Crimson Tide (EE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-02-2007

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Crimson Tide (EE) (DVD)
Samenvatting

De wereld lijkt in oorlogscrisis te raken als de Tsjetsjeense rebellenleider Radchenko met zijn manschappen in het bezit gekomen van Russische kernwapens waarmee hij Japan en Amerika dreigt aan te vallen. De Amerikanen nemen deze dreiging bijzonder serieus en treffen hun maatregelen door de strategische kernonderzeeër USS Alabama naar het Oosten te sturen als verdediging van Amerika en om de dreiging van Radchenko te keren. Kapitein van de met kernbommen geladen Alabaman is de zeer ervaren marinier Frank Ramsey (Gene Hackman). De van Harvard afkomstige Ron Hunter (Denzel Washington) vervangt op deze gevaarlijke reis de ziek geworden eerste officier en is daarmee de hoogste officier. Als de onderzeeër bijna op plaats van bestemming is, krijgt de bemanning het bericht met bevel om de kernraketten te lanceren. Vlak daarna wordt een onbekende, mogelijk vijandelijke onderzeeër die zich in de nabijheid van de Alabama ontdekt. Als de Alabama naar grotere diepten afdaalt, komt een nieuw bericht binnen. Als gevolg van slechte ontvangst, kan het bericht niet bevestigd worden. Kapitein Ramsey is van mening dat het bericht niet geldig is en daarmee het voorgaande bevel tot lancering nog steeds geldig is. De spanning aan boord escaleert als eerste officier Hunter van mening is dat het tweede bericht eerst bevestigd moet worden alvorens over te gaan tot een allesvernietigende lancering. Het verschil van mening over de geldigheid van hun bevelen, loopt uit op een onderlinge strijd om de leiding van de onderzeeër. Tegelijkertijd worden twee torpedo’s op de onderzeeër afgevuurd. De gehele bemanning komt in een alles beslissende krachtmeting tegenover elkaar te staan met het lot van de wereld in hun handen.

Commentaar

Regisseur Tony Scott en producent Jerry Bruckheimer hebben met Crimson Tide een boeiende actiefilm gemaakt. Een actiefilm waarin het tempo hoog ligt en de adrenaline en spanning tot grote hoogte stijgen. Maar Crimson Tide is geenszins te beschouwen als een ‘luchtige’ popcorn film. Want de basis van de film is een bijzonder en complex dilemma, het verschil van mening tussen de beide officieren over het wel of niet zonder meer opvolgen van een bevel. Wel beschouwd is hier geen sprake van goed of fout. En zoals bij de aftiteling van de film al wordt aangegeven, is de autorisatieprocedure voor het afschieten van een nucleaire bom gewijzigd en ligt de beslissingsbevoegdheid nu bij de Amerikaanse president. Een extra beklemmende dimensie bij dit probleem heeft regisseur Tony Scott goed ingebracht door de ruimte waarin zich alles afspeelt goed te benutten. De beklemming van de claustrofobisch kleine ruimte van de onderzeeër, in het diepe water waar de bemanning helemaal op zichzelf is aangewezen. Naast een goed script, afkomstig van Michael Schiffer en Richard P. Henrick zorgt ook het camerawerk van cinematograaf Dariusz Wolski voor de juiste spannende sfeer. Wolski kreeg voor zijn werk voor deze film een nominatie voor een ASC Award (American Society of Cinematographers). En natuurlijk niet te vergeten de uitstekende acteerprestaties van de cast. Denzel Washington en Gene Hackman zetten puike hoofdrollen neer. Ook de rest van de cast met namen als Viggo Mortensen, George Dzundza, Matt Craven, James Gandolfini en anderen zetten prima gespeelde rollen neer. Uiteraard voegen de sfeervolle muziek van meestercomponist Hans Zimmer en de realistisch klinkende geluidseffecten veel toe aan de totale sfeer van de film. Voor zowel de geluidseffecten, het geluid en de film editing heeft de film in 1996 drie Oscar nominaties gekregen. Kortom, dit is zo’n film waarin alle stukjes zo goed samenvallen dat het geheel samensmelt tot een boeiende film.

Bijna vijf jaar geleden had Buena Vista deze film voor een tweede keer op DVD uitgebracht in de vorm van een Special Edition (SE). Nu heeft Buena Vista de film opnieuw gereleased. De film is met bijna ongeveer zes minuten meer beeldmateriaal een Extended versie geworden. Deels was dit beeldmateriaal op de SE uitgave al beschikbaar als ‘Deleted Scene’, maar nu dus teruggezet in de film. De genoemde speeltijd van 130 minuten op de cover is trouwens niet correct, de film duurt nu 117½ minuten tegen de eerder uitgebrachte bioscoopversie 111 minuten. De zes minuten extra film bieden geen andere kijk op de film maar zijn kleine verlengingen van diverse scènes. Volgens de informatie op de IMDB zou ook de muziek hier en daar anders ge-edit zijn, maar dat kan ik niet bevestigen. De toegevoegde beelden veranderen Crimon Tide niet wezenlijk, maar passen als geheel goed in de film. Alleen de beginscène, het afscheid van de familie, is naar mijn gevoel nu iets te lang. Heeft deze release verder nog meer te bieden en is een hernieuwde aanschaf waard? Je leest het verderop in deze recensie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418112257

Extra's

  • Deleted Scenes
  • The Making of Crimson Tide

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van de eerdere SE uitgave was al bijzonder goed. Een klein kritiekpuntje was het af en toe was softe beeld en incidenteel was aliasing. Wat is er nu verbeterd? De algehele indruk is dat het beeld op een aantal vlakken zichtbaar beter oogt. Aliasing is geen issue in deze nieuwe uitgave. Het beeld oogt fraai filmisch met goede scherpte en prima detaillering. Voor zover nu sprake is van een soft aandoend beeld, is dat iets dat niet storend is. In algemene zin zijn scherpte en detaillering duidelijk verbeterd. Dit zal voornamelijk te danken zijn aan de betere MPEG-2 compressiesoftware die tegenwoordig gebruikt wordt. De kleurbalans van het beeld is ook verbeterd, waarbij rood iets minder nadrukkelijk is en het wit helderder oogt. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. Je kunt het verschil zelf bekijken; de screenshots bij deze recensie zijn vergelijkbaar met de screenshots bij de SE uitgave. De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed, maar staat in het filmbeeld (boven de onderste zwarte balk).

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate van 384 kb/s) op de schijf. Ondanks de lagere bitrate scoorde soundtrack hoge ogen bij de bespreking van de SE uitgave. De soundtrack van deze nieuwe uitgave is ongewijzigd gebleven. Dus wederom de lagere bitrate van 384 kb/s in plaats van de hogere bitrate van 448 kb/s. Ondanks dat de soundtrack indrukwekkend fraai klinkt, is het toch een gemis dat de bitrate niet verhoogd is. Detaillering, controle en dynamiek van de soundtrack hebben toch baat bij een hogere bitrate. Neemt niet weg dat de soundtrack van Crimson Tide zeer ruimtelijk klinkt. De nadruk ligt op de voorste kanalen. De surroundspeakers worden intensief in split-surround gebruikt voor bijzondere geluidseffecten (opstijgende gevechtsvliegtuigen) en omgevingsgeluiden (het kraken van de wanden van de onderzeeër). De soundtrack heeft hierdoor een zeer fraai klinkend drie-dimensionaal geluidsbeeld. De prachtige muziek van Hans Zimmer komt vol en ruimtelijk uit de speakers. Het LFE kanaal doet nadrukkelijk mee om op gezette momenten een stevige impact te geven. De dialogen komen via het centerkanaal en zijn duidelijk te volgen.De breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Het menu is onder andere Nederlandstalig en de extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Het menu is onder andere Nederlandstalig en de extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

De extra’s zijn gelijk aan de extra’s op de eerdere SE uitgave van de film. Alleen zijn nu enkele extra’s vervallen en biedt deze nieuwe release dus wat minder op dit gebied.

Deleted Scenes (3 min)
Van de zeven niet gebruikte scènes die op de SE uitgave stonden, zijn er drie op deze release terug te vinden. De rest van de scènes zijn in de verlengde versie van de film opgenomen. Maar ook van deze drie scènes is een groot gedeelte terug te vinden in de verlengde versie van de film.

The Making Of Crimson Tide (19 min)
Was ook al op de SE uitgave terug te vinden. Een redelijk uitvoerige blik op de filmset afgewisseld met interviews met de cast en crew. Wel wat promotioneel van aard.

De overige twee extra’s van de SE uitgave, ‘Op de Set van Crimson Tide’ en de bioscooptrailer, moeten we missen op deze nieuwe release. Evenals het 8 pagina’s tellende informatieboekje.

De keepcase is verpakt in een kartonnen slipcase met op de voorzijde een reliëfopdruk.

Conclusie

Crimson Tide is een boeiende actiefilm waarin het tempo hoog ligt en de adrenaline en spanning tot grote hoogte stijgen. Gene Hackman en Denzel Washington spelen in deze film de twee hoogste officieren van een onderzeeër die in tijd van dreigende oorlog van mening verschillen over het opvolgen van een bevel. Gevolg is een strijd om de leiding van de onderzeeër. Regisseur van de film is Tony Scott met Don Simpson en Jerry Bruckheimer als producent. Deze nieuwe Extended Edition vervangt de vijf jaar eerder gereleasde Special Edition. De film heeft ruim zes minuten meer speeltijd, maar dit voegt niet iets wezenlijks toe aan de film. De kwaliteit van beeld is duidelijk verbeterd. De kwaliteit van het geluid is ongewijzigd gebleven. Op het gebied van de extra’s heeft deze nieuwe release minder te bieden dan de vorige uitgave. Kortom, een gemengd gevoel bij deze release. Een duidelijk pluspunt is de verbeterde beeldkwaliteit, maar qua extra’s is deze release helaas een achteruitgang.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  13-02-2007

Topfilm!!!....maar ik heb de SE al, en voor die paar deleted scenes die er weer ingeplakt zijn ga ik 'm niet opnieuw halen. Klinkt weer als een typish lokkertje...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-02-2007

Ouwe wijn in een nieuwe zak. :evil: :cry: :twisted:
Lees meer >

Fokkeyou  |  10-02-2007

Als ik deze nog niet in mijn bezit had kwam ie er zeker in en was ik zeker voor deze uitgave gegaan. Maar ik vind het net als bij Enemy Of The State, waarvan ik...
Lees meer >

Ron-G  |  08-02-2007

Heb deze film nog helemaal niet...mooie reden als deze over een poosje in de aanbiedingbakken beland aan te schaffen :D
Lees meer >

Frank  |  08-02-2007

Aangezien de extra minuten, net als bij de extended cut van Enemy of the States, nauwelijks wat toevoegen en er ook weer extra's zijn gesneuveld hou ik het bij ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.