Basic Instinct 2: The Risk Addiction (Uncensored Version)

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-10-2006

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Basic Instinct 2: The Risk Addiction (Uncensored Version) (DVD)
Samenvatting

Wanneer een topsporter in een mysterieus ongeval om het leven komt, is Scotland Yard rechercheur Roy Washburn (David Thewlis) er van overtuigd dat de aantrekkelijke succesvolle thrillerauteur Catherina Tramell (Sharon Stone) het ongeluk veroorzaakt heeft. Psychiater dr. Michael Glaser (David Morrissey) wordt gevraagd Catherina Tramell psychologisch te onderzoeken en te evalueren. Vanaf het eerste moment dat zij voet zet in zijn spreekkamer, probeert dr. Glass zich niet door haar te laten intimideren. Maar dr. Glass voelt zich zowel geestelijk als lichamelijk tot de verleidelijke Catherine aangetrokken en raakt als snel verstrikt in haar web van leugens en manipulaties. Als dan in Glass’ omgeving mensen worden vermoord, leiden de verwarrende verdachtmakingen tot een spannend climax.

Commentaar

In 1992 maakte regisseur Paul Verhoeven de filmklassieker Basic Instinct. Een bijzondere sterke psychologische thriller over een aantrekkelijke schrijfster van populaire misdaadromans, wiens fictieve misdaadromans ook in het echte leven lijken plaats te vinden. Bij een moordonderzoek volgt een psychologisch spel tussen haar en de onderzoekende rechercheur (Michael Douglas), waarbij ze zowel letterlijk als figuurlijk de politie uitdaagt. De film is een klassieker geworden onder andere door de sterke Hitchcock sfeer. Maar nog meer door de confronterende en uitdagende pose van Sharon Stone tijdens een verhoor. En wie herinnert zich niet de ijspriem.
Nu 14 jaar later hebben we Basic Instinct 2 met de subtitel The Risk Addition, waarbij de cover melding maakt van het langverwachte vervolg. Een vervolg maken op Paul Verhoevens grensverleggende thriller is natuurlijk een hachelijke zaak. Iedereen zal direct een vergelijking maken met de film van Verhoeven en de uitkomst hiervan laat zich voorspellen. Mogelijk dat dit ook de reden is dat een vervolg zo lang op zich heeft laten wachten. Door de gekozen titel kun je natuurlijk niet om een vergelijking heen. Daarbij speelt in Basic Instinct 2 dezelfde hoofdpersoon en wordt daarbij gebruik gemaakt van dezelfde spanningselementen als bij Basic Instinct. De suggestieve manipulatie en de uitdagende pose van Sharon Stone zijn hier duidelijk voorbeelden. Waar de film van Paul Verhoeven uitblonk in geslepen opbouw van spanning en mystiek, daar is Basic Instinct 2 directer en explicieter. Als film is Basic Instinct 2 zeker een aardige psychologische thriller, maar dan moet je een vergelijking met Basic Instinct wel onderdrukken. Het verhaal met manipulaties en verdachtmakingen is aardig gelukt. Doordat het teveel lijkt op Basic Instinct is het helaas ook wat voorspelbaar. Het karakter Catherine Tramell is niet veranderd, hooguit kun je zeggen dat actrice Sharon Stone wat ouder is geworden. Sharon Stone heeft de rol niet direct geaccepteerd, waarbij Demi Moore en Ashley Judd ook in overweging voor de rol van Catherine Tramell waren genomen. In plaats van een politierechercheur speelt Sharon Stone nu haar verleidingsspelletjes met de psychiater, gespeeld door David Morrissey. Voor deze rol zijn diverse bekende acteurs overwogen. Paul Verhoeven heeft de regie van de film overwogen, maar is afgehaakt omdat hij de film Zwartboek wou maken. Jan de Bont, de cameraman van Basic Instinct en ondertussen ook succesvol regisseur, is door de producers ook als regisseur overwogen. Maar uiteindelijk is de film geregisseerd door Michael Caton-Jones, bekend van o.a. The Jackall en City by the Sea. De filmmuziek is geschreven door John Murphy, die hoorbaar beïnvloed is door de componist van Basic Instinct Jerry Goldsmith. Voor zijn dood was Goldsmith ook betrokken bij de productie van deze film.

Op de cover maakt Universal melding van de ‘uncensored’ versie van de film. Bij de Amerikaanse release waren omwille van de leeftijdskeuring enkele seksscènes ingekort. Op deze DVD dus de volledige ongecensureerde versie. De vermeldde speeltijd van 114 minuten is niet correct, de film duurt in dit geval 111 minuten precies.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582427660

Extra's

  • Trailer
  • verwijderde scenes
  • Audiocommentaar regisseur
  • B-roll
  • Between the Sheets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. Het beeld van deze DVD ziet er in het algemeen goed uit, maar heeft ook een paar probleempunten. Positief is dat de kleuren er natuurlijk en goed verzadigd uitzien. Wat tegenvalt is de scherpte van het beeld evenals de detaillering. Het beeld mist fijne details mede als gevolg van waarschijnlijk toegepast ruisfiltering. Daarnaast zijn in de (egale) achtergronden duidelijk blokvormige compressiefouten te zien. Het contrast en het zwartniveau zijn redelijk goed. Zwart is hier niet mooi diep zwart, maar meer donkergrijs. Filmgrain is nog in lichte mate aanwezig, edge enhancement is niet toegepast. De film is verdeeld in 17 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat nagenoeg geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s), DTS 5.1 surround (bitrate 768 kb/s) en Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 192 kb/s). Als geheel is de 5.1 surroundtrack een prima klinkende surround soundtrack, waarbij alle speakers goed worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de voorste drie voorkanalen. De frontspeakers geven de filmmuziek met een zeer fraai breed stereobeeld weer. De achterkanalen worden daarbij effectief gebruikt om de filmmuziek een fraai ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen subtiel in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en enkele effecten. De soundtrack heeft een goed gedetailleerd hoog met voldoende laag. Het LFE kanaal wordt benut voor het diepere laag. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn prima te volgen. Tussen de DTS 5.1 en de DD 5.1 track zit niet zoveel kwaliteitsverschil. De DTS track lijkt iets meer ruimtelijk te klinken, de DD track klinkt daarentegen iets strakker in het laag. De verschillen zijn klein.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd met filmfragmenten en voorzien van achtergrondgeluid. Extra’s zijn allemaal Nederlands ondertiteld.

Director’s Commentary
Het audiocommentaar van regisseur Michael Caton-Jones.

Between the Sheets (11 min)
Achter de schermen bij Basic Instinct 2. De bekende interviewfragmenten waarin verhaal en rollen worden toegelicht, het kijkje op de set tijdens de opnamen alles afgewisseld met filmfragmenten. Dit alles bedoeld als promotie voor de film. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Deleted Scenes (20 min)
De scènes die het niet gehaald hebben worden hier aaneengesloten getoond, zonder aanvullende toelichting. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

B-Roll (8½ min)
Meekijken op de set tijdens de opnames. De B-Roll start met een korte kijk op de perspresentatie van de film.

Trailer (2 min)
Ofwel, de bioscooptrailer in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Conclusie

In Basic Instinct 2: The Risk Addition is Sharon Stone weer de verleidelijke en manipulatieve misdaadschrijfster Catherine Tramell. Wederom wordt ze verdacht van moord, alleen dit keer raakt de onderzoekende psychiater verstrikt in haar web van leugens en intriges. De film is een redelijke psychologische thriller, die zwaar leunt op de succesvolle ingrediënten van Paul Verhoevens Basic Instinct. De beeldkwaliteit van deze uitgave van Universal heeft te leiden onder duidelijk aanwezige compressiefouten. Met een DD en DTS audiotrack is met het geluid niets mis. Een aantal redelijke extra’s geven aanvullende achtergrondinformatie bij de film.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  15-10-2006

Vond de film nog meevallen, ik had hem veel slechter verwacht. Het grote probleem is natuurlijk dat de film compleet verbleekt naast het superieure origineel....
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-10-2006

Voorspelbaar dat zo'n herhaling van hetzelfde door een andere regisseur geen enkele toegevoegde waarde zou hebben. :cry: Het "zonder slipje" effect is in dee...
Lees meer >

hstadman  |  10-10-2006

Blijkt toch maar weer dat onze Paul Verhoeven niet ge-evenaard kan worden. :wink:
Lees meer >

Martijn Beunk  |  09-10-2006

Zware tegenvaller dit. Deel 1 is subliem!
Lees meer >

kruspe  |  09-10-2006

Op de cover maakt Universal melding van de ‘uncensored’ versie van de film. Bij de Amerikaanse release waren omwille van de leeftijdskeuring enkele seksscènes i...
Lees meer >

Willy B.  |  09-10-2006

Erg slap zeg. Verhaal van niets, te voorspelbaar en flauw. Daarnaast veel te weinig sex, geen spanning en Stone ziet er verlept uit. Met haar mislukte face-lift...
Lees meer >

Kasper P.  |  09-10-2006

Erg slap zeg. Verhaal van niets, te voorspelbaar en flauw. Daarnaast veel te weinig sex, geen spanning en Stone ziet er verlept uit. Met haar mislukte face-lift...
Lees meer >

chimera01  |  09-10-2006

Te schandalig voor woorden dat deze film uberhaupt is uitgebracht. Films als Basic Instinct horen geen vervolg te krijgen. Overbodige troep deze film! Deze...
Lees meer >

wolfrolf  |  09-10-2006

Ik heb deze film na een kwartier uit pure ergernis uitgezet ;) Wat een matige film zeg.
Lees meer >

Dennis Vansant  |  09-10-2006

Deel 1 was helemaal geweldig: opwindend en erotisch en toch niet ranzig. Dit deel heb ik nog niet gezien, maar ik kan wel raden dat het hier vooral om cheap bl...
Lees meer >

Jeroen D  |  09-10-2006

Te schandalig voor woorden dat deze film uberhaupt is uitgebracht. Films als Basic Instinct horen geen vervolg te krijgen. Overbodige troep deze film! Deze...
Lees meer >

chimera01  |  08-10-2006

Te schandalig voor woorden dat deze film uberhaupt is uitgebracht. Films als Basic Instinct horen geen vervolg te krijgen. Overbodige troep deze film! Deze...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  08-10-2006

Te schandalig voor woorden dat deze film uberhaupt is uitgebracht. Films als Basic Instinct horen geen vervolg te krijgen. Overbodige troep deze film!
Lees meer >

Jeroen D  |  08-10-2006

Deze lijkt me niet echt boeiend. Het 1e deel vind ik ook zwaar overschat..........totaal geen bijzondere film, maar dat is mijn mening.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.