Midsomer Murders - Seizoen 3

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-04-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Midsomer Murders - Seizoen 3 (DVD)
Samenvatting

Sinds 1998 zendt het Britse commerciële televisiestation ITV de televisieserie Midsomer Murders met enige regelmaat uit. De serie zit ondertussen in het negende seizoen, waarbij tot nu toe 51 afleveringen van ruim 100 minuten elk, zijn gemaakt. De serie is gebaseerd op de karakters uit de boeken van Carolyn Graham, waarbij de verhalen door verschillende (script)schrijvers geschreven. De serie wordt in Nederland door de KRO uitgezonden.

In dit derde seizoen van Midsomer Murders, dat december 1999 en begin 2000 op de Britse televisie is uitgezonden, spelen de verhalen spelen zich af in het fictieve pittoreske graafschap Midsomer. In dit idyllische en sfeervolle landschap van Midsomer wordt de gemeenschap met enige regelmaat opgeschrikt door brute moorden en donkere geheimen. Voor de ervaren detective Chief Inspector ‘DCI’ Tom Barnaby (John Nettles) weer de grote taak samen met zijn jonge assistent sergeant Gavin Troy (Daniel Casey) de schuldige te vinden. Ook het gezin van Barnaby, bestaande uit zijn vrouw Joyce (Jane Wymark) en dochter Cully (Laura Howard) spelen doorgaans een belangrijke rol bij het oplossen van de misdaad.


Lime-Lights Pictures heeft de vier afleveringen van het derde seizoen van Midsomer Murders op DVD uitgebracht als een 4-DVD boxset.

DVD 1 – Dead Man’s Eleven
In Fletcher’s Cross staat de jaarlijkse cricketwedstrijd weer voor de deur. De rijke Robert Cavendish doet aangifte bij de politie van de vermissing van zijn veel jongere vrouw. Groot is zijn woede als haar lijk korte tijd later nabij een groeve wordt gevonden. Ze is om het leven gebracht met een dodelijke slag van een cricket bat. De bat behoort Cavendish’s zoon Stephen toe, die hiermee natuurlijk direct verdacht is. Mede omdat hij woorden had met zijn vader. Maar ook verdacht is Zelda, die het niet eens is met de plannen van Cavendish. En dan is er nog de aanvoerder van het concurrerende cricketteam, waar sergeant Gavin Troy in zijn vrije tijd in meespeelt. Kortom, DCI Tom Barnaby heeft er zijn handen vol aan.

DVD 2 – Blue Herrings
DCI Tom Barnaby’s favoriete tante Alice Bly revalideert van een operatie in een nabij gelegen bejaardentehuis Lawnside Rest Home. Wanneer er meer dan gebruikelijk oudere inwoners van het tehuis kort na elkaar overlijden, vraagt Alice aan haar neef Tom om een onderzoek in te stellen.

Commentaar

DVD 3 – Death of a Stranger
In een bos nabij Upper Marswood wordt tijdens een traditionele jachtpartij het lijk van een zwerver gevonden. Tijdens de vakantie van DCI Barnaby lost collega Chief Inspector Pringle de zaak op en arresteert de jongen Billy Gurdie. Gurdie is al eerder met de politie in aanraking geweest. Barnaby gelooft niet dat Billy Gurdie de schuldige is, en bemoeit zich tot ergernis van Pringle met het onderzoek. Als enige tijd later het lijk van Billy’s vader wordt gevonden, lijkt Barnaby weleens gelijk te kunnen krijgen.

DVD 4 – Judgement Day
In Midsomer Mallow wordt alles in gereedheid gebracht voor de “Perfect Village Competition”. Barnaby\'s vrouw Joyce zit in de jury en hoopt dat haar man geen moordonderzoek hoeft te doen in dit pitoreske dorp. Barnaby en Troy daarentegen zijn bezig met een onderzoek naar de vele diefstallen die recentelijk plaats vinden in Midsomer Mallow. Het onderzoek leidt hen naar de plaatselijk slager, die Barnaby en Troy op het spoor brengen van Peter Drinkwater (Orlando Bloom). Peter Drinkwater is lokaal bekend als onruststoker, die in de ogen van velen niet deugd. Als Barnaby en Troy naar Drinkwater op zoek gaan, vinden ze hem dood, gespietst aan een hooivork Bij hun onderzoek komen ze een terecht in een web van leugens van een dorp dat de moord me de op handen zijnde competitie niet kan gebruiken.

Ook in het derde seizoen is niet aan de formule en opzet van de afleveringen van Midsomer Murder getornd. Het politieduo Tom Barnaby en Gavin Troy onderzoekt op onverminderd serieuze wijze de gepleegde misdaden. In het voorgaande tweede seizoen kenden de afleveringen nog een relatief lange introductie alvorens een moord werd gepleegd. In dit seizoen vindt de moord veel sneller plaatst en concentreert de aflevering zich meer op de oplossing ervan. Karakteruitwerking en beschrijving van de personages en hun omgeving blijven een belangrijk element in deze misdaadserie. Ook nu blijft de ware toedracht tot het einde duister en is in beperkte zin aandacht voor het persoonlijke leven van DCI Barnaby. In dit seizoen wel meer aandacht voor het persoonlijke leven van Barnaby, waarbij ook zijn vrouw en dochter nadrukkelijker in de verhalen betrokken zijn.

Deze seizoensbox begint met de aflevering Dead Man’s Eleven, die eigenlijk tot het tweede seizoen behoort. In de ook door Lime Lights gereleasde tweede seizoensbox zit de aflevering Beyond the Grave, die formeel de laatste aflevering van het derde seizoen is. De verwisseling van deze aflevering is trouwens niet zo’n probleem. De opnames van deze afleveringen hebben vrij kort na elkaar plaats gevonden en elke aflevering staat als verhaal volledig op zichzelf.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective, TV
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 400 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.55:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lime Lights Pictures
EAN: 5412012142329

Extra's

  • Biografie schrijfster en hoofdrolspelers
  • Kaart Midsomer County

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen zijn opgenomen op 16 mm film en hebben volgens de IMDB origineel een 1.78:1 breedbeeld televisieformaat. Op de cover wordt het beeldformaat omschreven als 16:9 fullscreen. Het gebruikte beeldformaat op de DVD is 1.55:1 ofwel het 14:9 beeldformaat. Door de Britse televisie is dit formaat enkele jaren gebruikt als een soort ‘middenformaat’ in de overgang van standaard 1.33:1 uitzendingen naar de 1.78:1 (16:9) breedbeeld uitzendingen. Het beeld op deze DVD komt dus overeen met het beeldformaat zoals op televisie is uitgezonden. Het beeld staat niet anamorf op de DVD.
De beeldkwaliteit van alle afleveringen is matig, waarbij vooral de hoge compressie een probleem vormt. Het beeld is aan de donkere kant. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het contrast van het beeld is te hoog. Buitenopnames zien er helder uit, maar het schaduwdetail van de schaduwdelen of minder verlichte scènes zijn onvoldoende en de donkere delen in het beeld slibben helemaal dicht. De helderheid van het beeld is te veel opgewaardeerd. Bij nachtscènes valt daardoor op dat het zwart meer donkergrijs is. De scherpte en detaillering van het beeld zijn erg matig. Door de gefixeerde bitrate zijn met name in de achtergrond regelmatig compressiefouten te zien en verliest het beeld vooral bij bewegingen aan detail. In screenshot 2 is goed een compressiefout te zien. De gemiddelde bitrate voor het beeld is relatief laag, mede door de aanwezigheid van een volstrekt overbodige full bitrate DTS track (zie onder geluidskwaliteit). Edge enhancement is zichtbaar toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Alles bij elkaar een zeer matige beeldkwaliteit.
Elke aflevering duurt ruim 100 minuten en staan elk apart op een DVD. Elke aflevering is opgedeeld in negen chapterstops. Elke DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens het kijken. De optionele Nederlandse ondertiteling is ronduit lelijk. In tegenstelling tot de voorgaande seizoensboxen heeft de ondertiteling nu een te vet en te groot lettertype. Bij alle afleveringen zitten fouten in de ondertiteling, alle letters met leestekens worden niet goed weergegeven.

Geluidskwaliteit

De serie is oorspronkelijke in stereo uitgezonden. Op de DVD staat het geluid in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 224 kb/s), in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.0 surround (bitrate 1536 kb/s). Standaard start de DVD met de DD2.0 audiotrack.
De DD2.0 klinkt prima klinkt. Een goede stereotrack waarbij zowel de fraaie (kamer)muziek van Jim Parker.als de omgevingsgeluiden een goed stereobeeld hebben. Detaillering van het geluid is prima, waardoor ook de dialogen prima te volgen zijn.
Bij de Dolby Digital 5.1 surroundtrack geven de surround speakers de achtergrondgeluiden vrij nadrukkelijk weer. De nadruk van de DD 5.1 soundtrack ligt op de voorste kanalen, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De 5.1 heeft verder een prima stereobeeld, dat dankzij de surrounds iets ruimtelijk klinkt. Er zit een goed diep laag in de soundtrack, waarbij regelmatig het LFE kanaal wordt aangesproken.
In tegenstelling tot de twee voorgaande seizoenen wordt nu bij de DTS 5.0 track wel alle kanalen benut. Maar echt veel beter is het er niet op geworden. Deze 5.0 track lijkt elektronisch gecreëerd en klinkt erg onnatuurlijk en hol. Advies, deze track gewoon links laten liggen. Wel heel erg jammer, omdat de hoge bitrate van deze track beter ten goede had kunnen komen aan een betere bitrate voor het beeld. De DD2.0 track klinkt prima, maar bij dit seizoen is de DD5.1 ook van prima kwaliteit.

Extra's

De menuschermen zijn zonder achtergrondmuziek. Op elke DVD staan dezelfde extra’s.

Kaart van Midsomer
Op het scherm wordt een kaart van Midsomer County gepresenteerd, die in drie stukken als vergroting te zien is. De vergroting is niet echt scherp en van matige kwaliteit.

Filmlocaties
Met slechts vier foto’s van locaties waar gefilmd is.

De acteurs
Van de vier hoofdrolspeler en van schrijfster Carolyn Graham wordt ieder één Nederlandstalig tekstscherm getoond met een korte biografie. Het gekozen erg kleine lettertype is slecht leesbaar.

Conclusie

Ook in het derde seizoen van Britse televisieserie Midsomer Murders staat het gedegen politieonderzoek van de ervaren detective DCI Tom Barnaby en zijn jonge assistent sergeant Gavin Troy centraal. De hoofdkarakters van deze serie zijn nog steeds gebaseerd op de misdaadromans van de Engelse schrijfster Caroline Graham. Elke aflevering duurt ruim 100 minuten. De serie wordt in Nederland door de KRO uitgezonden.
Door Lime-Lights Pictures is het derde seizoen van Midsomer Murders als een 4-DVD boxset uitgebracht. Het beeldformaat is 1.55:1 niet anamorf en is matig van kwaliteit. De Dolby Digital geluidskwaliteit van deze uitgave is voldoende. De ook aanwezige DTS track heeft geen enkele meerwaarde en snoept door de gebruikte full bitrate kostbare bandbreedte op, waardoor het beeld in kwaliteit te kort schiet. Alle DVD’s hebben dezelfde extra’s, die slechts bestaan uit enkele tekstschermen met informatie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lime Lights Pictures.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.