Jean Michel Jarre - Téo & Téa (DVD/CD)

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-04-2007

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Jean Michel Jarre - Téo & Téa (DVD/CD) (DVD)
Samenvatting

Na een periode van ruim zeven jaar is weer een nieuw studio album van de Franse synthesizervirtuoos Jean Michel Jarre verschenen. Het album genaamd Téa & Téo bevat nieuwe werken, waarbij het thema de relationele zoektocht is tussen een meisje (Téa) en een jonge (Téo). Het geluid is weer vanouds Jean Michel Jarre die met zijn veelheid aan synthesizers diverse muziekstijlen gebruikt, zoals opzwepende en houseachtige dance afgewisseld met zacht melodieuze nummers en zeer dynamische melodieën. De tracklisting is als volgt:

1. Fresh News
2. Téo & Téa
3. Beautiful Agony
4. Touch to Remember
5. OK, Do It Fast
6. Partners in Crime 1
7. Partners in Crime 2
8. Chatterbox
9. In the Mood for You
10. Gossip
11. Vintage
12. Melancholic Rodeo
13. Téo & Téa 4:00 AM

Commentaar

Jarre’s voorlaatste studioplaat Metamorphosis (2000) was een album waarop hij voor het eerst zangstemmen gebruikte, maar dat lijkt een eenmalig experiment. De nu 58-jarige synthesizervirtuoos is met Téo & Téa weer terug bij het puur instrumentale. Jean Michel Jarre is nog steeds vooral bekend van zijn debuutalbum Oxygène en het vervolg erop Oxygène 7-13. Andere bekend album is Equinoxe. In 1979 gaf hij zijn eerste concert genaamd Place de la Concorde, Parijs, dat het Guinness Book of Records haalde vanwege het geschatte aantal van één miljoen concertgangers. Jarre staat ook bekend voor zijn spectaculaire live shows met lasers en vuurwerk. Recente concerten zijn Live in China, waar hij in de Verboden Stad optreedt, en Solidarnosc, bij de herdenking van de stakingen in de havens van Gdanks, Polen. Vorig jaar december trad Jarre nog op in de Merzouga woestijn in Marokko voor de United Nations.

In 2004 bracht Jarre het albumAero (Anthology of Electronic Revisited Originals) uit. Dit album bevatte een collectie nieuwe opnamen in 5.1 surround geluid met een representatieve dwarsdoorsnede uit zijn vijftien albums omvattende oeuvre. Uniek bij dit album van het 75 minuten durende ‘eye-shot’ van de Franse actrice Anne Parillaud. Met Téo & Téa herhaalt Jarre min of meer deze opzet. Ook nu een album dat in 5.1 surround geluid gemixt is en waarbij een min of meer statisch beeld als visualisatie wordt gebruikt. Het nu gebruikte beeld is een gestileerd beeld met de woorden “Téo & Téa” als neonreclame op een statische rood gekleurde achtergrond en waarbij de laatste A onregelmatig aan/uit knippert.

Het album Téo & Téa is door Warner Music uitgebracht als een CD + DVD combi, verpakt in een 2-disc CD jewel case.

Filmspecs

Regisseur

Geen

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 50 min
Verpakking: Jewel Case
Resolutie: 480i (NTSC)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Warner Music
EAN: 0825646997664

Extra's

  • Audio CD
  • HD Videoclip

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD heb je zoals gezegd tijdens de muziek een nagenoeg statisch beeld (screenshot 1 en 2). Alleen bij het laatste nummer heb je bewegend beeld (screenshot 3 en 4). Het beeldformaat is 1.78:1 anamorf, waarbij het beeld NTSC is. Let hier dus op, je installatie moet wel met NTSC beeld overweg kunnen. Dit beeld is in High Definition (HD) gemaakt en ziet er op de DVD scherp, kleurrijk en zeer contrastrijk uit. Door het statische karakter van het beeld kon de gebruikte bitrate redelijk laag blijven. In het beeld wordt tracknummer en titel van het gespeelde nummer weergegeven.

Geluidskwaliteit

De muziek staat in twee surround geluidsformaten en in stereo op de DVD. Voor het surroundgeluid heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s ) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1506 kb/s). Evenals bij de DVD release van Jarre’s Aero word je door de toegepaste 5.1 surround mix omgeven door het geluid met een mooi homogeen geluidsbeeld. Alle speakers tezamen zorgen voor dit homogeen geluidsbeeld dat zich als een driedimensionale deken om je heen hult. Daarbij maak je geen onderscheid tussen frontspeakers, surroundspeakers, centerspeaker of subwoofer. Met name bij de DTS track zorgt de hoge bitrate en daardoor hoge mate van detaillering van het geluid voor een fraaie geluidsbeleving. De ook aanwezige ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (bitrate 1536 kb/s) geeft de muziek in fraai stereo weer. De muziek heeft hierbij een mooi breed en diep stereobeeld en een uitstekende detaillering.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn fraaie animaties voorzien van LPCM stereo achtergrondgeluid. Op de DVD staan één bonustrack.

Téo & Téa (3½ min)
Het titelnummer van het album met de bijbehorende 3D computeranimatie videoclip. De muziek is in LPCM stereo. Je kunt deze bonustrack met de DVD speler bekijken, het beeld is dan 1.78:1 niet anamorf.
Op je computer kun je een High Definition (HD) versie van deze videoclip bekijken. Met de Windows Media speler kun je een VC-1 gecodeerde video bekijken en met Apple QuickTime een H.264 gecodeerde video. Voor beide heb je wel een redelijk krachtige computer nodig.

Credits
Een aantal tekstpagina’s met een overzicht wie aan dit project heeft meegewerkt. Deze informatie staat ook in het begeleidende inlay boekje.

CD (50 min)
Deze set bevat ook een CD, waarop ook het volledige album met dezelfde tracklisting in ongecomprimeerd stereogeluid staat.

Conclusie

Na een periode van ruim zeven jaar heeft de Franse synthesizervirtuoos Jean Michel Jarre het nieuwe album Téa & Téo uitgebracht. Dit album bevat nieuwe instrumentale werken, waarbij het thema de relationele zoektocht is tussen een meisje (Téa) en een jonge (Téo). Het geluid is weer vanouds Jean Michel Jarre die met zijn veelheid aan synthesizers diverse muziekstijlen gebruikt.
Door Warner Music is dit album uitgebracht als een DVD / CD combinatie. Op de DVD staat het album in 5.1 surroundgeluid, zowel in Dolby Digital als in DTS en in ongecomprimeerd stereo. Daarbij wordt de muziek begeleidt door een nagenoeg statisch beeld met het albumtitel in neonlicht. Het album staat in ongecomprimeerd stereo op de bijbehorende CD. Op de DVD staat nog een (HD) videoclip van de titel song.

Laatste reacties

DeeVeeDee  |  25-04-2007

Dit album is echt dramatisch... Ook de mix is niet overtuigend. Wat op Aero en In China nog geweldig was en op Solidarnosc al minder te pruimen was, is op dit a...
Lees meer >

zerosignal  |  15-04-2007

Trouwens in het artikel staat na ruim 7 jaar .. Kijk eens in jullie recensie hier en maak daar "na 3 jaar" van.Zoals je in de review kan lezen ging het over een...
Lees meer >

robvanknegsel  |  12-04-2007

Ik vind deze nieuwe plaat (evenals de laatste andere albums zoals Geometry of Love en Sessions 2000) ontzettend vlak en slaapverwekkend. Alsof je een uur lang h...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  11-04-2007

Ben dus niet de enige die me verbaasd heeft over de toch wel opvallend hoge score van een statisch plaatje. Een één sterretje of misschien twee voor de moeite w...
Lees meer >

Ge_Someone  |  10-04-2007

Ik ben erg verbaasd dat de score voor beeld zo hoog is, terwijl het beeld 85% van de tijd statisch is. Ja scherpte is dan uiteraard goed en compressie foutjes z...
Lees meer >

Charles Szerkowski  |  09-04-2007

Naf naf :-) Had ik nou ook. Heb dit geprobeerd om uit te leggen aan anderstalige Jarre-fans, hetgeen jammerlijk mislukte. Eerlijk gezegd heb ik het album no...
Lees meer >

Dva  |  09-04-2007

Jean Michel Jarre - Téo & Téa (DVD/CD) Na zeven jaar weer een nieuw instrumentaal studioalbum van deze Franse synthesizervirtuoos. Lees dit artikel maar de ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.