Final Fantasy VII: Advent Children (SE)

Recensent:
Koen Koene
14-06-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Final Fantasy VII: Advent Children (SE) (DVD)
Samenvatting

Er zijn twee jaren voorbij en de ruïnes van Midgar getuigen van de offers die werden gebracht om de vrede te brengen. Maar de wereld zal weldra oog in oog komen te staan met een nieuwe bedreiging. De mysterieuze Kadaj (Shotaro Morikubo) en zijn bende zijn namelijk op zoek naar ‘Moeder’, met plannen die de hele wereldbevolking bedreigen. Ondertussen grijpt een mysterieuze ziekte, Geostigma, om zich heen. Oude vijanden roeren zich en Cloud (Takahiro Sakurai), die het leven van een held juist achter zich liet om in eenzaamheid te leven, ziet zich genoodzaakt om wederom zijn zwaard op te pakken. Gelukkig staat hij er niet alleen voor, want hij kan rekenen op steun van al zijn oude vrienden.

Commentaar

Hierboven in het kort het verhaal van de m.b.v. de computer gemaakte animatiefilm Final Fantasy VII: Advent Children. Vraag je je bij het horen van deze titel af waar je de vorige zes delen kunt bekijken, dan is deze film waarschijnlijk niet voor jou. Game over... Roept het horen van Final Fantasy VII echter herinneringen op aan die regenachtige zondag waarop je na een marathonsessie eindelijk Emerald Weapon versloeg of de felbegeerde gouden Chocobo wist te fokken, lees dan gerust verder. *Kupo!* Want Advent Children is het vervolg op een van de meest populaire Role Playing Games ooit. Vele jaren stonden de fans met de spreekwoordelijke hooivorken en brandende toortsen aan de poort van maker Square-Enix te schreeuwen om remakes en vervolgen op Final Fantasy VII, dat in 1997 op Sony\'s PlayStation verscheen, maar lange tijd gaf men niet thuis. Tot voorkort. Want Square is bezig met een flink FFVII offensief, onder meer in de vorm van allerlei spin-off games op diverse platforms, van GSM tot PSP. Ook Advent Children is onderdeel van deze \"FFVII-revival\". De film speelt twee jaar na de game, zodat de fans kunnen zien hoe het Cloud en de rest van de crew vergaat in het ruïnes van Midgar en de nieuwe stad die daaromheen is gebouwd. We spreken bewust over fans, want Advent Children is een perfect voorbeeld van wat de Amerikanen \"Fan Service\" noemen; een gebaar bedoeld voor de trouwe aanhangers. Waarmee niet gezegd is dat de niet-fanaten niks van waarde in de film zullen vinden. Want ook de buitenstaander zal waarschijnlijk wel kunnen genieten van de over-the-top actiescènes waarmee Advent Children doorspekt is. Zoals het gevecht op motoren of de scène met de Bahamut summon. Bovendien valt er ook op visueel front genoeg te beleven: net zoals bij The Spirits Within, een FF-film die grotendeels los staat van de gamereeks, heeft Square ook ditmaal een flinke portie uitermate gelikte CGI afgeleverd. Toch zul je Advent Children duidelijk het best kunnen waarderen (of überhaupt begrijpen) als je reeds bekend bent met de personages en hun verleden. Maar ook dan valt er nog wel wat op te merken. Vooral met betrekking tot het verhaal, dat niet echt veel om het lijf heeft en vooral dient om de eerder genoemde actie-scènes aan elkaar te breien. Al is het wel positief dat, na het vage einde van de game, Cloud’s verhaal met Advent Children nu eindelijk een waardige afsluiting krijgt. En was het de fans daar niet grotendeels om te doen?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 101 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609036725

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Reminiscence of Final Fantasy VII
  • Venice Film Festival Footage
  • Distance: The Making of Advent Children
  • Sneek Peek of Upcoming FFVII Games

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die we op de DVD van Advent Children aantreffen heeft de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1. Opvallend genoeg heeft men er bij Sony voor gekozen om de PAL-transfer te converteren vanuit NTSC, met alle nadelen van dien. Zoals een gereduceerde scherpte (t.o.v. rechtstreekse conversie), ghosting en lichte schokkerigheid bij bewegingen. Ondanks deze probleempjes is de kwaliteit van het beeld zeker niet slecht. De kleurweergave is bijvoorbeeld prima en ook is het beeld geheel vrij van vuil en krasjes (niet zo vreemd gezien de digitale bron). De scherpte is ook heel behoorlijk, ondanks de softe gloed die men heeft toegepast (ongetwijfeld om het geheel een wat meer filmisch uiterlijk te geven). Wel is hier en daar wat lichte edge enhancement te bespeuren, evenals wat compressieartefacting bij snelle beelden. De ondertiteling tot slot is goed geplaatst en prima leesbaar, maar komt niet altijd overeen met de gesproken Engelse tekst. Waarschijnlijk ligt de vertaling dichter bij het Japanse spoor. Al met al een bovengemiddelde transfer, maar duidelijk geen referentiekwaliteit.

Geluidskwaliteit

De DVD van Advent Children bevat zowel het oorspronkelijke Japanse geluid als de acceptabele Amerikaanse nasynchronisatie (met stemmen van o.a. Steve Burton en Rachel Leigh Cook). Beide hebben de vorm van een Dolby Digital 5.1-track, met een bitrate van 448kbit/s. Qua agressiviteit kunnen de sporen zich meten met die van een big-budget actiefilm. In de grotere, actievolle scenes binnen Advent Children wordt er namelijk volop gebruik gemaakt van surround-effecten en krachtige bas uit het LFE-kanaal. Dit maakt bijvoorbeeld de Bahamut-scene tot leuk demo-materiaal (ook op visueel gebied). Ook over de klank geen klachten; het geluid is vol, gedetailleerd en helder. Wel valt op, vooral bij de actiescènes, dat de muziek in beide tracks met een tamelijk laag volume in de mix is opgenomen. Deze had wel wat prominenter aanwezig mogen zijn. Ook omdat de mooie en herkenbare composities van oudgediende Nobuo Uematsu (waaronder een nieuwe rockversie van het klassieke \"One Winged Angel\") het zeker verdienen om goed gehoord te worden.

Extra's

De hier besproken Special Edition-uitgave van Advent Children bestaat uit twee DVD’s. Deze bevatten een redelijk aantal extra’s. De meeste vind je op de tweede disc. Alle extra’s zijn netjes Nederlands ondertiteld, wat geen overbodige luxe is gezien het Japans dat in de meeste toevoegingen gesproken wordt.

Reminiscence of Final Fantasy VII (24 min)
Deze extra – de enige op disc 1 – is een samenvatting van (de Japanse versie van) de game waarmee het begon, Final Fantasy VII. Je krijgt een compilatie van belangrijke scènes uit het spel te zien, afgewisseld met de nu gedateerde maar toen geavanceerde CG-fragmenten. Had je vóór Advent Children nog nooit gehoord van Final Fantasy VII dan kun je hier dus eens bekijken waar het allemaal om te doen is. Heel erg kijkbaar is het echter allemaal niet. Maar vanwege de “nostalgie-factor” is het wel een aardige extra voor degenen die vele jaren geleden het spel voor het laatst hebben gespeeld.

Deleted Scenes (3 min)
Elf scènes die niet of in gewijzigde vorm in de film voorkomen. De fragmenten bevatten wel spraak, maar geen muziek of geluidseffecten. Het geheel voegt weinig toe en is niet bijzonder boeiend, ook omdat de meeste scènes slechts zo’n tien seconde duren.

Venice Film Festival Footage (24 min)
Dit is een samengevatte versie van de film die getoond werd op het filmfestival in Venetië. In een klein half uurtje komen alle belangrijke scènes van de film (ingekort) voorbij. De technische uitvoering is prima, met anamorf breedbeeld en 5.1-geluid (alleen Japans).

Distance: The Making of Advent Children (36 min)
Met Final Fantasy VII waagde het team onder leiding van Yoshinori Kitase zich voor het eerst op het gebied van 3D en met Advent Children hebben ze de volgende stap genomen: van game- naar filmwereld. In deze Japanse Making Of vertellen de betrokkenen onder meer welke mogelijkheden en problemen dit creëerde. Regisseur Tesuya Nomura licht tevens bepaalde keuzes toe, bijvoorbeeld qua stijl, ontwerp en de mate van realisme. De muziek komt eveneens aan bod en ook behandelt men de personages en thematiek. Erg interessant, al had men wel wat dieper op de techniek in mogen gaan.

Advent Children Trailers
Lang voordat Advent Children daadwerkelijk verscheen werd er al reclame voor gemaakt, onder meer op verschillende game-exposities. Hier kun je de spotjes bekijken die werden uitgezonden op E3 (2004 en 2005), de Tokyo Game Show en Jump Festa (2003 en 2004).

Sneak Peek of Upcoming Final Fantasy VII Games
Zoals de naam van deze extra al doet vermoeden kun je hier korte previews van verschillende nieuwe FFVII games bekijken. Je kunt daarbij kiezen uit Compilation of Final Fantasy VII (de samenvattende naam voor Square’s FFVII-offensief), Before Crisis (GSM), Dirge of Cerberus (PS2) en Crisis Core (PSP). Wat laatstgenoemde betreft valt op dat hier geen beelden van de game worden getoond, maar dat het meer een promo lijkt te zijn voor Last Order, een animatiefilm die in Japan mee werd geleverd bij de Ultimate Edition van Advent Children. Vreemd. Ook de trailer voor Advent Children is hier te vinden.

Conclusie

Cloud, Tifa, Barret, Aeris, Red XIII, Cid, Vincent, Cait Sith en Yuffie: zeggen deze namen je helemaal niks, dan behoor je niet tot de primaire doelgroep van Advent Children. Deze CG-animatiefilm is namelijk vooral bedoeld voor liefhebbers van de Final Fantasy VII Role Playing Game die in 1997 op Sony’s Playstation verscheen. De fans krijgen met Advent Children eindelijk een waardige afsluiting van het FFVII-verhaal. Ben je niet bekend met de game maar houd je wel van CG en anime, dan zul je ongetwijfeld genieten van de gelikte beelden, maar wat betreft het verhaal zul je je flink achter de oren krabben. De meerwaarde is dan ook duidelijk het grootst voor FF-fanaten. Die kunnen de hier besproken 2-disc Special Edition van Advent Children gerust in huis halen, want de set heeft een nette beeldkwaliteit, uitstekend geluid en een acceptabel aantal extra’s. En daarmee heeft Sony een solide uitgave afgeleverd. *Speel overwinningsdeuntje*

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  04-10-2006

Ik ben echt een fan van de Final Fantasy game reeks en heb dus ook deel 7 gespeeld waar deze film verder gaat waar het spel ophield. Mooie film met prachtige an...
Lees meer >

Dick van Drie  |  12-09-2006

Precies. Advent Children is bedoeld als kadootje voor de (miljoenen) fans. Niet bedoeld voor simpele stervelingen dus die het spel nooit hebben gespeeld. ;) ...
Lees meer >

Fikret  |  14-08-2006

Vooral veel spectaculiare vechtscenes.
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  21-07-2006

Heb de film nog niet gezien maar de game was zeer behoorlijk. Nu ook maar een film van FFVIII, die game was in alles NOG beter....
Lees meer >

Marc T.  |  21-07-2006

Als ik het goed begrijp zou je deze film niet kunnen begrijpen of waarderen als je de games ervan niet hebt gespeeld. Knap waardeloos en onzin zou ik zeggen. Ni...
Lees meer >

Nathan Strik  |  20-07-2006

Precies. Advent Children is bedoeld als kadootje voor de (miljoenen) fans. Niet bedoeld voor simpele stervelingen dus die het spel nooit hebben gespeeld. ;)
Lees meer >

Dennis Vansant  |  19-07-2006

In plaats van te zeuren had je nu ook FFVII kunnen zitten spelen (Geintje :))
Lees meer >

Mark de Jong  |  19-07-2006

Als ik het goed begrijp zou je deze film niet kunnen begrijpen of waarderen als je de games ervan niet hebt gespeeld. Knap waardeloos en onzin zou ik zeggen. Ni...
Lees meer >

Dick van Drie  |  17-07-2006

Als ik het goed begrijp zou je deze film niet kunnen begrijpen of waarderen als je de games ervan niet hebt gespeeld. Knap waardeloos en onzin zou ik zeggen. Ni...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  15-06-2006

Het ziet er allemaal erg mooi uit en het is zeer mooi gemaakt maar het verhaal kon me totaal niet boeien, .....jammer. (waar ik wel van te voren al een vermoed...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  15-06-2006

Deze heb ik gezien bij het Amsterdam Fantastic Film Festival en hij is echt te gek! Gaat dus zeker erbij komen. :D ik heb hem daar ook gezien maar ik vond...
Lees meer >

vick86  |  14-06-2006

Dat de film bedoelt is voor de fans van FF7 begrijp ik maar dat is nog lang geen excuus voor het slechte verhaal. De ervaring voor de die-hard fans word er name...
Lees meer >

Nielsje  |  14-06-2006

Ik vond dit deze film eigenlijk veel beter dan spirits within, het was fantastisch om al mijn helden van vroeger in actie te zien, en dan ook nog eens zo fantas...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  14-06-2006

Mensen die het spel niet hebben gespeeld hebben ook geen recht om deze film te kijken (bekritiseren). Deze film is echt voor de fans van FF7. Tuurlijk,maar dat...
Lees meer >

Tim van Glasenap  |  14-06-2006

Mensen die het spel niet hebben gespeeld hebben ook geen recht om deze film te kijken (bekritiseren). Deze film is echt voor de fans van FF7.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.