Bridget Jones: The Edge of Reason

Recensent:
Alexander de Mol
21-05-2005

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Bridget Jones: The Edge of Reason (DVD)
Samenvatting

Nadat Bridget Jones (Renée Zellweger), inmiddels de dertig gepasseerd en ex-vrijgezel, in de knappe advocaat Mark Darcy (Colin Firth) eindelijk de perfecte man heeft gevonden, staat ze voor een nóg grotere uitdaging: ...hem niet verliezen!
Op het moment dat Bridget’s onzekerheid weer genadeloos toeslaat, verschijnt haar rokkenjagende ex-minnaar Daniel Cleaver (Hugh Grant) ongevraagd ten tonele. Bridget raakt verzeild in een mix van slechte adviezen, misverstanden en rampzalige flaters, zoals die alleen háár kunnen overkomen.

Commentaar

Bridget Jones: The Edge of Reason is het vervolg op het (vooral onder vrouwen) uiterst succesvolle Bridget Jones’s Diary. Renée Zellweger veroverde de harten van velen als de naïeve, op zoek naar een man zijnde Bridget Jones. We konden op de vingers natellen dat een vervolg niet al te lang op zich zou laten wachten. In dit geval een slordige drie jaar. Het maken van een vervolg op een succesvolle film levert niet altijd een evenzo succesvolle film op. Vaker is de zogenaamde sequel een slap aftreksel van het origineel, slechts zelden overtreft de opvolger het eerste deel. Dat laatste is zeker niet van toepassing. Beeban Kidron is er niet in geslaagd het succes van Bridget Jones’s Diary te evenaren. Het is natuurlijk lastig om een goede balans te vinden tussen de magie uit het eerste deel en de vernieuwing die nodig is voor een vervolg. In Bridget Jones: The Edge of Reason is het vooral een kwestie van voortborduren op de grappen en situaties uit deel 1. Helaas is de vernieuwing achterwege gebleven. Maar dit is natuurlijk ook enigszins terug te voeren op het tweede boek over Bridget Jones van Helen Fielding dat voor het grootste deel als uitgangspunt heeft gediend. De rol van Hugh Grant was in het boek vele malen kleiner. Maar het feit dat het karakter Daniel Cleaver zo populair bleek in de eerste film heeft de scriptschrijver doen besluiten om Grant ook in deze film ‘airtime’ te geven. Waarom moeten trouwens vechtpartijen in romantieke komedies, de kemphanen Cleaver en Darcy raken namelijk slaags met elkaar, er altijd zo klungelig uitzien?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 103 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582310702

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • A Smooth Guide To Exotic Thailand
  • The Big Fight
  • Quiz - Who's Your Man!
  • Commentaar Beeban Kidron
  • The mini-break to Austria
  • Mark and Bridget: Forever?
  • Bridget Jones interviews Colin Firth
  • Lonely London

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bridget Jones: The Edge of Reason staat op deze DVD met een voor dit genre ietwat ongebruikelijke verhouding van 2.40:1. Uiteraard hebben we te maken met een anamorfe transfer. De scherpte van het beeld is wisselend. Uiteraard bevat de scène waarin Bridget het effect van hallucinerende paddestoelen beleefd bewust een zekere mate van onscherpte. Maar ook de normale scènes zijn niet telkens scherp te noemen. Kleurweergave is niet altijd natuurlijk, maar dit is vooral een bewuste keuze. Het contrastniveau is wat aan de enthousiaste kant. In een aantal scènes is ‘aliasing’ in de vorm van enkele gekartelde lijnen waarneembaar. Het zwartniveau is niet optimaal.
Het beeld heeft amper last van ‘filmgrain’, vervelende beschadigingen of vuiltjes. Dit laatste zouden we natuurlijk ook niet verwachten van zo een recente film. Het contrastniveau is wat aan de enthousiaste kant. In een aantal scènes is ‘aliasing’ in de vorm van enkele gekartelde lijnen waarneembaar.
De optionele Nederlandstalige ondertiteling is te hoog geplaatst waardoor het volledig in het 2.40:1 frame terechtkomt. Jammer genoeg worden met name de wat scherpere grappen niet of onvolledig vertaald.

Geluidskwaliteit

Waar het beeld enigszins teleurstelt kunnen we concluderen dat het geluid dat voor een deel goedmaakt. De DVD bevat een Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). Het geluid is wat aan de zachte kant, waardoor de volumeknop iets verder dan gemiddeld moet worden opengedraaid. Dialogen zijn prima te verstaan en ook de . De achterkanalen worden op subtiele wijze gebruikt om het geluidsbeeld de nodige ruimtelijkheid mee te geven. Een mooi geluidsvoorbeeld hiervan is als Bridget de bijwerkingen beleefd van het eten van ‘magic mushrooms’. De muziek, met voornamelijk covers van negentiger jaren nummers, klinkt prima. Het LFE-kanaal is niet al te zwaar vertegenwoordigd, maar op momenten dat de subwoofer benodigd is dan wordt ook absoluut thuisgegeven. Het geluid heeft ons in ieder geval over het algemeen positief verrast.

Extra's

De extra’s zijn onderverdeeld in drie secties, welke zijn gekoppeld aan de belangrijkste personages in de film.

Daniel Cleaver

A Smooth Guide To Exotic Thailand (4:28 min)
Voor wat fotogenieke plaatjes in de film was men afgereisd naar het fraaie Thailand. Hugh Grant en leden van de crew vertellen over de uitdagingen die het filmen in Thailand met zich meebracht. In de verpakking troffen we trouwens een verklaring aan van Universal waarin men verklaart dat de opnamen van de film hebben plaatsgevonden voor de tsunami. NBC Universal heeft een donatie van 1 miljoen dollar gedaan ter ondersteuning van de reddingswerkzaamheden.

The Big Fight (4:54 min)
Zoals ik al eerder opmerkte is het gevecht dat Cleaver en Darcy hebben en hun uiteindelijk in een fontein doet belanden, een belediging voor deze natuurlijke activiteit. De makers van deze DVD kan enige zelfspot, met een titel als \'The Big Fight\', niet ontzegd worden.

Quiz - Who\'s Your Man!
Deze quiz bevat een reeks multiple choice-vragen die uiteindelijk het antwoord moeten geven naar wie de voorkeur uitgaat: Daniel Cleaver of Mark Darcy. Ik heb de uitslag van deze quiz verder niet afgewacht. Maar wellicht dat een groepje vrouwen, de doelgroep van de film en de bijbehorende extra\'s, hier de nodige lol aan kan beleven.

Bridget Jones

Commentaar Beeban Kidron
Regisseur Beeban Kidron (o.a. To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar)geeft over de hele film haar commentaar en legt onder andere nadrukkelijk de relatie met de eerste film. Daarnaast komen de te verwachten elementen als locatie, het filmen en de casting aan bod. Kidron is daarnaast erg enthousiast over haar eigen werk en ‘haar’ acteurs, maar laat toch de nodige stiltes vallen. Niet echt een commentaartrack waar je eens lekker voor gaat zitten. Maar ik moet niet zeuren. Er is tenminste voor de liefhebbers een commentaartrack aanwezig.

The mini-break to Austria (3:58 min)
Deze feature gaat in op de filmlocatie van de korte vakantie van Bridget en Mark in het plaatsje Lech in de Oostenrijkse Alpen. Uiteraard voorzien van de nodige uitspraken van leden van de cast en crew omtrent de omstandigheden van het filmen ter plaatse.

Deleted Scenes (13:05 min)
- Vossenjacht (2:34 min)
- De Doop (7:31 min)
- Renoir Bioscoop (1:37 min)
- Babyfantasie (1:23 min)
Beeban Kidron verzorgt bij de vier gesneuvelde scènes een keurige intro. We leren hierdoor dat Renoir Bioscoop eigenlijk eerst het begin van de film zou vormen.

Mark Darcy

Mark and Bridget: Forever? (5:25 min)
Beelden uit de film waarin de relatie tussen Bridget Jones en Mark Darcy centraal staan worden afgewisseld met interviews met Renée Zellweger en Colin Firth. Regisseur Kidron doet ook nog een duit in het zakje ten aanzien van het uiteenzetten van de relatie tussen Bridget en Mark.

Bridget Jones interviews Colin Firth (4:57 min)
Beeban Kidron vertelt in het intro dat het boek een interview bevat tussen Bridget Jones en de acteur Colin Firth, die furore maakte in Pride and Prejudice. Voor de film heeft men hiervoor geen oplossing gevonden aangezien Firth al de rol van Mark Darcy had. In dit fragment heeft Colin Firth zich na de opnamen al omgekleed en is Zellweger nog in de rol van Bridget Jones. Een vermakelijk interview, dat zich vooral toespitst op een scène uit het eerder genoemde Pride and Prejudice, waarin Firth met een nat hemd uit het water komt.

Lonely London (3:10 min)
De film bevat haast geen CGI. Het shot waarin een eenzame Bridget uit het raam kijkt en waarbij de camera uitzoomt om het contrast met andere stellen in de stad, welke te zien zijn door de ramen waar de camera subtiel langskomt, aan te geven. Een aardige toevoeging, maar ik zou graag technisch wat dieper op de totstandkoming willen ingaan.

Tevens bevat de DVD nog een sectie met een tweetal filmtrailers van Universal:
- Wimbledon (0:51 min)
- Meet the Fockers (1:27 min)

Conclusie

Bridget Jones: The Edge of Reason markeert de terugkeer op het witte doek van de mollige Bridget Jones. In The Edge of Reason slaat het gelukzalige gevoel, vanwege haar relatie met Mark Darcy, al snel om in een lastige onzekerheid. Als dan ook nog eens haar voormalige minnaar en begenadigd rokkenjager Daniel Cleaver om de hoek komt kijken, dan zijn de poppen voor Bridget aan het dansen. Renée Zellweger doet haar eerdere karikaturale Bridget Jones vertolking dunnetjes over. De grappen en situaties zijn veel van hetzelfde laken een pak.
De beeldkwaliteit van deze recente film valt eigenlijk wat tegen. De scherpte is niet optimaal en er zijn hier daar wat digitale artefacten te bespeuren. Geluidstechnisch daarentegen zit het echter weer wel snor met Bridget Jones: The Edge of Reason. De extra’s ontstijgen het niveau van de film geenszins. Dit was misschien ook niet echt te verwachten.
De liefhebbers van Bridget Jones’s Diary zullen zich, weliswaar in mindere mate, vermaken met dit luchtige en minder originele tweede deel.

Laatste reacties

Maarten van Krimpen  |  16-02-2006

Tegenvallertje, hoewel het op het einde wel genietbaar wordt.
Lees meer >

Surya  |  24-05-2005

Bijzonder flauwe en ongelofelijk overbodige sequel die vooral als doel heeft sigaretten te promoten heb ik de indruk...
Lees meer >

scheur  |  23-05-2005

Vond deze leuker dan de eerste, maar ja dat had misschien te maken met het feit dat ik gratis naar de bios kon met mijn vriendin.... :wink:
Lees meer >

rkrijger  |  23-05-2005

De voice-over irriteerde mij op een gegeven moment wel...
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  23-05-2005

Vond de eerste super. Moet zeggen dat er in het tweede deel weinig originaliteit meer in zat. Was wel vermakelijk, maar had zeker niet de kwaliteit die ik in he...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2005

Letterlijke vertaling is moeilijk te geven. Het is iets van "Op de rand van de redelijkheid balanceren." Thanks (letterlijk: dank je), ik "zocht" hier al eve...
Lees meer >

Meulie  |  22-05-2005

Op de rand van de reden... :D :? :D Dat verzint alleen een Belg... :D :? :D Maar euh, nu serieus... Letterlijke vertaling is moeilijk te geven. ...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2005

Op de rand van de reden... :D :? :D Dat verzint alleen een Belg... :D :? :D Maar euh, nu serieus...
Lees meer >

Werner  |  22-05-2005

Wat is de betekenis van "The Edge of Reason"?!? Op de rand van de reden...
Lees meer >

rkrijger  |  22-05-2005

Wat is de betekenis van "The Edge of Reason"?!?
Lees meer >

JCL  |  22-05-2005

leuke film, hebme prima vermaakt :)
Lees meer >

zetmoon  |  22-05-2005

...en toch zie ik kate winslet niet als Bridget Jones, iets te classy.Ach, is maar net hoe ze opgaat in haar rol. Vond de suggestie van zetmoon trouwens niet ee...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  21-05-2005

...en toch zie ik kate winslet niet als Bridget Jones, iets te classy.Ach, is maar net hoe ze opgaat in haar rol. Vond de suggestie van zetmoon trouwens niet ee...
Lees meer >

dewallef  |  21-05-2005

Vond het toch best een leuke film in de bioscoop en heb deze dan ook onmiddelijk aangeschaft toen hij uitkwam op DVD.
Lees meer >

druppelstop  |  21-05-2005

...en toch zie ik kate winslet niet als Bridget Jones, iets te classy.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 124
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.