Happy Tree Friends - Third Strike

Recensent:
Nathan Strik
30-05-2005

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Happy Tree Friends - Third Strike (DVD)
Samenvatting

Happy Tree Friends, de populaire Flash-cartoon, is alweer toe aan zijn derde DVD-uitgave. Voor de mensen die nog onbekend zijn met de Happy Tree Friends volgt hier een korte uitleg. Deze serie bestaat uit korte 2 minuut lange cartoons waarin de meest schattige, fluffy bosbewoners op de meest gruwelijk zieke en bloedige manier aan hun einde komen. Zie het als een mix tussen Nijntje en Itchy & Scratchy (uit The Simpsons) en je hebt een aardig idee wat je van Happy Tree Friends kunt verwachten. Op deze DVD staan de volgende 14 afleveringen:

Milkin\' It Water Way to Go
Out of Sight, Out of Mime Out on a Limb
Class Act Keeping It Reel
The Way You Make Me Wheel A Hard Act to Swallow
Better Off Bread Let It Slide
I Get a Trick out of You Icy You
Shard at Work Hello Dolly

Naast deze 14 afleveringen staan er nog 2 exclusief voor deze DVD gemaakte filmpjes op (zie extra\'s). Inmiddels zijn er al zo\'n 50 afleveringen gemaakt die varieren van 1 tot 3 minuten in lengte. Op de website van Happy Tree Friends is steeds een selectie van ongeveer 10 afleveringen te bekijken. Voor de verzamelaar zijn er nu 3 DVD\'s verkrijgbaar, in Nederland uitgegeven door RCV.

Commentaar

Op internet wemelt het van de zogenaamde \"Flash-cartoons\". Korte animaties van enkele minuten, gemaakt in het vectorlijn-gebaseerde animatiepakket Macromedia Flash. Naast het feit dat het relatief makkelijk is om animaties te produceren met Flash, zijn de bestanden ook klein genoeg om via internet gedownload te worden. Ook buiten het internet om wordt er echter steeds meer geanimeerd in Flash. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse TV-series als Atomic Betty, Foster\'s Home for Imaginary Friends en Disney\'s The Buzz on Maggie. Happy Tree Friends verschilt echter op een aantal belangrijke punten van de gemiddelde Flash-animatie op het web. Allereerst is het een behoorlijk bloederige serie met een flinke dosis zieke humor. Daarnaast is de kwaliteit en levendigheid van de animatie beter dan gebruikelijk bij Flash-animaties. Deze in het oog springende factoren hebben al snel gezorgd dat Happy Tree Friends een grote schare fans heeft verzameld in relatief korte tijd. Je moet dit soort humor natuurlijk wel leuk vinden, want meer dan een aaneenschakeling van dood en verderf is het niet. Voor de fan zijn DVD\'s als deze de ideale manier om continu alle afleveringen onder handbereik te hebben. Bezitters van een DVD als deze krijgen er daarnaast ook een hoop extra\'s bij die nergens anders te vinden zijn. Conclusie: ben je iemand die zo nu en dan eens een afleveringetje kijkt op happytreefriends.com, dan is deze DVD niks voor jou. Ben je echter een die-hard fan van de serie dan weet je waarschijnlijk al wat je moet doen...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Horror
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 31 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 713045207373

Extra's

  • Bonus episode: Dino-sore Days
  • Bonus episode: Books of Fury
  • Commentaar bij bonus episodes
  • Audiocommentaar + storyboards
  • Audiocommentaar over het audiocommentaar
  • Sound FX Feature + audiocommentaar
  • Follow the Yellow Rabbit
  • Vision-O-Rama
  • Draw Toothy
  • See & Scream
  • Comic Strips
  • Reclamespots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD is vastgelegd in de 1.33:1 verhouding, wat overeenkomt met het formaat waarop de serie op internet te zien is. Aangezien Happy Tree Friends geproduceerd is in het computerprogramma Flash, is deze transfer een rechtstreekse omzetting van de digitale files. De transfer op deze DVD is speciaal gemaakt voor PAL-landen en dus geen NTSC naar PAL-conversie. De serie is in Flash geanimeerd op 12 frames per seconde, hier uiteraard geconverteerd naar de 25 frames per seconde van onze PAL TV-standaard. Afgezien van wat schokjes in horizontale camerabewegingen merk je weinig van deze omzetting. Het beeld is scherp, kent geen interlacing-problemen en geen edge-enhancement. Er komen weinig tot geen zwarte lijnen en donkere vlakken voor in de serie, maar de oogjes van de figuren (zo\'n beetje het enige zwarte in het beeld) zijn mooi diep zwart. Contrast is ook prima en de kleurverzadiging is perfect. Ook lijken de kleurtonen in het beeld van deze PAL-DVD iets dichter bij het Flash origineel te liggen dan de NTSC-DVD, die iets lichter is van kleur. MPEG-compressieproblemen zijn geheel afwezig en het beeld oogt strak en helder. Een uitmuntende transfer, maar da\'s niet verwonderlijk gezien de digitale bron.

Geluidskwaliteit

Net als bij de tweede DVD is het oorspronkelijke stereogeluid van de internet-afleveringen geremixt naar Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s). Je merkt deze opwaardering vooral aan de muziek en enkele geluidseffecten. Verwacht voor de rest geen spectaculair gebruik van het 5.1 formaat. Er zijn geen dialogen te horen in de serie, behalve wat mompelgeluiden en uiteraard een hoop afgrijselijke doodskreten, die netjes uit de centerspeaker komen. De subwoofer wordt sporadisch benut, maar het LFE-kanaal geeft de soundtrack wel wat meer diepte dan het internet-origineel. Verwacht geen knallend Hollywoodspektakel, maar gewoon een opwaardering van het bekende Happy Tree Friends-geluid. Dus realistisch klinkende geluiden van krakende botten, gutsend bloed, rondspattende darmen en meer van dat leuks.

Extra's

De stilstaande 4:3-menu\'s van Happy Tree Friends - Third Strike zijn sfeervol vormgegeven. Het enige nadeel is dat de makers geen gebruik hebben gemaakt van subpicture overlays voor de menu-cursor, maar voor iedere menu-optie een apart achtergrondplaatje hebben opgeslagen. Het navigeren duurt daarom even, omdat de DVD-speler eerst de volgende optie in zijn geheugen moet laden. Afhankelijk van de zoeksnelheid van je DVD-speler kan het navigeren dus enige frustraties opleveren. De extra\'s op de DVD zijn gelijk aan die op de NTSC-versie. Helaas zijn ze niet voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Bonus episode: Dino-sore Days (3 min.)
In deze parodie op de zwart/wit tekenfilms van Walt Disney en Max Fleischer uit de jaren \'20 en \'30 zien we Cro-Marmot (een personage uit Happy Tree Friends) strijden tegen een aantal zeer hongerige dinosauriërs. Deze cartoon is speciaal gemaakt voor deze DVD en nergens anders te zien. Het geheel stikt van de knipogen naar de klassiekers van weleer en maakt zelf een knipoog naar de Walt Disney Treasure-DVD\'s. Een mafketel met een baard van scheerschuim, die zichzelf introduceert als \"Leather Balkin\" geeft gedurende 1 minuut \"historische\" informatie over Cro-Marmot. Een erg leuke parodie op de introducties van Leonard Maltin op de Walt Disney Treasure DVD\'s.

Bonus episode: Books of Fury (3 min.)
Deze tweede bonus-cartoon, ook speciaal voor deze DVD vervaardigd, heeft in de hoofdrol Buddhist Monkey (die bezitters van de tweede DVD bekend zal voorkomen). Deze korte animatiefilm is een parodie op kung-fu aktiefilms, waarin Buddhist Monkey de boeken in een bibliotheek moet beschermen tegen een stel Ninja-aapjes. Het is duidelijk dat de makers zich hebben uitgeleefd op dit filmpje. De animatie is erg goed gedaan en de manier waarop Buddhist Monkey afrekent met de bad-guys is typisch Happy Tree Friends.

Commentaar bij bonus episodes
Onder allebei de bonus episodes kun je ook nog kiezen voor een commentaar-optie. Dan krijg je eerst enkele (zeer ruwe) concepttekeningen te zien met commentaar van de makers. Daarna zie je de aflevering nogmaals, met commentaar van de makers, eerst in animatic-vorm (aan elkaar geplakte storyboards) en daarna in de uiteindelijke versie. De makers hebben er duidelijk plezier in tijdens dit audiocommentaar. Dat moet ook haast wel gezien de absurditeit van het werk.

Audiocommentaar + storyboards (35 min.)
Dit audiocommentaar kent maar liefst 11 deelnemers, te weten: Kenn Navarro (mede-bedenker), Jeff Biancalana (animator/storyboard artist), Alan Lau (animator), Lyla Warren (animator), Ken Pontac (schrijver en dronkelap), Warren Graff (schrijver), John Cimino (animator), Ellen Connell (stem van Cub), Jason Sadler (animator), Julie Stroud (producente) en Jim Lively (sounddesigner). Met zo\'n kamer vol met melige mensen is het verbazingwekkend hoeveel interessante feiten er nog worden verteld. Zoals dat het openingsshot van de episode \"Out of Sight, Out of Mime\", die vanwege technische redenen ingekort moest worden voor internet, maar op deze DVD in zijn geheel te bewonderen is. Een commentaartrack met wat melige randjes, maar zeker de moeite waard voor de fans.

Audiocommentaar over het audiocommentaar (35 min.)
Meer bedoeld als grapje dan een serieus commentaar. Hier horen we Kenn Navarro (mede-bedenker), Ken Pontac (dronkelap en schrijver), Warren Graff (schrijver) en Jim Lively (sounddesigner met keelpijn). Het is misschien drie seconden leuk om deze mensen hun eigen commentaar te horen bekritiseren, dus het is zeker niet aan te raden de volle 35 minuten uit te zitten.

Sound FX Feature + audiocommentaar (4 min.)
Hier zien we enkele geluidseffecten opgenomen worden voor Happy Tree Friends. Desgewenst met of zonder commentaar te kijken door even de Audio-toets op je afstandbediening te gebruiken. Het hoogtepunt is toch wel de berg kleffe macaroni die gebruikt wordt om het geluid van ingewanden na te bootsen. Ook leuk is de gloeilamp die maar niet wil breken.

Follow the Yellow Rabbit (31 min.)
Door het selecteren van deze optie kun je alle afleveringen nogmaals bekijken. Maar eens in de zoveel tijd zie je een geel konijntje in beeld (een leuke parodie op de oude Matrix-DVD) waarachter wat verborgen features zitten zoals storyboards en animatie-testjes.

Vision-O-Rama (1 min.)
Nu komen we langzamerhand bij de onzin-extra\'s op deze DVD. Hier kun je de eerste aflevering van Happy Tree Friends (Spin Fun Knowin\' Ya) bekijken door de ogen van Lumpy, Nutty, Russell, The Mole of Cro-Marmot. Het is meer bedoeld als geintje, Lumpy ziet namelijk alles ondersteboven, Nutty ziet alles dubbel, Russell ziet maar de helft (door zijn ooglapje), The Mole ziet alleen maar zwart beeld en Cro Marmot ziet alles vervormd door zijn ijsblok. Leuk voor een keer, maar hier raak je binnen een paar seconden op uitgekeken.

Draw Toothy
Dit is een galerij vol met ingestuurde fan-art. Leuk voor de mensen die hun zelfgemaakte tekening hier zien staan, minder interessant voor de meeste kijkers dus.

See & Scream
Hier zie je een soort nep-speelgoed apparaat waarmee je wat geluiden van verschillende Happy Tree Friends kunt beluisteren. Wederom leuk voor twee seconden.

Comic Strips
Hier zie je vier korte stripverhalen getekend door Rhode Montijo, te weten: \"I Get a Kick out of You\", \"Don\'t Worry, Bee Happy\", \"Just Plane Silly\" en \"Hear Today, Gone Tomorrow\".

Reclamespots
Ook staan er nog enkele reclamespots voor de Happy Tree Friends DVD\'s en merchandising op de DVD. Deze spots waren eerder te zien op internet en werden daar als promotie gebruikt.

Conclusie

Hoewel Happy Tree Friends niet naar ieders smaak zal zijn is het onmiskenbaar een prima geproduceerde en geanimeerde Flash-cartoon voor volwassenen. De Happy Tree Friends DVD\'s zijn niet bedoeld voor de gemiddelde persoon die zo af en toe een afleveringetje op internet kijkt, maar meer voor de hardcore fan die thuis in zijn luie stoel beschikking wil hebben over de complete reeks dood en verderf. De beeldkwaliteit is, zoals we mogen verwachten van een directe Flash-naar-DVD-omzetting, uitmuntend en de 5.1 remix geeft de krakende botten en doodskreten net dat beetje extra. De toegevoegde bonusepisodes en overige extra\'s zijn leuk voor de fans, al zijn er wel extra\'s bij die meer als grap bedoeld zijn. Een aanrader dus voor de \'Happy Tree-fans\', vooral de fans die de NTSC-DVD nog niet besteld hadden via internet.

Laatste reacties

Elessar  |  01-06-2005

Ik blijf t liedje eigenlijk leuk vinden :twisted: :D
Lees meer >

Nathan Strik  |  31-05-2005

STOREND kort, en dan is de helft nog gewijd aan dat idiote liedje, dat 3 keer leuk is, mss 4 keer, maar 20 keer ?? :x Gelukkig worden die liedjes als je de Pl...
Lees meer >

expo  |  31-05-2005

STOREND kort, en dan is de helft nog gewijd aan dat idiote liedje, dat 3 keer leuk is, mss 4 keer, maar 20 keer ?? :x Verder zijn er leuke afleveringen bij...
Lees meer >

e_vanveen  |  31-05-2005

Happy tree Friends is geweldig.. :D :D Alleen het muziekje wordt je helemaal GEK van het blijft gewoon hangen.. nanananana...enz..
Lees meer >

Nathan Strik  |  31-05-2005

Happy Tree Friends is een verhaalloze verzameling van diertjes die op een vreselijk gewelddadige manier aan hun einde komen. In dezelfde trant kan ik ook de...
Lees meer >

Indiana  |  31-05-2005

op www.happytreefriends.com kan je trouwens alvast wat gratis episode kijken voor als je geen idee hebt wat je kunt verwachten. Die link heb ik ook al (twee ...
Lees meer >

Werner  |  30-05-2005

Happy Tree Friends is een verhaalloze verzameling van diertjes die op een vreselijk gewelddadige manier aan hun einde komen. In dezelfde trant kan ik ook de...
Lees meer >

Nathan Strik  |  30-05-2005

is dit dezelfde humor als bv:south park? ziet er eigenlijk wel LOL uit dus...mss zal ik em wel eens kopen! 8) Gewoon eens rondkijken op de site van de Happy T...
Lees meer >

bobby  |  30-05-2005

HTF is cool 8)
Lees meer >

Dennis V.  |  30-05-2005

Ik kende dit nog niet, maar net even een paar afleveringen bekeken op de site. Ziet er leuk uit, maar om nou op dvd te hebben ... mwah ... nee !
Lees meer >

Elessar  |  30-05-2005

op www.happytreefriends.com kan je trouwens alvast wat gratis episode kijken voor als je geen idee hebt wat je kunt verwachten. Die link heb ik ook al (twee ...
Lees meer >

shihuandgi  |  30-05-2005

is dit dezelfde humor als bv:south park? ziet er eigenlijk wel LOL uit dus...mss zal ik em wel eens kopen! 8)
Lees meer >

jan smets  |  30-05-2005

Hehe erg leuk dit . Misschien toch aanschaffen.
Lees meer >

Nathan Strik  |  30-05-2005

op www.happytreefriends.com kan je trouwens alvast wat gratis episode kijken voor als je geen idee hebt wat je kunt verwachten. Die link heb ik ook al (twee ...
Lees meer >

Indiana  |  30-05-2005

Lekkere marcabere humor :D op www.happytreefriends.com kan je trouwens alvast wat gratis episode kijken voor als je geen idee hebt wat je kunt verwachten...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.