Monster House

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-02-2007

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Monster House (DVD)
Samenvatting

Recht tegenover het huis van de 12-jarige D.J. (Mitchel Musso) staat het oude, vervallen huis van Nebbercracker (Steve Buscemi). Nebbercracker is een zuurpruim eerste klas en altijd kribbig tegen de buurtkinderen. Helemaal als iets op zijn grasveld komt, dan jaagt hij de kinderen weg en houdt het speelgoed. Zo ziet D.J. door zijn verrekijker dat Nebbercracker alweer een driewieler in beslag neemt. De avond voor Halloween komt de spiksplinternieuwe basketbal van zijn vriend Chowder (Sam Lerner) op het grasveld van Nebbercracker. Ook nu wil Nebbercracker de bal afpakken, maar D.J. komt in opstand en schreeuwt Nebbercracker toe. Dan valt Nebbercracker neer op zijn eigen grasveld. Nebbercracker wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij het huis van D.J. komt het stoere meisje Jenny (Spencer Locke), die snoep voor Halloween probeert te verkopen. Met de beide jongens ziet zij hoe het oude krakkemikkige huis tot leven lijkt te komen. Het huis heeft iets weg van een boosaardig gezicht en lijkt een hondje dat op het grasveld zijn behoefte wil doen, zomaar op te eten. Het drietal is ervan overtuigt dat het huis een gevaar is, zeker voor de kinderen die straks allemaal langs de deuren zullen gaan voor Halloween. Maar niemand gelooft hen. Zij zetten hun angsten opzij om dan maar zelf het mysterie van het kwaadaardige huis op te lossen.

Commentaar

In 2004 verscheen de (kerst)animatiefilm The Polar Express van regisseur Robert Zemeckis. Deze film was gemaakt met een nieuwe animatietechniek genaamd ‘performance capture’. Met behulp van allerlei sensoren worden bewegingen van echte acteurs omgezet in animatie op een computer. Deze animatie wordt vervolgens op de computer verder uitgewerkt en ingekleurd. Monster House is de tweede computeranimatiefilm die gebruik maakt van dezelfde ‘performance capture’ techniek. Robert Zemeckis is nu als producent bij deze productie betrokken, evenals Steven Spielberg. De regie is nu in de handen van de onbekende debuterende Engelse regisseur Gil Kenan. Waar de geanimeerde personen in The Polar Express een zeer realistische animatie hadden, is bij Monster House gekozen voor een andere aanpak. De karakters hebben een animatiestijl gekregen als speelgoed poppen met een ‘plastic look’ haarstijl. De film is gemaakt voor zowel jong als oud. Jong is dan wel vanaf 6 jaar, want voor de echte kleintjes is het allemaal misschien iets te eng. Een huis dat je speelgoed en vriendjes ‘opeet’ is toch niet iets waar je fantasie mee aan de haal moet gaan met nachtmerries als gevolg. Vandaar het iets hogere leeftijdsadvies. Spielberg en Zemeckis hebben er wel alles aan gedaan om het leeftijdsadvies zo laag mogelijk te houden. Dit heeft een directe relatie met het einde van de film, waar we omwille van spoilers nu niet verder op ingaan. Het verhaal is eenvoudig, maar het goede tempo van actie, schrikmomenten en humor maakt het geheel makkelijk verteerbaar. De hoofdrollen worden gespeeld door minder bekende acteurs als Mitchel Musso, Sam Lerner en Spencer Locke. Maar ook bekende acteurs hebben aan de film meegewerkt, met namen als Maggie Gyllenhaal, Steve Buscemi, Kathleen Turner en Jason Lee.
Monster House is ook de tweede film die gereleased is in het “Reel 3D” digitale formaat. Nederland kent ondertussen al enkele filmtheaters met digitale projectie, maar of de film in Nederland in het 3D digitale projectieformaat uitgebracht is, is mij niet bekend. De film heeft voor de Oscar uitreiking van dit jaar een nominatie gekregen en moet het hierbij opnemen tegen de concurrenten Cars en Happy Feet. Zoals ook bij deze animatieconcurrenten, is het raadzaam de aftiteling van de film in zijn geheel te bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hebreeuws
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609684728

Extra's

  • Trailers
  • Filmmaker Commentary
  • Inside Monster House
  • Evolution Of A Scene
  • Art Of Monster House

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is rechtstreeks van de digitale bron overgezet naar DVD. Dus een hoge beeldkwaliteit zit in het verschiet. Je krijgt een fraai kleurrijk beeld voorgeschoteld. Evenals The Polar Express heeft ook deze film het fraaie brede 2.40:1 beeldformaat en staat uiteraard in anamorf formaat op de DVD. Met de scherpte en detaillering van het beeld zit ook goed met fraai ogend en goed gedetailleerd beeld. Het beeld heeft een licht softe, filmische uistraling die goed past. Uiteraard zijn zaken als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon prima in orde. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken. De film is netjes verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid weinig reden tot klagen. Je hebt keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s). De Engelstalige soundtrack klinkt bijzonder goed. De prima klinkende, dynamische soundtrack met een breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en details gemaakt. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal wordt frequent aangesproken om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in. Toch een puntje van kritiek. Het is jammer dat niet de volledige bitrate voor het geluid is gebruikt (dus op 448 kb/s). Deze hogere bitrate had de soundtrack nog even iets indrukwekkender kunnen laten klinken. De Nederlandse is prima gedaan. Ook naar deze versie is het goed luisteren en zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in breedbeeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Filmmaker Commentary
Regisseur Gil Kenan geeft een toelichting bij de film. Hij wordt hiebij ondersteund door het commentaar van vele mensen die iets specifieks over de film of het productieproces vertellen. Al deze commentaren zijn zodanig gemonteerd dat ze goed bij de film passen en je zo constant van de nodige informatie voorzien. Een goed informatief commentaar.

Inside Monster House (25 min)
Een featurette waarin verschillende aspecten over het maken van de film worden behandeld. Aan bod komen onderwerpen als karakterontwikkeling, de performance capture van de acteurs, de stemmen van de acteurs en het verder animeren op de computer. De featurette bestaat uit zeven korte onderdelen, die je apart kunt bekijken of aaneengesloten via de Play All optie.

Evolution Of A Scene – Eliza Vs. Nebbercracker (3 min)
Een uitgebreide uitwerking van één scène in de film. Te beginnen met een korte featurette waarin het bijzondere van deze scène wordt uitgelegd. Daarna kun je de scène op zes verschillende manieren bekijken, met behulp van de multi angle toets van je speler.

Art Of Monster House
Een groot aantal foto’s en tekenen, samengebracht in drie hoofdstukken die je apart kunt kiezen.

Trailers
Met trailers van andere Sony Pictures uitgaven. Geen trailer van Monster House

Conclusie

Monster House is de tweede computeranimatiefilm die gemaakt is met behulp van de performance capture techniek. Bij deze techniek worden bewegingen van echte auteurs vastgelegd en verder geanimeerd. Het verhaal van Monster House is gerelateerd aan Halloween en de angst om net bij dat ene monsterlijke huis te komen waar onaardige mensen wonen. De film is geproduceerd door Robert Zemeckis en Steven Spielberg. Deze DVD uitgave van Sony Pictures heeft goede beeld en geluidskwaliteit. Aangevuld met enkele informatieve extra’s maakt dit een nette DVD release.

Laatste reacties

Tarkus  |  05-11-2012

Niet echt geschikt voor de allerkleinsten deze animatiefilm, maar ik heb er me wel mee geamuseerd. Mooie animaties en een, simpel, maar leuk verhaal.
Lees meer >

Snowball  |  06-02-2007

Frank schreef: Eenvoudig verhaal Rotterdam5314 schreef: zoals elke animatie (op de aziatische na want die bekijk ik niet dus kan er niet over oordelen) ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  05-02-2007

Eenvoudig verhaal zoals elke animatie (op de aziatische na want die bekijk ik niet dus kan er niet over oordelen)
Lees meer >

Evil Hobbit  |  05-02-2007

een van de betere animatiefilms van het afgelopen jaar
Lees meer >

Frank  |  05-02-2007

Vanavond weer gezien. Hij blijft ook bij een tweede kijkbeurt de moeite waard.
Lees meer >

Hugo R  |  05-02-2007

Niet gezien nog, maar deze ga ik wel een keer aanschaffen denk ik.
Lees meer >

Sander Haarmans  |  05-02-2007

Leuke film en zeer mooi gemaakt.
Lees meer >

Frank  |  05-02-2007

Eenvoudig verhaal, maar mooi gebracht. In ieder geval de moeite waard om 1 maal te bekijken.
Lees meer >

Jeroen D  |  05-02-2007

Leuke filmpje om een keer gezien te hebben maar verder niets bijzonders. Het ziet er allemaal wel top uit.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.