Genesis – A Trick of the Tail (SACD/DVD)

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-05-2007

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Genesis – A Trick of the Tail (SACD/DVD) (DVD)
Samenvatting

A Trick of the Tail van de Engelse popgroep Genesis werd in februari 1976 uitgebracht. Dit achtste album van deze groep was het eerste album zonder leadzanger en oprichter Peter Gabriel. De rol van leadzanger was na rijp beraad overgenomen door drummer Phil Collins. A Trick of the Tail werd het succesvolste album dat de groep tot dan toe had uitgebracht. Van dit album zijn van drie nummers een begeleidende video gemaakt; de titelsong A Trick of the Tail en de nummer Ripples … en Robbery, Assualt and Battery (zie onder extra’s). De complete tracklisting van dit album is:

1. Dance On A Volcano
2. Entangled
3. Squonk
4. Mad Man Moon
5. Robbery, Assault And Battery
6. Ripples …
7. A Trick Of The Tail
8. Los Endos

Commentaar

De Engelse progressiever rockgroep Genesis werd midden jaren ’60 van de vorige eeuw opgericht door de studenten Peter Gabriel (vocals) en Tony Banks (keyboards). Tezamen met Mike Rutherford (bass/guitar), Anthony Philips (guitar) en Chris Stewart (drums) vormden zij de eerste originele samenstelling van Genesis. In 1969 verscheen het eerste album van hen, genaamd From Genesis to Revelation. In de eerste jaren volgden wat personele wisselingen, waarbij in 1970 Phil Collins (drums) en Steve Hackett (guitar) bij de groep kwamen en zo met Peter Gabriel, Tony Banks en Mike Rutherford de navolgende jaren de groep Genesis vormden. In de jaren die volgden werd de groep steeds succesvoller. Eind 1975 verliet zanger Peter Gabriel de groep en werd gezocht naar een nieuwe leadzanger. Uiteindelijk werd drummer Phil Collins ook de leadzanger van de groep en bepaalde vanaf dat moment het stemgeluid van de groep. Het succes dat de groep in deze samenstelling had, bevestigde dat de keuze om Phil Collins ook de leadvocals te laten doen een goede was. Bij de live shows van de 1976 tournee Genesis: In Concert werd de hulp van een tweede drummer ingeroepen. Drummer Bill Bruford, onder ander de drummer van Yes en King Crimson, nam tijdens de tournee de plaats achter het drumstel in als Phil Collins zong. Beeld van deze tournee zijn als extraatje in deze heruitgave van A Trick of the Tail opgenomen, zie onder extra’s.

EMI Music is begonnen met het heruitgeven van alle Genesis albums in een volledig geremasterde uitvoeringen. Als eerste zijn uitgebracht de vijf Genesis albums vanaf het moment dat Peter Gabriel de groep verliet en Phil Collins de leadvocals overnam. Van elk albums is het geluid opnieuw gemixt, waarbij ook een surround mix is gemaakt. De albums zijn uitgebracht als een 2-disc CD/SACD + DVD combinatie. Met keuze uit hoogwaardige audiotracks in zowel SACD als DTS 96/24 beleef je de muziek van Genesis als nooit te voren. Hieronder vertellen we je meer over de geluidskwaliteit van A Trick of the Tail in deze bijzondere heruitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1976
Speelduur: 51 min
Verpakking: Jewel Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DSD 2.0 - Muziek
  • DSD 5.1 - Muziek
  • DTS 96/24 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: EMI Music
EAN: 094638504627

Extra's

  • Muziekvideos
  • Reissue Interviews 2007
  • Genesis In Concert 1976
  • 'White Rock' Premiere Programme 1977

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is niet van toepassing bij Super Audio CD (SACD). Op de DVD wordt de muziek van het album ondersteund met fraaie 3D-achtige plaatjes die gebaseerd zijn op het originele artwork van het album. Bij elk nummer wordt de titel getoond, inclusief wie het nummer geschreven heeft (zie screenshot 1 en 2).

Geluidskwaliteit

Je kunt de fraaie remastering van het A Trick of the Tail album op vijf verschillende manieren beluisteren. Dit vergt dus wat meer woorden over de geluidskwaliteit dan je normaal van ons gewend bent. Het album staat volledig op een SACD en ook op een DVD. We bespreken elke schijf apart.

CD / SACD
A Trick of the Tail staat op een hybride SACD (Super Audio CD). Je kunt een hybride SACD schijf als een gewone CD in je CD speler of je DVD speler of je SACD speler afspelen. Voor het afspelen van het SACD stereo en de SACD 5.1 surround geluid moet je beschikken over een SACD of combi DVD/SACD speler. Voor de 5.1 mix heb je uiteraard een surround installatie nodig. Meer informatie over de techniek van SACD en DSD kun je vinden in in onze Woordenlijst.

SACD Multi Ch
Laten we met deze bespreking maar met de mooiste track van het album beginnen, de SACD 5.1 surroundtrack. Deze 5.1 remix maakt gebruik van alle 6 geluidskanalen. De ruimtelijk weergave van de muziek vouwt zich als een muzikale deken om je heen. De stemmen en de specifieke instrumenten en muzikale lijnen blijven daarin zeer fraai onderscheiden. Dit is hoe 5.1 geluid moet klinken.. De ruimtelijkheid, de detaillering en de controle over de muziek is fenomenaal goed. De subwoofer geeft met het LFE kanaal gepast laag aan de muziek. Een 5.1 track die je zonder meer als demonstratiemateriaal kunt gebruiken om je surround installatie te demonstreren of uit te proberen.

SACD Stereo
Met de SACD stereotrack kun je het album in geremasterd stereo beluisteren. Qua mix is deze gelijk aan de CD versie van het album. De meerwaarde ten opzichte van gewoon CD zit in diezelfde detaillering, helderheid en controle die je hoort bij de SACD 5.1 track. Dankzij het goede detail dat vooral in het hoog te beluisteren valt, klinkt deze stereotrack ook fraai ruimtelijk. Al is dit natuurlijk een ander soort ruimtelijkheid dan de 5.1 track. De stereotrack heeft ook een prima laag. Ook dit is een bijzonder fraaie geluidstrack.

CD Stereo
Op de CD laag staat het album in de ‘normale’ (16bit/44.1kHz) CD stereokwaliteit. De remastering doet recht aan het originele album en klinkt qua balans identiek aan de originele uitgaven van dit album. Maar ook hier dankzij de remastering een betere detaillering van de muziek. De CD laag bevat ook CD Text informatie. Als je speler daarvoor geschikt is, zie je in het display de titel van het album, de titel van de track en de naam van de artiest.

DVD
Op de DVD staat het volledige album in twee surroundtrack. Je hebt keuze uit een DTS 5.1 96/24 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).

DTS 96/24
Om met de DTS track te beginnen. Ook dit is een pareltje van muzikaal genot. Deze track is als een DTS 96/24 track gecodeerd, ofwel een 96 kHz sample frequentie met 24 bit resolutie. Met een DTS 96/24 compatible decoder staat dit garant voor zeer hoge kwaliteit geluid. Als je decoder niet 96/24 compatible is, wordt de DTS track op normale (48 kHz/16 bit) resolutie afgespeeld.
De DTS 5.1 surroundtrack klinkt anders dan de SACD 5.1 surroundtrack. Bij de DTS track ligt de nadruk van de muziek iets meer op de voorste kanalen. Ook hier doen de surroundkanalen mee, maar de balans ligt iets meer op het frontkanalen. In direct vergelijk klinkt de DTS track in het hoog iets nadrukkelijker aanwezig. Ook het laag van het LFE kanaal is bij de DTS track iets nadrukkelijker aanwezig. De SACD track klinkt in direct vergelijk iets rustiger en meer homogeen. Maar als je geen SACD afspeelmogelijkheid hebt, dan is de DTS track een bijzonder fraai alternatief, die ook erg mooi en gedetailleerd is.

Dolby Digital
Volgens de informatie op de cover is de Dolby Digital surroundtrack in 24bit resolutie met 48 kHz sample frequentie. Zonder meer is de track in 24 bit resolutie gemixt, maar de Dolby Digital track op de DVD met een bitrate van 448 kb/s is een ‘gewone’ 16 bit / 48 kHz track. De Dolby Digital track klinkt ook fraai, maar is iets minder gedetailleerd dan de DTS track. Qua balans is deze track gelijk aan de DTS track. De Dolby Digital klinkt met +4dB normalisatie wel beduidend luider dan de DTS track.

Welke audiotrack je ook kiest, in alle gevallen klinkt het album zoals nooit tevoren. De surroundmix is bijzonder goed geslaagd.

Extra's

Dit onderdeel is alleen van toepassing voor de DVD schijf in de set. De DVD heeft bijzonder fraaie 3D geanimeerde menu’s, die gebaseerd zijn op het originele artwork van de cover. Op de DVD staan ook nog enkele uitstekende extra’s.

Videos
Met keuze uit de drie video’s die in 1976 voor dit album gemaakt zijn voor de songs:
- Robbery, Assault and Battery (6 min)
- Ripples (8 min)
- A Trick of the Tail (4½ min)
Naar keuze te beluisteren in DD 5.1 (bitrate 448 kb/s) of DTS 5.1 (754 kb/s).

Reissues Interview 2007 (14 min)
Nieuw opgenomen interviews met de Genesis bandleden, die meer vertellen over het album en hoe zij terugkijken op de tijd van toen.

Genesis In Concert 1976 (43 min)
Unieke concertregistratie die gemaakt is van de tournee die de groep in 1976 maakte. De nummers die je ziet en hoort zijn “I Know What I Like (In Your Wardrobe)”, “Fly On A Windshield”, “Carpet Crawlers”, “The Cinema Show”, “Entangled”, “Supper’s Ready” en “Los Endos”. Geluid is LPCM stereo, beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

’White Rocks’ Premiere Programme 1977
Beeldmateriaal van het programmaboekje van het speciale optreden dat Genesis op 31 januari 1977 gaf.

De verpakking is een standaard jewelcase dubbel CD doosje. In het begeleidende boekje zijn alle songteksten, gelijk als bij de oorspronkelijke LP uitgave, opgenomen en aanvullende informatie.

Conclusie

De Engelse progressieve rockgroep Genesis bracht in 1976 haar achtste studioalbum A Trick of the Tail. Dit album was het eerste album van de groep met Phil Collins als leadzanger, na het vertrek van medeoprichter Peter Gabriel. A Trick of the Tail werd het meest succesvolle album van de groep tot dan toe. EMI brengt alle Genesis albums opnieuw uit. Het geluid is volledig geremasterd en ook voorzien van een nieuwe 5.1 surroundmix. De set bestaat uit twee discs. De eerste is een hybride CD/SACD disc, met het album onder andere in gewoon CD stereo en in een wonderschone SACD 5.1 surroundgeluid. De andere disc is een DVD, waar het album ook te beluisteren is in 5.1 surround. Je hebt hierbij keuze uit een hoogwaarde DTS 96/24 track en een Dolby Digital 5.1 track. Op de DVD zijn tevens enkele uitstekende albumgerelateerde extra’s opgenomen. A Trick of the Tail is een fraai Genesis album dat met deze uitgave beschikbaar is gekomen met de best mogelijke geluidskwaliteit.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

hstadman  |  16-05-2007

Beide hebben wat te melden over het onrecht in de wereld. Misschien dat Gabriel persoonlijk ook wat dieper bij betrokken is door zijn band met Afrika. Maar ook ...
Lees meer >

Daniel1974  |  16-05-2007

Beide hebben wat te melden over het onrecht in de wereld. Misschien dat Gabriel persoonlijk ook wat dieper bij betrokken is door zijn band met Afrika. Maar ook ...
Lees meer >

hstadman  |  15-05-2007

Als Gabriel dan geen betere zanger was (ik denk dat ie dat wel was en dat hij met zijn verkleedpartijen de band echt in de schijnwerpers zette) dan was hij in i...
Lees meer >

Daniel1974  |  14-05-2007

Als Gabriel dan geen betere zanger was (ik denk dat ie dat wel was en dat hij met zijn verkleedpartijen de band echt in de schijnwerpers zette) dan was hij in i...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  14-05-2007

Er wordt opmerkelijk weinig multichannel uitgebracht. Deze SACD is echter een fraaie, maar dan ook heel fraaie uitzondering. Heb ik m'n SACD-speler toch niet vo...
Lees meer >

hstadman  |  13-05-2007

Ik weet zo net nog niet of peter gabriel wel minder is als phil collins, gezien zijn succes met zijn solo album So! Voor genesis is phil collins mischien een ...
Lees meer >

Ge_Someone  |  13-05-2007

Er zijn mensen die de nieuwe remaster wat aan de "scherpe" kant vinden, ik zelf denk dat dat het Genesis geluid (zeker in die tijd) was en dat we nu alles een s...
Lees meer >

Werner  |  13-05-2007

Een dergelijke release zal nooit definitief zijn. Binnen een jaar of tien is de techniek voor audioweergave weer zoveel verfijnd dat er weer iets nieuws op moet...
Lees meer >

Daniel1974  |  13-05-2007

Dit is waar ik zolang op heb gewacht. En met mij een heel tresum aan andere Genesis fans, denk ik. Alle albums waren al een keer geremasterd in de jaren 90 onde...
Lees meer >

Jeroen vS  |  12-05-2007

Genesis met Peter Gabriel vond ik persoonlijk niet zo interessant, met Phil Collins des te meer. Om een paar van mijn favoriete nummers te noemenuit de eerdere ...
Lees meer >

Anorak  |  11-05-2007

Goede recentie van dit geweldige album. Heb zelf de box 1976 - 1982 aangeschaft. Geweldig om met name Trick of the Tail en Wind and Wuthering in zo'n kwaliteit ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:0
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.