Cirque du Soleil - Midnight Sun

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-12-2005

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Cirque du Soleil - Midnight Sun (DVD)
Samenvatting

Op 11 juli 2004 vulden meer dan 200.000 mensen de straten van Montreal om deel te nemen aan een uniek eenmalig evenement. Het Canadese Cirque du Soleil maakte voor het eerst in haar geschiedenis deel uit van het Montreal International Jazz Festival. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van dit muziekevenement en het 20-jarige bestaan van Cirque du Soleil gaf het Cirque du Soleil met meer dan 250 artiesten een groots avondoptreden, getiteld Midnight Sun.

Commentaar

Cirque du Soleil is bekend om haar spectaculaire circusshows, met een uitgekiende combinatie van circus en theater entertainment. Een combinatie waarin zowel het visuele aspect als muziek een belangrijk onderdeel vormen. Voorbeelden hiervan zijn de shows La Nouba, Alegria, Quidam, Saltimbanco, Dralion en Varekai.
Elk van deze shows is opgezet rond een bepaald thema. De circusacts vormen daarbij een onderdeel van dit thema, waarin theaterspektakel en muziek een dominante rol spelen.

Midnight Sun is anders dan je normaal gewend bent van Cirque du Soleil. Ten eerste vindt de show nu plaats in de openlucht op diverse podia. Voor de artiesten is de beschikbare ruimte om hun act uit te voeren veel kleiner dan bij de reguliere shows. Ten tweede is het circusshow element nu minder nadrukkelijk aanwezig. Het is er wel, maar heeft minder de aandacht. De muziek voert nu de boventoon, wat wel te verwachten is natuurlijk bij een optreden op een muziekfestival. Is de show daarmee minder? Geenszins, het blijft Cirque du Soleil. Het visuele element is ook in dit optreden zeer nadrukkelijk aanwezig met bijzonder veelkleurige extravagante kostuums en fraaie belichting van de podia. En natuurlijk de muziek, die bij Cirque du Soleil een herkenbare eigen stijl heeft. Midnight Sun is ruim 1½ uur formidabel muzikaal genot dat prachtig ondersteund wordt door diverse dansacts en niet alledaagse mini circusacts. En ook dat is Cirque du Soleil.

Filmspecs

Regisseur

Mario Rouleau

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609048353

Extra's

  • Trailers
  • Fotogalerij
  • Encore

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De liveshow is in High Definition kwaliteit in breedbeeld formaat opgenomen. Het beeld op deze DVD is anamorf 1.78:1 breedbeeld. Het beeld ziet er zeer goed uit, waarbij de registratie alle facetten van het kleurrijke spektakel in beeld brengt. Dat valt natuurlijk niet mee, het is een openlucht liveoptreden, waarbij op verschillende podia wordt opgetreden, ontzettend veel publiek aanwezig is en er natuurlijk gewerkt met veelkleurig en gedimd licht. Regisseur Mario Rouleua heeft van dit optreden een zeer fraaie kleurrijke registratie gemaakt, die recht doet aan de optredens en de sfeer van de avond. Rouleau heeft voor deze registratie de Gemini Award gewonnen.
De DVD transfer is ook zeer fraai met mooi kleurrijk en zeer scherp en gedetailleerd beeld met een uitstekend contrast. De kleurenpracht van de belichting van de show worden goed weergegeven met volle goed verzadigde kleuren. In het beeld is in lichte mate ruis waar te nemen, maar dit is geenszins storend.
De show is verdeeld in 20 chapterstops, maar er is geen menu aanwezig met een hoofdstukindeling. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De muzikale soundtrack is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 224 kb/s) voorhanden. De 5.1 soundtrack klinkt prachtig. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen intensief gebruikt, wat een zeer ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het publiek komt uit alle kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het LFE kanaal zorgt voor een prima laag geluid. Door een goede detaillering zijn alle verschillende instrumenten goed te plaatsen en te horen.

Extra's

De DVD heeft één geanimeerd menuscherm met achtergrondgeluid.

Encore (4 min)
Een gezongen toegift.

Photo Gallery (1½ min)
Een fotocollage van het optreden, waarbij de foto’s automatisch wisselen op de maat van de muziek.

Cirque du Soleil (3½ min)
Een aantal promofilmpjes voor andere uitgaven van de shows van Cirque du Soleil.

Conclusie

Op 11 juli 2004 vulden meer dan 200.000 mensen de straten van Montreal om deel te nemen aan een uniek eenmalig evenement. Het Canadese Cirque du Soleil maakte voor het eerst in haar geschiedenis deel uit van het Montreal International Jazz Festival. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van dit muziekevenement en het 20-jarige bestaan van Cirque du Soleil gaf het Cirque du Soleil met meer dan 250 artiesten een groots avondoptreden, getiteld Midnight Sun.
Sony Pictures Home Entertainment heeft de live registratie van Midnight Sun uitgebracht op DVD, waarbij de kwaliteit van het beeld en geluid uitstekend zijn. Als toevoeging een korte toegift op de show en een fotogalerij. Midnight Sun is ruim anderhalf uur formidabel muzikaal genot dat prachtig ondersteund wordt door diverse dansacts en niet alledaagse mini circusacts.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.