Into the Blue

Recensent:
Koen Koene
26-04-2006

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Into the Blue (DVD)
Samenvatting

Diepzeeduiker Jared (Paul Walker) stuit samen met zijn vriendin Sam (Jessica Alba) en hun vrienden Bryce (Scott Caan) en Amanda (Ashley Scott) op een legendarisch scheepswrak, waarin volgens de verhalen een enorme lading aan goud verborgen zou liggen. Ze ontdekken echter niet alleen het wrak, maar ook een neergestort vliegtuig vol cocaïne. De vrienden nemen zich voor om zich alleen te bekommeren om het schip en het vliegtuig links te laten liggen. Gaandeweg ontstaat er echter twijfel: de verlokkingen van het grote geld dat ze met de drugs zouden kunnen verdienen worden steeds groter… Ook al brengt dit flinke risico’s met zich mee: ergens moet er toch een of andere drugsbaron rondlopen die een vliegtuig vol handelswaar mist?

Commentaar

Het hierboven beschreven verhaal vormt het onderwerp van het door John Stockwell (Crazy/Beautiful) geregisseerde Into the Blue, die hij op de Bahamas opnam. Om met het positieve te beginnen: Into the Blue ziet er lekker \'s zomers uit, met mooie onderwater-cinematografie, en doet je verlangen naar een relaxte duikvakantie in een of ander tropisch oord. Uiteraard wel eentje zonder drugsyndicaten. Want dat het wereldje van de \"schatduiker\" niet zonder gevaren is, daar kom je bij het bekijken van Into the Blue gauw genoeg achter. Alhoewel... het valt op dat het wel heel erg lang duurt voordat het gevaar zich openbaart. De cover belooft ons weliswaar een “wereld vol spanning”, maar dat blijkt zwaar overdreven. Na het eerste saaie half uur hoop je dat de spanning en actie ieder moment los zullen barsten, maar als er na een uur nog steeds weinig boeiende zaken gebeurd zijn drijven de gedachten steeds verder weg van de film en steeds meer naar het indrukken van de stopknop. Toch, op het allerlaatste moment (lees: de laatste twintig minuten) komt het zaakje toch nog een beetje op stoom en krijg je als kijker een redelijke portie vermakelijke actie voor de kiezen. Maar dat kan Into the Blue niet redden. Een groot gedeelte van de film moet je namelijk toezien hoe de hoofdrolspelers onderling kibbelen over de Grote Schat die ze hebben gevonden en of ze illegale middelen aan moeten wenden om deze te bergen. En dat blijkt niet de meest boeiende materie om naar te kijken. Ook de clichématige wendingen van het type o-wie-zou-er-toch-in-het-complot-zitten dragen niet bepaald veel bij aan het verhaal. Daar komt nog bij dat de personages totaal geen medeleven op weten te wekken; wat kan ons het schelen of de irritante yuppie-duikers wel of niet stinkend rijk worden? Paul \"Fast and the Furious\" Walker als voer voor de haaien? Het zal ons eerlijk gezegd worst wezen. Zolang de haaien maar oppassen dat ze zich niet verslikken in het gortdroge acteerwerk van meneer. Het mag duidelijk zijn: Into the Blue is een zeer matige film, ondanks dat de schatduikers-setting wel leuk gevonden is. Volgende keer toch maar proberen om een betere scriptschrijver aan de haak te slaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 106 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609767520

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Screentests
  • Diving Deeper Into the Blue

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Mede door de tropische (ondwerwater-)setting is Into the Blue is een erg kleurrijke film. Gelukkig is dit in de anamorfe 2.35-transfer op DVD niet verloren gegaan. De kleurverzadiging en –weergave zijn namelijk uitstekend, al valt wel op dat er in kleurverlopen (en die zijn er nogal wat onderwater) wat lichte posterisatie te zien is. Maar dat wordt nergens al te storend. Ook qua scherpte en detaillering valt er weinig te klagen. Weliswaar is er wat edge enhancement gebruikt om de scherpte kunstmatig te vergroten, maar dat is in dusdanig minimale mate gebeurd dat het meestal totaal niet hinderlijk is. De ondertiteling tenslotte is goed leesbaar en netjes onderin het beeld geplaatst. Een zeer nette transfer.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft begint Into the Blue direct goed. Door agressief gebruik van surrounds en subwoofer plaatst het aanwezige Dolby Digital 5.1-spoor (448kbit/s) je namelijk op uitstekende wijze middenin de vliegtuigcrash die op het scherm verschijnt. Maar ook na deze heftige start zet de track een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, met omgevingsgeluiden en effecten uit alle luidsprekers. Bijvoorbeeld onderwater, waar je je op momenten midden tussen de langs zwemmende haaien waant. Ook de klank van het geluid is prima; mooi vol en met een goede dynamiek. Al met al dus een audiospoor dat zeker niet teleurstelt!

Extra's

Een bescheiden aantal extra’s op deze DVD, allemaal Nederlands ondertiteld (dus inclusief het commentaar).

Audiocommentaar
In zijn gesproken toelichting besteedt regisseur John Stockwell gelukkig weinig tijd aan het bespreken van verhaal en personages en het ophemelen van de cast. Stockwell komt vooral met interessante achtergrondinfo over het maken van de film, bijvoorbeeld over het werken met echte haaien, het creatieve knip- en plakwerk, de opnames onderwater (inclusief de problemen en gevaren) en wat de uitdagingen zijn bij het filmen op open water. Een commentaartrack met weinig stiltes, waarin de regisseur ook durft aan te geven waar hij minder tevreden mee is.

Diving Deeper Into the Blue (21 min)
Dit is een promotioneel getinte Making Of, waarbij de nadruk ligt op verhaal, personages en cast. Het geheel bestaat uit de welbekende combinatie van weinig zeggende interviews met de betrokkenen en achter-de-schermen-materiaal (in dit geval vooral van de onderwateropnames, inclusief wilde haaien). Dit laatste is wel aardig om te zien, maar verder is deze extra niet bijzonder boeiend.

Deleted Scenes (18 min)
Tien verwijderde/uitgebreidere scènes, die met of zonder commentaar van de regisseur bekeken kunnen worden. De ruwe fragmenten hebben een beeldverhouding van 2.35:1 (niet anamorf) en tamelijk beroerd DD 2.0-geluid. Een ‘play all’-optie is aanwezig.

Screentests (6 min)
Hier kun je drie screentests bekijken, namelijk die van Scott Caan alleen, van Caan samen met Paul Walker en die van Tyson Beckford.

Trailers
Een drietal trailers van andere films, te weten The Fog, The Exorcism of Emily Rose en MirrorMask.

Conclusie

In Into the Blue zie je hoe een stel duikende vrienden op zoek gaat naar een schat, maar daarbij onverwacht belandt in een wereld van drugs en misdaad. Ondanks de leuk gevonden schatduikers-setting is het slechts een matige film. Dit is vooral te wijten aan het saaie script, resulterend in een prent met oninteressante personages die nergens echt spannend wordt. De DVD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en bevat een klein aantal extra’s (met het audiocommentaar als meest boeiende toevoeging). Een nette uitgave dus, maar of je daar ook je zuurverdiende geld aan uit moet geven? Eén ding is in ieder geval zeker: het is geen DVD die je meerdere malen uit de kast zal opduiken.

Laatste reacties

Michael Hamers  |  27-04-2006

Ik heb na ongeveer 45 de film afgezet... Wat een saaie dvd zeg. Ben blij dat ik em niet had gekocht, maar gehuurd. De trailers op tv laten een ander beeld zien ...
Lees meer >

El-Jorge  |  27-04-2006

Into the Blue Ongekende rijkdommen, avontuur en Jessica Alba in bikini: wat wil je nog meer? Lees dit artikel Jessica Alba zonder bikini :wink: (6...
Lees meer >

Marc1978  |  27-04-2006

Into the Blue Ongekende rijkdommen, avontuur en Jessica Alba in bikini: wat wil je nog meer? Lees dit artikel Jessica Alba zonder bikini :wink:
Lees meer >

Azazel  |  26-04-2006

film stelt niet zoveel voor, maar ik heb toch genoten van dit pretentieloze vermaak met aan het eind nog wat harde actie ook. Jessica Alba ziet er trouwens g...
Lees meer >

Jaco  |  26-04-2006

Ervan uitgaand dat het niet een actievolle thriller is, heb ik toch erg genoten van de onderwaterscenes, en vond het een film die de moeite waard is om te zie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 76
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.