A View to a Kill (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-08-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

A View to a Kill (UE) (DVD)
Samenvatting

In het ijskoude Siberië bemachtigd 007 James Bond (Roger Moore) een kleine microchip van het ontzielde en bevroren lichaam van 003, terwijl hij achtervolgd wordt door de KGB. De microchip blijkt een perfecte kopie te zijn van een door de Engelsen ontworpen prototype microchip die ongevoelig is voor elektromagnetische storingen. De chips worden gemaakt door Zorin Industries, eigendom van Max Zorin (Christopher Walken). James Bond krijgt de opdracht de mogelijkheid van bedrijfsspionage te onderzoeken. Het onderzoek start op de paardenracebaan, waar het paard Ithacus van Zorin het onverwachts goed doet. Een goed aanknopingspunt om op het landgoed van Zorin, waar een paardenveiling wordt gehouden, het onderzoek te vervolgen. Bond komt al snel hardhandig in aanraking met Zorin’s boosaardige handlangster May Day (Grace Jones). Geholpen door de knappe Amerikaanse geologe Stacey Sutton (Tanya Roberts), ontdekt Bond dat de geniale Zorin een groots plan heeft bedacht om Silicon Valley onder water te laten lopen om zo de wereldhandel in microchips te kunnen domineren. Een ramp die miljonenen mensen het leven kan kosten. Kan Bond deze ramp voorkomen?

Commentaar

A View to a Kill is Roger Moore’s zevende en laatste film als de charmante Engelse geheimagent 007. Een heerlijke en overbekende mix van de typische Moore-Bond humor, het vrouwelijk schoon en actiescènes. Actiescènes met achtervolgingen op de ski’s door de Siberische kou, op de Franse Eiffeltoren en met een brandweerauto door San Francisco horen gewoon thuis in een Bond film. Het verhaal van A View to A Kill is losjes gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal dat Ian Fleming in de jaren ’50 schreef voor een James Bond televisieserie. Een serie die er trouwens nooit gekomen is. Na twaalf jaar en zeven Bond films zet Roger Moore op eigen aangeven een punt achter zijn Bond carrière. Roger Moore nadert ten tijde van deze film al de 60 jarige leeftijd en dat is in de film ook te zien. In A View to a Kill zet hij de op zijn bekende luchtige wijze een routinematige Bond neer. Natuurlijk is er ook weer een slechterik in het spel, die in dit verhaal uitstekend gespeeld wordt door Christopher Walken. Oorspronkelijk hadden de producers David Bowie op het oog voor deze rol. Christopher Walken zet hier een prima rol. Bond girls mogen ook niet ontbreken. Ten eerste natuurlijk Grace Jones, die de boosaardige handlangster May-Day van Christopher Walken speelt. En Tanya Roberts, die in dit verhaal de mooie dame in nood speelt. Ze ‘kreunt’ hierbij iets te vaak ‘Oh James…’ waaraan ze waarschijnlijk haar nominatie voor een Razzie Award heeft te danken. Uiteraard is Desmond Llewelyn als Q ook weer van de partij en speelt Lois Maxwell wederom Moneypenny. Evenals Moore stopte zij na deze film ook met deze rol, die zij in alle voorgaande Bond films gespeeld heeft. De filmmuziek is wederom afkomstig van John Barry, die de meeste Bond films van muziek heeft voorzien. De gelijknamige titelsong, die tijdens de begintitels wordt gespeeld is dit keer van Duran Duran. De groep haalde met deze song een nr. 1 notering in de Amerikaanse hitlijsten.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Als gevolg van een andere wijze van beoordelen is de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 126 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609687651

Extra's

  • Trailers
  • TV Spots
  • Image Database
  • Audiocommentaren van John Glen en Roger Moore
  • Film '85 BBC Report
  • Inside A View to a Kill: A Orignal Documentary
  • The Bond Sound – The Music of James Bond
  • The Streets Of San Francisco
  • Deleted Scenes and Expanded Angles
  • Butterfly Test Footage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 ‘officiële’ James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels en de toekomstige HD DVD’s hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Het beeldformaat van de film is 2.35:1, waarbij de film natuurlijk anamorf op de DVD staat. Bij directe vergelijking met de voorgaande SE versie valt op dat bij de nieuwe UE versie met name aan de linker zijkant minder beeld zichtbaar is. De beeldkwaliteit van de eerdere SE release was al erg goed. Over het beeld van deze nieuwe UE versie zijn we minder enthousiast. Een belangrijke verbetering in het beeld is de betere detaillering van het beeld. Het feit dat de extra’s nu nagenoeg allemaal naar een tweede DVD zijn verhuisd en daardoor de compressie van de film lager kan zijn, zal daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. Neemt niet weg dat het beeld ook bij deze nieuwe release vaak nog soft aandoet. Met name als Tanya Roberts in beeld is. Verder is het beeld nu volledig vrij van vuiltjes, krasjes of beschadigingen. Het beeld van de nieuwe uitgave is donkerder gemaakt, dit geeft wel een iets beter contrast. Een minpunt is echter de iets te sterke verzadiging van de kleuren in deze nieuwe uitgave. Hierdoor zien huidtinten in deze film iets te rood(bruin) uit. Ook geeft dit bij verschillende scènes de indruk van een iets te gekunsteld beeld. De filmgrain is niet veel minder geworden, bij luchtpartijen valt nog steeds de aanwezige ruis in het beeld op. Edge enhancement is nu niet meer zichtbaar. Kortweg, het beeld van deze nieuwe UE versie valt tegen en is door genoemde minpunten zeker geen verbetering. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijk Dolby Surround geluid is opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). De Dolby Digital 5.1 track van de SE versie scoorde al goede punten. De soundtrack van deze nieuwe UE uitgave klinkt nagenoeg gelijk aan de SE versie. Als geheel klinkt de soundtrack mooi vol met een ruimtelijk geluid en een goede plaatsing van effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden in split-surround gebruikt. De achterkanalen zijn in in sommige scènes iets te nadrukkelijk aanwezig. Detaillering van de soundtrack is goed met een prima gedetailleerd en helder klinkend hoog. Laag is voldoende aanwezig, waarbij ook het LFE kanaal wordt gebruikt. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn goed te verstaan. Af en toe zijn de dialogen iets aan de zachte kant. De DTS 5.1 soundtrack klinkt iets beter dan de DD 5.1 track. Met name het laag is beter onder controle en het hoog klinkt rustiger. De DD soundtrack is 4 dB luider dan de DTS track, dus bij omschakelen moet je de volumeknop ook even bijstellen. Beide soundtracks zijn van goede kwaliteit.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zien er fraai uit en zijn speciaal voor deze nieuwe release gemaakt. Qua stijl zijn de menuschermen voor alle 20 titels gelijk. Alle menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release nagenoeg allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de complete 007 James Bond Ultimate Edition.

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Audio Commentary featuring John Glen and Members of the Cast and Crew
Het commentaar door de regisseur John Glen en acteurs en crewleden, bestaat uit een samenvoeging van interviewfragmenten. John Glen is hierin het meeste aan het woord. Een en ander is aan elkaar gepraat door David Naylor.

Audio Commentary featuring Roger Moore (*)
Een nieuw ingesproken commentaar door acteur Roger Moore. Moore heeft speciaal voor de UE release al zijn zeven Bond films van audiocommentaar voorzien. Ondanks de nodige stiltemomenten geeft Roger Moore ook bij deze film een aangenaam te beluisteren informatief commentaar. Moore doet dit op dezelfde wijze als dat hij Bond speelt, met humor en een kwinkslag.

Credits (*) (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)

Butterfly Test Footage (*) (1½ min)
Waarin aandacht voor de ‘papillon’ scène in de Eiffeltoren.

Film \'85 BBC Report (*) (7½ min)
Een korte achter voor promotie bedoelde de schermen featurette.

The Streets Of San Francisco (*) (3 min)
Korte featurette over de scène met de brandweerauto door de straten van San Francisco.

Deleted Scenes and Expanded Angles< (*)
Een collectie van zeven scènes, waarvan vier scènes niet in de film gebruikt zijn. Bij drie ‘expanded angle’ scènes kun je wisselen tussen de kijkhoeken met de angletoets, waarbij bij één hoek alle verschillende kijkhoeken tegelijkertijd in beeld worden getoond. Bij alle scènes een introductie door regisseur John Glen.

007 Mission Control (*)
Wederom het onderdeel waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaald gekozen onderwerp. Niet Nederlands ondertiteld.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Niet Nederlands ondertiteld.

Mission Dossier
Met de featurettes die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside A View to a Kill: A Orignal Documentary (37 min)
Een goede achter de schermen documentaire met een kijkje op de set, interviewfragmenten en natuurlijk filmfragmenten.

The Bond Sound – The Music of James Bond (21½ min)
Een documentaire over de muziek van de Bond films. Ingegaan wordt op het typische Bond geluid en de belangrijke rol die componist John Barry in vele Bond films heeft gespeeld. Ook de diverse zangeressen van de zo kenmerkende Bond openingsscènes komen aan het woord, met natuurlijk Bond zangeres bij uitstek Shirley Bassey.

A View to A Kill Music Video Performed Duran Duran (4½ min)
De bekende muziekvideo van dit Bond lied dat tijdens de begintitels wordt gebruikt.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (6 min)
Met keuze uit drie bioscooptrailers.

TV Broadcasts (2 min)
Met keuze uit vier TV reclamespotjes.

Image Database (*)
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over veertien verschillende galerijen. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Met A View to a Kill speelt Roger Moore voor de zevende en laatste keer de Engelse gentleman geheimagent 007. Hij moet het in dit verhaal opnemen tegen Christopher Walken, die een superintelligente schurk speelt en het plan heeft opgevat om de werelddominantie te krijgen bij de vervaardiging van microchips. Hij wordt hierbij geholpen door handlangster May-Day, een rol van Grace Jones. Andere Bond girl is Tanya Roberts, die de schone dame in nood betekent. Ook in deze film zet Moore het Bond karakter neer met luchtige, relativerende humor.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze ruim 20 jaar oude film is een licht teleurstellend en minder een verbetering ten opzichte van de voorgaande SE release dan verwacht. Belangrijkste kritiekpunt is de te sterke kleurverzadiging waardoor gezichten er vaak te rood uitzien. De soundtrack was al eerder beschikbaar in Dolby Digital 5.1, de nieuwe DTS 5.1 soundtrack klinkt nog een tikkeltje meer gedefinieerd. De surroundkanalen zijn soms iets te nadrukkelijk aanwezig. Op het gebied van de extra’s scoort deze uitgave ook weer goed, met onder andere een nieuw ingesproken audiocommentaar van Roger Moore. Helaas wegen de pluspunten niet op tegen de teleurstellende beeldkwaliteit en kunnen we deze uitgave dan ook niet echt adviseren.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Aloys  |  14-08-2006

Goede Bondfilm, met een fantastische Badguy, alleen jammer dat Moore een beetje te oud werd.
Lees meer >

Puts  |  14-08-2006

Als ik de screenshots naast elkaar leg, vind ik de nieuwe transfer beter. Het beeld ligt nu centraler. Vind dat er bij de SE teveel beeld links is en dat nu goe...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  13-08-2006

Persoonlijk vind ik dit één van de aardigste Bondfilms. 3 sterretjes is wat mij betreft aan de krappe kant.Mee eens, met name dankzij de prestatie van Walken. G...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  13-08-2006

Persoonlijk vind ik dit één van de aardigste Bondfilms. 3 sterretjes is wat mij betreft aan de krappe kant.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.