Edge of Madness

Recensent:
Ludo Keeris
27-03-2007

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Edge of Madness (DVD)
Samenvatting

Een jonge vrouw komt op een avond geheel overstuur bij een nederzetting aan met de melding dat ze haar man vermoord heeft. Niemand kent haar, zelf weet ze dat ze Annie heet, maar niet waar ze woont. Ze wordt opgevangen door de commandant van het kamp, Henry Mullen. Annie moet de gevangenis in totdat bekend wordt hoe het zit met de moord op haar man. Heel langzaam komen de herinneringen van Annie terug en schrijft die op in een brief aan een oude vriendin. Die brieven komen echter onder ogen van commandant Mullen. Anna blijkt getrouwd met Simon, een verschrikkelijke man, die haar van een meisjesschool heeft uitgekozen om met hem te trouwen. Simon heeft nog een broer, George, en samen met hem is hij vlak bij een rivier een huis aan het bouwen. Annie moet daar ook komen wonen om voor de twee te zorgen. Simon bedrijft op een zeer ruwe manier de liefde met Annie en George heeft het daar heel moeilijk mee. Hij is altijd de ondergeschikte geweest van z’n broer en doet alles wat hij hem opdraagt, soms met grote tegenzin. Annie en George worden verliefd op elkaar en ze doen er alles aan om het voor Simon te verbergen. Maar wat is dan de reden geweest om Simon te vermoorden? En heeft ze dat helemaal alleen gedaan? Henry Mullen gaat zelf op onderzoek uit om aan de waarheid te achterhalen.

Commentaar

Edge of Madness is een niet alledaagse Canadese thriller, gemaakt door Anne Wheeler. Wheeler maak al sinds de jaren ’70 films en het meest bekend is zij door de film Better Than Chocolate. Je ziet niet vaak thrillers die zich afspelen in de 19e eeuw, maar Edge of Madness is daar een uitzondering op. De film is gebaseerd op het korte verhaal A Wilderness Station van Alice Munro. Het verhaal kent twee tijdslagen. Een groot gedeelte van het verhaal zijn de herinneringen die Annie, gespeeld door de jonge Caroline Dhavernas, heeft aan Simon (Brendan Fear) en George (Corey Sevier). Aan het einde van de film komen beide tijdslijnen samen. Op zich is het een interessant verhaal, al zie je sommige gebeurtenissen al van mijlenver aankomen. De situering van het verhaal komt goed over. De hardheid van het bestaan op het platteland in de 19e eeuw gaat je niet in de koude kleren zitten. Geen franje, maar bikkelhard werken om het hoofd boven water te houden. Als vrouw ben je er voornamelijk om het je man naar de zin te maken zowel in het huishouden als in de liefde. Wat als vrouw je eigen wensen zijn is niet van belang. Wheeler slaagt er goed in om dit over te brengen. De film is in het midden van de winter opgenomen. Alles is kaal, grauw en grijs. De gehele entourage versterkt de ruwheid van het leven. Caroline Dhavernas speelt de rol van de totaal aan haar man ondergeschikte Annie met uiterste zorgvuldigheid en is erg geloofwaardig. Haar gevecht met zichzelf is aangrijpend. Dit is niet wat ze van het leven verwachtte toen ze op haar school leerde lezen en schrijven. Niet alle karakters worden even goed uitgewerkt. Met minder rollen, maar met een belangrijkere inbreng had de film iets standvastiger kunnen zijn. Nu blijven enkele elementen zweven in de lucht. Een iets compacter verhaal had het geheel dus iets beter kunnen maken. Een ander kritiekpunt is dat de film gepresenteerd wordt als een thriller. Dat zou betekenen dat de spanning omtrent wie de dader is tot het einde toe vastgehouden dient te worden. Dat is in Edge of Madness niet het geval. De kijker weet al redelijk vroeg wie de dader(s) van de moord is/zijn. Het laatste deel van de film wordt dan ook alleen maar gebruikt om Henry Mullen, de onderzoeker van de moord, tot dezelfde conclusie te laten komen. Daarmee is Edge of Madness een bij vlagen geslaagde film waar echter iets meer in had gezeten en die niet je niet als traditionele thriller moet zien.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504071409

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in een anamorf beeldformaat van 1.78:1 op de DVD. De sfeer van de film wordt uitstekend overgedragen op de DVD. Het is kil, koud en grauw en kleuren worden beperkt tot bruin, grijs, wit en zwarttinten. Felle kleuren ontbreken geheel. De gezichten van de karakters zijn ook erg bleek. De meeste buitenscènes hebben een lichtgroene tint in zich. Dit alles is door de makers bewust zo gecreëerd. Minder is echter het zwartniveau, dat erg wisselvallig is. Enkele scènes zijn aan de lichte kant, waarbij het zwart veel meer naar het grijs toe gaat. Of eigenlijk groen/grijs. De scherpte is over het algemeen redelijk goed, maar zeker niet optimaal. Er is continue sprake van een licht softe indruk. Buitenscènes hebben soms een te hoog contrast. Dit komt mede doordat er nauwelijks extra licht is gebruikt en de harde winterzon de hoge contrasten veroorzaakt. Er is veel gebruik gemaakt van lange lenzen, zodat er weinig diepte zit in de beelden. Dat is een bewuste keuze, maar zorgt wel dat het er plat uitziet. De film is onderverdeeld in 13 hoofdstukken. De optionele witte ondertiteling is goed leesbaar en is goed geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft alleen een Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) geluidstrack. Het is een nette track, zonder al te veel franje. Ook hier komt de ruwheid van het leven in de 19e eeuw redelijk goed over. Het geluid concentreert zich op de front- en centerspeaker. Dialogen komen geheel uit de centerspeaker, zijn goed verstaanbaar en passen mooi bij het beeld. Het door enkele karakters gebruikte Schotse accent komt soms een beetje gemaakt over, maar dit is een inhoudelijke kwestie. De frontspeakers worden gebruikt voor sfeergeluiden, muziek en enkele geluidseffecten. In de surrounds horen we af en toe een (buiten)sfeer en muziek. Effecten zijn hier niet te horen. Het LFE kanaal wordt niet of nauwelijks aangesproken. Een aardige soundtrack, niets meer, niets minder.

Extra's

Het menu van de DVD is een statisch scherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondmuziek is er een fragment uit de filmmuziek gebruikt. Dit staat in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) op de DVD.
Naast de trailer van de film zijn er ook drie trailers te zien van andere Paradiso Home films.

Trailer (1½ min)
De trailer van de film in 1.33:1 beeldformaat en DD2.0 geluid. Het is een snel gemonteerde, zeer fragmentarische trailer die zich vooral richt op de vraag of het moord was of een ongeluk. De trailer is Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Annie komt geheel overstuur aan bij een nederzetting met de melding dat ze haar man heeft vermoord. De commandant van het kamp, Henry Mullen probeert langzaam te achterhalen hoe alles in z’n werk is gegaan, maar komt er niet geheel uit. Er rest hem niets anders dan zelf op onderzoek uit te gaan om de moordzaak op te helderen.
Edge of Madness is een drama film die zich afspeelt in de 19e eeuw en die een beetje ten onrechte het stempel thriller op zich krijgt gedrukt. De film slaagt er erg goed in te laten zien hoe hard het leven in de 19e eeuw was in de wildernis van Canada. De beeldkwaliteit is voldoende, maar niet optimaal. Het geluid is netjes en degelijk, maar biedt weinig meer. Behalve een trailer heeft deze DVD geen extra’s.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.