Bridge of San Luis Rey, The

Recensent:
Ludo Keeris
20-06-2006

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Bridge of San Luis Rey, The (DVD)
Samenvatting

Peru, begin 18e eeuw. De brug van San Luis Rey stort op een dag, tezamen met vijf mensen, in een kloof. Broeder Juniper (Gabriel Byrne), die de catastrofe met eigen ogen aanschouwde, vraagt zich af wat ertoe heeft geleid dat de brug ineenstortte en begint een onderzoek wat zes jaar duurt. Heel minutieus gaat hij de wandelgangen van de vijf slachtoffers na. Het boek wat hij naar aanleiding van het ongeluk schrijft is voor de Inquisitie, onder leiding van de vicekoning van Peru (F. Murray Abraham) en de aartsbisschop (Robert DeNiro), aanleiding om broeder Juniper aan te klagen voor godslastering. Hij roept namelijk God ter verantwoording waarom hij deze vijf mensen heeft laten sterven.

Commentaar

The Bridge of San Luis Rey is een verfilming van een boek van Thornton Wilder uit 1927. Het boek is een paar keer eerder verfilmd. De onbekende Ierse regisseuse Mary McGuckian heeft, samen met haar broer Garrett als producer, tien jaar met het scenario lopen leuren. Pas na de terreuraanslagen van 11 september 2001 kwam er plotsklaps interesse in het project, vanwege het feit dat de Britse premier Tony Blair een frase uit het boek gebruikte voor een speech.
Het project werd opgepikt door Tribeca Productions, waar Robert DeNiro de grondlegger van is. Vandaar ook de aanwezigheid van DeNiro in deze film. De crew verhuisde naar Spanje om het geheel op film vast te leggen en daarmee werd het de grootste onafhankelijke filmproductie in Europa van 2003. Resulteert de aanwezigheid van zo’n budget en sterrencast ook in een goede film? Helaas blijkt dat niet zo te mogen zijn. Daarvoor is het geheel te onsamenhangend en te pretentieus. Les 1 voor een scenarioschrijver; introduceer je karakters en leg uit wie ze zijn. Dat gebeurt niet in The Bridge of San Luis Rey en daardoor zit je regelmatig met de vraag “wie is dit?”. Het duurt lang voordat je door hebt welke karakters een belangrijke rol spelen in het geheel en daardoor raak je, zeker in het begin, regelmatig de draad kwijt. Regisseuse McGuckian heeft gekozen voor poëtische en pretentieuze dialogen, waarbij soms duidelijk zichtbaar is dat de acteurs en actrices er moeite mee hebben om ze vlekkeloos uit te spreken. Vooral Robert DeNiro is ongeloofwaardig als de aartsbisschop van Peru. Hij blijft erg statisch, mede omdat hij continue bezig is ingewikkelde zinnen uit te spreken. Datzelfde geldt voor de meeste collega’s van DeNiro. Alleen Harvey Keitel als Oom Pio weet zich aan de malaise te onttrekken.
Het is bewonderenswaardig om een project als The Bridge of San Luis Rey te willen verfilmen en ook dat er niet voor een standaard vorm is gekozen, maar de uitvoering is in dit geval helaas niet geslaagd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664026199

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • foto galerij
  • Also Available
  • Liner Notes
  • Film Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf met een beeldformaat van 1.85:1 op de DVD. Wat het eerst opvalt aan het beeld is de veel te lage helderheid. Alles is te donker om duidelijk details weer te geven. Het bewijs dat het beter kan geeft de aanwezige trailer bij de extra’s. Die heeft wél de juiste helderheid.
Op de scherpte van het beeld is weinig aan te merken, die is goed, maar de kleuren zijn wat flets. Hier en daar zijn kleine compressiefoutjes te zien. Bij grote kleurvlakken is af en toe lichte blokvorming zichtbaar. Het camerawerk op zich is erg mooi gedaan en de aankleding is een lust voor het oog! Wat dat betreft zijn de art-direction en kleding de hoogtepunten van deze film.
De film is onderverdeeld in 13 hoofdstukken. De witte ondertiteling is goed leesbaar, maar door de ingewikkelde vertaling is deze soms moeilijk te volgen. Maar vooral de lage helderheid van het beeld vergalt het kijkplezier!

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en een Dolby Digital (448 kb/s) geluidstrack. Beide tracks hebben dezelfde kwaal, namelijk dat er teveel nadruk ligt op de hoge tonen. Het klinkt bijna als een foutief gedecodeerd dolbyspoor. Het klinkt daardoor allemaal heel scherp. Wat verder opvalt aan het Dolby Digital 5.1 geluid is dat de surround een identieke versie van het frontkanaal is, alleen dan met minder volume en meer echo! Dit geeft het totaalgeluid een hol karakter. Hier en daar klinken zelfs fasefouten door, wat logisch is als de geluiden identiek aan elkaar zijn. Wat dit betreft heeft het DD 2.0 kanaal dan zelfs de voorkeur en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.
Wat het geluid op zich betreft valt de kunstmatigheid op. Bijna alles is nagesynchroniseerd en daardoor zijn de scènes ook gefoleyed (= van synchrooneffecten als voetstappen en kledinggeritsel voorzien). Die klinken niet naturel en sommige geluiden staan te ver naar voren in de mix. Bijvoorbeeld; een man in de achtergrond van het beeld met een bezem klinkt even hard als de mensen in de voorgrond. Het geluidsbeeld wordt daardoor verstoord. Dialogen zijn op zich goed verstaanbaar, maar vanwege de lastige zinsbouw soms moeilijk te volgen. Al met al laat het geluid wat te wensen over.

Extra's

De menustructuur van de DVD bestaat uit anamorfe schermen in 1.77:1 beeldformaat. Het geluid is de themamuziek in een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s).

Trailers (3 ½ min)
Twee trailers van de film, de eerste in 1.85:1 letterboxed, de tweede in 1.85:1 anamorf beeldformaat. Beide hebben Dolby Digital 2.0 geluid. Wat het meest opvalt is dat de beeldkwaliteit stukken beter is dan de film op de DVD! Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Interviews (18 ½ min)
Korte interviews met tien acteurs en de regisseuse. In het begin van de interviews vertellen de acteurs over zijn/haar rol in de film en daarna nog iets korts over de film zelf. De laatste 3 ½ minuut is regisseuse Mary McGuckian aan het woord. Ze vertelt in het kort over de film en welke belangrijke crewleden er aanwezig zijn bij deze produktie.

Foto galerij
Tien stills in klein formaat komen voorbij

Behind the scenes (18 min)
Een sfeerimpressie van de opnames in Spanje, gemaakt met een simpele videocamera. Er wordt niets uitgelegd, alleen beelden van de set. Af en toe is regisseuse McGuckian te horen als ze gezenderd is. Het item is in 1.33:1 beeldformaat met DD 2.0 geluid en het geheel is niet ondertiteld.

Liner notes
Negen statische pagina’s met interessante achtergrondinformatie over de film en het boek van Thornton Wilder. Er is geen achtergrondgeluid aanwezig.

Film clips (12 min)
Veertien losse scènes waarbij één van de hoofdrolspelers in de picture staat. Het zijn dezelfde clips als in de film zichtbaar zijn, behalve dan dat het beeldformaat nu 1.85:1 letterboxed is.

Also available
Vier trailers van andere, reeds op DVD verkrijgbare Dutch Filmworks titels.

Conclusie

Een brug in het Peruaanse San Luis Rey stort plotseling in als vijf mensen proberen over te steken. Broeder Juniper ziet het ongeluk gebeuren en vraagt zich af waarom juist op dit moment, met deze mensen, de brug het moet begeven. Hij begint een zes jaar durend onderzoek, wat, als het klaar is, door de Inquisitie als godslasterend word beschouwd.
The Bridge of San Luis Rey is een film met een topcast, maar die ten onder gaat aan pretentieuze dialogen en een verwarrende verhaalstructuur. De art direction is werkelijk een lust voor het oog, maar dat kan de film niet redden. De DVD heeft een teleurstellende beeld- en geluidskwaliteit, wat het kijkplezier danig vergalt. De extra’s stellen, met uitzondering van de korte Liner notes niet zoveel voor. De mooie verpakking krijgt een plus, maar ondanks dat is de DVD geen aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Philippe  |  21-06-2006

Had deze film bijna gekocht, alleen al omwille van de indrukwekkende cast, maar blijkbaar toch een tegenvaller dan.
Lees meer >

MarioGastel  |  21-06-2006

Dus een Arthouse film zonder commerciële insteek mag gewoon slaapverwekkend zijn? Als ik me niet vergis, staan de acteurs toch echt voor de camera en niet op to...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-06-2006

Bedenk wel dat het een Arthouse-film is zonder commerciële insteek. :!: De acteurs zijn nadrukkelijk aan het toneel-acteren. Vandaar wellicht de slaapverwekkin...
Lees meer >

MarioGastel  |  21-06-2006

Tegenvaller, vooral het eerste deel van de film is slaapverwekkend. Zelfs Robert de Niro stelt zwaar teleur.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-06-2006

Een uiterlijk prachtig verzorgde uitgave. (y) Beeld- en geluidskwaliteit laten te wensen over. :cry: Film zelf valt tegen. De topacteurs brengen 't ook niet...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:4
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.