Black Dahlia, The (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
28-03-2007

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Black Dahlia, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Hollywood, jaren \'40. De politie vind op een dag het lichaam van een actrice genaamd Elizabeth Short (Mia Kirshner), bijgenaamd The Black Dahlia. Haar lichaam is in twee stukken gesneden en vertoont sporen van marteling. Twee agenten worden op de zaak gezet met als opdracht de dader te vinden voordat deze wellicht nog een keer zal toeslaan. De twee jonge agenten Bucky Bleichert (Josh Hartnett) en Lee Blanchard (Aaron Eckhart) beginnen met hun onderzoek in deze spraakmakende zaak. Dan ontdekt Bucky dat er een verband is tussen de vermoorde actrice en de mooie Kay (Scarlett Johansson), een vrouw waar beide mannen een zwak voor hebben. Dit is uiteraard een grote schok van beide heren en vol overgave storten ze zich op de zaak. Vooral Lee slaat door en Bucky moet eigenlijk eigenhandig de zaak zien op te lossen. Dan wordt hij ineens door zijn superieuren van de zaak gehaald en het blijft een vraag voor hem waarom, maar hij vermoedt al snel dat er sprake is van corruptie binnen de politie. Wie kan hij nog vertrouwen en hoe zit het bijvoorbeeld met zijn eigen partner?

Commentaar

Brian De Palma mag gerust één van de betere regisseurs van Hollywood genoemd worden. Toch verschilt zijn werk vaak erg van niveau. Hij heeft klassiekers als Scarface, The Untouchables, Carrie en Carlito\'s Way op zijn naam staan, maar ook redelijke missers of matige films zoals Mission to Mars, Wise Guys en Raising Cain.
Ook The Black Dahlia is een prent die we helaas in het laatste rijtje bij kunnen schrijven. Aan het begin van de film heb je als kijker nog wel het idee dat dit wat kan worden, maar die hoop zakt helaas snel weg. Visueel is de prent een plaatje en alles is mooi vormgegeven en mooi in beeld gebracht. De cinematografie werd dan ook genomineerd voor een Oscar. Het verhaal speelt zich af in de jaren \'40 van de vorige eeuw en de sfeer van de die tijd wordt perfect neergezet. Helaas zien we wel vaker in dit soort gevallen dat het stijl over inhoud wordt. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Ellroy, die ook verantwoordelijk was voor het boek L.A. Confidential, dat ook verfilmd is onder die titel.
In het boek volgen we twee rechercheurs die op zoek gaan naar de moordenaar van een beginnend actrice, Elizabeth Short. Deze Short, die later de bijnaam The Black Dahlia kreeg, heeft echt bestaan en ook haar moord is echt gebeurd. De rest van de roman is fictioneel, net als de film. Het minpunt van de film is dat deze moordzaak teveel naar de achtergrond wordt verdrongen en dat allerlei andere subplots erbij worden gehaald. In het boek zal dit ongetwijfeld allemaal veel beter uitgewerkt zijn, maar filmmakers moeten bij een boekverfilming vaak zaken weglaten. Helaas gaat dat hier ten koste van het verhaal en richt de film zich nu vooral op de twee rechercheurs, hun onderlinge relatie en die met de vrouwen in hun leven. Deze verhaallijnen zijn helaas niet echt boeiend en niet spannend genoeg. De karakters zijn verder niet goed uitgewerkt en ook het einde wordt teveel afgeraffeld. De makers doen nog een poging de film hier te redden door weer terug te gaan naar de moordzaak, maar helaas komt dit te laat. De echte moordzaak heeft alle ingrediënten voor een goede verfilming en misschien kunnen we die ooit nog aanschouwen.
The Black Dahlia is dus een film die visueel erg goed in elkaar zit, maar ook één die de aandacht niet kan vasthouden. Dit ondanks de bekende cast die op zich best goed werk verricht, maar duidelijk teruggehouden worden door het matige verhaal. Een gemiste kans van De Palma en hopelijk kan hij weer terugkeren in oude vorm wanneer hij de opkomst van Al Capone gaat verfilmen in het in 2008 te verschijnen The Untouchables: Capone Rising.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 115 min
Verpakking: Star Metalpak
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664042991

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Film Clips
  • A Look Inside
  • Interviews: Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.78:1 en dit mag gerust een teleurstelling genoemd worden, aangezien het originele formaat 2.35:1 is. Het betreft hier voornamelijk een Open Matte transfer waarbij onder en boven meer beeld te zien is, zie screenshot 2. Maar er zijn ook momenten dat er gebruik is gemaakt van Pan & Scan en hier vallen regelmatig zaken buiten het beeld. Bij een film zoals deze waar het visuele plaatje erg belangrijk is en mooi geschoten, is dit allemaal dubbel zo erg. De kwaliteit van het beeld is verder prima en er valt weinig op aan te merken. De kleuren zijn digitaal aangepast om het beoogde tijdsbeeld op te roepen en bestaan dan ook voornamelijk uit bruine tinten. Het gehele kleurenpalet heeft een sepia-achtige toon. De scherpte van de transfer is ruim voldoende, gedurende de gehele lengte van de film. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen voldoende. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig, hier en daar wat filmgrain en beeldruis. Compressiefouten zijn niet waarneembaar en de transfer oogt verder mooi schoon met veel detail.
De film is matig verdeeld in slechts 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de film is er in twee smaken, namelijk een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) beiden in de originele Engelse taal. Het geluid richt zich voornamelijk op de voorste kanalen, maar dit komt voornamelijk door de film zelf. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit het middenkanaal. De voorkanalen laten de muziek en overige geluid horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. De achterkanalen worden hier en daar gebruikt voor wat omgevingsgeluiden en effecten. Het LFE kanaal laat een mooi diep laag horen dat enkele scènes goed ondersteunt. Het gehele geluid klinkt mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. De DTS track en de Dolby Digital track verschillen niet veel in kwaliteit, maar bij direct vergelijk krijgt de DTS toch licht de voorkeur. Het geluid klinkt hier wat beter gedoseerd over de kanalen en ook het laag is hier wat prominenter aanwezig. Toch nog altijd twee prima track.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven waarbij vrijwel alle extra\'s op de tweede schijf te vinden zijn. Op schijf één zijn alleen wat trailers te zien van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Trailer (2 min.)
Trailer van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Liner Notes
Tien tekstschermen waar achtergrondinformatie van de film te lezen is.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Photo Gallery
Hier zijn tien foto\'s afkomstig uit de film te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

A Look Inside (2 min.)
Een kort filmpje waarin wat uitgelegd met als onderwerp de moordzaak waarop het boek en de film gebaseerd zijn.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Film Clips
De bekende filmclips van Dutch Filmworks. Hier zijn acht scènes uit de film opnieuw te bekijken, maar deze keer wel in het juiste beeldformaat dat helaas letterboxed is. Het nut van deze extra ontgaat ons nog steeds.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Behind The Scenes (7 min.)
Een korte blik achter de schermen waar we mee kunnen kijken over de schouder van de regisseur en de cameraman. We zien dus hoe een bepaalde scène wordt opgenomen en verder is er geen uitleg of commentaar of wat men aan het doen is.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Interviews: Cast & Crew (23 min.)
Interviews met tien leden van de cast en crew. De vragen die gesteld worden zijn vooraf te zien in een tekstscherm en hierna zien we de betrokkene die reageert op deze vragen. Mensen als Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Brian De Palma en James Ellroy komen voorbij.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Also Or Soon Available
Trailers van vijf andere Dutch Filmworks uitgaven. Dit zijn andere trailers dan te zien op schijf één.

Conclusie

Het Hollywood van de jaren \'40 wordt opgeschrikt door een brute moord. Een beginnend actrice wordt dood gevonden en is tevens in twee stukken gesneden en gemarteld. Twee jonge rechercheurs worden op de zaak gezet met als opdracht uit te vinden wat er gebeurd is. De zaak blijkt niet zo makkelijk op te lossen en beide mannen worden meegesleurd in een reeks intriges, corruptie binnen de politie en nog veel meer andere zaken. Wie kunnen ze nog vertrouwen en hoe brengen ze deze zaak tot een goed einde?
The Black Dahlia is een film van de hand van Brian De Palma, een regisseur met een aardige staat van dienst. Helaas maakt hij ook wel eens wat missers en ook deze film valt helaas wat tegen. Het ziet er allemaal mooi uit maar het verhaal weet niet te boeien en de vele subplots leiden erg af. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit maar de transfer staat in het verkeerde formaat op de DVD. Het geluid is goed verzorgd en er zijn enkele extra\'s te bekijken die helaas niet echt interessant te noemen zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  22-02-2009

Ik heb het boek eerder gelezen, maar ik herkende het nauwelijks terug in de film. Het boek is erg donker terwijl de film wel erg gladjes is. Het lijkt wel alsof...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  09-04-2007

WTF doet 'ie daar?! :? Ahum... Was in de veronderstelling dat ik reageerde in een topic over Children of Men, in ieder geval gaat mijn post over Children of M...
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  09-04-2007

Misschien heeft hij een versie met het correcte beeldformaat, dan heeft hij sowieso al een stuk méér gezien om over te oordelen. :mrgreen: Hallo Leijo, waarom ...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  08-04-2007

Ik ben erg nieuwsgierig wat jij allemaal gezien hebt om hem dat cijfer te geven. :-P WTF doet 'ie daar?! :? Ahum... Was in de veronderstelling dat ik reageerd...
Lees meer >

Leijo  |  08-04-2007

Ik ben erg nieuwsgierig wat jij allemaal gezien hebt om hem dat cijfer te geven. :-P Misschien heeft hij een versie met het correcte beeldformaat, dan heeft hi...
Lees meer >

Alexander D  |  05-04-2007

Heb hem net gezien. SUPER! Film krijgt een 9.0 en zal morgen even een recensie'tje plaatsen... :) Ik ben erg nieuwsgierig wat jij allemaal gezien hebt om hem ...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  04-04-2007

Heb hem net gezien. SUPER! Film krijgt een 9.0 en zal morgen even een recensie'tje plaatsen... :)
Lees meer >

TheGodfather  |  04-04-2007

:oops: Maar je snapt wel wat ik bedoel. Uiteraard :razz: ;)
Lees meer >

Marc Raps  |  04-04-2007

Typo? ;) :oops: Maar je snapt wel wat ik bedoel.
Lees meer >

*NERAZZURRI*  |  04-04-2007

Vond de film lichtjes tegenvallen als semi-noirfan :smile: De sfeer is prima maar het verhaal nergens echt boeiend. Acteurs niet hoogstaand. En dan is de dvd oo...
Lees meer >

TheGodfather  |  04-04-2007

Nou oh wat erg zeg je ziet een stukje stropdas niet.. Nou mis ik echt iets van de film. Natuurlijk moeten ze de film uitbrengen zoals hij oorsprongkelijk is. no...
Lees meer >

Frank  |  03-04-2007

Zou je hetzelfde zeggen als de DVD een beeldformaat van 1.33:1 zou hebben. Mis je dan ook niets? Natuurlijk wel, is mijn mening. Je mist altijd iets als ze beel...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  03-04-2007

Nou oh wat erg zeg je ziet een stukje stropdas niet.. Nou mis ik echt iets van de film. Natuurlijk moeten ze de film uitbrengen zoals hij oorsprongkelijk is, ma...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  03-04-2007

Idd dat gemierenneuk altijd over verknipte versie's.. .Gemierenneuk? Het is gewoon iemands werk vernaggelen.:nono: Hetzelfde als een schilderij kleiner snijde...
Lees meer >

TheGodfather  |  03-04-2007

Idd dat gemierenneuk altijd over verknipte versie's.. tjonge jonge wat erg zeg.. of dat gemierenneuk over de voorkant van een dvd. Lekker boeiend allemaal. h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.