Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Recensent:
Koen Koene
18-06-2007

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (DVD)
Samenvatting

Ricky Bobby (Will Ferrell) heeft alles wat zijn hartje begeert: een bloedmooie vrouw (Leslie Bibb), twee zoons (met de namen "Walker" en "Texas Ranger"), bergen met geld en een grootse carrière. Ricky is namelijk de snelste man op vier wielen en daardoor een van de grootste coureurs in de geschiedenis van NASCAR. Bij elke race waar hij aan meedoet is de uitslag al op voorhand bekend: Ricky als eerste, met op de tweede plek zijn beste vriend en race-buddy Cal Naughton Junior (John C. Reilly). Maar wanneer een nieuwe rivaal, de Franse Formule 1 coureur Jean Girard (Sacha Baron Cohen) ten tonele verschijnt, zal Ricky er gauw achter komen dat zijn droomleventje niet voor eeuwig kan duren.

Commentaar

NASCAR: snelle auto's die, mits ze niet in puin worden gereden, een paar honderd rondjes rijden op een eenvoudig ovalen circuit. In Amerika is het de meest bekeken sport na American Football. Als filmliefhebber ken je de NASCAR-wereld wellicht van het Tom Cruise-vehikel Days of Thunder of - in geanimeerde vorm - van Disney's Cars. Ook in het hier besproken Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby geeft men een blik op dit door en door Amerikaanse wereldje, maar dan met een hele vette knipoog. In de film draait alles om NASCAR-grootheid Ricky Bobby, gespeeld door Saturday Night Live-veteraan Will Ferrell (die ook meeschreef aan het script). Ricky heeft aanvankelijk alles mee, maar leert dan dat alle roem vergankelijk is. Qua verhaal een beproefde formule: een egoïstische superster belandt in de goot, hervindt zichzelf, wordt een Beter Mens en probeert zich vervolgens weer naar de top te vechten. Aan clichés dus geen gebrek in Talladega Nights. Waarmee niet gezegd is dat de film niet vermakelijk is. Want vanwege het eerder genoemde "knipoog-gehalte" valt er genoeg te lachen, zelfs om de clichés. De capabele cast is dan ook goed op dreef. Bijvoorbeeld Gary Cole (Office Space), die op hilarische wijze de vader van Ricky speelt. Of John Reilly als Cal Naughton Jr., Ricky’s niet al te snuggere boezemvriend. Ook Sacha "Borat" Cohen zet zijn rol, die van rivaal Jean Girard, lekker dik aan. Laat het maar aan Cohen over om een homofiele Formule 1 coureur te spelen die wel eens zal laten zien dat hij behoort tot de beste dingen die ooit uit Frankrijk zijn gekomen, naast democratie, existentialisme, orale seks en standje 69. Je merkt het al: de humor is niet altijd even subtiel. Gelukkig blijft alles ver genoeg verwijderd van het bedenkelijke poep-en-pies-niveau van films als Scary Movie 2 of Little Man. De DVD-uitgave van Talladega Nights ligt als "Unrated Version" in de Nederlandse schappen. Dat wil zeggen dat deze een klein kwartier langer duurt dan de oorspronkelijke Amerikaanse bioscoopversie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 117 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609687668

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Gag Reel
  • Deleted & Extended Scenes
  • Adam McKay's Video Diaries
  • Will Ferrell Returns to Talladega
  • Ricky & Cal's Commercials
  • Bonus Race Footage
  • Line-O-Rama
  • Walker & Texas Ranger
  • Auditions

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Talladega Nights staat anamorf op DVD met de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Zoals we mogen verwachten van een film uit 2006 heeft de transfer een prima scherpte, al valt wel op dat er lichte edge enhancement is gebruikt. Maar dat is dan ook het enige minpunt, want verder is de beeldkwaliteit dik in orde. Bijvoorbeeld qua kleurweergave, zwartniveau en schaduwdetail. Ook is het beeld erg schoon vrij van storende digitale artefacting. De conclusie mag duidelijk zijn: uitstekend beeld!

Geluidskwaliteit

Evenals het beeld is ook aan het geluid van Talladega Nights te merken dat we hier met een recente productie te maken hebben. De Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) kent namelijk geen grote problemen. Zo heeft geluid een goede, heldere klank en is het vrij van ruis of gekraak. De prima verstaanbare dialogen komen uit het midden, de rest van de luidsprekers verzorgt muziek en effecten. De speakers aan de achterkant komen eveneens aan bod, met name gedurende de races. Op de andere momenten ligt de nadruk op de voorkant. Iets soortgelijks geldt voor de subwoofer: tijdens de races wordt sporadisch wat dieper in het laag gedoken, maar verder blijft het gebruik beperkt. Maar dat is geheel naar verwachting. Talladega Nights is immers een comedy en geen effectspektakel. Een vette voldoende dus.

Extra's

Op de DVD van Talladega Nights tref je een ruime hoeveelheid extra’s aan, allemaal Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van regisseur Adam McKay en acteur Ian Roberts. Mensen die op zoek zijn naar serieuze informatie hebben in dit geval pech. Het commentaar van de heren bestaat namelijk voor 99,9% uit gegrap en gegein over hoe geweldig de film wel niet is en wat voor onvoorstelbare zaken men zogenaamd allemaal gedaan heeft. Voor even leuk, maar geen twee uur lang.

Deleted & Extended Scenes (24 min)
Hier kun je een aantal verwijderde fragmenten bekijken, alsmede langere versies van scènes die wel in de film zitten. Het (meestal erg grappige) materiaal heeft een verhouding van 2.40:1 (anamorf) en Dolby Digital 2.0-geluid.

Gag Reel (2 min)
Een korte compilatie van versprekingen en in de lach schietende acteurs.

Adam McKay’s Video Diaries (12 min)
Een videodagboek van de regisseur. Net als in het commentaar draait het ook hier voor een aanzienlijk deel om grappen en grollen, maar toch komt McKay af en toe ook met serieuzere weetjes op de proppen. Een leuke extra.

Will Ferrell Returns to Talladega (5 min)
Voor promotiedoeleinden keerde Ferrell nog een keer terug naar het Talladega circuit, waar de film gedeeltelijk opgenomen werd. Hoe dat was zie je in deze korte featurette.

Ricky & Cal’s Commercials (2 min)
In de film maakt Ricky Bobby reclame voor een aantal producten. Hier vind je een aantal reclamespotjes die de film niet gehaald hebben.

Bonus Race Footage (1 min)
Een enkele minuut aan racefragmenten.

Line-O-Rama (5 min)
In Talladega Nights mocht volop geïmproviseerd worden. Deze extra met ongebruikt beeldmateriaal bewijst dat dit de gehele cast prima afging.

Walker & Texas Ranger (5 min)
De twee zoons van Ricky Bobby hebben een ontzettend grote mond. Getuige ook deze compilatie van hun uitspraken (merendeels beledigingen).

Auditions (9 min)
Hier kun je de audities van de volgende personen zien: Jane Lynch (Lucy Bobby), Jack McBrayer (Glenn), Leslie Bibb (Carley Bobby), Houston Tumlin (Walker) en Grayson Russell (Texas Ranger).

Interviews (13 min)
Interviews met de personages, waarin ook weer overduidelijk het hoge improvisatiegehalte naar voren komt. In drie varianten: ‘Ricky + Cal’, ‘Jean + Gregory’ en ‘Cal + Carley’.

Trailers
Voorproefjes op Casino Royale, Gridiron Gang, Open Season en Zoom, alsmede een promo voor Blu-ray.

Conclusie

De comedy Talladega Nights speelt zich af in de wereld van NASCAR, de ongekend populaire Amerikaanse autosport. Het bekend zijn met de sport is gelukkig geen vereiste om de film te kunnen volgen. Het wereldje dient namelijk puur als achtergrond voor een standaard verhaaltje waarin een ster-coureur (Will Ferrell) terug bij af belandt en zich opnieuw moet bewijzen. Qua plot dus niks speciaals, maar toch is Talladega Nights vanwege het aanstekelijke acteerwerk en het hoge “knipoog-gehalte” een vermakelijk filmpje. De DVD-uitgave is qua beeld en geluid uitstekend, zoals we van een recente film mogen verwachten. Ook is er een lange lijst met extra’s aanwezig, maar in dit geval gaat het duidelijk om kwantiteit boven kwaliteit. Inhoudelijk stelt het allemaal namelijk niet zo veel voor. Maar het had zeker slechter gekund. Al met al een nette uitgave.

Laatste reacties

Tarkus  |  02-03-2013

Redelijk goede komedie waarmee ik me wel heb geamuseerd. Het speelt zich allemaal af in het wereldje van NASCAR, wellicht dat de film me daarom zo bevalt, als r...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.