SpongeBob SquarePants Movie, The

Recensent:
Nathan Strik
13-06-2005

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

SpongeBob SquarePants Movie, The (DVD)
Samenvatting

Mr. Krabs (Meneer Krabs) heeft net een tweede restaurant geopend in het zeestadje Bikini Bottom (Bikinibroek). Dit valt niet bepaald in goede aarde bij concurrent Plankton, die nog steeds op zoek is naar het geheime recept van de overheerlijke Krabby Patties (Krabburgers). Plankton steelt vervolgens de kroon van King Neptune (Koning Neptunus) en schuift de schuld op Mr. Krabs. De zeekoning is woedend en veroordeelt Mr. Krabs tot de dood. Toch laat hij zich overhalen door zijn zachtaardige dochter Mindy om nog even te wachten met de executie. De kroon blijkt namelijk verkocht te zijn aan iemand in Shell City (Schelpstad) en SpongeBob besluit om hem samen met zijn beste vriend Patrick terug te gaan halen. De zeekoning gaat door de knieën en geeft de twee vrienden zes dagen de tijd om de kroon terug te bezorgen. Tot die tijd wordt Mr. Krabs veranderd in een bevroren diepvrieskrab. Als het SpongeBob en Patrick niet lukt om de kroon binnen zes dagen terug te bezorgen komt er krab op het menu te staan. De weg naar Shell City is echter vol met gevaren die eerst getrotseerd dienen te worden door de twee dappere helden. SpongeBob en Patrick beginnen aan de reis van hun leven.

Commentaar

SpongeBob Squarepants behoeft bijna geen introductie meer. De TV-serie waarop deze film gebaseerd is mag zich tot één van de populairste series van ons land rekenen. Ook in zijn thuisland Amerika is het vrolijke sponsje ongekend populair en het duurde dan ook niet lang voordat bedenker Stephen Hillenburg toestemming kreeg om een lange animatiefilm te maken met SpongeBob in de hoofdrol. En dat was een gouden zet van Nickelodeon Movies en Paramount, want al in het openingsweekend van de film werd het hele filmbudget ruimschoots terugverdiend. Het is een prestatie dat de film (die 30 miljoen dollar kostte) in Amerika meteen in het eerste weekend 32 miljoen binnensleepte. Tot op heden heeft de film alleen al in Amerika dik 85 miljoen dollar opgebracht en mag dus met recht een mega-hit genoemd worden. Eén van de redenen van dit succes is wellicht dat de film zo trouw is gebleven aan het TV-origineel. Goed, de animatie is wat beter gedaan en de productiewaarden zijn wat opgeschroeft (met zelfs een mix van live-action beelden en animatie in enkele scènes), maar het hart van SpongeBob, de compleet maffe humor, is onveranderd gebleven. Naast de bekende TV-cast komen er in de film wat nieuwe personages opdraven zoals: King Neptune (Jeffrey Tambor), zijn dochter Mindy de zeemeermin (Scarlett Johansson), de huurling Dennis (Alec Baldwin) en niet te vergeten een gastrolletje van David Hasselhoff himself, compleet in Baywatch-zwembroek. Zoals gebruikelijk bij SpongeBob worden ook de Nederlandse stemmen weer vol overgave vertolkt door dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor het succes van de Nederlandse nasynchronisatie van de TV-serie. In de film worden de Nederlandse stemmen aangevuld door Marcel Jonker als Neptunus, Birgit Schuurman als Mindy en Tygo Gernandt als Dennis. En of je de film nu in het Engels of in het Nederlands gaat bekijken, je zult zeker een zeer plezierig anderhalf uurtje beleven.

NB: Paramount brengt ook een Special Edition uit van deze film, in een design-verpakking met een SpongeBob petje. Technisch gezien verschilt deze uitgave echter niet met de hier besproken DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 84 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 714865551059

Extra's

  • Teaser trailer
  • Animatics
  • The Absorbing Tale Behind the SpongeBob SquarePants Movie
  • Case of the Sponge "Bob"
  • Saving the Surf

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The SpongeBob SquarePants Movie is vastgelegd in een anamorfe ratio van 1.78:1, wat grotendeels overeenkomt met de originele bioscoopprojectie. De film is handgetekend en daarna digitaal ingekleurd en afgewerkt met behulp van de veelgebruikte USAnimation OPUS animatie-productiesoftware. Deze software, van Toon Boom Animation Inc., werd onder andere ook gebruikt om recente bioscoopfilms als Looney Tunes: Back in Action, Les Triplettes de Belleville en Disney\'s Piglet\'s Big Movie / Knorretjes Grote Film gestalte te geven. Dankzij USAnimation OPUS en het grotere budget van de film waren er wat meer visuele mogelijkheden in de film (zoals wat subtiele lichteffecten en natuurlijk de combinatie van live-action en getekende beelden) die je normaal niet in de TV-serie zou aantreffen. Aangezien het beeld op deze DVD rechtstreeks afkomstig is uit dit hoogwaardige digitale productiesysteem is de transfer nagenoeg perfect. Het enige minpunt is dat de makers helaas wat edge-enhancement toegepast hebben. Erg jammer, want met de strakke lijnen van een animatiefilm is edge-enhancement natuurlijk helemaal onnodig. Verder ziet het beeld er stabiel en uitermate strak uit. Er zijn uiteraard geen film-artefacts te bekennen dankzij de digitale bron en slechts heel zelden is er wat macro-blocking zichtbaar (met name tijdens de scène-overgangen waarbij het hele beeld gevuld is met luchtbellen). Het contrast en zwartniveau is verder goed en de kleurverzadiging is perfect, zonder nare bleed en dergelijke. De optionele Nederlandstalige ondertiteling is verder vastgelegd in een goed leesbaar lettertype en staat bijna helemaal onderin beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Zowel de Nederlandse als de Engelse soundtrack is vastgelegd in het Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) formaat. Voor deze recensie hebben we de Engelse track helemaal beluisterd en enkele scènes gekozen om te vergelijken met de Nederlandse track. De meeste SpongeBob liefhebbers kennen de Nederlandse stemmen natuurlijk van TV en deze track doet dan ook niet onder voor de Engelse, hoewel sommige van de wat subtielere grappen verloren zijn gegaan in de vertaling. Welke track je ook kiest, ze klinken allebei geweldig, al hebben de stemmen bij de Nederlandse versie wel de neiging om wat meer op de voorgrond van de mix te treden en vormen de Engelse stemmen een wat subtielere samenhang met de rest van de mix. Desondanks maken beide tracks verder prima gebruik van het surround potentieel om de muziek en enkele effecten wat ruimtelijkheid te geven. De stemmen zijn met name in het centerkanaal gemixt, maar soms, als één van de karakters uiterst links of rechts in beeld staat komt de stem ook uit die richting. Als een karakter uit beeld verdwijnt komt het regelmatig voor dat hij nog even in één van de achterspeakers te horen is. Dit geeft een erg ruimtelijk en natuurlijk effect, voor zover je over natuurlijk kunt spreken uiteraard bij een animatiefilm. Ook liefhebbers van lage frequenties komen aan hun trekken bij deze film, aangezien er flink wat scènes in de film zitten (met name de aktievolle scènes) waarin de mix een goed strak laag produceert. Welke track je ook kiest, de SpongeBob Squarepants film zal zeer goed klinken.

Extra's

Helaas komen de fans wat betreft extra materiaal maar mondjesmaat aan hun trekken. Toegegeven: het aanwezige bonusmateriaal is prima, maar met name een regisseurscommentaar en wat meer diepgaande featurettes over de animatie worden gemist. Toch zijn er vanuit de stijlvol geanimeerde breedbeeldmenu\'s enkele bonussen voorhanden. Al het bonusmateriaal is voorzien van Nederlandstalige ondertiteling:

The Absorbing Tale Behind the SpongeBob SquarePants Movie (18 min.)
Deze Making Of-documentaire bestaat uit veel interviewfragmenten met bedenker/regisseur Stephen Hillenburg en de cast van de TV-serie. Ook de beroemdheden die hun stemmen leenden aan de extra personages in deze film (Scarlett Johansson, Alec Baldwin en Jeffrey Tambor) zijn natuurlijk van de partij. Ook David Hasselhoff, die zichzelf speelt in de film, komt nog even langs. Een leuke documentaire, maar het is jammer dat er niet dieper wordt ingegaan om het animatieproces. De documentaire bestaat grotendeels uit een uitleg van het verhaal en de personages en da\'s natuurlijk maar beperkt interessant voor bezitters van de DVD. Toch is het leuk om even de acteurs achter de stemmen te kunnen zien.

Case of the Sponge \"Bob\" (15 min.)
Dit is een korte onderwaterdocumentaire door Jean-Michel Cousteau (de zoon van de beroemde Jaqcues-Yves Cousteau). Je kunt deze feature een beetje vergelijken met een soortgelijk iets op de DVD van collega onderwateranimatie Finding Nemo. Op een humoristische wijze kunnen kinderen leren over echte onderwatersponzen, zeesterren en octopussen. Ook wordt er nog even ingehamerd dat we vooral voorzichtig om moeten springen met de zeeën op aarde. Een zeer leerzame featurette, ook al is hij grotendeels gericht op kinderen. Ook de grote mensen onder ons kunnen hier nog wat van opsteken.

Animatics (21 min.)
Na een korte introductie van een animal-crackers-achtige Stephen Hillenburg zien we hier de storyboard animatics (ook wel storyreels genoemd) van enkele scènes uit de film. Het is interessant om te zien dat er hier en daar toch nog wat is gewijzigd in de opzet van enkele scènes, en er zit zelfs een scène tussen die uiteindelijk niet in de film gekomen is. Toch is het jammer dat een directe vergelijking tussen storyboards en film ontbreekt.

Saving the Surf (4 min.)
Deze korte featurette is eigenlijk een advertorial, waarin vooral reclame wordt gemaakt voor een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor het behoud van de stranden. Uiteraard minder interessant voor ons Nederlanders, afgezien van het feit dat je wat milieu-tips krijgt die ook op ons van toepassing zijn. Voor de rest is dit een vrij nutteloze toevoeging.

Teaser Trailer (1 min.)
Tot slot staat ook de teaser trailer op de DVD. Hierin werd gebruik gemaakt van beelden uit enkele bekende duikbootfilms (Das Boot, U-571 en The Hunt for Red October) die hier op een humoristische manier zijn samengemonteerd met beelden van SpongeBob.

Conclusie

The SpongeBob SquarePants Movie is een zeer leuke vertaling van de populaire TV-serie naar het witte doek. De animatie is zichtbaar beter en daarnaast ook opgeleukt met wat subtiele effecten. Ook de live-action scènes zijn leuk gedaan en voegen weer een extra niveau van mafheid toe aan het SpongeBob-universum. Zowel de nieuwe, als de oude personages klinken en gedragen zich weer als vanouds en ook de Nederlandse cast zet een prima prestatie neer. Beeldkwaliteit is nagenoeg perfect, met als enige minpunten wat compressiefoutjes en de aanwezigheid van edge-enhancement. De geluidskwaliteit is erg goed en zowel de Engelse als Nederlandse tracks klinken goed, al zijn de dialogen bij de Engelse track wat beter geïntegreerd in de rest van de mix. Ook sommige grappen zijn wat minder goed vertaald naar het Nederlands. De extra\'s zijn leuk, maar helaas niet super diepgaand. Met name wat meer info over het animatieproces en een commentaar van de regisseur had de boel mooi kunnen aanvullen. Afgezien daarvan kunnen fans van de serie en van de film zich geen buil vallen aan deze technisch verder prima verzorgde DVD, aanrader!

Laatste reacties

Dick van Drie  |  03-09-2005

Het is wel leuk om een keer te zien (als huurfilm), maar de serie zelf vind ik beter. Schaf hem denk ik niet aan. De losse afleveringen zijn meer de moeite waar...
Lees meer >

martini  |  29-07-2005

Echt een leuke film. Had m al in de bios gezien en heb nu de LE gekocht.
Lees meer >

Headhunter  |  04-07-2005

Niet irritant, het hoort gewoon niet in het Nederlands. Volgens mij houden de meeste mensen hier puur aan vast omdat het de versie is waarmee ze tot de serie ge...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  01-07-2005

Ik ben voorstander van de stem van de Nederlandse SpongeBob. Vind deze ook beter passen. Normaal gesproken ben ik tegen nasynchronisaties maar deze stemmen zijn...
Lees meer >

slindenau  |  30-06-2005

Voor mensen die nog twijfelen, hier een berg foto's: http://84.24.0.111/dvd/sbob/all/
Lees meer >

BrownB  |  29-06-2005

Niet irritant, het hoort gewoon niet in het Nederlands. Volgens mij houden de meeste mensen hier puur aan vast omdat het de versie is waarmee ze tot de serie ge...
Lees meer >

nova6666  |  29-06-2005

Ik vind toch wel de Nederlandse stemmen het beste maar ik kan me goed voorstellen dat veel mensen die stem erg irritant vinden.Ben erg benieuwd naar de film.
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-06-2005

Terwijl ik de engelse stemmen leuker vind, ach jah ieder zijn ding. :lol: Ik vind de Engelse stemmen ook beter. De Nederlandse stem van SpongeBob bijvoorbeeld...
Lees meer >

Jurgen V  |  23-06-2005

Ben ik de enige die er zo over denkt? Heleboel denken er juist zo over. Terwijl ik de engelse stemmen leuker vind, ach jah ieder zijn ding. :lol:
Lees meer >

Headhunter  |  23-06-2005

Heb 'm laatst aangeschaft en gisteren de helft gekeken (tot ik in slaap viel...). Tot de helft vind ik hem iig slechts bij vlagen het niveau van de serie halen....
Lees meer >

Edgar Smit  |  20-06-2005

Voor vaderdag "gehad" de LE, 14,99 bij de MM Den Haag, met gratis Spongebob vriendenboekje :shock: en Spongebob zelf was er ook nog!!
Lees meer >

BDB  |  19-06-2005

Ik wil hem ook kopen, maar velen zeggen dat dat voor kleine kinderen zijn. Is dat zo ? Nou, ik laat anderen niet voor mij bepalen, wat ik leuk mag vinden. :...
Lees meer >

freaky  |  18-06-2005

Ik wil hem ook kopen, maar velen zeggen dat dat voor kleine kinderen zijn. Is dat zo ?
Lees meer >

TheGodfather  |  18-06-2005

Heb me erg vermaakt met deze film. De LE zag er cool uit, maar weet niet of ik m zal kopen wel een aanrader qua film :D
Lees meer >

BDB  |  18-06-2005

Ik heb 'm vandaag ook bij de Mediamarkt gehaald voor 12,99. De *ahum* "echte" SpongeBob liep er ook rond om de boel te promoten. :lol: Ik vind het nog een ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 177
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.