Hollands Licht

Recensent:
Ludo Keeris
24-01-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Hollands Licht (DVD)
Samenvatting

Het licht in Nederland is wereldberoemd. Het is internationaal beroemd geworden door de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Volgens de Duitse kunstenaar Joseph Beuys is het Hollands licht verloren gegaan door de inpoldering van het IJsselmeer. Maar dan is de vraag “Wat is Hollands licht?” Deze film zoekt naar antwoorden op die vraag en onderzoekt ook of verkleining van het IJsselmeer invloed heeft gehad op het Hollands licht.

Commentaar

Hollands Licht is een prachtig visueel spektakel! Nederland is door de eeuwen heen al beroemd om z’n Hollandse luchten en als je deze film bekijkt, dan merk je pas hoeveel verschillende gradaties ons land heeft in luchten en het bijbehorende (zon)licht. Geen twee plaatsen zijn hetzelfde, geen twee momenten zijn hetzelfde. Dit wordt getoond door middel van prachtige landschapshots, waarbij het licht telkens veranderd. Regisseur Pieter-Rim de Kroon is op onderzoek gegaan naar waar de mythe van het Hollands licht vandaan komt en benaderd daarvoor binnen- en buitenlandse vakmensen. Kunstenaars als Jan Dibbets en historici geven hun visie op het licht in Nederland en wat dat voor consequenties heeft voor de Nederlandse schilderkunst. Zowel nu als in het verleden. Is het waar dat het Hollandse licht is veranderd door de inpoldering van het IJsselmeer? En waardoor is dat dan gekomen? Licht is ongrijpbaar. Dat blijkt ook wel in de interviews met de kunstenaars, die soms verzanden in abstracte analyses. Dan zijn de gesprekken met een meteoroloog en een astrofysicus veel interessanter. Daardoor weet Pieter-Rim de Kroon er toch een begrijpelijke, informatieve en poëtische film van te maken, waarbij de Hollandse luchten je om de oren vliegen. Ik wist niet dat Nederland zo mooi kon zijn!

Filmspecs

Regisseur

Pieter-Rim de Kroon

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Filmmuseum
EAN: 8717377000749

Extra's

  • Interviews
  • Fotogalerij
  • Op de dijk
  • 360º Nieuwkoop

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat in een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. Cameraman Paul van den Bos heeft heel mooi werk afgeleverd. Om de Hollandse lichten goed op film vast te kunnen leggen is er op 35mm gedraaid en zijn er lenzen met een speciale coating gebruikt. Aan het beeld is dan ook erg veel aandacht besteedt. De print is nagenoeg smetteloos, op een paar hele kleine oneffenheden na. De scherpte is erg goed en zoals verwacht zijn de kleuren prachtig. Het contrast is ook uitstekend, waardoor de details in de wolkenmassa’s nog duidelijk te zien zijn. Hier en daar is een lichte vorm van filmgrain zichtbaar. De interviews zijn over het algemeen met een vrij vlakke belichting gedraaid, waardoor ze duidelijk afsteken tegen de contrastrijke landschapsbeelden. Er worden ook buitenlandse vakmensen geïnterviewd en daar waar de taal dan Engels of Frans is, is er Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Deze is duidelijk leesbaar, maar staat iets te hoog in het beeld. Al met al een uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

Aan het geluid is ook veel aandacht besteed. Er is een Dolby Digital 5.1 en een Dolby Digital 2.0 track. De bitrate is van de 5.1 track 448 kb/s, die van de 2.0 is 192 kb/s. We beperken ons tot de 5.1 track, omdat deze erg goed klinkt. De film heeft een warm en vol geluid, wat prima bij de film past. De dialogen komen keurig uit het midden en zijn uitstekend verstaanbaar. Er is veel aandacht voor details en deze zijn zeer mooi in de mix geplaatst. De atmosferen bij de landschapshots zijn prachtig ingevuld en daarbij worden de surroundkanalen goed gebruikt. Vooral storm en wind geven diepte aan het geluid. Dan wordt ook het LFE kanaal het meest aangesproken. Ook complimenten voor de mooie sfeervolle muziek van Het Paleis van Boem.

Extra's

Het menu is ook 1.78:1 en is een opname van een zonsondergang bij Dordrecht, wat ook in de film te zien is. De achtergrondmuziek is een stuk van Het Paleis van Boem en staat in Dolby Digital 2.0 op de DVD. Alle extra’s hebben een 1.78:1 beeldverhouding en de keuze uit Dolby Digital 5.1 of Dolby Digital 2.0 geluid, behalve waar anders wordt vermeld.

Fotogalerij (1 ½ min)
Een diashow met crewfoto’s en stills uit de film. Als achtergrondmuziek een stuk van Het Paleis van Boem.

Op de dijk (23 min)
In de film is een uitzicht vanaf een dijk in Noord-Holland als ijkpunt gebruikt om de lichtveranderingen te registreren. In dit item zijn die registraties nogmaals en uitgebreider te bekijken. Shots staan langer en daardoor zijn er meer lichtveranderingen te zien. Er is geen geluid bij.

360º Nieuwkoop (9 min)
In de film is ook een scene te zien waarbij een 360º pan bij Nieuwkoop wordt gemaakt. In de film is één ronde te zien, bij dit fragment zijn er vijf rondes te zien van in totaal 9 minuten lengte.

Interviews (26 min)
In vijf hoofdstukjes onderverdeeld zijn er interviews met de makers te zien. Ze leggen uit op welke manier de film tot stand is gekomen en wat ze bij het opnemen tegenkwamen aan bijzonderheden en problemen. Het duurde bijvoorbeeld jaren voordat de film uiteindelijk gefinancierd was. Soms wordt het allemaal wel heel erg technisch uitgelegd.
Het beeld is hier 1.85:1 NIET anamorf en het geluid is een Dolby Digital 2.0 track.

Conclusie

Hollands Licht is een zoektocht naar de oorsprong van de wereldberoemde Hollandse luchten en het daarbij behorende licht. En wat ook een belangrijke vraag is, bestaat het Hollandse licht nog wel? De film is een geslaagde documentaire met prachtig gefilmde landschappen en een heel mooi geluidsbeeld. Deze DVD is uitgebracht door het Nederlands Filmmuseum en zij hebben een heel verzorgde uitgave gemaakt met een goede beeldtransfer. Vooral de scherpte en de helderheid van kleuren vallen op. Ook bevat de DVD een hele mooie geluidstrack in Dolby Digital 5.1. De geluiden komen heel gedetailleerd over en staan mooi in de mix. De interviews bij de extra’s geven een goed beeld van hoe de film tot stand is gekomen. De overige extra’s zijn een beetje overbodig. Een Nederlandse documentaire van grote klasse, die in 2003 dan ook terecht het Gouden Kalf voor beste lange documentaire kreeg.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Filmmuseum.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  23-03-2006

Voor wie de film nog eens op groot doek wil zien: deze week draait de film in het Filmmuseum in Amsterdam link
Lees meer >

Coen Vermeer  |  25-01-2006

Deze hou ik in de gaten. Lijkt me een mooie documentaire
Lees meer >

Alex van den Berg  |  25-01-2006

Deze DVD ligt al een paar maandjes in de winkel en is een week of twee geleden zelfs al op TV geweest :) Voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur, film,...
Lees meer >

Quido  |  25-01-2006

Is al te koop. Wel nog vrij prijzig. Rond de 20 euro. Zie onder andere Bol.com, Lapis.to, bseendvd.nl.
Lees meer >

Bas Hokke  |  25-01-2006

Klinkt als een mooie dvd uitgave met een uiterst mooi onderwerp. Leuk om te weten dat het menu een foto is van Dordrecht. Heb daar zelf 23 jaar gewoond vo...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  24-01-2006

Mooie recensie, goed dat dit soort films ook aan bod komen. Ik ben benieuwd naar de film die ik nog niet heb gezien tot nu toe.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.