Assepoester (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-10-2005

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Assepoester (SE) (DVD)
Samenvatting

Assepoester: een sprookje dat zijn weerga niet kent en talrijke malen de inspiratie voor films is geweest. Voor mij is er maar één verfilming die dit sprookje met koninklijke magie een echt sprookje laat zijn en dat is Disney’s Assepoester uit 1950.
Het verhaal in het kort. Assepoester\'s leven is na de dood van haar vader geen pleziertje meer. Door haar gemene stiefmoeder en verwende stiefzusters Anastasia en Drizella wordt zij als huishoudster misbruikt. Maar dankzij muizen als Tom en Pieter, de vogels en de andere dieren blijft Assepoester toch altijd opgewekt en verdraagt zij de vernederingen van haar stiefmoeder. Dan op een dag wordt een bal in het koninklijke paleis gehouden. Alle jonge meisjes uit het hele land zijn door de koning, die een bruid zoekt voor zijn zoon, uitgenodigd. Natuurlijk wil Assepoester ook graag naar het bal. Haar stiefmoeder geeft haar echter zoveel extra werk, dat zij geen tijd heeft een baljurk te maken. Hier krijgt Assepoester onverwachts hulp van dieren, die voor haar een prachtige baljurk maken. Tot haar grote ontsteltenis scheuren de jaloerse Anastasia en Drizella de jurk volledig aan flarden. Ontroostbaar vlucht Assepoester de tuin in.
Verrast is Assepoester als daar de goede Toverfee verschijnt die met haar toverstaf en Bibbidi-Bobbidi-Boo toverspreuk Assepoester als een sprookjesprinses naar het bal laat gaan. De betovering duurt echter maar tot middernacht, klokslag 12 uur. Assepoester heeft de avond van haar leven, maar als de klok plots 12 slaat, vlucht zij het paleis uit. Al wat achter blijft is een glazen muiltje. De prins, die ze op het bal ontmoet heeft, laat de hertog het hele land afzoeken naar het meisje dat het fijne glazen muiltje past. Ook nu zorgt de stiefmoeder ervoor dat Assepoester haar geluk onthouden wordt en het muiltje niet kan passen. Maar daar heeft zij buiten de hulp van de muizen gerekend...

Commentaar

Disney’s Classic Assepoester (originele titel Cinderella) is gebaseerd op het eeuwenoude sprookje van de Franse schrijver Charles Perrault. De avondvullende tekenfilm van Walt Disney was de twaalfde ‘klassieker’, sinds Disney in 1937 met Sneeuwitje en de Zeven Dwergen (Snow White and the Seven Dwarfs) was gekomen.
De animatoren van Disney hebben van Assepoester een echt koninklijke verfilming gemaakt, geheel in de stijl en magie die het ‘huis van de muis’ zo groot heeft gemaakt. Wat dat betreft is Assepoester een echte Disney Klassieker. Het zijn de gracieuze tekenstijl, de prachtige blauwe kleuren en de elegante verschijning van Assepoester zelf die de film deze bijzondere, koninklijke uitstraling geeft. Zes jaar had een team van 750 medewerkers aan de film gewerkt. Disney had het succes van Assepoester nodig om uit de naoorlogse financiële problemen te komen.
Muziek was en is altijd een belangrijk onderdeel in de tekenfilms van Disney. Zo ook natuurlijk in Assepoester, die zes leuke liedjes bevat. Liedjes die stuk voor stuk ook klassiekers zijn geworden. Zoals het ongeëvenaarde Bibbidi-Bobbidi-Boo toverliedje, het aanstekelijke Cinderelli (Assepoesje), Sing Sweet Nightingale (Zing, zing nachtegaal) en A Dream is a Wish Your Heart Makes (Een droom laat je hart iets wensen). Het toverliedje, de filmmuziek en ook het geluid van de film werden in 1951 alle drie genomineerd voor een Oscar.

In het kader van de ‘Milestone’ releases van Disney is Assepoester nu geheel gerestaureerd op DVD uitgebracht. Beeld en geluid zijn door de mensen van Lowry Digital volledig gerestaureerd, waarbij de soundtrack is opgewaardeerd naar een ‘Disney Enhanced Home Theater Mix’.
Assepoester wordt door Buena Vista in twee versies aangeboden. Een enkeldisc uitgave met de film en aanvullende bonusmateriaal. En een 2-disc Speciale Uitvoering met nog meer bonusmateriaal en voorzien van een fraaie kartonnen slipcase. Voor deze recensie hadden wij de beschikking over de 2-disc Speciale Uitvoering.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1950
Speelduur: 72 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418063399

Extra's

  • Trailers
  • Muziekvideo
  • Beeldengalerij
  • Niet gebruikte liedjes
  • Spellen en activiteiten
  • Achtergrondreportage van Assepoester 'The Making Of'
  • Niet gebruikte scènes
  • Radioprogramma's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.33:1 (full frame formaat) op de disk vastgelegd. Dit beeldformaat staat bekend als het ‘standard academy’ formaat en heeft officieel een negatief verhouding van 1.37:1
Deze nu 55 jaar oude film is visueel in al zijn glorie hersteld. Wat de mensen van Lowry Digital hebben gedaan is bijzonder knap. Want het voorgeschotelde beeld is perfect. Onvoorstelbaar mooie heldere kleuren met al haar fijne nuanceringen en details. Contrast, scherpte, noem maar op, het ziet er allemaal prachtig uit. In het beeld geen spatje ongerechtigheid te vinden. En dan te beseffen dat deze film al 55 jaar oud is. Een magisch mooi plaatje.
De film is netjes onderverdeeld in 25 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat onder in het beeld geplaatst en zoals al vaker opgemerkt bij Buena Vista releases, de plaatsing van de ondertiteling is wat aan de hoge kant.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige monotrack is ook gerestaureerd en staat als een Dolby Digital 1.0 (bitrate 128 kb/s) track op de DVD. Deze originele track wordt trouwens niet op de cover vermeld. Maar voor de puristen onder ons is het mooi dat ook deze track op de DVD staat. De track klinkt zeer zuiver en schoon. Natuurlijk is het frequentiebereik beperkter, maar dit is geenszins storend. Een fraaie geluidstrack, die recht doet aan de film.
Disney heeft de originele Engelstalige geluidstrack ook omgezet in een zogenaamde Disney Enhanced Home Theater Mix (DEHT). Deze Engelstalige track staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD.
De soundtrack lijkt erg veel op de gerestaureerde monotrack, bij deze DEHT track ligt de nadruk vooral op de centerspeaker. Stemmen en filmgeluiden beperken zich tot de centerspeaker. De muziek heeft een lichte spreiding van het geluid over de verschillende speakers, maar ook hier ligt de nadruk op de centerspeaker. Ook nu een fraai klinkende soundtrack, die iets ruimtelijker klinkt dan de originele monotrack.
En dan is er nog een derde Engelstalige track, de zgn. ‘Audio Descriptive’ geluidstrack (DD2.0 Surround – 192 kb/s). Bij deze track wordt het verhaal tussen de filmdialogen door voorgelezen.

Evenals bij de eerder verschenen Disney klassiekers, kun je ook bij Assepoester horen dat de Nederlandse nasynchronisatie van een latere leeftijd is. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken voller. De originele Nederlandse nasynchronisatie is door Martine Bijl gemaakt en maakt gebruik van de stemmen van onder andere Greetje Kauffeld (Assepoester), Piet Ekel (verteller), Carry Tefsen (stiefmoeder) en Coby Riemersma (Petemoei – de toverfee). Eind jaren ’80 is de Nederlandse nasynchronisatie opnieuw ingesproken en is het taalgebruik aangepast aan de ‘moderne’ tijd. De gebruikte stemmen zijn nu onder andere van Joke de Kruijf (Assepoester), Annet Nieuwenhuyzen (stiefmoeder) en Henni Orri (toverfee). Verder ook nog de stemmen van Edward Reekers, Lex Goudsmit en Ryan den Akker. Ook Carry Tefsen sprak weer een stem in, nu die van Drizella. Deze nieuwe nasynchronisatie is gebruikt voor deze DVD uitgave en is als een DEHT soundtrack – DD5.1 (bitrate 448 kb/s) – op de DVD gezet. De verdere kwaliteit van de soundtrack is vergelijkbaar met de Engelse soundtrack, alleen is het volume van de stemmen nu iets luider dan de muziek.

Extra's

De extra’s op de 2-disc Speciale Uitvoering van Assepoester zijn weer talrijk en informatief. De extra’s zijn te vinden op beide DVD’s. De eerste disc begint met promotie trailers van andere Disney releases, je kunt dit overslaan door op de menutoets te drukken.
De menschermen zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Cinderella Stories (35 min)
Assepoester gaat over het verwezenlijken van een droom, waarbij doorzettingsvermogen, discipline en geloof in jezelf de sleutelwoorden zijn. In enkele korte documentaires van ESPN Classics wordt de parallel met de sportwereld belicht met korte filmpjes van sporthelden. Sporthelden die met veel doorzettingsvermogen, keiharde discipline en geloof in zichzelf tot grootse prestaties zijn gekomen. Je hebt keuze uit een aantal sporters of sportteams, waaronder de wielrenner Lance Armstrong, de tenniszusjes Venus en Serena Williams en de voetballer Pele. Elk filmpje is apart te kiezen, of je bekijkt alles achterelkaar via de ‘alles spelen’ optie. Allemaal zeer positief stimulerende succesverhalen. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Muziek en meer
Met twee liedjes als vervolgkeuze:

A Dream Is A Wish Your Heart Makes (4 min)
Muziekvideo met een moderne popversie van deze Assepoester klassieker, uitgevoerd door Disney Channel “Circle of Stars”

Every Girl Can Be A Princess (2½ min)
Muziekvideo van een Disney liedje, met filmfragmenten van de verschillende Disney animatieprinsessen als achtergrond.

DVD 2

Niet-gebruikte scènes (10 min)
Met keuze uit twee scènes, die je apart kunt bekijken of aaneengesloten via de optie alles spelen. Don Hahn, producer van De Leeuwenkoning en Belle en het Beest geeft bij de scènes een kort toelichting. De Cinderella Worksong (Aan het werk Assepoester), waarvan alleen bladmuziek en storyboardtekening was overgebleven, is speciaal voor deze DVD release opnieuw opgenomen.

Muziek en meer

Assepoester en Perry Como (6½ min)
Enkele liedjes van de film beleefden hun première in een TV-show van Perry Como, nog voordat de film zelf in première ging. Ilene Woods, de Engelstalige stem van Assepoester, had een gastoptreden in de show. Beeld is zwart/wit.

”Cinderella” Titelsong (2 min)
De originele demo-opname van dit liedje. Dit is alleen een geluidsopname. De tekst is Nederlands ondertiteld.

Niet gebruikte liedjes (18 min)
Met keuze uit zeven liedjes, apart te selecteren of een ‘alles spelen’ optie. Evenals bij de ‘Cinderella titelsong’ zijn het allemaal originele demo geluidsopnames. Alle liedteksten zijn Nederlands ondertiteld.

Radioprogramma\'s (12½ min)
Drie radioprogramma’s uit de jaren ’48 en ’50 die iets te maken hebben met Assepoester.

Spellen en activiteiten

Het koninklijk huis (18 min)
Een voor de jeugd gemaakte minidocumentaire over de prachtige wereld van prinsessen. Dit onderdeel is Nederlands nagesynchroniseerd.

Een koninklijk leven - DVD-Rom Ontwerpstudio
Dit kun je alleen op de computer met een DVD-Rom speler gebruiken. Het maakt gebruik van de InterActual Player, die meegeleverd is en geïnstalleerd kan worden.

Prinsessen Pyjama Pret
Een promotie onderdeel wat te maken heeft met de ‘prinsesfiguurtjes’ in de verschillende Disney tekenfilm en hun dansscènes. Nietszeggend en aan het eind wordt reclame gemaakt voor de DVD ‘Prinsessen Verjaardagsfeest, Volume 2’.

Achter de schermen bij Disney

Van armoe naar rijkdom - Achtergrondreportage van Assepoester ‘The Making Of’ (38 min)
Een informatieve documentaire over de verschillende aspecten die komen kijken bij de realisatie van de film. Met nieuwe en oude beelden, nieuwe en oude interviewfragmenten en ook veel oude foto’s waarop je Walt Disney en de ‘nine old men’ aan het werk ziet. Verschillende aspecten komen aan bod, zoals het verhaal, de stemacteurs, de achtergronden en de muziek. En aandacht voor het financiële risico, dat toen werd genomen. Zeer de moeite waard. De documentaire bestaat uit drie onderdelen, die elk apart te selecteren zijn.

De andere Assepoester (14 min)
Disney producer Don Hahn geeft een korte introductie en vertelt over teruggevonden oude originele aantekeningen van de eerste productiebijeenkomsten met Walt Disney zelf. Hieruit blijkt dat de eerste ideeën van Walt Disney een heel andere Assepoester zou geven.

Van het bureau van Walt: Een eerbetoon aan Disney\'s ‘negen ouden mannen’ (22 min)
De ‘nine old men’ van Walt Disney zijn een legende en zijn verantwoordelijk voor de belangrijkste successen van Walt Disney uit de eerste jaren. De Disney mensen van nu kijken terug op het werk en de invloed van deze ‘nine old men’.

De talenten van Mary Blair (15 min)
Een terugblik op de opmerkelijke loopbaan van Mary Blair, een van Disney\'s meest talentvolle art director / kleur stylisten, verantwoordelijk voor de art direction van films als Assepoester en Alice In Wonderland.

Vergelijking van storyboard en film – Openingsscène (7 min)
In een gesplitst beeld zie je zowel de storyboard tekeningen als de uiteindelijk film van de eerste minuten van Assepoester.

Assepoester galerijen
Een grote verzameling beeldmateriaal, die op twee manieren kunt bekijken: er zelf doorheen bladeren of via een vorm van diapresentatie. De beelden zijn gerangschikt onder negen menukeuzen. Ga er maar eens voor zitten.

Laugh-O-Grams uit 1922: Assepoester (7½ min)
Een zwart/wit tekenfilmpje uit 1922.

Fragment uit de Mickey Mouse club (4 min)
Met Helene Stanley, de originele beelden van een uitzending van 24 januari 1956. Helene Stanley stond als Assepoester model voor de Disney tekenaars. Beeld is zwart/wit.

Bioscooptrailers (9 min)
Met keuze uit maar liefst zes trailers. De originele trailer uit 1950, en de trailers van de heruitgaven in 1965, 1973, 1981 en 1987. Elk apart te kiezen of aaneengesloten te bekijken.

De 2-disc set is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase.

Conclusie

Assepoester is Disney’s 12e klassieker. Een lieftallig sprookje, door Disney op magische wijze tot leven gebracht in een avondvullende tekenfilm. Het verhaal van een meisje dat door haar stiefmoeder en stiefzusters wordt vernederd en misbruikt. Maar ondanks alles blijft ze vrolijk en hopen op een betere toekomst. Dankzij de dieren en de goede toverfee komt die er ook. De film is een prachtig getekend meesterwerk.
Dankzij de moderne restauratietechnieken van Lowry Digital is de film nu weer in al haar pracht en glorie herstelt. De beeldkwaliteit van deze 55 jaar oude film is indrukwekkend. Ook het geluid is prachtig opgeknapt. Niet alleen een bijzonder goed klinkende 5.1 Disney Enhanced Theater mix met een verrassend goed klinkende soundtrack, maar voor de puristen ook de originele monosoundtrack. Ook de Nederlandse nasynchronisatie, weliswaar van latere datum, klinkt goed. De extra’s op deze 2-disc ‘speciale uitvoering’ vormen een fraaie toevoeging, met veel historisch materiaal. De fraaie kartonnen slipcase maakt het geheel compleet. Een fraaie uitgave van een echte Disney Classics. Verplichte kost voor iedere (teken)filmliefhebber.

Laatste reacties

Frank  |  08-12-2005

Bij het bekijken van Assepoester heb ik voortdurend de indruk dat er aan alle kanten van het beeld gesneden is, alsof de oorspronkelijke print veel meer toonde ...
Lees meer >

Liebaart  |  08-12-2005

Bij het bekijken van Assepoester heb ik voortdurend de indruk dat er aan alle kanten van het beeld gesneden is, alsof de oorspronkelijke print veel meer toonde ...
Lees meer >

Shorty  |  21-10-2005

denk dat je thread maar moet gaan lezen hierover. (als ie nog bestaat)
Lees meer >

Lagomorph  |  21-10-2005

Ik vind de film ook ontzettend goed gelukt... vind het wel jammer hoe mager de verpakking er uiziet...als je ervan uitgaat dat het een milestone is....net zoals...
Lees meer >

Shorty  |  21-10-2005

hmm ben ff gaan checken..Alladin is niet echt een slipcase...maar wel een hele mooie verpakking...soort boekvorm..in een mooi doosje...had ook zoiets verwacht v...
Lees meer >

Shorty  |  21-10-2005

ik heb Alladin (trilogie) en LK wel een slipcase hoor... :D Maar het gaat me niet om de slipcase, maar er is bijv geen boekje bij, en het is gewoon minder spe...
Lees meer >

Frank  |  21-10-2005

Ik vind de film ook ontzettend goed gelukt... vind het wel jammer hoe mager de verpakking er uiziet...als je ervan uitgaat dat het een milestone is....net zoals...
Lees meer >

Mark Knoop  |  21-10-2005

net zoals snowwhite,B&B, LK, etc...die hadden allemaal heel veel extra's, en mooie hoesjes met boekje... Het hoesje van Assepoester is toch ook mooi? En qua ex...
Lees meer >

Shorty  |  21-10-2005

Ik vind de film ook ontzettend goed gelukt... vind het wel jammer hoe mager de verpakking er uiziet...als je ervan uitgaat dat het een milestone is....net zoals...
Lees meer >

Pepijn Wildbret  |  17-10-2005

Als iemand nog interesse heeft in: The Lion King: Special Edition Collectors Gift set (R1) Axelmusic heeft ze nog in voorraad voor € 46,99 Zie hier
Lees meer >

Mark Knoop  |  16-10-2005

Blokker heeft inderdaad veel Disney's. Zelfs de Deluxe Edition vind je daar nog wel eens. Maar goed, dit gaat geloof ik over Assepoester. :wink:
Lees meer >

Lagomorph  |  16-10-2005

Heeft iemand robin `hood? `kan hem nergens vinden en ben er geinteresseerd in! Kan deze in Zeist nergens vinden,in utrecht en a'dam ook niet,kan verkeerd kijken...
Lees meer >

Richard B.  |  15-10-2005

Heeft iemand robin `hood? `kan hem nergens vinden en ben er geinteresseerd in! Kan deze in Zeist nergens vinden,in utrecht en a'dam ook niet,kan verkeerd kijken...
Lees meer >

rkrijger  |  15-10-2005

Heeft iemand robin `hood? `kan hem nergens vinden en ben er geinteresseerd in! Kan deze in Zeist nergens vinden,in utrecht en a'dam ook niet,kan verkeerd kijken...
Lees meer >

wayne  |  15-10-2005

Heeft iemand robin `hood? `kan hem nergens vinden en ben er geinteresseerd in! Kan deze in Zeist nergens vinden,in utrecht en a'dam ook niet,kan verkeerd kijken...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 107
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.