Poseidon

Recensent:
Marcel den Haan
22-11-2006

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Poseidon (DVD)
Samenvatting

Het is oudejaarsavond en op het luxe cruiseschip Poseidon feesten de opvarenden onder het genot van drank en eten op hun weg naar het nieuwe jaar. Op de brug van het moderne schip houdt de bemanning alles in de gaten maar toch zien zij een grote vloedgolf niet aankomen. De Poseidon wordt van de zijkant vol geraakt door de immense golf en het schip kapseist en komt ondersteboven in het water te liggen. De meeste passagiers hadden zich verzameld in de grote balzaal en de kapitein draagt hen op kalm te blijven aangezien hulp vanzelf gaat komen. Dylan Johns (Josh Lucas) besluit niet te wachten hij wil zelf proberen de buitenkant van het schip te bereiken. Hij wordt al snel gevolgd door enkele andere passagiers die het allen niet zien zitten te wachten en niks te doen. Robert Ramsey (Kurt Russel) gaat ook mee omdat zijn dochter in de nachtclub moet zitten en hij wil haar gaan zoeken. Verder gaan Richard Nelson (Richard Dreyfuss), Maggie James (Jacinda Barrett) en haar zoontje Conor (Jimmy Bennett) mee. Zal de groep het lukken om het schip te verlaten en hoe lang hebben ze hier de tijd voor.

Commentaar

De jaren \'70 stonden in Hollywood in het teken van de rampenfilm. Enkele klassiekers werden toen gemaakt en vrijwel allemaal volgens een zelfde formule. Eén van deze films was The Poseidon Adventure uit 1972. De afgelopen jaren is de rampenfilm weer enigszins terug en uiteraard staan er dan al snel enkele remakes op het programma. The Poseidon Adventure is dus opnieuw gemaakt dit jaar en deze keer onder de titel Poseidon. Het principe blijft echter hetzelfde, een groep mensen probeert te ontsnappen uit een schip dat is omgeslagen en ondersteboven in de oceaan dobbert. Voor de regie werd Wolfgang Petersen gevraagd, een man die wat heeft met water na klassiekers als Das Boot en The Perfect Storm gemaakt te hebben. Helaas kan de hier besproken film zich niet meten met deze twee moderne klassiekers. Niet dat Poseidon een slechte film is, maar eigenlijk is het verhaal te standaard, leef je niet mee met de personages en hoef je geen genie te zijn om te weten hoe het allemaal zal eindigen. Toegegeven, er zitten enkele spannende scènes in de film, maar echt nagelbijtend wordt het nergens. Bij voorbaat weet je als kijker ook hoe het één en ander zal gaan lopen. Een groepje mensen probeert te ontsnappen uit het schip, onderweg allerlei gevaren trotserend. Enkele van hen zullen sterven en anderen zullen het overleven. De vraag is alleen wie zal er blijven leven en wie niet, maar zelfs dit is vaak van mijlenver te zien. Geen film dus waarbij je veel moet nadenken en of je laat verrassen, maar voor een avondje spanning voldoet het allemaal prima.
Het is tijdens het kijken goed te zien dat Petersen een begaafd filmmaker is en alles is mooi in beeld gebracht. Hij weet uit de vaak wat cliché aandoende actiescènes het maximale te halen en dit zorgt ervoor dat het allemaal voldoende blijft. Ook profiteert de prent van enkele knap gemaakte sets en zien de special effects er over het algemeen overtuigend uit. De acteurs spelen allemaal naar behoren en daarbij moet gezegd worden dat hun personages nauwelijks uitgewerkt worden. De cast bestaat ook uit enkele bekende namen en het mag verwacht worden dat acteurs met ervaring weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Zo zien we onder andere Richard Dreyfuss en Kurt Russel voorbijkomen, twee acteurs met een aardige staat van dienst. Verder zien we nog Josh Lucas voorbijkomen en zijn personage is één van de meest belangrijke in de film.
Poseidon is een dus wat voorspelbare en standaard rampenfilm die zich afspeelt volgens de regels van het genre. De personages worden nauwelijks uitgewerkt en dankzij de stereotype karakters wordt al snel duidelijk wie het gaan halen en wie niet. Toch voldoet de film prima voor een avondje filmkijken, maar verwacht geen diepgaand verhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932736588

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Poseidon: Een Schip In Een Opnamestudio

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Van een recente film zoals deze mogen we wel wat verwachten wat betreft de kwaliteit van het beeld en gelukkig worden we niet teleurgesteld. Het anamorfe 2.40:1 beeld ziet er goed uit, maar helemaal perfect is het niet. Ten eerste oogt het beeld op sommige momenten wat soft en dit gaat ten koste van het detail. Ten tweede is de film vrijwel alleen binnen opgenomen en in donkere ruimtes. Dit is ook niet echt bevorderlijk voor het detail, maar heeft ook als gevolg dat de kleuren niet echt van het scherm spatten. De aanwezige kleuren ogen wel natuurlijk en goed verzadigd. Schaduwdetail is dik in orde en hierdoor zijn alle scènes goed te volgen. Ook zwartniveau en contrast zijn ruim voldoende te noemen. Ook qua artefacten mogen we niet klagen aangezien die niet echt talrijk te noemen zijn. Beeldruis is aanwezig, vooral in de wat donkere scènes en hier en daar is wat lichte posterisatie te zien. Verder nog af en toe wat edge enhancement maar dit blijft beperkt tot een minimum. Een goede beeldkwaliteit maar door de wat donkere aard van de film geen echt topper.
De film is verdeeld in 22 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op de DVD is één audiotrack te vinden en wel een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. Ondanks de onnodig lage bitrate van de track klinkt deze erg goed. Een film zoals deze leent zich uitstekend voor een dynamisch en knallend geluid en de track stelt niet teleur. Er wordt goed gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen en je voelt als kijker constant de dreiging om je heen die de karakters in de film ook voelen. De achterkanalen laten eigenlijk constant de geluiden van het omgeslagen schip horen, evenals explosies. Alleen op de rustige momenten dimt de track wat in, maar de rest van de tijd klinkt het allemaal erg ruimtelijk. De dialogen zijn prima te volgen, ook tijdens enkele actiescènes waarin van alles gebeurd en ze komen netjes uit het middenkanaal. De voorkanalen laten een mooi breed stereogeluid waarbij de muziek en overige geluiden goed worden weergegeven. Het LFE kanaal worden goed gebruikt voor het verhogen van de actie en het laag klinkt prima gedoseerd en mooi diep. Ook de overige kanalen bevatten genoeg laag en hierdoor klinkt de track zeer dynamisch en actief.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Poseidon: Een Schip In Een Opnamestudio (22 min.)
Een featurette waarin de cast en crew vertellen waar de film overgaat, hoe ze het vonden met elkaar te werken en hoe de opnames verliepen. We zien beelden van achter de schermen en hoe bepaalde scènes opgenomen werden. Duidelijk wordt dat er veel komt kijken bij een film zoals met veel special effects, water en gevaarlijke stunts.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bioscooptrailer (1 min.)
Trailer van de film. Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Op oudejaarsavond vaart het luxe cruiseschip Poseidon op volle zee. De passagiers genieten van een leuke avond en overal op het schip wordt feestgevierd. Op de brug houdt de bemanning alles in de gaten, maar ze kunnen niet voorkomen dat het schip wordt geraakt door een gigantische golf. De Poseidon kapseist en komt op zijn kop in het water te liggen. De kapitein zegt iedereen te wachten op hulp maar een klein groepje mensen vindt dit maar niks en besluit zelf een manier naar buiten te vinden. Regisseur Wolfgang Petersen maakt met deze film zijn derde waarin water een grote rol speelt. Het is bovendien een remake van één van de eerste rampenfilms uit 1972. De prent bevat enkele spannende scènes maar over het algemeen blijft het allemaal erg voorspelbaar, cliché en worden de karakters nauwelijks uitgewerkt. Leuk voor een avondje filmkijken maar meer ook niet. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit maar valt qua extra\'s erg tegen.

Laatste reacties

scorpius  |  25-06-2007

Gewoon een spannende film voor een avondje vermaak. Zeker de moeite waard!
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-02-2007

Eindelijk ook maar eens gekocht. Vind oude versie beter :P . Gaat weer de verkoop in. Geen blijvertje in mijn collectie. :?
Lees meer >

Ron-G  |  18-02-2007

Ok,das alleen maar beter toch. :P Gelukkig wel, want mijn Barco geeft een retescherp en geweldig mooi contrastvol plaatje, maar moet eerlijk bekennen dat ik ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-02-2007

niets van de ongeregeldheden van de recencist gezien, Ik denk dat je hem zowiezo op een kleiner scherm gezien hebt dan degene die de recensie schreef. Ne...
Lees meer >

scheur  |  18-02-2007

Leuke rampen tussendoortje sie geen seconde te lang duurt (of te kort..) :wink:
Lees meer >

Ron-G  |  18-02-2007

niets van de ongeregeldheden van de recencist gezien, Ik denk dat je hem zowiezo op een kleiner scherm gezien hebt dan degene die de recensie schreef. Ne...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  17-02-2007

niets van de ongeregeldheden van de recencist gezien, Ik denk dat je hem zowiezo op een kleiner scherm gezien hebt dan degene die de recensie schreef.
Lees meer >

Ron-G  |  17-02-2007

Lekker entertainment deze film, geen diepgaande karakters maar gewoon hoppa en gaan, niet teveel over de cliche's nadenken, en dat de 'gasten' precies weten hoe...
Lees meer >

its me martin  |  26-11-2006

maar prima amusement voor de pure actieliefhebbers (bestaan die eigenlijk nog?). Die bestaan nog, maar die moeten het de laatste jaren steeds meer van DTV he...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  26-11-2006

Idd moeilijk te begrijpen dat deze film zo afgezeken werd/wordt (met alle respect voor diegenen die het niks vonden). Echt hangen blijft de film na afloop niet,...
Lees meer >

chimera01  |  25-11-2006

Een lekker ongecompliceerde rampenfilm die met zijn 95 minuten geen seconde te kort of te lang aandoet. Gewoon leuk entertainment. het verbaast mij dan oo...
Lees meer >

martini  |  25-11-2006

In de bios was vooral het eerste gedeelte van de film goed voor het geluid, daarna wordt het gewoon een rampenfilm. Leuk voor een avondje nixen, maar inderdaad ...
Lees meer >

Joyrider  |  24-11-2006

Ik heb de film ook in de bios gezien en vond het juist een heerlijke "wegkijk" film. Geen moeilijkdoenerij, simpel en duidelijk. Ik zou heb ook op DVD aanschaff...
Lees meer >

Coen P.  |  23-11-2006

spijtig van mijn tijd dat ik deze film gezien heb. erg erg matig. slecht verhaal, slechte film. afrader.
Lees meer >

Frank  |  23-11-2006

Ik wil deze film in de toekomst wel eens zien, want ik ben er toch benieuwd naar. Maar er komt de komende tijd nog genoeg andere dingen uit die ik eerst wil zie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 75
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.