11:14 (SCE)

Recensent:
Marcel den Haan
09-06-2006

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

11:14 (SCE) (DVD)
Samenvatting

Het is 11:14 PM, rond kwart over in de avond, in het stadje Middletown. Een reeks gebeurtenissen vindt rond die tijd plaats en zal het leven van verschillende personen danig in de war schoppen. Zo krijgt een groepje vrienden een aanrijding met een vrouwelijk persoon en terwijl ze beschoten worden verliest één van hen zijn penis. Ergens anders in het stadje rijdt een man een andere man aan met zijn auto en probeert hij de bewijzen van zijn daad te verhullen. In de plaatselijke supermarkt vindt bovendien ook nog een overval plaats waarvan één van de medewerkers besluit er zelf voordeel uit te trekken. Verder bedriegt een meisje haar vriend door seks te hebben op een begraafplaats maar dit contact loopt uit op een drama waarna haar vader de rommel moet zien op te ruimen. Al deze gebeurtenissen lijken weinig met elkaar te maken te hebben, maar iets heel anders zou wel eens het geval kunnen zijn.

Commentaar

11:14 is de debuutfilm van regisseur Greg Marcks die ook verantwoordelijk was voor het script. Voor deze film had hij alleen de korte film Lector op zijn naam staan en hij maakt met deze prent dus zijn debuut als het gaat om de avondvullende speelfilm. En het moet gezegd worden, Marcks had een slechter debuut kunnen maken. De film werd al gemaakt in 2003 maar komt nu pas in Nederland op DVD uit. Het is ook een echte lowbudget film die waarschijnlijk niet eens gemaakt was zonder de hulp van Hilary Swank. Zij trad op een producent en vervult tevens één van de rollen in de film. Het verhaal is slim geschreven en wordt verteld vanuit verschillende oogpunten. Deze manier van vertellen hebben we uiteraard al vele malen gezien sinds Quentin Tarantino hier naam mee maakte. Marcks weet als één van de weinigen deze vorm van vertellen boeiend te houden, maar het opnieuw laten zien van bepaalde scènes uit verschillende oogpunten vertraagt wel het tempo hier en daar. De verschillende verhaallijnen lijken in eerste instantie niks met elkaar te maken te hebben, maar al naar gelang de film vordert wordt duidelijk dat dit niet het geval is.
De prent wordt verkocht als thriller maar bevat ook redelijk veel komische elementen. Deze humor is vooral van het zwarte soort en past prima bij de film. Ondanks dat Marcks zijn debuut maakt met 11:14 en het budget niet al te hoog genoemd kan worden, zijn er toch redelijk veel bekende gezichten te zien. Zoals we al eerder aangaven speelt Hilary Swank één van de rollen, maar verder zien we onder andere Patrick Swayze in een heerlijke rol, nieuw lid van de X-men Ben Foster, de voor altijd Elliott uit E.T. blijvende Henry Thomas, de mooie Rachael Leigh Cook en de zoon van Tom, Colin Hanks. De cast speelt hun rollen vrijwel allemaal met overtuiging en dit draagt bij aan de kracht van de film. Iets dat ook goed verzorgd is, is de soundtrack van de film en gedurende de film komen er enkele goede nummers voorbij die goed passen bij de sfeer van het moment. 11:14 is een wat onbekende film die mede dankzij het goed uitgewerkte verhaal, de prima cast en de algehele sfeer van de film een aanrader genoemd kan worden voor fans van thrillers met een vleugje zwarte humor. Laat je aangenaam verrassen en ga eens een keer lekker zitten voor deze film.
Zoals hierboven te lezen is wordt deze uitgave geleverd in een digipack verpakking, maar dit is er niet één zoals we doorgaans gewend zijn. Het betreft hier namelijk een wat goedkoper uitziende versie die minimaal de helft dunner is dan de digipacks die de meeste van ons gewend zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 85 min
Verpakking: Slimline digipacks
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664034606

Extra's

  • Trailers
  • Also/Soon Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.85:1. De meeste scènes zijn geschoten met de hand en dit levert soms een wat veelvuldig bewegend beeld op dat zeker in het begin wat wennen is. Verder straalt de film het lage budget wat uit door de manier waarop alles gefilmd is. Vrijwel alle scènes zijn gefilmd in het donker van de nacht en daarom zijn er niet veel kleuren aanwezig. De verschillende huidtinten zien er natuurlijk uit. De transfer bevat behoorlijk wat grain op sommige momenten en ook het contrast is soms aan de hoge kant. Of dit met opzet is gedaan blijft de vraag maar echt prettig kijken doet het allemaal niet soms. De donkere scènes zijn goed te volgen verder.
De film is verdeeld in 13 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door twee audiotracks in de originele Engelse taal, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Het geluid bestaat vooral uit dialoog dus we kunnen niet zeggen dat de twee tracks helemaal tot hun recht komen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de frontspeakers geven de omgevingsgeluiden en de uitstekend gekozen muziek weer. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen. De surroundspeakers worden een enkele gebruikt voor het weergeven van wat lichte effecten en tijdens de scènes met wat meer actie is hier ook wat van de muziek te horen. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel met een goed gedoseerd laag en dit vooral tijdens de scènes met muziek. De DTS track krijgt de voorkeur aangezien hier meer detail hoorbaar is maar echt groot is het verschil niet.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.85:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn niet veel extra\'s op de DVD te vinden, alleen een trailer van de film en verder nog trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven. Waarom deze uitgave dan de term Special Collector\'s Edition meekrijgt blijft dan ook een raadsel.

Conclusie

11:14 is de debuutfilm van regisseur Greg Marcks die tevens verantwoordelijk was voor het script. In de film krijgen we te zien hoe verschillende gebeurtenissen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken, toch met elkaar in verband staan. Het verhaal sprint heen en weer tussen de verschillende oogpunten en soms werkt dit wat vertragend maar over het algemeen weet Marcks de spanning er goed in te houden. Verder bevat de film wat gitzwarte humor en profiteert de prent van een uitstekende cast. De DVD heeft een redelijk beeldkwaliteit en ook het geluid is ruim voldoende. Qua extra\'s valt het allemaal wat tegen aangezien we alleen een trailer voorgeschoteld krijgen.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  28-12-2006

Amusant filmpje met een contructie die we als een vaker en beter uitgewerkt gezien hebben. Toch blijft hij zeer genietbaar,vooral door de zwartgallige humor,al ...
Lees meer >

GJB  |  13-06-2006

Deze film is een echte aanrader. Heb zelf de R1 DTS uitgave die mij prima bevalt. Deze uitgave heeft gelukkig als extra's: de deleted scenes, commentaar track ...
Lees meer >

Jeroen D  |  11-06-2006

Echt een hele leuke film ! Het verhaal zit goed in elkaar, de acteurs zijn goed. Een unieke film wat mij betreft en een uitblinker is het zeker tussen al die m...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  10-06-2006

Briljante film, vooral vanwege de aparte manier van vertellen. Omdat je steeds maar één verhaallijntje tegelijk ziet, wordt het geheel stukje bij beetje onthuld...
Lees meer >

intexor  |  10-06-2006

heb deze film eens gehuurd en vond hem erg leuk. de samenloop van omstandigheden waar de film om draait zit goed in elkaar, met de nodige dosis spanning, actie ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  10-06-2006

Een SCE zonder extra's? Que? Lijkt me trouwens erg spannend, deze film. Ja,er zit een SCE hoesje om :? Ben wel benieuwd naar de film.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  10-06-2006

Een SCE zonder extra's? Que? Lijkt me trouwens erg spannend, deze film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.