Big Red One, The (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
08-06-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Big Red One, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Lee Marvin speelt een personage dat simpelweg De Sergeant genoemd wordt. Deze sergeant is een oude veteraan die nog in de Eerste Wereldoorlog heeft gevochten. Inmiddels is het 1942 en de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. We volgen de sergeant en zijn groep mannen van de 1st Infantry Division van het Amerikaanse leger en we zien hoe zij van Noord-Afrika via Italië en Frankrijk uiteindelijk in Duitsland terechtkomen. Tijdens hun reis ondervinden ze uit de eerste hand de verschrikkingen van de oorlog en proberen ze met alle macht het einde van de oorlog te halen.

Commentaar

The Big Red One is geregisseerd door Samuel Fuller, zelf een veteraan van de Tweede Wereldoorlog. Zijn doel was een film te maken die het ware gezicht van de oorlog liet zien. Toen de film in 1980 in de bioscopen ging draaien, was deze echter totaal verknipt op last van de studio. Fuller was hier uiteraard niet blij mee, maar hij heeft nooit de kans gehad de film uit te brengen zoals hij hem voor ogen had. Na zijn dood gingen filmmakers Richard Schickel en Brian Jamieson aan de slag met de originele negatieven en zij voorzagen de film van nieuwe en verlengde scènes. Het resultaat is een film die bijna 50 minuten langer duurt dan de bioscoopversie. Nou kan ik persoonlijk niet zeggen wat voor een effect dit heeft op de kwaliteit van de film, aangezien ik de originele versie niet gezien heb, maar Fuller\'s dochter heeft verklaard dat dit de versie is zoals haar vader die graag zou zien. The Big Red One is een oorlogsfilm die niet echt bekend is bij het grote publiek en vaak onderschat wordt. Dit is niet helemaal terecht. Uiteraard heeft de film zijn zwakheden, maar heeft als plus een sterk verhaal dat mooi is vastgelegd door Fuller. De vechtscènes zijn redelijk goed gedaan, maar missen soms wat qua impact. Lee Marvin zet een erg sterke rol neer als de door de wol geverfde sergeant. De overige rollen worden redelijk tot goed neergezet. Verder nemen de meeste oorlogsfilms één veldslag of gebeurtenis als uitgangspunt, maar deze film niet. Hier volgen we de belevenissen van de 1st Infantry Division van het Amerikaanse leger en we zien hoe zij betrokken zijn bij gevechten in onder andere Noord-Afrika, Italie en Duitsland. Deze opzet hebben we later terug kunnen zien in bijvoorbeeld Band of Brothers, maar hier hadden de makers iets meer tijd om het verhaal uit de doeken te doen. Bij The Big Red One wordt er soms dus wat oppervlakkig op bepaalde zaken ingegaan. Samenvattend kunnen we zeggen dat deze film voor de liefhebbers van oorlogsfilms zeker een aanrader is. Hoewel er ook in deze film enkele fouten zitten, laat de film een realistisch beeld zien van de Tweede Wereldoorlog.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1980
Speelduur: 156 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321931397896

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Stills gallery
  • Anatomy of a scene
  • Promo Reel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Big Red One heeft een anamorfe transfer met een 1.78:1 beeldformaat. Dit wijkt iets af van het originele formaat van 1.85:1. Dit formaat staat ook foutief vermeldt op de cover. De kwaliteit van het beeld varieert nogal. Enkele van de later ingevoegde scènes hebben een wat mindere kwaliteit dan de originele scènes. Dit is te wijten aan de gebrekkige kwaliteit van het originele beeldmateriaal. Dit vertaalt zich voornamelijk in overmatig veel filmgrain en een ietwat tegenvallende scherpte. De rest van de film is voldoende qua scherpte. Het contrast is hier en daar wat te laag, maar nog altijd voldoende. De kleuren ogen redelijk natuurlijk, maar zien er wat gedateerd uit. Naast de filmgrain is er regelmatig edge enhancement zichtbaar. Een goede transfer, zeker gezien de leeftijd van de film.
De film is verdeeld in 39 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) op de DVD. De soundtrack is geheel geremasterd en er zijn enkele nieuwe effecten toegevoegd. Dit resulteert in een track die, vooral tijdens de vechtscènes, alle aanwezige kanalen benut. Ook het LFE kanaal levert een mooie bijdrage aan deze scènes en hierdoor klinkt het geheel erg overtuigend. Tijdens de wat rustigere momenten in de film, worden de achterkanalen soms gebruikt voor het weergeven van wat muziek. De dialogen komen netjes uit het centerkanaal en zijn duidelijk verstaanbaar. De voorkanalen laten een mooi stereogeluid horen en verder klinkt het geluid mooi helder en zonder beschadigingen. Een uitstekende track die goed past bij de film.

Extra's

De geanimeerde menu\'s worden aangevuld met afbeeldingen uit de film en hebben een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).
Alle extra\'s hebben een 1.33:1 beeldformaat en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

De extra\'s zijn verdeeld over de twee aanwezige schijven en er zijn behoorlijk wat extra\'s te vinden op deze special edition DVD

Disc 1

Audiocommentaar
Het commentaar wordt verzorgd door filmmaker en criticus Richard Schickel. Hij is mede verantwoordelijk voor de versie van de film zoals die op deze DVD te zien is. Hij heeft dan ook wel wat te vertellen hierover en vertelt wanneer er een scène te zien is die nieuw is toegevoegd. Helaas valt de beste man regelmatig stil en vertelt hij soms alleen maar wat er op het scherm te zien is. Een redelijk commentaar dat voornamelijk interessant is voor de feitjes over de nieuwe scènes.

Disc 2

The Real Glory: Reconstructing \"The Big Red One\" (47 min.)
De eerste helft van deze featurette concentreert zich vooral op leden van de cast die herinneringen ophalen aan het maken van de film. De tweede helft concentreert zich op de restauratie van de film. Ook zijn er wat archiefbeelden te zien van Samuel Fuller.

The Men Who Made The Movies: Samuel Fuller (54 min.)
Een documentaire die in het teken staat van het werk en leven van Samuel Fuller. Fuller\'s leven en carrière worden doorgenomen en we zien enkele beelden van andere films van zijn hand. Ook zijn er beelden te zien van een interview met de regisseur.

Anatomy Of A Scene
Bij deze extra zijn er vier scènes te bekijken. De eerste twee scènes zijn eigenlijk beelden van achter de schermen waar we zien hoe Fuller de acteurs regisseert en de andere twee scènes zijn een vergelijking van hoe de scènes eruit zagen voor en na de restauratie.

Alternate Scenes
18 scènes die de gereconstrueerde versie van de film niet gehaald hebben. De scènes zijn alleen te bekijken met commentaar van makers.

The Fighting First (11 min.)
Een kort filmpje dat de geschiedenis van de 1st Infantry Division behandelt. Het filmpje richt zich vooral op de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is zwart-wit en niet echt van een goede kwaliteit.

Original Promo Reel (29 min.)
Een promotiefilmpje dat van commentaar wordt voorzien door Lee Marvin. Het filmpje bestaat alleen uit scènes uit de film en sommige van deze scènes zaten niet in de originele versie van de film. De restaurateurs hebben dit filmpje dan ook gebruikt als hulpmiddel bij het restaureren van de film.

Stills Gallery
Een reeks afbeeldingen uit de film. Het beeldformaat is 1.78:1 anamorf, maar de afbeelding beslaat maar een klein gedeelte van het beeld.

Reconstruction Trailer
Een trailer van de gerestaureerde versie van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed.

Conclusie

In The Big Red One zien we hoe leden van de 1st Infantry Division van het Amerikaanse leger al vechtend door Europa trekken. De film heeft een kleine 50 minuten aan extra scènes gekregen wat ervoor zorgt dat dit de versie zou moeten zijn zoals de regisseur die wilde maken. Het resultaat is een soms beklemmende oorlogsfilm die de harde realiteit van de oorlog laat zien. De DVD is goed verzorgd met een goede beeld en geluidskwaliteit. Ook qua extra\'s hebben we niet te klagen, die zijn er namelijk voldoende. The Big Red One is een vaak vergeten en onderschatte oorlogsfilm, maar nu is hij te bekijken in de versie zoals het zou moeten. Een aanrader voor de algemene filmfan, een must voor de liefhebber van oorlogsfilms.

Laatste reacties

Coen P.  |  26-11-2008

Klopt! Leuke bijdrages steeds trouwens (y)
Lees meer >

nachtwaker  |  26-11-2008

Hierbij moet men vooral Warner Bros bedanken om deze film eindelijk z'n versie te geven zoals Samuel Fuller hem had bedoeld, Toen deze film in 1980 in de biosco...
Lees meer >

Richard B.  |  13-01-2008

Ik vond hem niet geweldig, maar dit is misschien ook een film die je vaker moet zien. Ik zou zeggen dat ie qua vertelstijl een beetje tussen de "klassieke" oorl...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  04-01-2007

Inmiddels aangeschaft en bekeken. Zeker de moeite waard. Lee Marvin is perfect als de sergeant, al had het wel realistischer geweest als ze voor zijn personage...
Lees meer >

Swanski  |  18-12-2006

Hm, ik ken deze film helemaal niet, maar ben nu door deze thread wel nieuwsgierig geworden. Ben wel een liefhebber van oorlogfilms en mag Lee Marvin graag zien ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-12-2006

Hm, ik ken deze film helemaal niet, maar ben nu door deze thread wel nieuwsgierig geworden. Ben wel een liefhebber van oorlogfilms en mag Lee Marvin graag zien ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  18-12-2006

Hm, ik ken deze film helemaal niet, maar ben nu door deze thread wel nieuwsgierig geworden. Ben wel een liefhebber van oorlogfilms en mag Lee Marvin graag zien ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  17-12-2006

Hm, ik ken deze film helemaal niet, maar ben nu door deze thread wel nieuwsgierig geworden. Ben wel een liefhebber van oorlogfilms en mag Lee Marvin graag zien ...
Lees meer >

Swanski  |  17-12-2006

Een ondergewaardeerde oorlogsfilm van Samuel Fuller. Een regisseur die films heeft gemaakt die niet onder het grote publiek bekend is en dat terwijl hij zeker w...
Lees meer >

fredje-astaire  |  04-11-2006

Wederom een knappe prestatie van Warner Bros om deze biografische oorlogsfilm van Samuel Fuller, te restaureren, zoals Samuel Fuller hem oorspronkelijk voor oge...
Lees meer >

Paul H.  |  21-06-2006

Zeer goede oorlogsfilm die mijn zeker niet teleurstelde. Ben nu langzaam alle extra's aan het kijken en deze zijn toch wel erg goed verzorgd op deze dvd.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  08-06-2005

Goede oorlogsfilm,de extra,s lijken me ook erg intressant. Wil deze nog wel in me collectie hebben met de tijd.
Lees meer >

Harry stadman  |  08-06-2005

Deze heb ik wel eens op de tv gezien. Zeker geen slechte film. :wink:
Lees meer >

Henk Heideveld  |  08-06-2005

Eindelijk is ie er dan. Mag zeker niet ontbreken bij verzamelaars van War-movies. Zit 1 storende fout in, vind ik, en dat is: de hoofdrolspeler lijkt ten tijde...
Lees meer >

Tim k  |  08-06-2005

Lijkt me een interessante en goede oorlogsfilm, met een aantal extra's die zo op het eerste oog zeer de moeite waard zijn. Zekere aanschaf.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 47
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.