Howl's Moving Castle

Recensent:
Ludo Keeris
22-05-2006

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Howl's Moving Castle (DVD)
Samenvatting

De jonge Sophie is hoedenmaakster in een kleine winkel van haar familie. Ze wordt op straat geholpen door de mooie jongen Howl, die - zonder dat ze het zelf beseft - een jonge magiër is die strijdt tegen het oplaaiende oorlogsgeweld, maar die volgens overlevering ook de zielen uit jonge meisjes haalde. De concurrent van Howl, de Heks van Verspilling, spreekt een vloek uit over Sophie, waardoor ze in een oude vrouw veranderd. Ze kan haar familie niet meer onder ogen komen en vertrekt uit huis. Via omzwervingen komt ze in het wandelende kasteel van Howl terecht, waar ze aan de slag gaat als schoonmaakster. Langzaamaan wordt ze verliefd op Howl. Maar doordat Howl zelf ook onder een vloek gebukt gaat, is hij emotioneel niet in staat om die liefde te beantwoorden. Sophie doet er dan ook alles aan om zowel haar eigen vloek, als die van Howl ongedaan te maken. Ze heeft daar in ieder geval de hulp bij nodig van vuur-demon Calcifer, die het vuur in Howl’s kasteel brandend houdt.

Commentaar

Het verhaal van Howl’s Moving Castle (originele titel Hauru no ugoku shiro) is niet zomaar in een paar woorden samen te vatten. Het steekt erg gecompliceerd in elkaar. Maar wie er goed voor gaat zitten (en misschien beter nog een tweede keer), krijgt wel een meesterwerk voorgeschoteld. Regisseur is de Japanner Hayao Miyakazi, die wereldwijd bekend werd met de voorganger Spirited Away. In vergelijking met deze film is Howl’s Moving Castle een stuk gecompliceerder en misschien iets minder toegankelijk. Maar zeker niet minder goed! De film is één lange reis door tijd en ruimte, waarbij alle puzzelstukjes van het verhaal uiteindelijk precies in elkaar vallen. De film is minder spiritueel dan Spirited Away, maar het verhaal heeft net iets meer diepgang en bevat een grote anti-geweld boodschap. Wel duurt het even voordat je alle karakters doorgrond hebt. Daarom is een tweede keer kijken zeker aan te raden.
Deze film is, net als Princess Mononoke en Spirited Away geproduceerd door Studio Ghibli. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Mamoru Hosoda de film zou regisseren, maar na creatieve meningsverschillen met de studio is Hosada van het project gehaald en heeft Miyazaki de regie overgenomen. En daarmee heeft de film weer de typische eigen stijl meegekregen zoals we gewend zijn van Miyazaki. Er is ongelofelijk veel aandacht voor detail, zowel in beeld als geluid, wat het bekijken van de film tot een ware belevenis maakt.
Miyazaki heeft deze film gebaseerd op het boek Howl’s Moving Castle van schrijfster Dianne Wynne Jones (een schrijfster van veel fantasy boeken), maar hij heeft er heel erg z’n eigen draai aan gegeven.
Tijdens het Filmfestival van Venetië in 2004 was Howl’s Moving Castle de openingsfilm. Het was voor het eerst in meer dan 30 jaar dat er een animatiefilm als openingsfilm was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504969669

Extra's

  • Trailer
  • Interviews
  • Also Available
  • Miyazaki’s bezoek aan Pixar
  • CG: een kasteel in beweging

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit is voortreffelijk. De transfer is rechtstreeks afkomstig uit de computers van Studio Ghibli en daardoor zijn er ook nergens beschadigingen te zien. Het beeld bevat erg veel details die allemaal duidelijk zichtbaar blijven. De scherpte en het contrast zijn uitmuntend. De helderheid is ietwat aan de lichte kant, waardoor het diepe zwart ontbreekt. Verder is een klein punt van kritiek het ongelukkig gekozen moment van de laagwisseling van de DVD. Dat is midden in een shot met muziek, waardoor er een kleine pauze optreedt.
De film is onderverdeeld in 16 hoofdstukken. De witte ondertiteling is duidelijk leesbaar en is goed geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat twee Dolby Digital 5.1 tracks: een Japans gesproken en een Nederlands gesproken. Beide hebben een 448 Kb/s bitrate. Er is ook een Engelstalige geluidstrack gemaakt, maar deze ontbreekt op deze DVD! Zowel het Japanse als de Nederlandse geluidsspoor zijn goed verstaanbaar. Het Nederlands staat iets meer op de voorgrond dan het Japans. Het overige geluid is verder erg goed. Alles klinkt zeer gedetailleerd. Door het veelvuldig gebruik van de surroundspeakers heb je het gevoel dat je midden in de aktie zit. Niet alleen sferen en muziek, maar ook effecten zijn in de achterkanalen geplaatst. Het laag is mooi diep en is regelmatig aanwezig in het LFE kanaal. Ook de muziek van Joe Hisaishi is weer erg sfeervol en van grote klasse. Er is geen DTS track aanwezig, maar de vraag is ook of deze erg veel zou hebben toegevoegd aan de uitstekend klinkende DD5.1 track.

Extra's

De menuschermen van de DVD zijn statisch in een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het bevat geen achtergrondgeluid. Alle items zijn in 1.33:1 beeldformaat met Dolby Digital 2.0 (mono) geluid, behalve de trailer. Elk item is Nederlands ondertiteld.

Trailer (2 min.)
De franse trailerversie van Howl’s Moving Castle. Deze staat in 1.78:1 anamorf op de DVD met Dolby Digital 2.0 (stereo) geluid. De kwaliteit is niet zo heel goed, maar geeft wel een prima indruk van de film.

Interview met Dianne Wynne Jones (8 min.)
Een interview met de schrijfster van het boek Howl’s Moving Castle. Ze is erg te spreken over de film en gaat in op de verschillen tussen haar boek en de filmversie.

Interview met Pete Docter (7 min.)
Een interview met de stemmenregisseur van de Engelse versie van de film. Oorspronkelijk zou John Lasseter van Pixar de stemmenregie doen, maar door gebrek aan tijd werd het toch door Docter gedaan. Hij omschrijft in dit interview de karakters en de daarbij behorende personages die de stemmen inspreken. Het is wel jammer dat de Engelstalige versie waar hier over wordt gesproken niet aanwezig is op de DVD.

Bezoek van Hayao Miyazaki aan Pixar (9 ½ min.)
Regisseur Miyazaki brengt een onverwacht bezoek aan Pixar. In de hal van Pixar wordt hij ontvangen door John Lasseter, een van de oprichters van Pixar. Miyazaki heeft ook een enorm cadeau meegenomen.

CG: een kasteel in beweging (7 min.)
Lasseter vertelt in z’n kantoortje vol met Pixarmemorablia nog even verder over het bezoek van Miyazaki. Daarna geeft hij zijn mening over Howl’s Moving Castle en vertelt over de samenwerking met Disney voor deze film.

Also available (4 ½ min.)
Twee trailers van andere Studio Ghibli films, namelijk Spirited Away en The Cat Returns.

Conclusie

De jonge hoedenmaakster Sophie krijgt een vloek over zich uitgesproken door de Heks van Verspilling. Daardoor verandert ze in een oude vrouw en vertrekt uit haar ouderlijk huis. Ze komt terecht in het kasteel van de jonge, aantrekkelijke magiër Howl, die zelf ook onder invloed staat van een vloek. Als Sophie verliefd wordt op Howl, probeert ze zowel haar eigen vloek als die van Howl ongedaan te maken.
Howl’s Moving Castle is een prachtige geanimeerde film uit de studio’s van Ghibli in Japan. Het verhaal is behoorlijk gecompliceerd en het is aan te raden om de film minimaal twee keer te bekijken. De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. De Engelstalige geluidstrack ontbreekt op deze DVD, maar de originele Japanse track is wel aanwezig.
De extra’s zijn aan de magere kant, zeker als je weet dat er op buitenlandse uitgaves behoorlijk veel meer extra’s staan. Dit roept om een later uit te brengen Special Edition!

Laatste reacties

slindenau  |  24-02-2007

Wij laten hier alleen maar mee blijken hoezeer we deze film waarderen, om tot de aanschaf van deze speciale LE over te gaan (want ja, ik heb 'em ook) ;).
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  24-02-2007

Leuk die plaatjes,maar dit is een recensie tread en niet welke dvd heb je. :P :wink:
Lees meer >

Bettina  |  24-02-2007

http://www.dvdheaven.co.kr/goods_image_detail/k12703.gif :D Die heb ik :)
Lees meer >

slindenau  |  21-02-2007

http://www.dvdheaven.co.kr/goods_image_detail/k12703.gif :D
Lees meer >

Swanski  |  21-02-2007

Hauru no ugoku shiro (Howl's Moving Castle, 2004) / Hayao Miyazaki Dit is mijn 4e Ghibli en de 3e Miyazaki die ik heb gezien. De animatie en het plot blijft go...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  22-12-2006

De eerste Ghibli die ik zag was Spirited away en was gelijk verkocht aan deze animatie style en vertelling. Ook deze film van Hayao Miyazaki is weer genieten ge...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-05-2006

Ben ik nu de enige die aan heel dat Ghibli-gedoe geen ruk aan vindt? Nee hoor. Ik heb twee keer geprobeerd om Spirited Away te kijken, maar ik heb 'm nog steed...
Lees meer >

Herjan  |  23-05-2006

Ben ik nu de enige die aan heel dat Ghibli-gedoe geen ruk aan vindt? Nee hoor. Ik heb twee keer geprobeerd om Spirited Away te kijken, maar ik heb 'm nog steed...
Lees meer >

Rickje  |  23-05-2006

Nee.. sorry ik heb een 18 min. gezien van deze tekenfilm en voor mij was het al voorbij. Het interreseert mij niet :(
Lees meer >

Lagomorph  |  23-05-2006

Heeft iemand informatie over de nederlandse stemmencast?
Lees meer >

BassFace  |  23-05-2006

Schitterende film. Alleen zou ik voor de regio 4 LE opteren in plaats van de regio 2, want die is veeeel mooier.
Lees meer >

Jeroen D  |  23-05-2006

Is wel een leuke film dit, maar Spirited Away is echt veel beter. De beelden zijn wel mooi maar het verhaal is echt niets bijzonders.
Lees meer >

Richard B.  |  23-05-2006

Ik vindt de laatste paar Ghibli's wat minder als dat wat ze tm Princess Mononoke maakten. Het is visueel wel heel erg mooi maar het is een beetje 'over the top'...
Lees meer >

Azazel  |  22-05-2006

Ben ik nu de enige die aan heel dat Ghibli-gedoe geen ruk aan vindt? nee, hoor ik vind er ook geen moer aan! geef mij maar Ghost in the Shell: Innocence v...
Lees meer >

Werner  |  22-05-2006

Ben ik nu de enige die aan heel dat Ghibli-gedoe geen ruk aan vindt?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 77
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.