House M.D. (Seizoen 1)

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-02-2007

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

House M.D. (Seizoen 1) (DVD)
Samenvatting

House M.D. is een met een Emmy Award bekroonde televisieserie, die zich afspeelt in het fictieve Princeton Plainsboro Teaching Hospital in New Jersey. Hoofdpersoon in deze serie is dokter Gregory House (Hugh Laurie), een briljante arts gespecialiseerd in besmettelijke infectieziekten. In omgang is House cynisch en cru, vaak op het botte af. Met patiënten wil hij bij voorkeur niets van doen hebben. Ze liegen toch allemaal en de afstandelijkheid geeft hem de kans zich te concentreren op de kale feiten in zijn strijd tegen veelal vreemde ziekten. Met zijn eigenhandig samengestelde team van jonge medische experts ontleedt hij elk geval van “medische misdaad” tot op het bot.
House M.D. startte in Amerika in het televisie seizoen 2004-2005. De 22 afleveringen van het eerste seizoen zijn nu op DVD verschenen. De DVD set bestaat uit zes schijven, waarbij de afleveringen als volgt verdeeld zijn:

DVD -1
1. Pilot
2. Paternity
3. Occam\'s Razor
4. Maternity

DVD -2
5. Damned if You Do
6. The Socratic Method
7. Fidelity
8. Poison

DVD -3
9. DNR
10. Histories
11. Detox
12. Sports Medicine

DVD -4
13. Cursed
14. Control
15. Mob Rules
16. Heavy

DVD -5
17. Role Model
18. Babies and Bathwater
19. Kids
20. Love Hurts

DVD -6
21. Three Stories
22. Honeymoon

Commentaar

House M.D. is niet de zoveelste ziekenhuisserie. De serie is een vernieuwende medische dramareeks, waarin de dokters als politierechercheurs te werk gaan om de medische puzzel op te lossen. De beelden van het innerlijke van de mens, waarbij een camera met de scanners het zieke lichaam in gaan en de bewegingen van de bacteriën volgt, doen denken aan Crime Scene Investigation. Echt bloederig wordt de serie nooit, de camera zwaait weg voordat een medische ingreep te expliciet wordt.
Niet alleen de medische gevallen zijn uniek. De karakters zijn dat minstens net zo. Vooral de controversiële hoofdpersoon Dr. House, die gewapend met een wandelstok en een flesje pillen om de chronische pijn in zijn been te verzachten, geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Hij is bevriend met de oncoloog Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard), de kankerspecialist die hem met raad en daad terzijde staat. Drie jonge artsen, ieder op een specifiek terrein expert, helpen House de medische raadsels op te lossen. Dit team bestaat uit de neuroloog Dr. Eric Foreman (Omar Epps), de intensive care specialist Dr. Robert Chase (Jesse Spencer) en de immunologe Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison). Dan is er nog Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), de ‘chef de clinique’. Met haar heeft House, welhaast voorspelbaar, constante discussies over zijn onorthodoxe geneeswijzen. En zij dwingt House om gewoon als dokter tijdens het spreekuur patiënten te zien. Arghh….
Iedere aflevering van de serie kent eenzelfde opzet. House raakt bij toeval geïnteresseerd in een bijzonder medisch geval. Het zet hem en zijn team voor raadsels, waarbij eerst het nodige uitgeprobeerd wordt, alvorens een succesvolle behandeling gegeven wordt. Om te voorkomen dat dit saai gaat worden, worden House en zijn team ook geconfronteerd met persoonlijke problemen. House krijgt het echt lastig als de multimiljonair Edvard Vogler (Chi McBride) voorzitter van het bestuur wordt. Vogler ziet het ziekenhuis als een business en House als een lastpost die hij zo snel mogelijk kwijt wil. Naast zijn chronische pijn, heeft House door zijn confronterende persoonlijkheid en sarcastische humor, het op sociaal vlak erg lastig. Maar met deze wijze van handelen dwingt hij zijn team tot onconventionele denkpatronen. En zo weet hij iedere aflevering weer een mensenleven te redden. En houdt hij nog tijd over om te kijken naar … ziekenhuissoaps.

De afleveringen zijn geregisseerd door verschillende regisseurs. De pilotaflevering is geregisseerd door Bryan Singer, die ook een van de producers van de serie is. De serie is een bedenksel van David Shore. Shore heeft nagenoeg alle afleveringen, met ondersteuning, zelf geschreven. Het idee van de serie is voortgekomen uit de Diagnosis Column, een publicatie in het New York Times Magazine. Shore heeft zelf aangegeven dat de serie is geïnspireerd op de verhalen van Sherlock Holmes en zijn assistent Watson. House M.D. wordt op dit moment nog wekelijks uitgezonden op SBS6.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 925 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582459647

Extra's

  • The Concept
  • Casting Sessions
  • Medical Cases
  • Set Tour
  • House-isms
  • Dr. House

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is op 35 mm film opgenomen. De serie is in Amerika uitgezonden in het 1.78:1 (16x9) breedbeeldformaat. Helaas is dat niet het beeldformaat van deze Universal release. Op DVD heeft de serie het standaard 1.33:1 beeldformaat. Regelmatig valt bij het kijken van de serie op dat personen niet helemaal in beeld passen en doet het beeld wat gedrongen aan. Dus het beeld is helaas aan de zijkanten bijgesneden. Erg jammer en niet duidelijk waarom dit nu gedaan is.
Het beeld van de serie ziet er gemiddeld genomen goed uit. De uitgave heeft een helder en kleurrijk beeld, met goed verzadigde kleuren en evenzo goed contrast. De scherpte en detaillering van het beeld is redelijk. In het algemeen doet het beeld wat soft aan, waarbij de mate van scherpte en detaillering licht fluctueert. Filmgain is in lichte constant aanwezig. De 22 afleveringen van elke ongeveer 42 minuten zijn verspreid over zes DVD’s. Elke aflevering is onderverdeeld in zes chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een goed lees baar klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op DVD is de soundtrack naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) of een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s). Alleen de pilotaflevering heeft geen Dolby Digital 5.1 soundtrack. De Dolby Digital 5.1 wordt standaard afgespeeld en klinkt ingehouden netjes. Geen spektakel, maar een rustig klinkende soundtrack met de nadruk op de voorste drie kanalen. De muziek en de omgevingsgeluiden komen uit de beide frontspeakers. De surrounds geven de muziek een licht gevoel van ruimtelijkheid. De dialogen komen voornamelijk via de centerspeaker. Het LFE geeft bij de muziek af en toe ondersteuning in het laag. De Dolby Digital 2.0 track is een goed klinkende stereotrack. Met ingeschakelde Dolby ProLogic II(x) decodering ontstaat een ruimtelijk geluidsbeeld, vergelijkbaar met de Dolby Digital 5.1 track.

Extra's

De menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes zonder achtergrondgeluiden. De extra’s staan alleen op de laatste DVD. Alles is Nederlands ondertiteld.

DVD-6

The Concept (5 min)
Korte uiteenzetting over het ontstaan van de serie.

Casting Sessions with Hugh Laurie (1½ min)
Korte fragmenten waarin de Britse acteur Hugh Laurie auditie doet voor deze Amerikaanse serie.

Medical Cases (4½ min)
De basis voor elke aflevering is natuurlijk een intrigerend medisch geval. Hier een korte uiteenzetting waar de schrijver hun inspiratie vandaan halen.

Set Tour (5½ min)
De twee vrouwelijke hoofdrolspelers, Jennifer Morrison en Lisa Edelstein, leiden je kort rond over de set van House M.D..

House-isms (4 min)
Ofwel, even stilstaan bij het confronterende en sarcastische gedrag van Dr. House.

Dr. House (6½ min)
En nog wat meer informatie over het hoofdkarakter van de serie.

De zes DVD’s zijn verpakt in drie slimeline keepcase en een stevig kartonnen slipcase.

Conclusie

In het eerste seizoen van de ziekenhuistelevisieserie House M.D. maak je kennis met de controversiële en sarcastische Dr. Gregory House. Met zijn team jonge specialisten heeft hij iedere aflevering weer de uitdaging een buitengewoon medisch geval tot een goed einde te brengen. Al is hij in sociale omgang een lastig en confronterend persoon, met grote toewijding redt hij vele mensenlevens en dwingt alom respect af. De hoofdrol in deze serie wordt gespeeld door de Britse acteur Hugh Laurie. House M.D. is een andersoortige ziekenhuisserie met een vleugje C.S.I.. Universal heeft de 22 afleveringen van het eerste seizoen uitgebracht in een zes DVD set. Het originele breedbeeld is bijgesneden tot het standaard 1.33:1 formaat en is verder van goede kwaliteit. De DD5.1 surroundtrack klinkt goed. De set heeft enkele korte, redelijk informatieve extra’s meegekregen.

Laatste reacties

Martijn Beunk  |  04-03-2007

Ik heb deze serie in het begin een aantal maanden gevolgd, maar het is iedere keer hetzelfde. In de eerste 3 kwartier hebben zitten ze er qua diagnose telkens n...
Lees meer >

MarioGastel  |  01-03-2007

Ik heb deze serie in het begin een aantal maanden gevolgd, maar het is iedere keer hetzelfde. In de eerste 3 kwartier hebben zitten ze er qua diagnose telkens n...
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  01-03-2007

Ik heb deze serie in het begin een aantal maanden gevolgd, maar het is iedere keer hetzelfde. In de eerste 3 kwartier hebben zitten ze er qua diagnose telkens n...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  01-03-2007

Ik heb deze serie in het begin een aantal maanden gevolgd, maar het is iedere keer hetzelfde. In de eerste 3 kwartier hebben zitten ze er qua diagnose telkens n...
Lees meer >

Fontane  |  01-03-2007

Is deze dvd dan wel de moeite waard? IK heb de serie nooit op tv gevolgd, maar ik hoorde anderen er wel altijd positief over! Is de dvd wel de moeite waard dan ...
Lees meer >

HiddeV  |  28-02-2007

Waardeloos dat deze serie in 4:3 op DVD staat. Geldt helaas ook voor de UK-versie. De R1 versie is wel ok, maar mist de engelse ondertitels. Zucht... Tja Uni...
Lees meer >

rtoonen  |  28-02-2007

Waardeloos dat deze serie in 4:3 op DVD staat. Geldt helaas ook voor de UK-versie. De R1 versie is wel ok, maar mist de engelse ondertitels. Zucht...
Lees meer >

Hugo R  |  28-02-2007

Heb het altijd jammer gevonden dat ik deze serie niet op tv ben gaan volgen. De dvd zal ik dus waarschijnlijk wel een keer kopen als de prijs gezakt is, alleen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.