Herman Finkers - Tot Nu Toe

Recensent:
Nathan Strik
21-12-2005

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Herman Finkers - Tot Nu Toe (DVD)
Samenvatting

Volgens de tekst op het tegeltje werd Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers op 9 december 1945, om kwart over 6 \'s avonds geboren in Almelo. Samen met zijn broer Wilfried Finkers schrijft Herman cabaretvoorstellingen, waarin hij steeds de grenzen van de Nederlandse taal zoekt en altijd interessante visuele vondsten weet te vinden. In 1979 start Herman met zijn eerste theaterprogramma Op Zwart Zangzaad; vernoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging, opgericht door Wilfried Finkers. In dat jaar sleept Herman op het Delftse Camarettenfestival de tweede prijs, de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs in de wacht. In 1982 volgt zijn tweede show: De Terugkeer van Joop Huizinga, gevolgd in 1983 door De Diana Ros Show.

Daarna gaan de ontwikkelingen zeer snel. Na een VARA-televisieregistratie van zijn vierde programma EHBO is mijn lust en mijn leven, wordt Herman Finkers steeds bekender. Er volgen hierna nog vijf shows: Het Meisje van de Slijterij (1987), De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op (1990), Dat heeft zo\'n jongen toch niet nodig (1992), Geen spatader veranderd (1995) en Kalm aan en rap een beetje (1998). Een tiende voorstelling zit in de planning, maar door gezondheidsproblemen moest Herman het de laatste jaren wat rustiger aan gaan doen. Naast de ziekte van Pfeiffer werd bij Herman een milde vorm van leukemie geconstateerd, waarna hij is gestopt met het geven van theatervoorstellingen. Het is afhankelijk van het verloop van Herman\'s herstel of hij zijn tiende show ook daadwerkelijk zal gaan opvoeren.

Commentaar

In deze DVD-box zijn alle shows, vanaf EHBO is mijn lust en mijn leven, opgenomen (van de eerste drie voorstellingen bestaan geen televisie-registraties). Ook de animatiefilms Kroamschudd\'n in Mariaparochie en Macbeth zijn aanwezig. Daarnaast zijn Het Carnaval der Dieren (een bewerking van het bekende stuk door de Franse componist Camille Saint-Saëns) en een door Finkers geschreven mis (de Sint Joris Mis) terug te vinden in de boxset. Herman\'s laatste twee shows zijn zelfs naar believen in het Nederlands of het Twents te bekijken. De boxset besluit met Een Engelhart in Rome; een documentaire over de audiëntie bij de Paus; een bedevaart die Herman samen met zijn verstandelijk gehandicapte neef Hans Engelhart maakte in 2001.
De boxset bestaat uit 7 DVD\'s, waarbij de verdeling van de inhoud als volgt is gedaan:

  • Disc 1: EHBO is mijn lust en mijn leven / Het meisje van de slijterij
  • Disc 2: Kroamschudd\'n in Mariaparochie / Macbeth / De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op
  • Disc 3: Het Carnaval der Dieren / Sint Joris Mis / Dat heeft zo\'n jongen toch niet nodig
  • Disc 4: Geen spatader veranderd (NL en Twents)
  • Disc 5: Kalm aan en rap een beetje - deel 1 (NL en Twents)
  • Disc 6: Kalm aan en rap een beetje - deel 2 (NL en Twents)
  • Disc 7: Een Engelhart in Rome
De verpakking ziet er prima verzorgd uit en alle DVD\'s zijn geheel in stijl van de buitenverpakking doorgevoerd. Voor de echte Finkers-fan is dit dan ook de meest complete collectie die er verkrijgbaar is. Niet in de laatste plaats doordat de registratie van De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op een langere versie is dan tot op heden op TV en VHS te zien was. De enige aanmerkingen over deze set zijn van technische aard, zie hiervoor de beoordeling van de beeldkwaliteit en de extra\'s hieronder. Maar qua inhoud kun je je werkelijk geen mooiere set bedenken. Herman Finkers - Tot Nu Toe is dan ook een aanrader voor alle fans van deze bijzondere cabaretier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 1320 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 714221017137

Extra's

  • Toelichtingen door Herman Finkers
  • Fotoalbums
  • Soundtrack bij Geen spatader veranderd
  • Interview TV-Oost bij Kalm aan en rap een beetje
  • Videoclip "Ik weet niet wat het is" (+ karaoke versie)
  • Dagboek van Een Engelhart in Rome
  • Interview "Het Elfde Uur"
  • Privé-opnames van Een Engelhart in Rome

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals hierboven al gezegd is er technisch gezien wel het één en ander aan te merken op deze boxset. Vooral bij de eerdere shows laat de beeldkwaliteit soms wat te wensen over. Dat komt gedeeltelijk door de leeftijd van de registraties en gedeeltelijk doordat er op de eerste paar DVD\'s twee complete shows op 1 DVD zijn gezet. Hierdoor komen er nog weleens compressieproblemen voor die voorkomen hadden kunnen worden als er voor een wat ruimere verdeling was gekozen. Gelukkig wordt de beeldkwaliteit gaandeweg steeds beter; de meeste problemen beperken zich dan ook tot de eerste 3 schijfjes. Al het materiaal is vastgelegd in de standaard televisie beeldratio van 1.33:1, met uitzondering van Dat heeft zo\'n jongen toch niet nodig, die in een letterboxed formaat van ongeveer 1.52:1 is weergegeven. Aangezien alle shows op video zijn geschoten zien we de gebruikelijke problemen opduiken die samengaan met een dergelijke registratie: edge enhancement, interlacing, en soms een wat te hoog contrast. De scherpte is over het algemeen redelijk tot goed, vooral bij latere voorstellingen. Op de compressiefouten na is de beeldkwaliteit van deze boxset een hele verbetering ten opzichte van de oude registraties op VHS-tape.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit laat een duidelijk opgaande lijn zien naar gelang de shows jonger worden. Alle geluidstracks zijn in 2.0 Dolby Digital vastgelegd, met bitrates die variëren van 192 kbit/s tot 448 kbit/s. De oude shows kenmerken zich door iets meer lichte ruis in de tracks, al zorgt dat gelukkig nergens voor verstaanbaarheidsproblemen. Bovendien is het ruisniveau veel minder dan op de oude VHS-tapes en gezien de leeftijd van sommige registraties is het geluid meer dan behoorlijk. Een cabaretvoorstelling leunt ook minder op geluidskwaliteit dan een speelfilm en met dat in het achterhoofd verdient de geluidskwaliteit een ruime voldoende.

Extra's

Allereerst iets over de menu\'s op deze DVD\'s. Op de eerste 3 DVD\'s is een tweeledige onderverdeling gemaakt. Op de eerste DVD kun je bijvoorbeeld kiezen tussen EHBO is mijn lust en mijn leven en Het meisje van de slijterij. Na het maken van die keuze kom je in het hoofdmenu van die voorstelling terecht. Wil je echter na het bekijken van die voorstelling meteen de tweede voorstelling zien, dan zie je dat er geen handige menu-knop is waarmee je dat kunt doen. Gelukkig kun je de \"Title-menu\" knop op je afstandsbediening gebruiken om terug te keren naar het hoofdmenu, maar een ietwat galantere oplossing was geen overbodige luxe geweest.

Toelichtingen door Herman Finkers
Bij 6 shows (EHBO is mijn lust en mijn leven, Het meisje van de slijterij, Kroamschudd\'n in Mariaparochie, De zon gaat zinloos onder..., Sint Joris Mis en Dat heeft zo\'n jongen toch niet nodig) geeft Herman Finkers een korte toelichting. Dit bestaat meestal uit het vertellen van wat achtergronden, ophalen van herinneringen en enkele anecdotes. Zo is het bijvoorbeeld leuk om te leren dat de naam van zijn show Het meisje van de slijterij bij onze Vlaamse onderburen een geheel andere betekenis heeft dan bij Nederlanders.

Fotoalbums
Op alle DVD\'s staat ook een fotoalbum over de betreffende show. Dit is vaak persmateriaal of foto\'s die achter de schermen zijn genomen.

Soundtrack bij Geen spatader veranderd
Op de DVD van Geen spatader veranderd staat ook een soundtrack met 7 nummers uit Herman\'s voorstelling (Finalemuziek, De schijnwerkelijkheid, Ritje door de schijnwerkelijkheid, Het spreukjesbos, De jager, De vlieg en Aladdin).

Interview TV-Oost bij Kalm aan en rap een beetje (11 min.)
Op de eerste disc van Kalm aan en rap een beetje staat een interview dat Herman Finkers gaf aan TV-Oost. Het onderwerp van het interview is het unieke feit dat dit Herman\'s tweede voorstelling was die hij zowel in het Nederlands, als in het Twents opvoerde. De eerste keer deed Herman dit bij zijn show Geen spatader veranderd. Het interview is in het Twents, maar desgewenst met Nederlandse ondertiteling te beluisteren. Het interessante aan dit interview zijn vooral de verschillen tussen Twentse zegswijzen en diezelfde zegswijzen in het Nederlands.

Videoclip Ik weet niet wat het is (+ karaoke versie) (4 min.)
Van het lied Ik weet niet wat het is staat op de tweede DVD van Kalm aan en rap een beetje ook de videoclip. Deze is in een normale, en een karaoke-versie te bekijken.

Dagboek van Een Engelhart in Rome
Op de DVD van Een Engelhart in Rome staat ook het dagboek dat Hans Engelhart zelf heeft bijgehouden. Het wordt gepresenteerd in de vorm van tekst, die langzaam over het beeld scrollt. Jammer genoeg is er niet op eigen tempo door de tekst heen te bladeren.

Interview \"Het Elfde Uur\" (12 min.)
Op de DVD van Een Engelhart in Rome staat dit interview dat Andries Knevel had met Herman Finkers in zijn programma Het Elfde Uur. Of je nu fan bent of niet van het \"wijzende vingertje\" van Andries Knevel, het is een interessant interview om te zien. Uiteraard gaat dit interview vooral over de Rome-reis met Hans Engelhart; de verstandelijk gehandicapte neef van Herman, maar Herman heeft het ook kort over zijn dip na zijn laatste voorstelling Kalm aan en rap een beetje.

Privé-opnames van Een Engelhart in Rome (28 min.)
Als afsluiter staat er op de DVD van Een Engelhart in Rome ook nog 28 minuten aan privé-opnames die Hans en Herman zelf maakten op hun reis naar Rome. Hoewel de presentatie qua beeld- en geluidskwaliteit wat te wensen over laat is dit toch een unieke andere kijk op de reis van Hans en Herman. Zeker leuk voor de die-hard Finkers-fan dus.

Conclusie

Ik denk dat iedere zichzelf respecterende fan van Herman Finkers deze box inmiddels al pronkend in de kast heeft staan. Voor de enkeling die hem nog niet heeft is deze recensie wellicht een duwtje over de streep. Want een betere verzameling van Herman\'s werk kun je je als fan niet wensen. De beeldkwaliteit stelt bij de oude shows wat teleur door de aanwezige compressiefoutjes, wat mede ligt aan het samenvoegen van meerdere shows op 1 DVD-schijfje. Verder is zowel de beeld- als geluidskwaliteit zeer behoorlijk te noemen en over het algemeen beter dan de oude VHS-banden. Ook leuk dat er nu een langere versie van De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op aanwezig is, die voorheen niet op TV en VHS verkrijgbaar is geweest. De extra\'s zijn over het algemeen zeer interessant. Wel is het jammer dat de menu-navigatie niet overal even gebruiksvriendelijk is aangepakt. Ondanks die paar kleine minpuntjes mag Herman Finkers - Tot Nu Toe zeker een aanrader genoemd worden. Hopelijk wordt dit niet het laatste wat wij van Herman Finkers gaan zien.

Laatste reacties

RWLover  |  18-04-2007

Fantastisch!!!!!:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  18-04-2007

Kijk! Over goed nieuws gesproken! (y)
Lees meer >

rkrijger  |  18-04-2007

Zag gisteren op nu.nl dat Herman Finkers met ingang van volgend seizoen weer gaat optreden! Dat is nog eens goed nieuws!!!
Lees meer >

rkrijger  |  12-02-2007

lol :P dan is je oom zeker wilfried? :P Ik trok eigenlijk al de conclusie dat Wilfried zijn pa was... Wilfried... Broer, broerder, b'roerst! ;-) I...
Lees meer >

Chris Taylor  |  26-07-2006

Wij hebben de box enkele weken geleden gekocht bij de MM, voor slecht 39,99... en er geen spijt van gehad. Hij is echt geweldig. Geen geld idd, welke mm was dat...
Lees meer >

Pascal Heister  |  24-07-2006

Wij hebben de box enkele weken geleden gekocht bij de MM, voor slecht 39,99... en er geen spijt van gehad. Hij is echt geweldig. Geen geld idd, welke mm was dat...
Lees meer >

Chris Taylor  |  24-07-2006

Wij hebben de box enkele weken geleden gekocht bij de MM, voor slecht 39,99... en er geen spijt van gehad. Hij is echt geweldig.
Lees meer >

Hanni  |  21-05-2006

Mijn vader doet nu mee met Ernesto en Marcelinno en dat is ook heel grappig Ernesto en Marcellino zijn geweldig :D Maar wat nou als je als Almelo...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  21-02-2006

Ja, Herman Finkers is ook een van mijn favo cabaretiers. Ik kom uit Salland/Twente dus ik voel me een beetje verbonden met hem. :wink: Vooral z'n gortdroge ...
Lees meer >

nlamste3  |  21-02-2006

Hooi Herman Finkers is mijn oom :D En ik vind hem ook super en heel grappig:lol: Mijn vader deed ook altijd met de shows mee en daarom heb ik ook alle shows gez...
Lees meer >

Andre van Helvoort  |  25-12-2005

Een zeer mooie en aangename DVD-box van Herman Finkers, en als ik hem voor een mooi prijsje zie liggen zal ik het ook zeker wel mee nemen. Top box. :D ...
Lees meer >

nlamste3  |  22-12-2005

Jammer dat zo'n box weer veel later verschijnt dan alle losse shows. Deze heb ik reeds allemaal aangeschaft, maar zo'n box is ook heel erg mooi en nog eens veel...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-12-2005

Jammer dat zo'n box weer veel later verschijnt dan alle losse shows. Deze heb ik reeds allemaal aangeschaft, maar zo'n box is ook heel erg mooi en nog eens veel...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-12-2005

Mooie box, eentje waar hij heel trots op mag zijn. Maar als een typische nuchtere Almeloër drukt hij zijn trots natuurlijk altijd heel indirect uit: "Sommige...
Lees meer >

nlamste3  |  21-12-2005

Jammer dat zo'n box weer veel later verschijnt dan alle losse shows. Deze heb ik reeds allemaal aangeschaft, maar zo'n box is ook heel erg mooi en nog eens veel...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 72
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.