Oorlog in Woord en Beeld: Deel 10 - De Koude Oorlog

Recensent:
Marcel den Haan
30-05-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 10 - De Koude Oorlog (DVD)
Samenvatting

Mede dankzij de inzet en hulp van landen als Amerika en Rusland wordt Europa bevrijdt van de Duitse onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat de oorlog is beëindigd staan de twee bondgenoten echter niet naast elkaar maar lijnrecht tegenover elkaar. Europa wordt verdeeld in twee delen, namelijk een kapitalistisch deel en een communistisch deel. Elk deel staat sterk onder de invloed van de eerdergenoemde landen en wat volgt is een jarenlang oorlog die zich voornamelijk in de hoofden van de leiders van de beide landen lijkt af te spelen. In Amerika ontstaat haast een paranoïde vorm van haat tegen alles wat Russisch en communistisch is en op hun beurt moeten de Russen weer niks hebben van de volgens hun verdorven, kapitalistische levenswijze van de Amerikanen. De twee landen bewapenen zich onder andere met atoombommen, iets dat bijna zou leiden tot een derde wereldoorlog.

Commentaar

Eindelijk zijn we met dit tiende deel van Oorlog in Woord en Beeld aanbeland bij een oorlog die veel van ons zich nog persoonlijk kunnen herinneren. Het was dan wel geen oorlog die werd uitgevochten op het slagveld, maar toch heeft de Koude Oorlog de mensheid jaren in zijn greep gehouden. Mensen die woonden in Amerika of West-Europa werden namelijk constant herinnerd aan het rode gevaar en Rusland sloot zich op achter zijn grenzen, iets dat grote gevolgen had voor de inwoners van de landen die onder invloed stonden van Moskou. Uiteindelijk zou de Koude Oorlog ruim 45 jaar duren en deze oorlog was er één die vooral werd uitgevochten via spionnen en de race om zichzelf te bewapenen met atoomwapens. Het gebruik van deze wapens op Japan had Amerika heel even het gevoel gegeven alleenheerser te zijn, maar toen jaren later de Russen ook kernproeven begonnen te houden, laaide de angst voor het communisme weer op. In eigen land en daarbuiten werd er driftig jacht gemaakt op alles en iedereen die stonden voor het communisme en de tweestrijd tussen de landen werd het duidelijkst in Europa wat letterlijk in tweeën gehakt werd. Vooral Duitsland werd getroffen en dit land was jaren verdeeld in een West en Oostelijk gedeelte, compleet met muur die de twee delen scheidde. In 1991 was de Koude Oorlog officieel ten einde en kon de rust terugkeren in Europa. Of dit ook echt gebeurde is de vraag, maar vooral de ontwapening zorgde ervoor dat veel mensen minder in angst konden leven en dat mensen in Rusland en buurlanden kennis konden maken met de Westerse manier van leven.
Op de DVD die te vinden is bij dit deel zijn twee documentaires te vinden. De eerste is getiteld De Spionnen Zijn Onder Ons! en in deze 46 minuten durende documentaire krijgen we een korte uitleg over de Koude Oorlog en hoe deze uitgevochten werd via spionnen. Amerika en Rusland hadden beide meerdere spionnen op elkaars grondgebied en soms waren dit zelfs dubbelspionnen. Op deze manier wilde ze erachter zien te komen waar de ander mee bezig was en ook konden ze elkaar op deze manier in de gaten houden. De tweede documentaire, De Rode Bom behandelt de race die Amerika en Rusland met elkaar uitvochten op het gebied van de atoomwapens. Amerika had al langere tijd deze wapens, maar toen ook Rusland liet zien ze in het bezit te hebben, sloeg in Amerika de angst en paniek toe. Vooral toen bekend werd dat de Russen de technologie in handen kregen dankzij een verrader uit het Westen, Klaus Fuchs. Het standaard bijgeleverde boekje gaat nog dieper in op het onderwerp zoals gewoonlijk en wederom wordt hierin weer veel informatie gegeven.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030264

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De twee documentaires staan in het formaat 1.33:1 op de DVD. De beelden bestaan deels uit archiefmateriaal en deels uit recent opgenomen interviews met enkele experts. De beeldkwaliteit verschilt daarom nogal, maar over het algemeen is de kwaliteit zoals je die mag verwachten van een documentaire zoals deze. De archiefbeelden zijn in het zwart-wit en worden gekenmerkt door veel beschadigingen, filmgrain en ruis. Dit heeft echter alles te maken met de staat van het bronmateriaal. De recent opgenomen interviews zien er uiteraard stukken beter uit en vooral het verschil in scherpte en het uitblijven van beschadigingen is hier duidelijk merkbaar. De kleuren zien er goed uit en ook de rest van het beeld is ruim voldoende.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de Engelse taal. Het geluid bestaat voornamelijk uit dialoog en daarom wordt er niet al teveel gevraagd van de tracks. Het geluid klinkt wel mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar en ook de rest van het geluid klinkt prima voor documentaires zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

Het tiende deel van Oorlog in Woord en Beeld staat in het teken van de Koude Oorlog, een \"oorlog\" die veel van ons zich nog zelf kunnen herinneren. Daarom mag deze uitgave ook extra interessant genoemd worden voor deze mensen. In de twee documentaires wordt een goed beeld geschetst van deze jarenlange strijd door middel van spionnen en de race om zichzelf te bewapenen met atoomwapens. Het bijbehorende boekje gaat nog dieper in op het onderwerp zoals gewoonlijk. Beeld en geluid zijn wederom ruim voldoende voor een uitgave zoals deze en ook nu zijn er geen extra\'s te vinden op de DVD.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.