Casshern

Recensent:
Marcel den Haan
18-10-2005

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Casshern (DVD)
Samenvatting

Na een oorlog die 50 jaar duurde, heeft de Oostelijke Federatie, bestaande uit de Aziatische landen, Europa verslagen. De overwinning komt echter met een hoge prijs. De aarde is door de langdurige biologische en nucleaire oorlogvoering vervuild en de bevolking wordt geteisterd door ziektes. Een wetenschapper, genaamd Dr. Azuma, heeft hier echter een oplossing voor. Hij is de uitvinder van de zogenaamde Neo Cell technologie en hiermee kan hij nieuwe organen kweken voor zieke mensen. De machthebbers van de Oostelijke Federatie zien echter niks in zijn plannen. Dan gebeurt er in zijn laboratorium een ongeluk waarbij enkele gekweekte organen samengroeien. Hieruit ontstaan enkele mutanten met grote fysieke krachten. Deze mutanten komen in opstand tegen de Federatie en het leger wordt er op uit gestuurd om de rebellen te verslaan. De zoon van Dr. Azuma, Tetsuya, is één van die soldaten en al snel blijkt hij te zijn omgekomen tijdens de gevechten. Azuma besluit zijn techniek toe te passen op zijn zoon om hem weer tot leven te wekken. Dit lukt, maar ook Tetsuya houdt aan het proces bijzondere krachten over. Met deze nieuwe krachten en met zijn nieuwe naam, Casshern, gaat hij op pad om het op te nemen tegen de mutanten.

Commentaar

Casshern is gebaseerd op de Animeserie Shinzô ningen Kyashân uit 1973 en eigenlijk kan ook deze film een Animefilm genoemd worden. Live-action Anime zou een betere naam zijn voor de film aangezien alles wat je ziet op je scherm afkomstig is uit de computer, behalve de acteurs. Dit werd ook al gedaan in films als Sky Captain and the World of Tomorrow, Immortal en Sin City. Bij Casshern werkt dit maar half, aangezien de film soms meer lijkt te draaien om mooie plaatjes dan om inhoud. Het verhaal is soms maar moeilijk te volgen en wordt op sommige momenten ronduit saai. Ook het te dik erop liggende moraal van de film, namelijk dat oorlog slecht is, leidt af van het geheel en werkt eerder op de zenuwen dan dat de boodschap over komt. De film ziet er verder prachtig uit, maar helaas is dit niet genoeg om de aandacht vast te houden. Daarvoor duurt de film, met een speelduur van ruim boven de twee uur, te lang. Mensen die de trailer van de film al eens gezien hebben en denken met een actiespektakel te maken te hebben, komen bedrogen uit. Er zitten wel enkele vechtscènes in de film, maar dit is niet waar de film om draait. Van de wel aanwezige vechtscènes is er eigenlijk maar één die echt goed te noemen is, de overige gaan ten onder aan het overmatige gebruik van door de computer gegenereerde effecten. Casshern is dus een film die te lang duurt met een warrig verhaal en een te langzaam tempo. De prachtige plaatjes zorgen ervoor dat de film nog enigszins het bekijken waard is, maar zelfs dit gaat vervelen na een tijdje en het wordt dan ook al snel een hele klus om de volledige 142 minuten uit te zitten. Een film die eigenlijk alleen geschikt is voor de echte diehard Anime fan en zelfs voor hen zijn er betere films gemaakt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 142 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Asiamania
EAN: 789085141051

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Ook verkrijgbaar
  • De Cast van Casshern

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Casshern staat anamorf op de schijf met het originele beeldformaat van 2.35:1. De kwaliteit van het beeld is wisselend. Doordat er in bijna elke scène wel een door de computer gecreëerd effect te zien is, heeft het beeld soms een wat te digitaal karakter. De kleuren worden in deze scènes soms erg fel en overdreven weergegeven. Ook zitten er in de film enkele zwart-wit scènes. Deze scènes kenmerken zich door het overmatig gebruik van filmgrain. Dit is echter met opzet gedaan door de regisseur. De scherpte is voldoende, hoewel er hier en daar wat softe momenten zichtbaar zijn. Contrast en zwartniveau zijn ook voldoende te noemen. Naast de overmatige filmgrain tijdens de zwart-wit scènes zijn er hier en daar wat compressiefoutjes zichtbaar. Een beeldkwaliteit die goed aansluit bij de ideeën van de regisseur, maar het erg digitale karakter van de transfer in combinatie met de soms overdreven kleuren, zorgt ervoor dat het soms niet al te prettig kijken is naar de film.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De film is te bekijken met een Japanse Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De 5.1 track klinkt erg goed en hierbij worden alle aanwezige kanalen ten volle benut. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Zoals gezegd worden alle kanalen gebruikt en hierdoor ontstaat een mooi ruimtelijk geluid met veel dynamiek tijdens vooral de actiescènes. Voor is een mooi breed stereo geluidsbeeld te horen waarbij de dialogen netjes uit het centerkanaal komen. De achterkanalen worden gebruikt voor het weergeven van effecten en muziek. Ook hier een mooi helder geluid in split-surround. Er is voldoende laag aanwezig in de track, waarbij het LFE kanaal een diep en strak laag laat horen. De 2.0 track klinkt zoals je het mag verwachten. Bij gebruik van de Dolby Prologic decoder valt er nog wat ruimtelijkheid te horen, maar uiteraard heeft dit zijn beperkingen. De dialogen komen ook hier prima uit het centerkanaal en ook bevat de track voldoende laag. Twee tracks die uitstekend klinken en goed bij de film passen.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 2.35:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers, Teasers & TV Spots
Een verzameling van vier trailers. Twee ervan zijn gemaakt voor de bioscoop en twee voor televisie.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De Cast van Casshern (33 min.)
Bijna alle leden van de cast komen aan het woord in deze verzameling van interviews. De interviews zijn gehouden tijdens de opnames van de film, maar ook op het podium tijdens de première en tijdens diverse bijeenkomsten.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes
Elf scènes die uit de film geknipt zijn. Alle scènes zijn alleen te bekijken met commentaar van de regisseur. Je krijgt hier een beetje een idee hoe de film is gemaakt aangezien bij deze scènes de speciale effecten niet toegevoegd zijn.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Ook Verkrijgbaar
Trailers van drie films die op het Asiamania label zijn uitgekomen. Het gaat om trailers van Zebraman, Memories of Murder en One Missed Call.

Conclusie

In de film Casshern kunnen we zien hoe de aarde na jaren van oorlog bijna vernietigd is en de bewoners ziek zijn. Een wetenschapper denkt hier de oplossing voor te hebben, maar wanneer er een ongeluk gebeurt in zijn laboratorium, ontstaat er iets wat misschien nog wel gevaarlijker is voor de aarde. Casshern is gebaseerd op een Japanse Animeserie en eigenlijk is deze film een soort live-action Anime te noemen. Behalve de acteurs komt alles wat je ziet in beeld uit de computer, maar helaas is het verhaal rommelig en verwarrend. De mooie plaatjes gaan snel vervelen en weten de aandacht niet vast te houden. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, maar de aanwezige extra\'s zijn te kort en niet interessant genoeg.

Laatste reacties

SuperDre  |  19-10-2005

yep net zoals iedereen zowat, mooie film (qua beelden) maar erg saai.. orgineel istie ook niet.. maar zoals ik al zei, wel erg mooi om te zien...
Lees meer >

Loggie  |  19-10-2005

Al tijden had ik naar deze film uitgekeken en toen hij in Japan uitkwam maar meteen de Ultimate Edition besteld. Inmiddels is dat weer geruime tijd geleden en ...
Lees meer >

jeanreno  |  19-10-2005

Na het zien van de trailer heb ik'm meteen uit Japan laten "overwaaien". Ik moet het (helaas) voor een deel met de recensie eens zijn, prachtige beelden, maar h...
Lees meer >

Mark S  |  18-10-2005

Ik was destijds behoorlijk onder de indruk van de visuele pracht van de trailer. En daar heb ik het veiligheidshalve maar bij gelaten.
Lees meer >

The Scratcher  |  18-10-2005

Ik vond 'em prachtig! Maar inderdaad niet het actiespectakel dat de meesten verwachten... Vond hem ook prachtig! (y) Erg mooie en aparte film waar je w...
Lees meer >

Grave  |  18-10-2005

Soms leuke scenes, maar soms raak je echt het verhaal kwijt. Niet echt wat ik ervan verwacht had.
Lees meer >

Reinbo  |  18-10-2005

Vreselijke edelkitch!
Lees meer >

TomDemuynck  |  18-10-2005

Ik vond 'em prachtig! Maar inderdaad niet het actiespectakel dat de meesten verwachten...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.