Lord of War (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
20-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Lord of War (SE) (DVD)
Samenvatting

Yuri Orlov (Nicolas Cage) is de zoon van arme immigranten uit de Oekraïne. Op een dag is hij getuige van een schietpartij en dit verandert zijn leven voor altijd. Hij voelt zich ineens aangetrokken tot wapens en hij besluit de wapenhandel in te gaan. Samen met zijn broer Vitaly (Jared Leto) begint hij met het leveren van wapens aan iedereen die maar wil betalen. Over de gehele wereld bezoekt hij de meest gevaarlijke gebieden op zoek naar klanten, maar Yuri is helemaal in zijn element. Niet omdat de wapenhandel zo lekker verdient, maar omdat hij er gewoon erg goed in is. Uiteraard blijft dit alles niet onopgemerkt en al snel heeft hij een agent van Interpol achter zich aan. Deze Jack Valentine (Ethan Hawke) doet er alles aan Yuri te pakken te krijgen. In de tussentijd moet Yuri ook nog eens zien om te gaan met het feit dat zijn concurrenten achter hem aanzitten en zelfs sommige van zijn klanten. Ook gaat het met zijn broer niet echt lekker die verslaafd is aan drugs. Genoeg problemen dus voor Yuri.

Commentaar

De in Nieuw-Zeeland geboren schrijver en regisseur Andrew Niccol is eigenlijk nog relatief nieuw in de filmwereld. Hij schreef en regisseerde zijn eerste film, Gattaca, in 1997 en sindsdien heeft slechts twee andere films geregisseerd en vier anderen geschreven. Zijn werk is wel steevast van hoog niveau en met films als S1m0ne, The Truman Show en The Terminal sla je geen gek figuur in Hollywood. Lord of War is zijn laatste project, een film die hij schreef en regisseerde. Ook deze prent is weer van hoog niveau en vooral ook een genot voor het oog.
De film vertelt het verhaal van Yuri Orlov, een wapenhandelaar zonder enige vorm van berouw. Over de jaren zijn er duizenden films gemaakt over de drugshandel, maar de wapenhandel is nog vrij onbekend terrein voor de filmmakers. Lord of War is ook een duidelijke boodschap tegen deze handel in wapens. Regisseur Andrew Niccol laat duidelijk zien wat voor ellende de wapenhandel voor gevolgen heeft en aan het einde van de film komt hij zelfs met een terechtwijzend vingertje, iets dat maar half overkomt. Toch is het verhaal erg goed geschreven en zit het script vol gevatte dialogen en momenten. Het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld door middel van een voice-over van Yuri Orlov. Een regel in Hollywood geldt dat als je het verhaal moet vertellen door middel van een voice-over je script niet goed in elkaar zit. Volgens veel kenners moeten de beelden het verhaal vertellen, maar hier werkt het goed en het geeft de kijker een goed beeld in de psyche van de hoofdpersoon. Een andere reden wat deze film speciaal maakt is het optreden van hoofdrolspeler Nicolas Cage. Hij zet een uitstekende rol neer en dankzij hem komt Yuri Orlov nog enigszins menselijk over. Hiermee zijn we ook gelijk aangekomen bij misschien wel het enige minpunt en dat is dat de hoofdpersoon zo\'n verwerpelijk persoon is dat je gewoon niet met hem mee kan voelen. Ondanks het feit dat Orlov voor zichzelf zijn werk helemaal goed gepraat heeft, is het als kijker toch moeilijk met hem te sympathiseren. Dit wordt nog eens versterkt door enkele intense scènes waarin hij bijvoorbeeld kijkt naar mensen die worden neergeschoten met zijn wapens en hem dit ogenschijnlijk niks doet. Zoals gezegd is het te danken aan Cage dat je als kijker niet helemaal afknapt op dit personage en de film uitzet voordat hij is afgelopen. Zelfs als zijn karakter enkele zware dingen krijgt te verduren voel je als kijker niet echt met hem mee. Ook Orlov zelf lijkt het allemaal maar weinig te doen dus waarom zouden wij ons er dan druk om maken? Het is soms dan ook moeilijk te geloven dat er echt zulke mensen bestaan op deze aarde. De overige rollen worden ook goed neergezet hoewel ze duidelijk van ondergeschikt belang zijn. De hoofdpersoon is duidelijk Yuri Orlov en hij is in vrijwel elke scène te zien.
Lord of War is een film die zeker geslaagd genoemd kan worden vanuit het oogpunt dat de film moet vermaken. Als kritische noot ten opzichte van de wapenhandel komt de film wat minder goed uit de verf, maar het goed geschreven script en de goede acteerprestatie van Nicolas Cage zorgen ervoor dat deze film voor een ieder aan te raden is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 117 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664033197

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Trailers & TV Commercials

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat van 1.78:1. Dit wijkt af van het formaat waarmee de film in de bioscopen te zien was aangezien hier een 2.35:1 verhouding aangehouden werd. Er zijn regisseurs die voor de DVD het beeld laten veranderen en aangezien Lord of War in eerste instantie vrijwel overal met een aangepast beeldformaat uitgebracht werd, zou dit ook bij deze film het geval kunnen zijn. Ook de regio 1 uitgave kwam eerst uit met een aangepast beeldformaat, maar latere uitgaven van de DVD hadden alsnog het originele beeldformaat van 2.35:1. Wat de ware reden is van deze aanpassing blijft dus gissen, maar zeker is wel dat de film niet te bekijken is op de manier zoals de regisseur het bedoeld heeft. Tijdens het kijken naar de film stoort het niet echt aangezien je alleen links en rechts wat beeld moet missen, maar onder en boven meer zichtbaar is. Zie screenshot 2 voor een vergelijking.
De transfer ziet er verder erg goed uit, iets dat we ook wel mogen verwachten van een recente film zoals deze. De scherpte is de gehele film erg goed en het beeld bevat veel detail. Ook de kleuren zien er erg goed uit en ogen mooi verzadigd en natuurlijk. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn verder ook ruim voldoende te noemen. Behalve edge enhancement en filmgrain zijn er geen artefacten aanwezig. Een ruime voldoende dus voor deze transfer, maar wel een punt aftrek voor het verkeerde beeldformaat.
De film is verdeeld in 18 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks in de originele Engelse taal, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Beide tracks klinken uitstekend en doen niet veel voor elkaar onder. De film bevat grote stukken met vrijwel alleen dialoog en daarom is het niet vreemd dat het geluid zich op de voorste kanalen concentreert. Toch zijn er ook aardig wat scènes waarin schoten en explosies te horen zijn en op deze momenten wordt er goed gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Ook het LFE kanaal wordt op deze momenten gebruikt en verder ter ondersteuning van de muziek. Het laag klinkt goed gedoseerd. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. Twee prima tracks die beiden ruimschoots voldoende zijn.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 5.1 (448 kb/s).

Alle filmgerelateerde extra\'s zijn op de tweede schijf van de uitgave te vinden. Op de eerste schijf zijn alleen wat trailers te bekijken van andere Dutch Filmworks uitgaven. We missen ten opzichte van de regio 1 uitgave dus het audiocommentaar van de regisseur.

Deleted Scenes (8 min.)
Tien verwijderde scènes die achter elkaar te bekijken zijn of los van elkaar. Er is geen commentaar aanwezig waarom de scènes gesneuveld zijn.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Behind The Scenes (6 min.)
Een korte blik achter de schermen tijdens de opnames van de film. Er wordt geen tekst en uitleg gegeven, we kunnen als kijker alleen meekijken via een andere camera naar de opnames.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Interviews Cast & Crew (22 min.)
Interviews met leden van de cast en crew. Onder andere Nicolas Cage, Jared Leto en Ethan Hawke komen aan het woord. Allen vertellen hoe het was om de film te maken en hoe het was om met elkaar samen te werken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Liner Notes
Negen tekstschermen waarin te lezen hoe de film tot stand is gekomen en wat de makers ermee wilden bereiken.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Trailers & TV Commercials
Een bioscooptrailer en acht korte trailers gemaakt voor televisie. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Photo Gallery
Tien afbeeldingen die rechtstreeks uit de film komen. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Also or Soon Available
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

Lord of War vertelt het verhaal van Yuri Orlov, een wapenhandelaar zonder berouw. Hij verkoopt wapens aan iedereen die maar wil betalen en hij interesseert zich niet wat er met de wapens gedaan wordt. Al snel heeft hij Interpol achter zich aan en ook zijn huwelijk moet lijden onder zijn werk. Hier laat hij zich echter niet door afschrikken, want hij vindt het veel te leuk wat hij doet en hij is er bovendien ook nog eens erg goed in. De film laat goed zien wat voor effect de wapenhandel heeft in sommige delen van de wereld. Als kritieke noot komt de prent iets te kort, maar vermaken doet het verhaal zeker. Het script is goed geschreven en hoofdrolspeler Nicolas Cage zet een prima rol neer. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit, maar het beeldformaat wijkt af van het originele formaat. Ook het geluid is in orde en er zijn enkele redelijk interessante extra\'s op de tweede schijf te vinden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Rob van Hout  |  13-07-2007

Onlangs bij Play de 2-disc UK release gekocht. Deze is wel in 2.35 formaat, maar mist helaas de DTS track. Grootste ergernis is echter de Mars commercial aan he...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  04-03-2007

Zeer sterke film met een prima Cage, zoals wel vaker. Vol hilarische zwarte humor, maar ook met keiharde gruwel-daden. Dat Cage een hufter speelt, werd erg duid...
Lees meer >

Fokkeyou  |  28-10-2006

Heb de steelcase versie sinds gisteren ein-de-lijk in mijn collectie. Ik vond EUR.20,- te veel en hij is nu eindelijk verkrijgbaar voor EUR.10,-. Dat is een pri...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  21-10-2006

Geen bijzondere maar best aardige film om te zien. De vertelwijze deed me erg denk aan films van Scorsese met die voice-over erbij. Visueel ziet het er wel mooi...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

goeie film maar ben niet echt objectief genoeg denk ik ik hou heel erg veel van misdaad films en geniet er dus ook meer van en aangezien ik er heel wat heb gez...
Lees meer >

SuperDre  |  03-07-2006

Heb de Filmpakker versie gahaald omdat er teveel prijsverschil zat tussen de steelcase (€20,-) en de DFW (€7,50) versie. maak daar maar 3 euro en een bietje ...
Lees meer >

Fikret  |  03-07-2006

Heb de Filmpakker versie gahaald omdat er teveel prijsverschil zat tussen de steelcase (€20,-) en de DFW (€7,50) versie.
Lees meer >

SuperDre  |  23-06-2006

De reden dat dit de 1.78:1 versie is, is dat deze veel goedkoper in te kopen is dan de 2.35:1 versie. dit is namelijk de breedbeeld tv versie (die op zenders al...
Lees meer >

mac  |  26-04-2006

Ja, VS, Frankrijk, GB, Rusland, China. Dit zijn dus de 5 permanente leden van de VN. Waarschijnlijk ook de rede dat de wapenembargo's niet altijd even effectief...
Lees meer >

Hankster  |  30-03-2006

waarom dat dan weer? Door kritiek van die landen?
Lees meer >

Philippe  |  27-03-2006

Ik heb de film in de bioscopen niet gezien maar daar scheen ie te eindigen met een boodschap in tekstvorm over de wapenhandel anno nu. Dat heb ik op deze DVD ui...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  27-03-2006

Ik heb de film in de bioscopen niet gezien maar daar scheen ie te eindigen met een boodschap in tekstvorm over de wapenhandel anno nu. Dat heb ik op deze DVD ui...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  24-03-2006

Ik heb de film in de bioscopen niet gezien maar daar scheen ie te eindigen met een boodschap in tekstvorm over de wapenhandel anno nu. Dat heb ik op deze DVD ui...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  24-03-2006

tis nu wel overduidelijk dat iedereen anti-Bush is en anti-USA :roll: alsof dat gegeven niet duidelijk is en alsof de gemiddelde mens niet weet dat de meeste wa...
Lees meer >

Jeroen D  |  22-03-2006

Ik haar steelcases (net als die clickboxes van warner)... Ik hoop dat ze daar weer snel vanaf stappen..! Mijn idee :wink: Ik hoop niet dat nog meer ma...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Geweld Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 72
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.