Ong-Bak: Muay Thai Warrior

Recensent:
Marcel den Haan
19-09-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Ong-Bak: Muay Thai Warrior (DVD)
Samenvatting

Ting (Tony Jaa) woont in een klein dorpje in Thailand. De bewoners van het dorpje vereren allemaal een Boeddhabeeld dat Ong Bak genoemd wordt. Op een dag wordt het hoofd van het beeld gestolen en al snel wordt duidelijk dat Don (Wannakit Sirioput), een voormalig inwoner van het dorp, achter de roof zit. Ting is de meest geschikte persoon om het hoofd te gaan zoeken, aangezien hij zeer bedreven is in Muay Thai, de Thaise krijgskunst. Hij gaat op weg naar Bangkok waar Don zou moeten wonen. Eenmaal aangekomen in de stad gaat hij op zoek naar Humlae, ook wel bekend als George (Petchtai Wongkamlao). Zijn vader woont in hetzelfde dorp als Ting en daarom vraagt zijn vader of hij Ting zou kunnen helpen. George wil echter niets met de zaak te maken hebben en heeft zo zijn eigen problemen. Hij heeft onder andere schulden bij een lokale bendeleider. Ting wordt tegen zijn zin betrokken bij de zaken van George en moet een paar keer vechten voor zijn leven. Wanneer Ting en George erachter komen dat de bendeleider in het bezit is van het hoofd, bundelen ze de krachten en gaan ze de strijd aan met de bendeleden.

Commentaar

De film Ong Bak uit 2003 mag gerust een sensatie genoemd worden. Woorden als sensationeel, hard en bruut zijn woorden die te binnen schieten na het kijken van deze film. Deze woorden hebben dan vooral betrekking op de stunts en vechtscènes want die zijn ronduit fantastisch te noemen. Het verhaal is ondergeschikt en dient eigenlijk alleen als aangever voor enkele van de meest bizarre stunts en vechtscènes die ooit op film zijn vastgelegd. Deze scènes worden voornamelijk uitgevoerd door hoofdrolspeler Tony Jaa en wat deze man met zijn lichaam kan doen is ongelooflijk. Alle stunts en vechtscènes werden door Jaa zelf uitgevoerd en dit allemaal zonder het gebruik van special effects of kabels. Uiteraard wordt dan al snel de vergelijking gemaakt met Jackie Chan, iemand die ook altijd zijn eigen stunts verzorgde, maar Chan op zijn hoogtpunt komt niet eens in de buurt bij de dingen die Jaa laat zien. Je moet het met eigen ogen zien om te geloven, maar bijvoorbeeld de scène die zich afspeelt in de straten van Bangkok mag gerust bizar genoemd worden. Ook de overige vechtscènes zijn goed gemaakt en wat opvalt aan deze scènes is hoe hard en echt deze overkomen. Tony Jaa heeft voordat de opnames begonnen van de film, vier jaar getraind voor deze rol en dat is hem aan te zien. De stijl die wordt gebruikt in de film is Muay Boran, een voorloper van het bekende Muay Thai, ook wel bekend als Thaiboksen. Het is de eerste keer dat een film zich concentreert op deze stijl en dit resulteert in harde, realistische vechtscènes die al bijna pijn doen door het kijken ernaar. Deze film is een absolute aanrader voor liefhebbers van vechtfilms en ook de algemene actiefan zal veel plezier beleven aan deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Thais
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Asiamania
EAN: 8716777049112

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interview
  • B-roll
  • storyboard comparisons
  • Alternate ending
  • Getting To Know The Ancient Art
  • Ja Panom's Fight
  • Casting & Audition
  • Demo Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het originele beeldformaat van 1.85:1. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit. De kleuren spatten niet echt van het scherm, maar dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de gebruikte kleuren in de film. Veel bruine tinten waardoor het beeld wat ééntonig is qua kleur, maar als we wat beter kijken naar de transfer zien we dat bijvoorbeeld de gelaatskleur van de acteurs natuurlijk overkomt. De scherpte is voldoende, maar er zijn enkele softe momenten zichtbaar. Contrast en schaduwdetail zijn net voldoende, maar op sommige momenten is het contrast wat hoog. Er is gedurende de gehele film filmgrain aanwezig, variërend in hoeveelheid. Verder is af en toe wat edge enhancement zichtbaar, maar dit blijft beperkt tot een enkele keer. Een goede beeldkwaliteit dus die op het eerste gezicht wat minder oogt, maar dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de manier waarop alles in beeld is gebracht.
De film is wat mager verdeeld in 10 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er keuze uit twee audiotracks, beide in de originele Thaise taal, een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Beide tracks klinken redelijk, maar concentreren zich voornamelijk op de voorste kanalen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de overige geluiden en muziek worden door de frontspeakers weergegeven, hoewel soms deze geluiden ook uit de centerspeaker komen. De surroundspeakers hebben het rustig deze film en slechts een enkele keer is hier wat lichte muziek of omgevingsgeluid te horen. Het LFE kanaal levert een kleine bijdrage aan de stunt en vechtscènes en hier had het laag wat harder gemogen zodat de scènes wat meer impact zouden hebben gehad. Twee redelijke tracks die zeker beter hadden gekund en onderling weinig tot niets verschillen van elkaar.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze 2 Disc editie van de film bevat enkele interessante extra\'s die voornamelijk op de tweede schijf te vinden zijn. Op disc 1 zijn alleen wat trailers te vinden van andere Asiamania uitgaven. Het gaat om trailers van Infernal Affairs, Oldboy en Tube.
De volgende extra\'s zijn dus allemaal te vinden op schijf 2. Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), tenzij anders aangegeven.

Trailer (2 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Scenes (44 min.)
Hier krijgen we te zien hoe de verschillende stunt en vechtscènes tot stand zijn gekomen door middel van beelden tijdens de opnames. Ook zijn er beelden te zien van de vele trainingen die vooraf gingen aan het maken van de film. Na het bekijken van deze blik achter de schermen krijg je alleen maar meer respect voor Tony Jaa en de makers van de film. Zo is verder nog te zien hoe sommige scènes flink fout gaan en er mensen gewond raken. Regisseur Prachya Pinkaew en Tony Jaa geven commentaar tijdens de beelden.
Het beeld is 1.33:1, afgewisseld met 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Teasers (1 min.)
Enkele korte teasertrailers van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interview With The Director Prachya Pinkaew (2 min.)
Een kort interview met de regisseur waarin hij vertelt hoe de film tot stand is gekomen en wat de gedachte erachter was.

B-Roll (5 min.)
Nog wat beelden van achter de schermen, deze keer zonder commentaar.

Getting To Know The Ancient Art (1 min.)
Een reeks beelden waarin Tony Jaa samen met een ander wat klassieke Muay Thai bewegingen laat zien.

Ja Panom\'s Fight
Een reeks tekstschermen waarin klassieke Muay Thai bewegingen uitgelegd worden, compleet met benaming. Ook zijn er korte animaties te zien waar de bewegingen getoond worden. Ja Panom is trouwens een verbastering van Tony Jaa\'s naam, die in werkelijkheid Panom Yeerum heet.

Storyboard Comparison (9 min.)
Van enkele scènes worden via splitscreens de storyboards en trainingsscènes vergeleken met de uiteindelijk opgenomen scène.

3D Animatic Comparison (2 min.)
Hier worden wederom enkele scènes vergeleken maar nu met de geanimeerde storyboards.

Deleted Scenes (7 min.)
Enkele verwijderde scènes, voorafgegaan door uitleg van de regisseur waarom de scènes gesneuveld zijn.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed.

Alternate Endings (2 min.)
Een alternatief einde van de film. Het beeld is 1.85:1 letterboxed.

Casting & Audition (8 min.)
De casting director legt uit wat voor types ze zochten voor de verschillende rollen en we zien enkele casting video\'s van de acteurs.

Demo Scenes
De demo scènes die aan de basis stonden van de film en die gebruikt werden om de film te laten maken.

Conclusie

Ting woont in een dorpje waar het hoofd van het heilige Boeddhabeeld gestolen wordt. Hij gaat op pad naar Bangkok om het hoofd terug te vinden, maar hij raakt verzeilt in allerlei criminelen zaken. Ong Bak is een sensatie op het gebied van vechtfilms. De film zit vol met de meest bizarre stunt en vechtscènes. Ze zijn allemaal opgenomen zonder het gebruik van special effects en kabels. Deze scènes zorgen ervoor dat de film een absolute must is voor de fans van vechtfilms. De DVD is goed verzorgd met een goede beeldkwaliteit en een redelijke geluidskwaliteit. Ook zijn er veel extra\'s toegevoegd, de één wat interessanter dan de ander. Ben je een liefhebber van vecht en actiefilms, twijfel dan geen moment en ga deze film bekijken. Je zal er geen spijt van krijgen. Verwacht geen intelligent verhaal, maar dat is ook niet de reden dat we naar zulke films kijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Vansant  |  23-09-2006

Hey en welkom! Idd, van de enkele fragmenten die ik al gezien heb moet ik afleiden dat dit een geniale film moet zijn :) Muay Thai is een heel efficiënte vech...
Lees meer >

Jeroen D  |  09-10-2005

Bedankt voor je antwoord. Deze ga ik zo bestellen :wink:
Lees meer >

hofstedeling  |  09-10-2005

Ook in Nederland, Engeland en Amerika worden wel eens region free DVD's uitgebracht hoor, meestal om de DVD aan een groter publiek (in andere regio's) te kunnen...
Lees meer >

Jeroen D  |  08-10-2005

als het de australische DVD is, waarom is deze dan niet regio 4 ? Deze is regionfree.
Lees meer >

hofstedeling  |  08-10-2005

Ja, dat is de Australische DVD met de uncut versie en Engelse subs.
Lees meer >

Jeroen D  |  08-10-2005

http://www3.cd-wow.nl/detail_results_2.php?product_code=19471 Hier staat de uncut versie ook op ?!
Lees meer >

hofstedeling  |  07-10-2005

Zelf heb ik de Thaise dvd, en aangezien die geen subs heeft, blijf ik hopen dat Ong-Bak binnen een paar jaar op een waardige manier op DVD gedropped wordt. D...
Lees meer >

rogue  |  30-09-2005

maar Chan op zijn hoogtpunt komt niet eens in de buurt bij de dingen die Jaa laat zien. Dat niemand anders het hier over heeft...dit is toch wel een aparte uit...
Lees meer >

DaveT  |  27-09-2005

Heerlijk. Lekker ruig. Eindlijk weer eens een lekkere vechtfilm zonder fratsen. Zelfs mn vriendin vond het een leuke film en dat zegt heel veel want die houdt h...
Lees meer >

Frenkovic  |  21-09-2005

ik heb 'm ook gekocht op basis van de reacties links en rechts... Gisteren gekeken en het is wel de aanschaf waard MAAR nou ook niet bepaald de film van de eeuw...
Lees meer >

Yi-Long  |  20-09-2005

Ik ben het er zeker mee eens dat dit de grote nieuwe man is in de martial arts film-wereld. Niet alleen vanwege Ong-bak, maar vooral omdat ik de opvolger al gez...
Lees meer >

Newboy  |  20-09-2005

Ik ken deze film helemaal niet, maar jullie reacties zijn zo positief over die vechtscenes, alsof er een nieuwe Matrix is gemaakt, dat ik wel de neiging heb em ...
Lees meer >

Meulie  |  20-09-2005

Deze film komt ook zeker in mijn collectie. Heb de film al een paar keer gezien en de vechtscènes zijn echt geweldig.
Lees meer >

superman  |  20-09-2005

Ik ken deze film helemaal niet, maar jullie reacties zijn zo positief over die vechtscenes, alsof er een nieuwe Matrix is gemaakt, dat ik wel de neiging heb em ...
Lees meer >

B.O.B.B.Y.  |  19-09-2005

Misschien miereneukerij, maar toch jammer dat ze nog steeds het logo van MTV Asian Screen op de hoesjes drukken...de film op zich lijkt me wel okee overigens.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 56
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.