Vampiri, I

Recensent:
Wilbert Rietman
31-01-2006

Totaalbeoordeling:

4.9
DVD

Vampiri, I (DVD)
Samenvatting

In Parijs waadt een vampier rond. Tenminste als we de verhalen van journalist Pierre Lantin (Dario Michaelis) mogen geloven. Het blijft immers vreemd dat er steeds meer lijken worden gevonden van jonge meisjes die tot op de druppel van hun bloed zijn ontdaan. Ook de politie onder leiding van inspecteur Chantal (Carlo D’Angelo) tast volledig in het duister. Lantin meent sporen te zien die in de richting wijzen van de hertogin du Grand en haar nichtje Giselle (Gianna Maria Canale). Het kan echter ook zijn dat Lantin alleen maar van de aandacht van Giselle af wil, ze lijkt een meer dan vreemde obsessie te hebben voor de jonge journalist, een obsessie die haar tante ook al had voor Lantins vader.

Commentaar

Het bovenstaande klinkt niet echt als horror in de oren en dat is deze film ook niet. Ondanks de soms gotische, griezelige beelden (een voorbeeld kun je zien in screenshot 5), heeft de film toch meer weg van een misdaadfilm dan van een horror. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat horror in Italië tot in de jaren ’60 not done was. Toch hebben een groepje Italiaanse filmmakers getracht om dit verhaal met een horrorsausje te overgieten. Onder dit groepje filmmakers bevonden zich de regisseur Riccardo Freda en zijn cameraman Mario Bava. Freda had slechts 12 dagen de tijd om dit verhaal op film te zetten, maar na 10 dagen stond de helft er pas op. Toen de producenten Ermanno Donati en Luigi Capentieri hadden getracht om Freda onder druk te zetten, verliet deze boos de set. Mario Bava nam de regisseursstoel over en filmde de rest in de resterende 2 dagen. Dit resulteerde wel in een film die soms niet zo goed te volgen is, zo springt het verhaal soms van de hak op de tak en zitten er een paar continuïteitsfouten in. Bijvoorbeeld: op een gegeven moment is er een politieteam, ondersteund door inspecteur Chantal en Lantin aanwezig in het kasteel van de hertogin. Chantal en Lantin vertrekken samen met de butler naar boven (screenshot 3) en komen met een aantal agenten, maar zonder butler weer naar beneden (screenshot 4). Dat terwijl er in totaal maar 2 “gewone” agenten aan waren gekomen bij het kasteel. Verder bevat de vertelling, ondanks de titel, geen bloed of vampieren. Toch weet het eindresultaat de spanning vast te houden en blijkt het een af en toe spannende ‘hoe zit dit nou?’-thriller. Mario Bava revancheerde zich later met betere horrorfilms met titels als The Whip And the Body, Planet Of the Vampire en Kill, Baby….Kill! en werd zo een tijdje de horrorkoning van Italië. I Vampiri werd overigens in de V.S. uitgebracht als The Devil’s Commandment.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 78 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664017166

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze film stamt alweer uit 1956 en is door DFW uitgebracht in 2.35:1 anamorf beeldformaat, wat ook het oorspronkelijke formaat was. Het beeld bevat veel vuil, krassen en beschadigingen wat waarschijnlijk te wijten is aan de leeftijd van de bron. Ook lijkt het op bepaalde momenten of er sprake is van overbelichting (screenshot 2). Hier en daar is er ook sprake van video-tracking errors, een vervormd beeld wat waarschijnlijk komt doordat de bron vrij oud en analoog is. Doch, de leeftijd in acht nemende, is alles redelijk zichtbaar en komen vooral de shots in gesloten ruimtes goed tot hun recht. Helaas is het geheel in slechts 6 hoofdstukken verdeeld en dat is met een speelduur van 78 minuten toch echt te weinig. De ondertiteling is goed in het beeld geplaatst en is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

De origineel Italiaanse mono soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 mono (bitrate 224 kb/s) op de schijf. Ook het geluid heeft enorm te lijden gehad onder de leeftijd van de bron. Soms kraakt en piept het en klinkt de muziek schel en de omgevingsgeluiden dof. De dialogen zijn redelijk te verstaan voor zover mijn Italiaans reikt, maar ook hier zit af en toe een kraak in. Het gezegde loopt helaas niet synchroon met het beeld wat soms irriterend en soms grappig werkt.

Extra's

Het menuscherm bestaat uit een compilatieshot uit de film met als achtergrondmuziek het hoofdthema van de film in Dolby Digital 2.0. De DVD bevat verder geen extra’s. Wel is er aan de binnenkant van de hoes een stukje tekst te vinden met informatie over de film.

Conclusie

I Vampiri wordt aangeprezen als de allereerste Italiaanse horrorfilm en is in Nederland uitgebracht op het Extreme-label van Dutch Filmworks. Deze film heeft echter weinig met horror te maken, ondanks de titel en de aanwezigheid van Mario Bava in de crew. Wel is het een aardig misdaadmysterie geworden die vooral de filmhistorici aan zal spreken en betekende deze film toch ook het startsein voor een mooie carrière van Mario Bava in de internationale horrorindustrie. Wel leuk om één keer te kijken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:4
Extra's:0
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.