Alfred J. Kwak - Vriendschap 1

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-09-2006

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Alfred J. Kwak - Vriendschap 1 (DVD)
Samenvatting

December 1989 begon de VARA de wekelijkse uitzendingen van de 52-delige animatie televisieserie over de eigenzinnige eend Alfred Jodocus Kwak. De avonturen van Alfred J. Kwak zijn nu beschikbaar op DVD. Op de DVD Vriendschap 1 staan de volgende drie afleveringen:

Aflevering 4: Op School
Alfred’s klasgenootje Dolf (Johnny Kraaykamp Jr.) is een kwaadaardige kraai. Dolf doet niet anders dan Alfred (Ryan van den Akker) met het feit dat zijn vader een mol is en geen eend. Hij doet altijd erg hatelijk, terwijl Alfred juist heel aardig tegen Dolf doet en vriendschap met hem probeert te sluiten.

Aflevering 5: De kater
Op een sneeuwachtige dag valt Dol voor Alfred’s ogen in een oude waterput. Als Alfred Dolf probeert te helpen, valt hij zelf ook in de put. Zelfs in de put blijft Dolf hatelijke grapjes maken naar Alfred. Ondertussen heeft de gemene kater Krabnagel het op beide voorzien. Omdat Alfred te laat uit school is, maakt Henk (Frits Lambrechts) zich ongerust en gaat hem zoeken.

Aflevering 7: De Zeeverkenners
Alfred en zijn vrienden krijgen een oproep om zich aan te melden bij de “Zeeverkenners” op het zeilschip “Zeewolf”. Dit schip staat onder leiding van kolonel Rang-Pang en kapitein Stoppel. Rang-Pang wil de jaarlijkse zeilrace winnen. Na vele zware trainingen krijgen Alfred en zijn vriendjes de kans om mee te doen aan deze zeilrace. Hun grootste rivaal is Groot Musland, waarvan een spion tussen de “Zeeverkenners” is. Door een vreemd toeval denkt Rang-Pang dat Alfred de spion is.

Commentaar

In 1978 ontstond bij toeval het verhaal van Alfred Jodocus Kwak. De eerste uitvoering van het ‘sprookje in Eend grote terts’ was voor schoolkinderen in Den Haag, maar al gauw veroverde het sprookje van Alfred de theaters in Nederland en alles wat daarbuiten ligt. Er werd een grammofoonplaat van het verhaal gemaakt, samen met het Residentie Orkest. De gelden kwamen ten goede aan Unicef. Het succes van Alfred was niet meer te stoppen. Naast enkele boeken en CD’s verscheen eind 1989 een 52-delige tekenfilmserie over deze eigenzinnig eend. De Duitse ontwerpers Harald Siepermann en Hans Bacher tekenden de figuurtjes van Alfred Kwak. In totaal komen in de serie meer dan 250 verschillende figuren voor, allemaal bedacht door Herman van Veen. Achttien maanden is met 150 man aan de serie gewerkt. Met een budget van ruim 16 miljoen euro (36 miljoen gulden) was Alfred J. Kwak toentertijd de duurste tekenfilmproductie die ooit in Europa is gemaakt. De serie is een co-productie van tv-stations in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Tokio. In Nederland werd de serie uitgezonden door de VARA. Toen de eerste plannen van de tekenfilmserie er lagen, bleek Disney Studios veel interesse te hebben om de serie te produceren. Maar producent Dennis Livson prijst ze zich gelukkig dat Alfred J. Kwak een grotendeels Nederlandse productie is geworden. Alfred is tenslotte een Nederlandse eend. Het wereldwijde succes van Alfred laat zich moeilijk beschrijven. Met de eend Alfred bracht Herman verschillende sociale thema’s op eenvoudige maar doeltreffende wijze aan de orde. Alfred zet zich vanuit een eenvoudige oprechte overtuiging in voor allerlei sociale misstanden en strijdt tegen onrecht, tirannen en andere misdadigers. Alfred is een nieuwsgierige eend, die zich bij alles afvraagt waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren en of het wel goed is dat ze gebeuren. Op deze wijze worden moeilijke maatschappelijke problemen op heel verhelderende wijze voor het voetlicht gebracht. Herman van Veen kreeg in 1991 voor de tekenfilmserie de Duitse “Golden Camera” prijs uitgereikt. En zoals het bij hem past, ging een deel van de opbrengsten naar Herman’s Stichting Colombine.

Door Disky worden alle 52 afleveringen op DVD uitgebracht. Op elke DVD staan drie afleveringen. De avonturen van Alfred en zijn vriendjes zijn gegroepeerd naar onderwerp. Helaas betekent dit dat de afleveringen op de DVD’s niet in dezelfde volgorde staan als toentertijd op televisie is uitgezonden. Over het waarom van deze keuze hebben we helaas geen informatie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, TV
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 70 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Disky
EAN: 8711539037413

Extra's

  • Kleurboekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De tekenfilmserie is gemaakt in het standaard 1.33:1 fullframe beeldformaat en de afleveringen staan ook deze beeldverhouding op deze DVD. De beeldkwaliteit is van redelijke kwaliteit. Het beeld is voor deze release helaas niet opgeknapt. Dat zal ongetwijfeld vanuit budgettaire overwegingen zijn. Het beeld is kleurrijk, waarbij de kleuren goed verzadigd en helder ogen. Het beeld oogt niet zo heel scherp en heeft daarbij een matige detaillering. Het beeld is niet helemaal vrij van vuiltjes of beschadigingen. De transfer is afkomstig van een interlaced videobron, wat bij weergave op een monitor of projector leidt tot het kameffect. Dit heeft ook tot gevolg dat af en toe aliasing zichtbaar is. In lichte mate is edge enhancement gebruikt om de scherpte indruk van het beeld te verhogen. De DVD is van het type DVD-5. Elke aflevering duurt 23 minuten, waarbij de aflevering zijn opgedeeld in 6 chapterstops. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De originele Nederlandstalige stereosoundtrack staat als een Nederlandstalige Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s) op de DVD. Evenals het beeld heeft ook de soundtrack een redelijke kwaliteit. De stemmen en geluiden beperken zich tot het midden van het geluidsbeeld. Het stereobeeld is voornamelijk afkomstig van de muziek. Deze muziek is geschreven en gespeeld door Herman van Veen’s vaste muzikale begeleider Erik van der Wurf. Het stereobeeld is redelijk beperkt. Laag en hoog zijn in de soundtrack in voldoende mate aanwezig. De stemmen zijn altijd goed te volgen.

Extra's

Op de DVD staan geen extra’s. In de verpakking zit een kleur- en spelletjesboek voor de jeugd.

Aan de binnenzijde heeft Herman van Veen een kort woordje geschreven gerelateerd aan de titel van deze DVD: Vriendschap. Een mooi stukje tekst waarin Herman schrijft hoe belangrijk het is voor Alfred om goede vrienden te hebben en hoe hij deze krijgt door zich altijd vriendelijk en hulpvaardig op te stellen. Maar helaas heb je ook vogels als Dolf, waar het moeilijk vriendjes mee worden is.

Conclusie

December 1989 begon de VARA de wekelijkse uitzendingen van de 52-delige animatie televisieserie over de eigenzinnige eend Alfred Jodocus Kwak. Alfred J. Kwak is een idee van Herman van Veen. Alfred is een nieuwsgierige eend, die zich bij alles afvraagt waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren en of het wel goed is dat ze gebeuren. Op deze wijze worden moeilijke maatschappelijke problemen op heel verhelderende wijze voor het voetlicht gebracht. Door Disky worden alle 52 afleveringen op DVD uitgebracht, waar drie afleveringen op één DVD staan. De aflevering staan helaas niet in chronologische volgorde op de DVD’s, maar zijn gegroepeerd per onderwerp. Op de DVD Vriendschap 1 staan de afleveringen 4, 5 en 7. De kwaliteit van beeld en geluid is redelijk. Als extraatje zit bij de DVD een tekenboekje bijgesloten. Op de DVD zelf staan geen extra’s. De tekenfilmserie is geschikt voor jong en oud en is van harte aanbevolen.

Laatste reacties

Stephan Nobelen  |  03-10-2006

AJK vond ik als kind geweldig! Nu lijkt me dit een stukje nostalgie, maar na het lezen van de reacties laat ik deze release wel even schieten.
Lees meer >

nlamste3  |  01-10-2006

Op zich wilde ik wel graag dat deze serie op DVD zou verschijnen. Is namelijk wel heel erg mooi, en ook een goed verhaal. Alleen moet je deze serie gewoon in...
Lees meer >

Yi-Long  |  30-09-2006

Zoals iedereen al zegt: een onwaardige, schandalige release. Jammer, zo'n fantastische serie, en dan op zo'n amateuristische, slechte manier op de markt geg...
Lees meer >

Quido  |  30-09-2006

Juist in ons land moet deze serie een uitgave krijgen die hij verdient. Het is een product dat (grotendeels) van eigen bodem is, waar "wij" trots op mogen zijn,...
Lees meer >

Daniël V.  |  30-09-2006

Jammer dat het zo gaat... Hopen dat er ooit nog maar eens in ons land of weet ik veel waar een chronologische volgorde word uitgebracht. Juist in ons land moet...
Lees meer >

Hugo R  |  30-09-2006

Inderdaad zeer jammer dat ze zo worden uitgebracht, anders had ik ze zeker gekocht.
Lees meer >

Kees v Kekem  |  30-09-2006

Jammer dat het zo gaat... Hopen dat er ooit nog maar eens in ons land of weet ik veel waar een chronologische volgorde word uitgebracht.
Lees meer >

Lagomorph  |  30-09-2006

Deze editie is dus echt te waardeloos voor woorden. In plaats van de serie op z'n minst chronologisch uit te brengen... Bah...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.