005

Ik vind Herman van Veen altijd steengoed. Ik vind hem veel meer een kunstenaar dan de huidige was van cabertiers waar het vooral om lekker makkelijk lachen gaat...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  19-05-2005

Ik heb echt respect voor Herman van Veen. Die man kan echt alles. Hij is de Vader aller Cabaretiers, hoewel wat hij doet eigenlijk (nog) beter is dan dat.
Lees meer >

druppelstop  |  19-05-2005

Ik vind Herman van Veen altijd steengoed. Ik vind hem veel meer een kunstenaar dan de huidige was van cabertiers waar het vooral om lekker makkelijk lachen gaat...
Lees meer >

pieter bond  |  19-05-2005

Naar de TV-serie heb ik urenlang gekeken maar in Herman Van Veen zelf interesseer ik me niet.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  19-05-2005

Het zou erg leuk zijn als de tekenfilm serie zelf ook binnenkort op dvd komt,want hier draait het eigelijk allemaal om voor mij.
Lees meer >

shadow  |  19-05-2005

Ik heb nog ergens op VHS een andere voorstelling van Herman van Veen die het verhaal van Alfred Jodocus Kwak vertelt en speelt. Deze is toendertijd geloof ik no...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.