Eagles - Farewell I Tour (Live from Melbourne)

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-07-2005

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Eagles - Farewell I Tour (Live from Melbourne) (DVD)
Samenvatting

In oktober 1994 kwamen de leden van de Eagles weer opnieuw bij elkaar. Al waren ze nooit uit elkaar gegaan, ze hadden gewoon een ‘rustperiode’ van veertien jaar ingelast. Van de drie concerten die de band toen gaf, is een compilatie video gemaakt onder de naam Hell Freezes Over. Dit concert werd in 1999 op DVD uitgegeven en werd de meest verkochte muziek DVD tot nu toe.
Duidelijk was dat de groep, opgericht in de jaren ’70 door Don Henley en Glenn Frey, nog steeds succesvol was en is. Het afgelopen jaar, en ook nu nog, is de groep gaan toeren onder de naam Farewell I Tour. De naam doet vermoeden dat dit het laatste Eagles tournee is, maar dat zal niet het geval zijn. Zoals zanger/gitarist Don Henley zelf zegt, de naam is een grapje en met het cijfer één erin kunnen ze nog vele vervolgen erop maken. Van de drie concerten die de Eagles in de Rod Laver Arena in Melbourne, Australië gaven is een concertregistratie gemaakt. De DVD release van dit concert is onderwerp van deze bespreking. Direct na release was deze DVD in Amerika alweer de best verkochte titel.
Het concert duurt ruim 2½ uur en de Eagles spelen niet alleen al hun grootste hits als groep maar ook diverse solonummers van ieder groepslid. Ook enkele nieuwe songs worden gespeeld. De zo herkenbare songs zijn in de loop der jaren muzikaal gerijpt en voorzien van fraaie arrangementen. Op de tracklisting staan:

DVD 1 (99 min)
1. Intro
2. The Long Run
3. New Kid In Town
4. Wasted Time (incl. Reprise)
5. Peaceful Easy Feeling
6. I Can’t Tell You Why
7. One Of These Nights
8. One Day At A Time
9. Lyin’ Eyes
10. The Boys Of Summer
11. In The City
12. Already Gone
13. Silent Spring (Intro)
14. Tequila Sunrise
15. Love Will Keep Us Alive
16. No More Cloudy Days
17. Hole In The World
18. Take It To The Limit
19. You Belong To The City
20. Walk Away
21. Sunset Grill

DVD 2 (65 min)
1. Intro
2. Life’s Been Good
3. Dirty Laundry
4. Funk #49
5. Heartache Tonight
6. Life In The Fast Lane
7. Hotel California
8. Rocky Mountain Way
9. All She Wants To Do Is Dance
10. Take It Easy
11. Desperado

Commentaar

In 1971 toerden Glenn Frey, Don Henley en Randy Meisner in de groep van countryzangeres Linda Ronstadt. Ze wilden hun eigen band beginnen, die ze de naam Eagles gaven. Met Bernie Leadon was de groep compleet en werd een jaar later het eerste album genaamd Eagles uitgebracht. Een jaar later volgde het album Desperado, wat hun eerste grote gelijknamige hit opleverde.
In 1974 verscheen het album On the Border en kwam Don Felder bij de groep. Het grootste succes scoorde de Eagles in 1976 met het album Hotel California, waar de gelijknamige song nog steeds het meest succesvolle nummer van de groep is. In dat jaar verliet Bernie Leadon de groep en werd vervangen door Joe Walsh. In 1979 verliet Randy Meisner de groep en kwam in zijn plaats Timothy B. Schmit. In dat jaar kwam het album The Long Run uit, met onder andere de hit Heartache Tonight.
In 2001 verliet Don Felder de groep en bleven de overige vier leden over. In die samenstelling speelt de groep nog steeds. Daarmee bestaat de Eagles uit:
Glenn Frey – zang, gitaar, keyboards
Don Henley – zang, drums, gitaar
Joe Walsh – zang, gitaar, orgel
Timothy B. Schmit – zang, basgitaar.

Bij het concert worden de heren muzikaal ondersteund door:
Steuart Smith – gitaar, vocals
Will Hollis – keyboards, vocals
Michael Thompson – keyboards, accordion, vocals
Scott Crago – drums, percussion
Greg Smith, Al Garth, Christian Mostert, Bill Armstrong – The “Mighty Horns”

De Eagles geven een concert waarin de muziek centraal staat. Geen spetterende show met maar een rustig, professioneel gegeven concert waarin de liedjes op een artistiek hoog niveau worden vertolkt. Gitarist Joe Walsh zorgt tijdens het concert voor enkele komische noten, met een kleine camera in een gele veiligheidshelm tijdens het nummer Life’s Been Good als hoogtepunt.
Bij alle songs is de ‘close harmony’ van de zangstemmen erg belangrijk, waarbij de bandleden bij de voorbereidingen op het concert veel tijd aan het samenzang onderdeel besteden.
Na ruim twee uur komt het concert ten einde. Voor een groot enthousiast publiek speelt de groep vervolgens nog vijf toegiften, waarbij Hotel California en Desperado natuurlijk niet ontbreken. Wederom heeft het toch zo bekende Hotel California bij deze uitvoering weer een interessant nieuw arrangement gekregen. Farewell I Tour bestaat uit 2½ uur lang muzikale hoogtepunten, waarbij de leden van de Eagles, ondertussen al aardig op leeftijd, laten zien dat ze na ruim 30 jaar nog steeds prachtige muziek maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 164 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Music
EAN: 825646230723

Extra's

  • Eagles Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in High Definition breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Dat het beeld afkomstig is van een HD bron is duidelijk te zien. Het beeld is in het algemeen bijzonder scherp en detailrijk. Ook valt de zuiverheid van het beeld op, waarbij beeldruis totaal ontbreekt. Enig klein minpuntje is dat het interlaced karakter van het beeld zicht bij sommige weergevers tot het onvermijdelijke kameffect leidt (screenshot 2). Om de beeldkwaliteit maximaal te houden is het lange concert over twee DVD’s is verdeeld. De gemiddelde totale bitrate van de transfer is 8,2 Mbit/s, waarbij de bitrate zeer frequent op het hoogste mogelijk zit.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop. De tracklisting op de cover is niet geheel correct. Dit komt omdat de intro nummers, die ook een eigen chapterstop hebben, niet op de cover vermeld staan. Daardoor gaat de tracknummering fout.
Beide DVD’s zijn van het type DVD-9, dus dubbellaags. De laagwisseling is op beide DVD’s perfect geplaatst en niet in het geheel niet merkbaar. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Ook bij het geluid is gestreefd naar de hoogste kwaliteit. En dit betekent dat je keuze hebt uit een PCM stereo track (bitrate 1536 kb/) en een DTS 5.1 surroundtrack met de hoogste bitrate van 1509 kb/s. Een Dolby Digital track ontbreekt dus. Om het concert in surround geluid te kunnen beluisteren heb je, net als bij Hell Freezes Over een DTS decoder nodig.
Beide tracks klinken fantastisch. Standaard begint de DVD met de ongecomprimeerde PCM stereo track. Doordat de sample frequentie op DVD iets hoger is dan bij CD (48 kHz tegenover 44,1 kHz), klinkt deze track nog net iets beter dan een vergelijkbare CD uitgave.
Het echte genieten doe je met de DTS5.1 surround track. Doordat hier de hoogste bitrate is gebruikt, blijft er weinig te wensen over. Evenals bij Hell Freezes Over zijn ook nu instrumenten in de surroundkanalen gemixt. Alleen is dat bij deze DVD release minder nadrukkelijk gedaan.
De nadruk van het geluidsbeeld ligt op de beide frontspeakers. De centerspeaker heeft een ondersteunende rol en wordt niet gebruikt voor de zangstemmen. De muziek van ondersteunende percussie- en koperinstrumenten komt uit de surroundkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit alle speakers. Het LFE kanaal ondersteunt met extra laag het geheel op natuurlijke wijze. Alles bij elkaar geeft dit een fraai en homogeen klinkend geluidsbeeld, met een goed gedetailleerd hoog en een prima strak laag. Een geweldig sfeervolle registratie.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige animatieschermen zonder achtergrondmuziek. Op de tweede DVD staat één extra.

Bonus Feature (11 min)
Interviewfragmenten met de Eagles bandleden, die vertellen over de verschillende facetten van hun carrière, hun muziek en het concert. Afgewisseld met repetitie- en concertbeelden. Jammer dat dit zo kort is. Beeldformaat in 1.78:1 anamorf breedbeeld, geluid is in PCM formaat en het geheel is Nederlands ondertiteld.

De set is verpakt in een transparante Amaray duo verpakking en voorzien van een kartonnen omslag met reliëfopdruk. Bij de set zit nog een 12 pagina’s tellend informatieboekje.

Conclusie

In 2004 zijn de bandleden van de Eagles gaan toeren onder de naam Farewell I Tour. De registratie op deze DVD is afkomstig van het concert dat de band gaf in het Australische Melbourne. Voor een bijzonder enthousiast publiek speelden de heren niet alleen hun grote Eagles hits, maar ook diverse solonummers van ieder groepslid. Met maar liefst vijf toegiften, waaronder natuurlijk hun grootste hit Hotel California, bestaat het concert uit 2½ uur lang muzikale hoogtepunten. De bandleden van de Eagles, ondertussen al aardig op leeftijd, laten zien dat ze na ruim 30 jaar nog steeds prachtige muziek maken.
Het concert is door Warner Music uitgebracht op een 2-disc DVD uitgave. Het concert is in High Definition breedbeeld opgenomen en staat met uitstekende kwaliteit op de DVD. Bij het geluid zorgen zowel de ongecomprimeerde PCM stereotrack als de full bitrate DTS5.1 surroundtrack voor muzikaal genot op het hoogste niveau. Als extraatje op de DVD nog wat korte interviewfragmenten met de bandleden.
Moet je deze DVD aanschaffen als je al in het bezit bent van Hell Freezes Over? Hier is maar één antwoord mogelijk: absoluut. Deze DVD release heeft op alle vlakken, zowel artistiek als technisch, meer te bieden en is een regelrechte aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Music.

Lees meer

Laatste reacties

zetmoon  |  13-10-2009

Ik heb Joe Walsh ooit backstage de hand geschud toen hij uit de tourbus stapte als bandlid van Ringo Starr in 1992. The Eagles vind ik niet onaardig, maar wel...
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  19-04-2006

Joe Walsh is fenomenaal als hij in zijn element is: als gitarist die echt met zijn instrument kan 'praten'... Drank of geen drank, hij voegt veel toe (vind ik)....
Lees meer >

Bugsy  |  26-11-2005

The eagles komen naar Nederland met de Farewell I tour en wij hebben kaartjes. Nu al zo'n zin in!! DVD is zonder twijfel de beste muziekdvd die ik bezit.
Lees meer >

René Veentjer  |  20-08-2005

Twee andere aanraders zijn de dubbelaar the Complete Greatest Hits (met een zeer uitgebreid boekwerk waar elk nummer uitvoerig wordt beschreven door Henley en...
Lees meer >

René Veentjer  |  20-08-2005

Ik heb net deze dvd gezien, en ik moet eerlijk zeggen, dat ik hem mooier vindt dan Hell Freezes Over, er staan lekker veel nummers op. Vooral om Joe moest ik hi...
Lees meer >

gerjan kelder  |  01-08-2005

Een geweldige DVD, maar toch niet zo goed als Hell Freezes over. Dit komt m.n. door het intieme van Hell Freezes. Deze opnames zijn welliswaar in de studio beho...
Lees meer >

DVD Watcher  |  31-07-2005

Ik heb deze DVD gisteren binnengekregen , en kan er maar 1 ding over zeggen : ''Absoluut een Top DVD van een van S'wereld's Beste Bands''. Ik vind het een mooi ...
Lees meer >

Fries46  |  29-07-2005

Farewell en Hell vormen samen wel het summum op het gebied van guitarmuziek en close harmony zang. Werkelijk schitterend! Akoestisch en electrisch, geweldig gel...
Lees meer >

Ralph71  |  27-07-2005

Hoe kan deze dvd nou een waardering van 3,8 hebben na 45 stemmen, terwijl na 11 stemmen het nog 9,8 was? Zeker weer een of andere puber aan het zieken geweest d...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-07-2005

Nu bij FRS als internet-aanbieding voor "slechts" € 24,99. IK heb er in elk geval één besteld 8) Ben je mal, gewoon in de winkel te koop voor 19,95 :shock: ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-07-2005

Dit was dus ook mijn vraag: Moet je deze DVD aanschaffen als je al in het bezit bent van Hell Freezes Over? Hier is maar één antwoord mogelijk: absoluut. Do...
Lees meer >

Ge_Someone  |  19-07-2005

Ik las ... dat dit de nieuwe standaard is voor live-registratie. ... waarom? Ik heb Jarre in China aangeschaft en die vond ik qua beeld en geluid eigenlijk bete...
Lees meer >

JWB  |  19-07-2005

Ik las onlangs in een andere recensie dat dit de nieuwe standaard is voor live-registratie. Ik heb er fragmenten van gezien en bij mij rijst de vraag: waarom? I...
Lees meer >

Cyrus the Virus  |  19-07-2005

Wel jammer dat ze liedjes als In The Heart Of The Matter, The Last Resort en Help Me Through The Night niet doen. Op HFO zijn die echt heel mooi, maar goed. Ik ...
Lees meer >

DeeVeeDee  |  18-07-2005

must-have DVD van een inmiddels stel kromlopende oude mannen. Mag gewoon niet ontbreken in je muziekcollectie :bier:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 117
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.