Lepel

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-09-2005

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Lepel (DVD)
Samenvatting

De ouders van Lepel (Joep Truyen) zijn nooit meer teruggekeerd van een luchtballonvaart. Al jaren wacht Lepel op hun terugkomst bij zijn gemene oma Koppenol (Loes Luca). Zij gebruikt Lepel als haar knechtje in haar knopenwinkel en voor allerhande klusjes in huis. Nooit mag Lepel er alleen op uit. Meester Bijts (Kees Hulst) heeft ook een bijzondere interesse in Lepel, omdat Lepel over een opmerkelijk rekenvermogen bezit. Eindelijk ziet meester Bijts zijn kans schoon om de jaarlijkse hoofdrekenwedstrijd te winnen.
Wanneer Lepel op een dag de kans krijgt, ontsnapt hij en verstopt zich in warenhuis Promo. Hij raakt daar bevriend met het stoere meisje Pleun (Neeltje de Vree), dat stiekem in het warenhuis woont. Pleun en Lepel krijgen hulp van Max (Barry Atsma), een vriendelijke verkoper, die in stilte verliefd is op juffrouw Broer (Carice van Houten), de cheffin van de winkel. Oma Koppenol geeft Lepel niet zomaar op. Zij haalt het hele warenhuis overhoop op zoek naar Lepel. Samen met meester Bijts probeert ze hem terug te vinden. Max en Pleun bedenken een plan waarmee ze Lepels ouders hopen te vinden. Tijdens hun zoektocht wordt ook juffrouw Broer ongewild in hun complot betrokken. Door de zoektocht van oma Koppenol en meester Bijts is de winkel niet langer een veilige plaats voor Lepel. Gelukkig heeft hij Pleun, die zorgt dat hij uit de klauwen van oma Koppenol blijft en die hem helpt zijn ouders te vinden.

Commentaar

Lepel is een gezellige, avontuurlijke familiefilm over het negenjarige jongetje Lepel. Door de Nederlandse pers is de film betiteld als “één van de beste Nederlandse jeugdfilms van de laatste jaren” en “de eerste echte waardige opvolger van Minoes”.
Lepel ging begin februari 2005 in bijna 110 bioscopen in Nederland in première. Binnen drie weken had de film al meer dan 100.000 bezoekers gehad en kreeg daarom de Gouden Film prijs. De Gouden Film prijs en de Platina Film prijs (toegekend bij meer dan 400.000 bezoekers), worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend.
Internationaal is Lepel ook succesvol. De film kreeg op het Noorse Kristiansand International Children\'s Film Festival de Film & Kino Children\'s Film Award voor beste film gewonnen. En op het Duitse Goldener Spatz Kinder Film & Fernseh Festival werd de Script Writing Award toegekend aan Mieke de Jong voor het scenario van Lepel. Mieke de Jong is bekend van televisieproducties als Kussen, De Ochtendzwemmers en Het Paradijs.
De film is geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Van de Sande Bakhuyzen begon zijn regiecarrière met televisieproducties als Pleidooi en Oud Geld. Hij werd vooral bekend door de televisiefilm De Enclave, waarin de massamoorden in Srebrenica, Bosnië centraal staan. Recentelijk had hij succes met de televisiefilms Cloaca en Familie.
Van de Sande Bakhuyzen hanteert in de film een vrij laag tempo. Verwacht geen flitsende en snelle beelden. De cast speelt de rollen vrij ingetogen, wat bij de rustige uitstraling van de film past. Uitzondering hierop is Loes Luca die met veel verve de gemene oma Koppenol speelt.
De film is in samenwerking met de NPS en met de Duitse en Engelse televisie gemaakt. De film is geheel in het Oost-Duitse plaatsje Gera opgenomen. De heuvelachtige omgeving is met fraaie kleurrijke beelden opgenomen, waarbij Van de Sande Bakhuyzen heeft gekozen om het dorpje nagenoeg uitgestorven in beeld te brengen. Een opvallend kleurrijk detail in de film is de felgroene Trabant van meester Bijts.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case (3x)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932891089

Extra's

  • Trailers
  • Bloopers
  • Lepel Journaal

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 op de DVD, waarbij het beeld anamorf is vastgelegd. De film is op video in High Definition opgenomen, wat zich hier vertaald in een zeer scherp en gedetailleerd beeld. Het beeld heeft diepe, volle kleuren met een uitstekend contrast en zwartniveau. Beeldfouten als filmgrain of spetters ontbreken uiteraard. Wel is digitale beeldruis in lichte mate zichtbaar.
De film is verdeeld in 12 tracks. Een Nederlandse ondertiteling is niet aanwezig. Wel is de film optioneel Engels ondertiteld.

Geluidskwaliteit

De Nederlandstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De soundtrack klinkt gewoon goed. De geluiden blijven beperkt tot de voorste kanalen. De achterkanalen wordt niet noemenswaardig benut. De muziek en ook de filmgeluiden komen met een goede stereospreiding uit beide voorspeakers. De dialogen zijn goed te volgen en komen via de centerspeaker. Het LFE kanaal wordt af en toe gebruikt voor wat extra laag.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties, waarbij het eerste menu achtergrondgeluid heeft.

Bloopers (3 min)
Wat ging er fout tijdens de opnames, hier een aardige, snel gemonteerde collage. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Journaals
Een impressie van de opnamevorderingen van de film. Er zijn vijf journaals, die een totaaloverzicht geven van de filmopnames. De journaals hebben een promotioneel doel. Uiteraard afgewisseld met interviewfragmenten, waarbij spelers meer over hun karakter en het verhaal vertellen. Elk journaal duurt ongeveer vijfminuten. LET OP: de journaals bevatten ook enkele spoilers!. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf, de filmfragmenten zijn 2.35:1 niet anamorf.

Trailers, met keuze uit de bioscooptrailer voor:

Lepel (2 min)
Met beeldformaat 2.35:1 niet anamorf

Het Paard van Sinterklaas (2 min)
Met beeldformaat 1.85:1 anamorf.

Onder het Instellingen menu zijn nog de DVD Credits te vinden.

Conclusie

Lepel is een avontuurlijke familiefilm over de zoektocht van het negenjarige jongetje Lepel naar zijn ouders die mysterieus verdwenen zijn. Zijn gemene oma Koppenol gebruikt hem als haar knechtje, maar Lepel krijgt hulp van de brutale Pleun en de vriendelijke verkoper Max.
Door de Nederlandse pers is de film, die regisseerd is door Willem van de Sande Bakhuyzen, betiteld als “één van de beste Nederlandse jeugdfilms van de laatste jaren”. Het scenario is van Mieke de Jong. In de hoofdrollen spelen Carice van Houten, Loes Luca, Barry Atsma, Joep Truyen, Neeltje de Vree en Kees Hulst. De film is in samenwerking met de NPS en de Duits en Engelse televisie gemaakt.
De film is in High Definition opgenomen, wat zich bij deze uitgave vertaalt in een bijzondere goede beeldkwaliteit. De geluidskwaliteit is ook prima in orde. Als extra’s een paar bloopers, een vijfdelig ‘making of’ journaal en de bioscooptrailer. Een nette uitgave van een leuke Nederlandse familiefilm.

Laatste reacties

Gerben van der Leun  |  27-09-2005

Helaas is Willem van der Zande vandaag (dinsdag 27 september 2005) overleden. http://www.telegraaf.nl/prive/26096661/Regisseur_Willem_van_de_Sande_Bakhuyzen_...
Lees meer >

filmfan01  |  23-09-2005

Na Lepel weer een nieuwe film van Lemming films! 15 oktober komt de fim Knetter uit. Als deze net zo goed is als Lepel dat zit het wel goed! Ik kijk er naar ...
Lees meer >

druppelstop  |  23-09-2005

Ik vind Loes Luca altijd helemaal top en ook in deze film vind ik dat ze schittert. De film zelf is echt ontzettend lief! Ik kan me voorstellen dat dit voor kin...
Lees meer >

Webby  |  22-09-2005

Leuke film. Triest om te horen dat regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen niet lang meer te leven heeft. :cry: Een van de betere regisseurs in Nederland en h...
Lees meer >

Quido  |  21-09-2005

Triest om te horen dat regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen niet lang meer te leven heeft. :cry: Er is nog hoop. Zag laatst een docu op Nederland 1 en da...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-09-2005

Leuke film. Triest om te horen dat regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen niet lang meer te leven heeft. :cry: Een van de betere regisseurs in Nederland en h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.