André Rieu - Songs from My Heart

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-12-2005

Totaalbeoordeling:

6
DVD

André Rieu - Songs from My Heart (DVD)
Samenvatting

Op 8, 9 en 10 juli 2005 stond het Vrijthof van Maastricht, dat vaak het mooiste plein van Nederland wordt genoemd, helemaal in het teken van André Rieu. Maar liefst 34.000 mensen hebben de vier zogenaamde ‘open-air’ midzomernachtconcerten van Rieu en zijn Johan Strauss Orkest bijgewoond. Voor André Rieu waren deze concerten een optreden in de eigen woonplaats. Het hele plein werd omgetoverd tot een grote concertzaal waar duizenden mensen een plekje konden vinden. Rond het plein stonden beeldschermen, waarop de vele mensen op de verschillende terrassen rond het plein het concert konden volgen.
André Rieu gaf een spectaculaire muziekshow waarin de licht klassieke muziek en de operette centraal staan; een show met fraaie belichtingen en afsluitend vuurwerk. Naast zijn eigen Johan Strauss Orkest deden ook internationale solisten mee, waaronder de Braziliaanse operazangeressen Carmen Monarcha en Carla Maffioletti en de drie Platin Tenöre uit Duitsland. Daarnaast speelde Frank Steijns, lid van het Johan Strauss Orkest, op het carillon van de St. Servaas kerk.
Tussendoor gaf André Rieu op de gespeelde werken een toelichting, waarbij hij het aanwezige publiek in het Limburgs toesprak. Ook de humor ontbrak niet tijdens het concert, evenals een gastoptreden van Benny Neyman.

De registratie van het concert op deze DVD bestaat uit twee delen, waarbij de tracklisting er als volgt uitziet:

Deel 1
1. Carmen Ouvertüre (Carmen overture)
2. Fliegermarsch (Aviator’s March)
3. Du bist mit Gold nicht zu bezahlen (You’re worth your weight in gold)
4. Viljalied (Song of Vilja)
5. Heut’ ist der schönste Tag
6. Ach ich hab’ in meinem Herzen
7. Concierto de Aranjuez
8. Es läuten die Glocken von Limburg (Swinging Bells of Limburg)
9. Funiculi Funicula
10. Im Weißen Rössl (The White Horse Inn)
11. Second Waltz
12. Chiantilied (Chianti Song)
13. Maastrichter Hymne (Maastricht Anthem)
Deel 2
14. Radetzkymarsch (Radetzky March)
15. Ob blond, ob braun
16. I could have danced all night
17. With a little bit of luck
18. Die Juliska aus Budapest (Juliska from Budapest)
19. Memory
20. Als flotter Geist (A bright young man)
21. Toselli Serenade
22. Libiamo
23. La donna è mobile
24. Auld lang syne
25. Ode an Maastricht (Ode to Maastricht)
26. Einzugsmarsch (Entry March)
27. Guten Abend gut’ Nacht (Lullaby)
28. Maastricht, Stadt der fröhlichen Sänger (Maastricht, city of jolly singers)

Commentaar

André Rieu heeft met zijn eigen Johan Strauss Orkest en zijn showconcerten met melodieën uit de operette, de musical en de licht klassieke muziek wereldwijd groot succes. Na succesvolle tournees door Europa, Amerika en de rest van de wereld, was Rieu weer terug in zijn eigen geboortestad Maastricht. Voor televisie is een registratie van het concert gemaakt, waarbij twintig camera’s zijn gebruikt. De Duitse ZDF regisseur Pit Weyrich laat in de registratie ook veelvuldig het zeer enthousiaste publiek zien en benadrukt daarmee het beeld van een muzikaal feest. Het Vrijthof plein werd uitgelicht met meer dan achthonderd lampen, waarbij de opbouw van de stellages op het plein onder leiding van Rieu’s zoon Pierre plaats vond.
André Rieu begon zijn huidige muzikale carrière 27 jaar geleden op het Vrijthof in Maastricht met het kleinere Maastrichts Salonorkest. Vooral zijn uitvoering van de Tweede Wals van Shostakovich maakte Rieu beroemd. André Rieu is zelf een begaafd violist en tevens orkestleider. Kenmerken voor Rieu is dat hij al viool spelend voor het orkest staat. Zijn muzikale enthousiasme straalt af op orkest en publiek, waarbij het dolenthousiaste publiek na elk gespeeld werk uitbundig applaudisseert.

Het eerste deel van het concert op deze DVD, dat de titel Songs from my heart – Aus meinem Herzen met subtitel Live in Maastricht draagt, is in november 2005 door de TROS televisie uitgezonden. Ook hier blijkt de populariteit van André Rieu, met een kijkeraantal van bijna 1,2 miljoen werd het programma zeer goed bekeken. Uitzending van het tweede deel is later dit jaar.
André Rieu en Het Johann Strauss Orkest geven op 14 en 15 juli 2006 weer een ‘open air’ concert op het Vrijthof in Maastricht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 118 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602498758083

Extra's

  • Korte inleiding
  • Bonus tracks
  • Limbourgeoise
  • Twee weken in twee minuten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd met de beeldverhouding 1.78:1 en staat anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit is zeer goed. De kleuren van de belichting van het concert worden goed weergegeven. De registratie is een constante wisselingen van overzichtsbeelden, ingezoomde beelden op de muzikanten en veel overzichtsbeelden van het publiek. Bij het concert is gaandeweg het concert steeds meer sprake van gedimd licht en een donkere omgeving. Contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Scherpte en detaillering zijn beide ook prima. Af en toe is aliasing te zien, bijvoorbeeld bij de vioolstrijkstok van Rieu. In kleurige belichting van de achtergrond is af en toe wat compressiefoutjes te zien, maar dat is niet storend..
Het concert is twee delen opgesplits, waarbij de laagwisseling ook precies tussen deze twee delen is geplaatst. Heel netjes. De tracklisting begint dan wel weer overnieuw. De indeling is zodanig dat elk gespeeld werk een eigen chapterstop heeft. Omdat André Rieu in het Limburgs het publiek toespreekt, is optioneel een Nederlandse ondertiteling aanwezig. Dit staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in twee smaken, een fraaie Dolby Digital 5.0 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s).
Beide soundtracks klinken prima. Bij de DD2.0 heeft de soundtrack een goed klinkend stereobeeld, waarbij muziek en stemmen goed tot hun recht komen. De opname is redelijk gedetailleerd en bevat voldoende laag.
De DD5.0 surroundtrack klinkt heel fraai. Ook hier ligt de nadruk van stem en muziek op de voorste kanalen, met eenzelfde stereobeeld als bij de DD2.0 track. Alleen nu zorgen de surround speakers voor een fraaie ruimtelijke weergave. Wat heel fraai is, is dat de geluiden van het enthousiaste publiek in de surrounds gemixt zijn. Bij sommige liedjes hoor je het aanwezige publiek in de surrounds meezingen, heel fraai gedaan. De stem van André Rieu en de solisten is in de centerspeaker gemixt. Er is geen LFE kanaal aanwezig, maar dat is geen gemis. Er zit voldoende laag in de hoofdkanalen. Als geheel een zeer fraaie en gedetailleerde surroundmix.

Extra's

De menuschermen zijn statische schermen met achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 1.78:1 breedbeeld.

Een korte inleiding (5 min)
Burgemeester Gerd Leers en André Rieu in gesprek om hun stad Maastricht even een promotionele boost te geven.

Bonustracks
Met drie additionele concertfragmenten, te weten: My Father Favorite (5 min), Halleluja ( 1 min) en Millord (1 min). Helaas alleen met DD2.0 geluid.

Limbourgeoise (40 min)
‘Limbourgeoise’ is een televisieprogramma dat aansluitend op het concert op de lokale televisie in Limburg werd uitgezonden. Een interessante programma waarin je ziet hoe de intensieve voorbereidingen op de concerten plaats vonden. Het programma is in 15 chapterstops opgedeeld. Ook hier wordt Limburgs gesproken en is Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Twee weken in twee minuten (3½ min)
De opbouw van het plein wordt leuk versneld weergegeven. Alleen duurt dit stukje wel iets langer dan 2 minuten. Maar het blijft leuk

Verder nog een inlay van acht pagina’s met diverse foto’s.

Conclusie

Op 8, 9 en 10 juli 2005 stond het Vrijthof van Maastricht, dat vaak het mooiste plein van Nederland wordt genoemd, helemaal in het teken van André Rieu. Maar liefst 34.000 mensen hebben de vier zogenaamde ‘open-air’ midzomernachtconcerten van Rieu en zijn Johan Strauss Orkest bijgewoond. André Rieu gaf een spectaculaire muziekshow waarin de licht klassieke muziek en de operette centraal staan; een show met fraaie belichtingen en afsluitend vuurwerk. Naast zijn eigen Johan Strauss Orkest deden ook internationale solisten mee, waaronder de Braziliaanse operazangeressen Carmen Monarcha en Carla Maffioletti en de drie Platin Tenöre uit Duitsland. Daarnaast speelde Frank Steijns, lid van het Johan Strauss Orkest, op het carillon van de St. Servaas kerk.
De beeldkwaliteit van deze voor televisie gemaakte registratie is prima, waarbij het concert in breedbeeld is vastgelegd. Bij het geluid zorgt de DD5.0 voor het muzikale genot, er is ook een DD2.0 track aanwezig. De extra’s op de DVD bestaan uit enkele bonustrack en een televisieprogramma van de Limburgse televisie over de voorbereidingen op de concerten. Van de gespeelde muziek moet je liefhebber zijn of worden. De DVD bevat een zeer sfeervolle en fraaie registratie van de concerten.

Laatste reacties

Tuvok  |  17-12-2005

Als Maastrichtenaar gaat je hartje hier natuurlijk sneller door kloppen, want de show was werkelijk prachtig en overladen met odes aan Maastricht. De 'Joie de V...
Lees meer >

Neutie  |  17-12-2005

hetzelfde hier ;) alleen dan voor m'n oma haha Ben er even langsgelopen toen de show er was... maar was zo ontzettend druk... heb maar 'n kwartiertje staan k...
Lees meer >

Richard B.  |  17-12-2005

Deze dvd MOET ik hebben. Mijn moeder is over twee weken jarig: vandaar. 8)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 58
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.