Mark Knopfler and Emmylou Harris – Real Live Roadrunning

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-11-2006

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Mark Knopfler and Emmylou Harris – Real Live Roadrunning (DVD)
Samenvatting

In 2005 brachten Emmylou Harris en Mark Knopfler het gezamenlijk CD album All The Road Running uit. Een album met country & western muziek, die door fans bijzonder goed ontvangen is. Het country & western muziekgenre is Mark Knopfler niet vreemd. In 1990 maakte hij met bevriende muzikanten onder de naam ‘The Notting Hillbillies’ het zeer fraaie relaxt gespeelde CD album ‘Missing… presumed having a good time’. Het nieuwe All The Road Running heeft een ding gemeen met het ‘The Notting Hillbillies’ album, de bijzonder relaxte wijze van musiceren. Muziek waarin het echt draait om het plezier in muziek maken. Het album is dan ook niet in een paar weken tot stand gekomen. Wanneer beide topmuzikanten in de afgelopen zeven jaar een momentje tijd hadden om met elkaar te musiceren, dan maakten ze daar gebruik van. En zo is All The Road Running tot stand gekomen.
Om het album promotioneel te ondersteunen hebben Mark Knopfler en Emmylou Harris een spaarzaam aantal optredens gegeven. Ook hier in Nederland zijn de twee geweest voor een concert in Ahoy, Rotterdam. Vorig jaar gaven ook een optreden in het Gibson Amphitheatre in Los Angeles. Van dit concert is een videoregistratie gemaakt. Uiteraard staan de nummers van het nieuwe CD album op het programma, maar ook diverse solo nummers van zowel Mark als Emmylou. Het resultaat is een fraai registratie van een uniek concert van dit duo. De tracklisting is:

1. Right Now
2. Red Staggerwing
3. Red Dirt Girl
4. I Dug Up A Diamond
5. Born To Run
6. Done With Bonaparte
7. Romeo And Juliet
8. Song For Sonny Liston
9. Belle Starr
10. This Is Us
11. All The Road Running
12. Boulder To Birmingham
13. Speedway To Nazareth
14. So Far Away
15. Our Shangri-La
16. If This Is Goodbye
17. Why Worry

Commentaar

Zowel Mark Knopfler als Emmylou Harris hebben hun muzikale sporen al dik verdiend. Emmylou Harris is twaalfvoudig Grammy Award winnares en heeft meer dan twintig albums op haar naam staan. Dit jaar nog kreeg Emmylou Harris een Golden Globe uitgereikt voor de song ‘A Love That Will Never Grow Old’ die zij voor de film Brokeback Mountain schreef en zong. Zowel als zangers en als liedjesschrijver heeft Emmylou Harris de countrymuziek een belangrijke stimulans gegeven. In haar muzikale carrière heeft zij veel samengewerkt met andere muzikanten, waaronder Linda Rondstadt, Sheryl Crow, Elvis Costello, Neil Young en Bob Dylan. Zij zocht daarbij ook de combinatie met de rockmuziek. Vanuit dat perspectief is haar samenwerking met Mark Knopfler ook niet vreemd. Mark Knopfler maakte zijn grote doorbraak met de groep Dire Straits, die hij in 1978 samen met zijn jongere broer David Knopfler oprichtte. Ook Mark Knopfler heeft meerdere Grammy Awards gewonnen. Hits van zijn hand zijn ‘Money for Nothing’, ‘Sultans of Swing’, ‘Romeo and Juliet’, ‘Brothers in Arms’ en ‘So Far Away’. Hij schreef muziek voor de films Local Hero, The Princess Bride en Wag the Dog. Mark Knopfler behoort tot een van de beste gitaristen van de huidige tijd. Zijn unieke gitaarspel en gitaargeluid zijn direct herkenbaar.

Bij het concert op deze DVD worden Mark Knopfler en Emmylou Harris begeleid door een aantal fantastische muzikanten:
- Guy Fletcher (keyboards)
- Richard Bennett (gitaar)
- Glenn Worf (bass)
- Danny Cummings (drums),
- Matt Rollings (keyboards)
- Stuart Duncan (fiddle, mandolin)

Uiteraard spelen zij op dit concert nummers van het album ‘All The Roadrunning’. Maar ook de Dire Straits hits ‘Romeo and Juliet’, ‘So Far Away’ en ‘Why Worry’. En natuurlijk enkele van zijn solo hits en hits van Emmylou Harris als ‘Boulder to Birmingham’ en ‘Born to Run’. De beeldregistratie van het concert is gedaan door regisseur Martyn Atkins. Voor liefhebbers van heerlijk gespeelde country/rockmuziek een absolute aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602517082120

Extra's

  • Interview
  • Pre Show

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in high definition (HD) breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeldsysteem van deze uitgave is het Amerikaanse NTSC formaat. Let hier dus op, je installatie moet wel met NTSC beeld overweg kunnen!
De registratie is vastgelegd met rustige beeldwisselingen, waarbij de regisseur beide muzikanten vaak close-up in beeld brengt. De HD registratie vertaalt zich in een beeld dat er scherp en detailrijk uitziet. Ook valt de zuiverheid van het beeld op. Geen filmgrain of (digitale) beeldruis. Het donkere toneel met de gedempte belichting wordt dankzij goed contrast en zwartniveau goed en met behoud van details weergegeven. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Af en toe valt aliasing op, wat te wijten is aan het lager aantal beeldlijnen van de NTSC transfer. Het concert is zodanig in chapterstops verdeeld, dat elke song direct te selecteren is. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is het genieten. Je hebt keuze uit een een ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (1536 kb/s) en een fraaie DTS 5.1 surroundtrack met de hoge bitrate van 1504 kb/s. Op de cover wordt ook melding gemaakt van een Dolby Digital track (inclusief het Dolby logo), maar op de DVD staat geen Dolby Digital audiotrack. De PCM 2.0 stereotrack is een goed klinkende stereotrack, vergelijkbaar met een CD. Er is een klein verschil met de CD, op DVD heeft de track een sample frequentie van 48 kHz, op CD is dat 44,1 kHz. De muziek heeft een prima stereobeeld, is goed gedetailleerd in het hoog en heeft een prima laag. Een zeer fraai stereogeluid.
De DTS 5.1 surround track klinkt ook zeer fraai. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit zowel de voorste als de achterste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het geluid heeft een mooi gedetailleerd hoog. De subwoofer zorgt voor een prima laag geluid.

Extra's

De statische menuschermen hebben publieksgeluid als achtergrondgeluid. Enkele extra’s sieren deze uitgave:

Pre-Show (7½ min)
Leuke beelden van een muzikaal samenzijn vooraf aan het concert. Via voice-over wordt iets Emmylou Harris iets over het muzikale contact met Mark Knopfler.

Real Live Roadrunning Interviews (16½ min)
Interview met Mark Knopfler en Emmylou Harris waarin hun muzikale samenwerking wordt besproken.

Bij de DVD zit nog een inlay met een tracklisting, creditsoverzicht en concertfoto’s.

Conclusie

In 2005 brachten Emmylou Harris en Mark Knopfler het gezamenlijk CD album All The Road Running uit. Een album met country & western muziek, die door fans bijzonder goed ontvangen is. Om het album promotioneel te ondersteunen hebben Mark Knopfler en Emmylou Harris een spaarzaam aantal optredens gegeven. Vorig jaar gaven zij een optreden in het Gibson Amphitheatre in Los Angeles. Van dit concert is een videoregistratie gemaakt. Uiteraard staan de nummers van het nieuwe CD album op het programma, maar ook diverse solo nummers van zowel Mark als Emmylou.
De kwaliteit van het HD opgenomen anamorfe breedbeeld is goed. Jammer dat de DVD een NTSC transfer heeft, waardoor het aantal beeldlijnen lager uitvalt. Bij het geluid zorgen zowel de ongecomprimeerde PCM stereotrack als de full bitrate DTS5.1 surroundtrack voor uitstekend muzikaal genot. Een interview met beide topmuzikanten in het belangrijkste extra. Voor liefhebbers van heerlijk gespeelde country/rockmuziek een absolute aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  05-10-2023

Kan me in grote lijnen wel vinden in het oordeel van Arnold van Oostrum over deze DVD. Het is een fijn concert van deze twee grootheden uit de pop- resp. countr...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  20-11-2006

'k Heb genoten van dit toch wel unieke concert. :P En wat een perfect geluidje, da's dubbel genieten. Deze staat nu in m'n kast. 8) Voor wie hiervan houdt v...
Lees meer >

its me martin  |  18-11-2006

Hij zou eens eenmalig terug komen voor een reeks optredens met de rest van de bandleden van The Dire Straits. Dat kan toch altijd nog,misschien wel Live Aid ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-11-2006

Hij zou eens eenmalig terug komen voor een reeks optredens met de rest van de bandleden van The Dire Straits. Dat kan toch altijd nog,misschien wel Live Aid ...
Lees meer >

its me martin  |  18-11-2006

Hij zou eens eenmalig terug komen voor een reeks optredens met de rest van de bandleden van The Dire Straits. Als zelfs Genesis weer bij elkaar komt moet dit t...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  17-11-2006

Geweldige combi tussen Mark Knopfler and Emmylou Harris,de cd was al geweldig maar dit is denk ik helemaal genieten. Wil deze nog wel gaan aanschaffen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.