Island, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-01-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Island, The (DVD)
Samenvatting

Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) is een inwoner van een schijnbaar utopische, maar uiterst gecontroleerde wereld in het jaar 2019. Zij zijn overlevenden van een catastrofale besmetting. De wereld waarin Lincoln Sex-Echo leeft wordt zorgvuldig gecontroleerd, waarbij de wijze van leven wordt voorgeschreven en fysieke aanraking van anderen verboden is. Gewapende veiligheidsmensen zien toe op het strikt naleven van deze regels. Alle inwoners wacht echter een rooskleurige toekomst, dankzij een loterij. Die loterij bepaalt wie uitgekozen wordt om naar \"The Island\" te mogen gaan. Voor zover bekend is dit de nog het enige stukje echte paradijs op aarde.
Maar Lincoln Six-Echo stelt vragen bij zijn wereld, waarvan hij teveel niet begrijpt. Daarnaast heeft hij last van vreemde nachtmerries. De toezichthouder van het complex, genaamd Merrick (Sean Bean) wil meer weten van de nachtmerries van Lincoln Six-Echo. Wanneer Lincoln Six-Echo weer een stiekem bezoek aflegt bij de onderhoudsmonteur McCord (Steve Buscemi), ziet hij een insect vliegen. Gezien de besmetting een vreemde zaak. Als hij op onderzoek uitgaat om te ontdekken waar de insect vandaan komt, doet Lincoln Six-Echo de vreselijke ontdekking dat zijn bestaan is gebaseerd op een leugen. Tegelijkertijd wordt zijn mooie medebewoner Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson) uitverkoren om naar “The Island” te vertrekken. Lincoln Six-Echo sleurt haar echter mee in een gewaagde ontsnapping naar de buitenwereld. Een wereld die zij nog nooit hebben gezien. Hier worden ze meedogenloos achterna gezeten door de huurling Laurent (Djimon Hounsou) en zijn mannen, die de opdracht hebben hen beide terug te halen. Zal het Lincoln en Jordan lukken om in deze wanhopige race hun eigen levens te redden....

Commentaar

The Island van regisseur Michael Bay is een interessante actiefilm. De film start vrij rustig, waarin we de klinische wereld waarin de hoofdrolspelers leven leren kennen. Een totaal gecontroleerde wereld, waarin alles wordt voorgeschreven en emotionele uitbarstingen niet worden toegestaan. Een wereld, waarin iedereen maar één doel heeft, uitverkoren te worden om naar het paradijs “The Island” te gaan.
Maar dan, als Ewan McGregor’s karakter Lincoln Six-Echo een beetje begint te begrijpen wat de wereld waarin hij leeft werkelijk is, dan verandert het karakter van de film totaal. Regisseur Michael Bay voert je dan mee in een rollercoaster van snelle actie, waarin je nauwelijks tijd krijgt om op adem te komen. Het adrenaline gehalte stijgt tot grote hoogte door de vele spectaculaire stunts, ‘high speed’ achtervolgingen, daverende crashes en rondvliegende kogels en brokstukken.
Het verhaal is een mooie mix van thema’s die we in andere films al eerder hebben gezien. Door de Engelse schrijver Caspian Tredwell-Owen is dit alles fraai en effectief gecombineerd. Het is moeilijk om over de film te schrijven, zonder daarbij bijzondere aspecten van het verhaal prijs te geven. Want de film moet het zeker de eerste driekwartier hebben van je onwetendheid van de rest van het verhaal. Zodat je net als het hoofdkarakter tot een schokkende ontdekking komt. Dus, hier stopt de verdere beschouwing over de film. Althans voor wat betreft het verhaal van de film.
Spectaculaire acties in een hoog tempo is regisseur Michael Bay niet vreemd. Van zijn regisserende hand zijn actiefilms als Bad Boys (1995), The Rock (1996), Armageddon (1998) en Bad Boys II (2003). Al deze films hebben een hoog actiegedreven tempo waarin je nauwelijks tijd krijgt op adem te komen.
Door critici wordt The Island gezien als één van de betere films van Michael Bay. Enerzijds door een verhaallijn die een voor velen niet eens zo ongeloofwaardig toekomstbeeld schetst. Maar ook door het prima acteerwerk van de spelers. Bay heeft hierbij een prima cast met Ewan McGregor en Scarlett Johansson in de hoofdrol. Andere fraai gespeelde rollen zijn er voor Djimon Hounsou, Sean Bean en Steve Buscemi. Een korte rol is weggelegd voor Michael Clarke Duncan. Filmcomponist Steve Jablonsky heeft de film effectief van een soundtrack voorzien die de twee verschillende stijlen van de film goed ondersteund.
Al met al is The Island geen Oscar materiaal, maar wel een prima onderhoudend actievermaak. En in basis is het een verhaallijn die best even tot nadenken mag aanzetten. Want is het nu zo’n onwerkelijke toekomst? Zeker met de filmquote “People will do anything to survive” (mensen doen alles om te overleven) in gedachten. Veel kijkplezier!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 130 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Noors
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932717303

Extra's

  • The Making of The Island

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. Het beeld van de film is op meerdere wijzen sterk stilistisch aangepast, om zo een bijzondere sfeer te geven. Deze aanpassingen uit zich in een zeer sterk contrast met fel witte lichtpartijen. En de kleuren hebben een gekunstelde aanblik, onder andere verkregen door een aangepast kleurpalet. Dit alles geeft een surrealistische aanblik van de wereld.
De DVD transfer geeft dit alles uitstekend weer. Ook met deze transfer laat Warner zien dat ze er een nagenoeg perfect plaatje uit weten te toveren. De aangepaste kleuren worden prima en met behoud van sfeer weergegeven. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn ook uitstekend. Ook in de donkere scènes blijven alle details goed zichtbaar. Het is een nieuwe film, dus zoals verwacht is het beeld compleet vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nauwelijks een issue, evenals edge enhancement. Een uitstekend beeld.
De film is verdeeld in 37 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is goed weggewerkt en slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat redelijk laag geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD. Als geheel een prima klinkende surround soundtrack, waarbij alle speakers optimaal worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de voorste drie voorkanalen. De frontspeakers geven de filmmuziek met een zeer fraai breed stereobeeld weer. De achterkanalen worden daarbij effectief gebruikt om de filmmuziek een zeer ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen actief in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en alle effecten van langsrazende auto’s, overvliegende helikopters en rondvliegende kogels en brokstukken. Bij al dit actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het ook aanwezige LFE kanaal zeer actief mee. De explosies winnen daardoor aan impact. Het laag in de soundtrack verhoogt de bijzondere effecten. Als geheel heeft de soundtrack een goed gedetailleerd hoog. Het laag gaat goed diep door en is redelijk strak. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn bij al dit actiegeweld prima te volgen.
Toch jammer dat Warner niet gekozen heeft voor de hogere bitrate van 448 kb/s voor de soundtrack. Dit is een type soundtrack die daar zeker beter door gaat klinken. Het grote voordeel van de hogere bitrate is een betere dynamiek, waardoor de soundtrack meer aan impact zal winnen. Daarnaast meer detail in het hoog en een strakker laag.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties, voorzien van achtergrondgeluid. Bij de start van de DVD moet je een keuze maken voor een taal. Op het eerste scherm staat de keuze Benelux ertussen. Kies deze maar en je krijgt direct het menuscherm gepresenteerd. Enkele keuzepagina’s verder staat namelijk Nederland als keuze. Als je dat kiest krijg je vreemd genoeg eerst zo’n irritante anti kopieer reclame te zien en een promotionele trailer van een andere Warner uitgave.

The Making of The Island (15 min)
De bekende promotionele achter de schermen documentaire, zoals die vaak rond de bioscooppremière van de film op televisie te zien is. Hierin natuurlijk interviews met regisseur, de hoofdrolspelers en andere betrokken, met daarin uitleg over het verhaal en de gespeelde karakters. Verder natuurlijk beelden tijdens de opnames en fragmenten uit de film. Beeldformaat is 1.33:1, waarbij de filmfragmenten in 2.35:1 niet anamorf formaat zijn en er is Nederlandse ondertiteling. Maar let op, deze documentaire geeft al redelijk wat van het plot weg.

Als extra missen we helaas het audiocommentaar van de regisseur, dat wel op de regio 1 release terug te vinden is.

Met een PC DVD-Rom speler en de meegeleverde Interactual Player krijg je nog andere extra mogelijkheden die vooral promotioneel van aard zijn. Een verbinding met internet is ook een vereiste.

Conclusie

In The Island spelen Ewan McGregor en Scarlett Johansson respectievelijk Lincoln Six-Echo en Jordan Two-Delta. Zij zijn twee vluchtelingen uit een schijnbaar utopische wereld die in een voor hen totaal onbekende buitenwereld op de loop moeten voor hun dodelijke achtervolgers. Regisseur Michael Bay combineert in de film futuristische suspense met de snelle actie en adrenaline van een ontsnappingsfilm. Tegelijkertijd ontrafelt zich een mysterieuze intrige. De film start vrij rustig, maar halverwege verandert het karakter van de film totaal en wordt je meegevoerd in een rollercoaster van snelle actie, waarin je nauwelijks tijd krijgt om op adem te komen.
Deze uitgave van Warner heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Als enige extra een promotionele ‘making of’ featurette. The Island is geen Oscar materiaal, maar wel een prima onderhoudend actievermaak.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Onkyo  |  14-09-2009

De UK uitgave heeft een DD 5.1 stream van 384 kbps, dus niet het maximaal haalbare 448 heb net even gecheckt hopelijk heb je er wat aan. Heb ik zeker wat aa...
Lees meer >

Davidshadow13  |  14-09-2009

De UK uitgave heeft een DD 5.1 stream van 384 kbps, dus niet het maximaal haalbare 448 heb net even gecheckt hopelijk heb je er wat aan.
Lees meer >

Onkyo  |  14-09-2009

Ik gooi deze even omhoog: weet iemand of de UK uitgave van deze dvd wel een DD spoor van 448 kb/s heeft? (De R1 is mij bekend) Krijg het nergens gevonden :sad...
Lees meer >

Bikkel64  |  14-07-2007

Ik vond deze film ook heel erg goed.
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  13-07-2007

Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) is één van de overlevenden van een grote, wereldwijde besmetting. Hij leeft in een wereld waar strikte regels gelden en die wor...
Lees meer >

Peter Rietveld  |  17-02-2007

Ik vind het een heerlijke film! De hele sfeer in de film doet me wat...
Lees meer >

Edgar Smit  |  16-02-2007

Het verhaal is goed, de uitvoering kon beter maar uiteindelijk is dit absoluut geen slechte film en zeker het kijken waard.
Lees meer >

Avalan  |  16-02-2007

:oops: Sorry... (Ik weet het, we zijn al een jaar verder maar...) Maar toch staat er nog altijd geen spoiler-tag rond je spoiler :? . Gelukkig lees ik t...
Lees meer >

intexor  |  09-07-2006

niet mijn favoriete Michael Bay-film maar toch een aardige actie/sci-fi film die zeker weet te entertainen. ik zag wel veel gelijkenissen met Bad Boys 2 en ik v...
Lees meer >

Wouter van Dis  |  07-07-2006

Het begin vond ik wel OK, zeker voor BAY die nu zonder Bruckheimer presteert. Maar het actiegedeelte was gewoon een 'best-of' verzameling van al zijn vorige fil...
Lees meer >

zetmoon  |  07-07-2006

Hmm, ik heb me toch goed vermaakt met deze film. Het is typisch Bay, en als je het niet zou weten zou je denken dat Bruckheimer er ook mee in zat. Met hun films...
Lees meer >

Daniël V.  |  07-07-2006

Hmm, ik heb me toch goed vermaakt met deze film. Het is typisch Bay, en als je het niet zou weten zou je denken dat Bruckheimer er ook mee in zat. Met hun films...
Lees meer >

zetmoon  |  07-07-2006

Een waardeloze film! De eerste helft was niet om door te komen en ik heb dus even geskipt naar de actiescenes die ook niet geweldig waren. Veel geschreeuw ...
Lees meer >

Symphony X  |  06-07-2006

Een waardeloze film! De eerste helft was niet om door te komen en ik heb dus even geskipt naar de actiescenes die ook niet geweldig waren. Veel geschreeuw ...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  05-07-2006

Ik heb the island vorige zomer in de bios gezien en vond het een vermakelijke film met iets meer inhoud dan voorgaande bay films. Heb ook direct de dvd gekocht ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 197
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.