Adrift

Recensent:
Wilbert Rietman
10-05-2007

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Adrift (DVD)
Samenvatting

Amy (Susan May Pratt) is samen met haar man James (Richard Speight Jr.), hun dochtertje Sara en tweede oude schoolvrienden uitgenodigd door schoolvriend nummer 4 Dan (Eric Dane) voor een weekendje varen. Aangekomen bij het jacht van Dan, blijkt er nog een persoon mee te gaan en wel de tot leven gekomen Barbiepop Michelle (Cameron Richardson), op dat moment Dans snoepje van de week. Voor Amy wordt deze trip wel heel erg bijzonder, aangezien ze een behoorlijk potje bang is voor water. Als de groep midden op zee besluit te gaan zwemmen, blijft Amy dan ook (weliswaar met Dan en Sara) achter op het jacht. Om Amy van haar waterfobie af te helpen, springt Dan samen met Amy het water in. Wat er echter vergeten is, is om het trapje naar beneden te doen. Zonder trapje is er geen enkele mogelijkheid om terug te keren aan boord. De hele groep dobbert dus in één keer hopeloos in het water, wat nu ook hun grootste vijand is.

Commentaar

In 2003 was daar opeens de low budget hit Open Water, een eenvoudige doch doeltreffende film over twee mensen die alleen waren achtergelaten in zee. Zoals dat wel vaker gaat met films die voor weinig geld gemaakt zijn, maar die gigantisch veel opbrengen, werd er een vervolg in productie genomen. Het resultaat is deze Adrift, het officieuze vervolg op Open Water en in sommige landen ook als Open Water 2 uitgebracht. Feitelijk heeft deze prent niets te maken met het eerdere deel. De enige overeenkomsten zijn mensen op zee die in een hopeloos uitziende situatie zijn terecht gekomen, waardoor de zee zich (figuurlijk) tegen hen heeft gekeerd. Het verhaal begint veelbelovend, maar naarmate het verhaal vordert, stapelen de plotgaten zich op en is het geheel soms erg traag. De stommiteiten die de groep begaat zijn soms wel erg ongeloofwaardig en roepen soms onbedoeld grappige, maar vaak tenenkrommende reacties op bij de kijker. Wel is deze (voornamelijk Duitse) productie bij tijd en wijlen spannend te noemen en ook de cast (bestaande uit TV- en B-acteurs) doet erg zijn best. Ook de makers van de film hebben erg hun best gedaan op deze prent. Zo is er geen enkel zwembad bij het produceren hiervan gebruikt, maar is alles daadwerkelijk op de open oceaan gefilmd. Het sterkste punt van de film is echter (hoe raar dat ook klinkt) het script, wat zeker uitdieping van de personages kent. Alleen vreselijk jammer dat de schrijvers, de hoofdrolspelers zoveel stommiteiten laten begaan en een paar gaatjes hebben laten insluipen. In een film als deze had dus zeker meer gezeten. Het geheel blijft echter een leuke huurtip, maar niet meer dan dat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045212247

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het originele formaat van het beeld in de bioscoop was 2.35:1, maar de film is hier anamorf terug te vinden in het formaat 1.78:1. Er mist nu het één en ander aan informatie in het beeld. Om je een indruk te geven van de verschillen tussen het originele en het “DVD” formaat, kun je kijken naar screenshots 1 en 2 voor vergelijkingen. Wat dan ook gelijk opvalt is de kwaliteit van het hier getoonde beeld ten opzichte van het originele. Zo is het hier gepresenteerde beeld van grover van uiterlijk en ogen de kleuren feller en onnatuurlijker. Zeer slordig van de producenten van deze DVD. Wel is het beeld redelijk scherp te noemen en scoort het contrast een voldoende. Wel is het zo dat het gevoel van diepte en detail verloren gaat bij de onder water scènes en ook een beetje bij de gedeeltes die zich donker afspelen. Een beeldkwaliteit die dus zeker geen voldoende verdient en ook zeker niet nodig is voor een recente productie als deze. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar, maar staat aan de hoge kant in het beeld. Tot slot is de film verdeeld in 11 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Qua geluid hebben we de keuze uit één audiotrack en wel een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 384 kbit/s. Over het algemeen genomen klinkt deze soundtrack redelijk. Beschadigingen in de vorm van gekraak of ruis zijn niet aanwezig. De nadruk van deze track ligt op de voorste kanalen. De dialogen komen netjes en goed verstaanbaar uit de centerspeaker. De sporadische muzikale soundtrack en andere bijgeluiden komen uit de voorste speakers. De achterste kanalen ondersteunen de voorste, maar lijken zo nu en dan compleet weg te vallen. Het LFE kanaal laat ook van zich horen. Een aardige soundtrack met een aantal mankementen.

Extra's

Helaas is het een trend geworden bij RCV om DVD’s uit te brengen zonder extra’s en dan zelfs geen menu. Dit geldt ook voor deze uitgave. Wel begint de schijf met een drietal trailers van andere RCV producten, maar deze zijn met de afstandsbediening gemakkelijk over te slaan.

Conclusie

Adrift is het aardige, officieuze vervolg op Open Water. Beide films laten zich qua kwaliteit makkelijk met elkaar vergelijken, maar als we kijken naar de inhoud zitten er toch wel wat verschillen in de films. Als resultaat krijgen we een film voor open die zich laat classificeren als leuke huurtip. De prent heeft zeker zijn spannende momenten, maar stelt ook vaak teleur in de vorm van plotgaten en absurditeiten. Qua beeld stelt deze recente productie stevig teleur met een verkeerd beeldformaat plus een paar verschillen in uiterlijk ten opzichte van het originele beeld. Op het gebied van geluid verdient de DVD een voldoende. Helaas zijn er totaal geen extra’s aanwezig en ook zelfs geen menu. Hier worden we dus zachtjes gezegd teleurgesteld.

Laatste reacties

Alexander D  |  11-05-2007

Het was inderdaad een film vol stommiteiten en ongeloofwaardigheden. Een van de slechtste waar ik ooit m'n tijd (en geld, huurfilm) aan heb verdaan.
Lees meer >

Khonnor  |  11-05-2007

Ook vond ik de acties om aan boord te komen best logisch. Zoals de meest zwaarste en gespierste man proberen op te tillen om aan boord te komen ipv het mees...
Lees meer >

Puts  |  11-05-2007

Ik vond deze veeel beter dan het uitermate slechte Open Water. Dat bestond uit vreemde tussenshots, belabberde situaties en 1 interessante scene: de onweer-scen...
Lees meer >

pretorian22  |  10-05-2007

dit vond ik de slechtste film die ik ooit in mijn leven gezien heb. zo saai en lomp en slecht geacteerd. heb de film helemaal gekeken in de hoop dat het toch s...
Lees meer >

TJ Weissel  |  10-05-2007

Ik heb net als bij Open Water, volop in spanning gezeten, echter zet ik wat vraagtekens bij het einde maar dit draagt wel weer bij het psychologische effect wat...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.