Corpse Bride

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-04-2006

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Corpse Bride (DVD)
Samenvatting

In een 19e eeuws Europees dorpje zal de jonge Victor Van Dort (Johnny Depp) via een gearrangeerd huwelijk trouwen met de voor hem onbekende Victoria Everglot (Emily Watson). Wederzijdse ouders hebben elk een belang bij dit verstandshuwelijk. Vlak voor het huwelijk maakt Victor kennis met Victoria en is eigenlijk direct helemaal van haar onder de indruk. Als de huwelijksplechtigheid geoefend moet worden, krijgt de nerveuze Victor de huwelijksgelofte niet goed uitgesproken. In paniek vlucht hij het naastgelegen donkere bos in. Daar oefent hij de gelofte en schuift daarbij per ongeluk de huwelijksring om een boomtak. Die tak blijkt dan de vinger te zijn van een dode vrouw, de mysterieuze Corpse Bride (Helena Bonham Carter), die haar kersverse echtgenoot direct meeneemt naar het dodenrijk. In het ‘land van de doden’ blijkt het er heel wat kleurrijker aan toe te gaan, dan Victor met zijn strenge opvoeding ooit voor mogelijk had gehouden. Tot grote teleurstelling van Corpse Bride wil Victor niets liever dan terugkeren naar het ‘land der levenden’, naar zijn echte liefde Victoria. Victoria is echter troosteloos, niet wetende waar Victor gebleven is. En daar is ene Lord Barkis Bittern (Richard E. Grant) verschenen, die maar wat graag met Victoria in het huwelijksbootje wil treden.

Commentaar

In 1993 verscheen de film The Nightmare Before Christmas. Een productie van Tim Burton, geregisseerd door Henry Selick. Het was de eerste speelfilm die volledig met de stop-motion techniek gerealiseerd werd. Met Corpse Bride realiseert Tim Burton wederom een film die volledig met stop-motion techniek is gemaakt. Stop-motion is de techniek om een animatiefilm te maken met echte poppen. Met een (digitale) camera wordt beeldje voor beeldje vastgelegd, wat uiteindelijk een film moet worden. Deze techniek is ook toegepast bij de Wallace & Gromit speelfilm. Het unieke van Corpse Bride is dat de mondbeweging van de poppen nu geheel gecontroleerd werd door unieke radarwieltjes, die als klokwerken werden bediend. Om nog even bij de techniek te blijven, er is nog meer dat Corpse Bride uniek maakt. Want het is de eerste film die geheel met een digitale fotocamera is gemaakt. Voor Corpse Bride is gebruik gemaakt van 31 Canon EOS-1Ds MARK II digitale spiegelreflexcamera’s voorzien van Nikon lenzen. En hierbij is de combinatie camerabody / lens al een bijzonderheid op zich. Men heeft 55 weken gefotografeerd, waarbij bijna 110.000 foto’s zijn gemaakt. Om het proces van filmen te versnellen werkte men met meerdere identieke poppen. Zo gebruikte men bijvoorbeeld veertien exemplaren van Victor en Corpse Bride. Maar goed, techniek is maar één facet van de film. Het verhaal is een belangrijker onderdeel van de film. Daarover nu meer.
Corpse Bride is gebaseerd op een oude Russische volksvertelling, een klein griezelverhaaltje dat aan kinderen werd verteld voor het slapen gaan. Drie scriptschrijvers, John August, Pamela Petter en Caroline Thompson, hebben het script voor Corpse Bride geschreven. De regie van Corpse Bride is gezamenlijk door Tim Burton en Mike Johnson gedaan. Johnson is een expert op stop-motion gebied en werkte als animator aan de films The Nightmare Before Christmas en James and the Giant Peach. Wat Burton en zijn mensen ons hier laten zien is in één woord fantastisch. Corpse Bride is een hartverwarmend en romantisch sprookje op een schitterende donkere wijze in beeld gebracht. Terecht kreeg deze film een Oscar nominatie voor beste animatiefilm. We weten ook dat Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit uiteindelijk deze prijs won. Corpse Bride is een onnavolgbare maar uiterst effectieve combinatie van verschillende gotische stijlen. Allereerst natuurlijk de figuren die stuk voor stuk meesterwerkjes zijn. En waarbij heel duidelijk de stemacteur ook model heeft gestaan voor de gezichtsexpressie. Hier toont ook duidelijk dat de techniek nauwelijks meer een belemmering is om expressie in beeld te brengen. Dan de wijze waarop met grijze kleurloosheid het ‘land der levenden’ is neergezet. Een strak keurslijf van voorgeschreven regels. Dit in contrast met het zeer kleurrijke ‘land der doden’, waar uitbundigheid en vrolijke muziek de boventoon voeren. Burton lijkt hiermee de dood te presenteren als een aangename ontsnapping van ons donkere bestaan. De muziek is (uiteraard) afkomstig van de hand van meestercomponist Danny Elfman. Elfman heeft een muziekscore neergezet die de sfeer en toon van de film perfect ondersteunt. En de aanstekelijke liedjes vormen een als vanzelfsprekend onderdeel van de film. De stemacteurs, op wie de poppen zo goed lijken, vormen natuurlijk ook een bijzonder belangrijk onderdeel van de film. Al enige tijd werkt Tim Burton samen met acteur Johnny Depp, die ook nu de hoofdrol speelt. Dit doet hij samen met Helena Bonham Carter, Buton’s echtgenote. Johnny Depp en Helena Bonham Carter speelden ook al samen in Burton’s Charlie and the Chocolate Factory. Evenals Christopher Lee, die ook meewerkte aan Corpse Bride. Daarnaast nog de stemmen van Emily Watson, Albert Finney, Richard E. Grant, Tracey Ullman, Pau; Whitehouse en Joanna Lumley. Tim Burton heeft Corpse Bride opgedragen aan Joe Ranft. Joe Ranft was ‘storyboard supervisor’ bij zowel The Nightmare Before Christmas als James and the Giant Peach. Ranft was twintig jaar als stemacteur en als schrijver betrokken bij de belangrijkste Disney en Pixar animatiefilms. Corpse Bride is een hartverwarmend avondvullende stop-motion animatiefilm over optimisme, romantiek en een hiernamaals dat bruist van het leven. Dit mag je niet missen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 74 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Duits
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Music Only
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932593518

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Zeven making of featurettes
  • Music Only geluidstrack
  • Pre-productie galerijen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijk beeldformaat van 1.85:1 anamorf op DVD gezet. Bij deze recente film, die ook nog eens geheel afkomstig is van een digitale bron, krijg je op deze DVD uiteraard een oogstrelend fraai beeld voorgeschoteld krijgt. De prachtige animaties met al haar kleurnuanceringen, zowel het grijsblauwe grauw als de heldere onderwereldkleuren geven de sfeer van de film in nagenoeg perfecte kwaliteit weer. Niets van het mooie beeld gaat verloren. Een helder en goed verzadigd beeld met een uitstekend contrast. Het scherpe beeld laat ook alle details prima zien. Als geheel heeft het beeld een fraaie filmische uitstraling.
De film is netjes verdeeld in 24 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Er staat ook een Duitse nasynchronisatie op de DVD, eveneens in DD 5.1 EX.
De soundtrack is een erg mooie surround soundtrack met veel ruimtelijke ambiance en drie dimensionale effectgeluiden. Alle speakers voor en achter worden gebruikt, al licht de nadruk wel op de voorste drie speakers. De soundtrack klinkt fraai ruimtelijk, heeft een prima dynamiek en een goede detaillering in het hoog. Het laag wordt effectief ondersteund door het aanwezige LFE kanaal dat regelmatig wordt ingezet. De dialogen zijn prima te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.

Extra's

De DVD start met een reclametrailer voor Sjakie en de Chocoladefabriek. De breedbeeld menuschermen zijn fraaie, filmgerelateerde animaties in breedbeeld met achtergrondmuziek. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld en in 1.33:1 beeldformaat.

Inside the Two Worlds (4 min)
Is een nadere blik op de twee werelden in de film; het land der levenden en het land der doden.

Danny Elfman Interpretts the Two Worlds (5 min)
Waarin componist Danny Elfman zijn muzikale visie op het verhaal geeft.

The Animators: the Breath of Life (6½ min)
Ofwel de toepassing van de stop-motion techniek om de poppen zo levensecht mogelijk te laten zijn.

Tim Burton: Dark vs Light (3½ min)
Hierin geeft regisseur Tim Burton en andere betrokkenen in het kort hun visie op de film en de beide werelden.

Voices from the Underworld (6 min)
Waarin de stemacteurs aan het woord komen over de film en hun samenwerking met Tim Burton.

Making Puppets Tick (6½ min)
Nogmaals de techniek op poppen zo levensecht mogelijk te laten lijken.

The Voices behind the Voice (7½ min)
Gaat dieper in op de casting van de stemacteurs, waarbij de split-screen techniek is gebruikt en je de scènes tegelijkertijd met de stemacteur ziet (screenshot 6)

The Corpse Bride Preproduction Galleries (13½ min)
Waarin je de ontwikkeling van de hoofdkarakters in de film ziet, van eerste schets tot aan uiteindelijke animatie.

Music-Only Track
Waarbij je de film kunt zien met alleen maar de fraaie muziek van Danny Elfman, zonder storende dialogen of andere filmgeluiden. Deze track is ook Dolby Digital 5.1 EX surround. Wel verandert het volume van de soundtrack en klinkt de soundtrack zachter op die plaatsen waar ook dialogen in de film zitten. En bijgevolg zijn de liedjes dan ook zonder de gezongen teksten.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

In Corpse Bride vertelt regisseur Tim Burton met behulp van de stop-motion techniek het donkere, romantische verhaal van een jongeman die op de vooravond van een gearrangeerd huwelijk per ongeluk de mysterieuze Corpse Bride als vrouw neemt. In de onderwereld blijkt het er heel wat leuker en kleurrijker aan toe te gaan dan in de saaie en strenge wereld waarin hij is opgegroeid. Toch wil hij niets liever dan terugkeren naar zijn enige echte liefde. Met de stemmen van Johnny Depp, Emily Watson en Helena Bonham Carter. Regisseur Tim Burton laat met deze film weer een bijzonder staaltje van creativiteit en digitale technieken zien. Het resultaat is een indrukwekkende en stijlvolle animatiefilm.
De DVD uitgave van Warner biedt de film in nagenoeg perfecte kwaliteit beeld en geluid. Als extra een verzameling korte featurettes die verschillende aspecten van het maken van de film belichten en een music-only soundtrack. Deze film is een dikke aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  30-12-2011

Het is eens leuk om deze film te bekijken, maar verder ben ik er toch niet zo tevreden over. Maar misschien is het ook omdat de stijl me niet erg bevalt. Ben ee...
Lees meer >

Richard B.  |  06-06-2007

Ik vond hem leuk. Niet bijzonder maar toch zeker wel amusant. En visueel is ie zeker ZEER mooi. Inmiddels is ie ook uit op HD DVD (die ik zelf heb) en op Blu-ra...
Lees meer >

FanTOMMY  |  03-11-2006

Echt een zeer vermakelijke film. Ik ben ook niet zo'n fan van liedjes in films, maar hier vond ik ze niet zo storend, het waren er ook niet zoveel.
Lees meer >

Peter Rietveld  |  01-11-2006

Echt een superfilm vind ik het!!! De donkere maar toch ook weer vrolijke sfeer!!! Zoals het op de extra's bij de dvd staat aangegeven: Dark VS. Light Het ver...
Lees meer >

Nathan Strik  |  01-11-2006

Ik hoop (en verwacht) dat "Nightmare Before Christmas" iets beter is. Film: 7+ / 10 DVD: 8+ / 10 Dan zul je zeker niet teleurgesteld worden. The Nightmare ...
Lees meer >

Erik Hagen  |  01-11-2006

Dit is de eerste animatiefilm van Tim Burton die ik heb gezien. "Nightmare Before Christmas" staat nog op mijn verlanglijstje. De animaties zien er allemaal pri...
Lees meer >

intexor  |  30-10-2006

Heb deze ook recent gezien en ik ben niet zo bekend met dit type animatie en misschien daarom dat ik dit best wel een indrukwekkende film vond die echt prachtig...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  29-10-2006

Aardig maar niet meer dan dat. De animatie ziet er prachtig uit maar vond de film te ''donker'' en niet echt grappig,maar wel weer typisch Tim Burton. De muziek...
Lees meer >

Rickje  |  24-05-2006

Leuke film met prachtige beelden en leuke personages..
Lees meer >

manasse van de velde  |  14-05-2006

Van de week gekeken. Een zeer vermakelijke film.
Lees meer >

Azazel  |  10-05-2006

ik vond The Nightmare Before Christmas al helemaal niks, dus dit zal ook wel niks voor mij zijn... Mee eens, ik heb de Corpse Bride geleend, maar heb nog gee...
Lees meer >

Nathan Strik  |  09-05-2006

Dit word voor mij een zekere aanschaf, maar ik wacht nog even tot de prijs iets zakt, 20 euro is nog iets te veel van het goede...... :oops: :? Loop dan even ...
Lees meer >

scheur  |  09-05-2006

Dit word voor mij een zekere aanschaf, maar ik wacht nog even tot de prijs iets zakt, 20 euro is nog iets te veel van het goede...... :oops: :?
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  09-05-2006

Ik vond het een aardige film. De liedjes waren naar mijn idee net iets TE dominant aanwezig in deze film. Het geluid van deze film vond ik erg goed en klonk gew...
Lees meer >

kruspe  |  29-04-2006

ik vond The Nightmare Before Christmas al helemaal niks, dus dit zal ook wel niks voor mij zijn...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 115
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.