Illusionist, The

Recensent:
Marcel den Haan
24-07-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Illusionist, The (DVD)
Samenvatting

Eisenheim (Edward Norton) is al van jongs af aan geïnteresseerd in magie en alles wat daarbij komt kijken. In zijn jonge jaren wordt hij verliefd op een meisje maar ze worden verboden met elkaar om te gaan, dit door het klassenverschil. De twee worden uit elkaar gehaald en zien elkaar niet meer. Eisenheim groeit uit tot één van de bekendste illusionisten ter wereld en trekt overal volle zalen. Op een dag moet hij optreden in Wenen en kroonprins Leopold (Rufus Sewell) is ook aanwezig. Hij is jaloers op Eisenheim en dit om alle aandacht die de getalenteerde illusionist krijgt. Leopold staat zelf ook graag in de belangstelling en kan het niet verkroppen dat Eisenheim meer aandacht krijgt. Hij is dan ook van plan Eisenheim te ontmaskeren en te laten zien dat hij de boel in de maling neemt. Tijdens de voorstelling is ook de verloofde van Leopold aanwezig en deze Sophie (Jessica Biel) wordt door Eisenheim op het podium gevraagd om te helpen bij een truc. Het blijkt dat Sophie de verloren liefde van Eisenheim uit zijn jeugd is en de twee worden weer verliefd. Dit uiteraard tot groot ongenoegen van Leopold en tussen de twee mannen ontstaat een bittere strijd om de hand van Sophie.

Commentaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, The Illusionist is een wat aparte film. Niet door het gekozen onderwerp, maar meer om de mengeling van genres. Aan de ene kant is het namelijk een thriller, maar aan de andere kant ook een verhaal over romantiek en mysterie. Dan zitten er ook nog wat misdaadelementen in het verhaal en genoeg dramatiek. Films waarbij meerdere genres gebruikt worden hebben vaak moeite om een richting te kiezen en op zekere momenten is dat ook hier het geval. Toch weet regisseur Neil Burger het allemaal overzichtelijk te houden en weet de film goed te boeien. Het verhaal speelt zich af in het Europa van de 19e eeuw en het geheel is prachtig in beeld gebracht. Vrijwel geheel geschoten in sepia-achtige kleuren zijn we getuige van enkele mooie beelden van Wenen en de aankleding van de sets en cast zijn geheel in de stijl van die tijd. Uiterlijk is echter niet genoeg voor een goede film, het verhaal moet ook zeker in orde zijn en dat is hier wel het geval. Het plot draait om de illusionist Eisenheim die na jaren zijn jeugdliefde weer tegen het lijf loopt. Deze verhaallijn draait duidelijk om de romantiek en Eisenheim's trucs leveren het gedeelte mysterie. Burger kiest ervoor de trucs niet uit te leggen maar ons als kijker mee te laten genieten van de verschillende illusies die de hoofdpersoon uitvoert. Het grootste gedeelte van deze trucs zijn echt uitgevoerd door hoofdrolspeler Edward Norton en hij is hiervoor in de leer gegaan bij enkele echte illusionisten. Norton speelt zijn rol overigens met overtuiging, maar eigenlijk zijn we niet anders van hem gewend. Het vleugje misdaad in het verhaal wordt verzorgd door het personage van Paul Giamatti. Hij speelt een politieagent die in opdracht van de kroonprins Eisenheim probeert te ontmaskeren. Hij heeft hier echter grote moeite mee, ook gezien het feit dat hij wel een zekere bewondering koestert voor Eisenheim en zijn trucs.
De rol van kroonprins Leopold wordt gespeeld door Rufus Sewell en de rol van zijn verloofde en jeugdliefde van Eisenheim wordt neergezet door Jessica Biel. Ook deze twee spelen hun rol naar behoren en ronden zo een cast af die erg prettig is om naar te kijken.
The illusionist is een film die een redelijk goed geschreven verhaal combineert met mooi geschoten beelden die veel sfeer oproepen. De betrokken cast speelt erg goed en de trucs van Eisenheim vormen een mooie afleiding van al het dramatiek en romantiek dat het verhaal rijk is. De film is dan ook leuk om te bekijken en zal voor veel mensen zeker niet vervelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582441567

Extra's

  • Featurette
  • Trailer
  • Interviews
  • B-roll

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals al gezegd werd in het bovenstaande stukje ziet The Illusionist er visueel prachtig uit. Het 1.78:1 anamorfe beeld is geheel in de sfeer van de tijd waarin de film zich afspeelt aangepast. De gebruikte kleuren zijn overwegend donker van kleur en hebben een sepia achtige toon. De film is verder vrij donker van aard met veel scènes die geschoten zijn bij weinig licht en in donkere vertrekken. Vrijwel alle scènes zijn echter prima te volgen dankzij het goed contrast en schaduwdetail. Het beeld oogt verder wat soft op sommige momenten maar ook dit is met opzet gedaan door de makers om het 19e eeuwse tijdbeeld kracht bij te zetten. Het beeld is verder mooi schoon met slechts hier en daar wat beeldruis. Ook edge enhancement is soms zichtbaar maar dit slechts een enkele keer. Verder zijn er wat kleine compressiefoutjes zichtbaar in sommige scenes, maar ook dit blijft beperkt tot een enkele keer.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit drie audiotracks in de originele Engelse taal, te weten een DTS 5.1 track (754 kb/s), een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een ietwat overbodige Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s). De twee 5.1 tracks genieten duidelijk de voorkeur en bij beide tracks concentreert het geluidsbeeld zich op de voorste kanalen. Dit heeft echter alles te maken met de film zelf waarbij het geluid voornamelijk uit dialoog bestaat. De achterkanalen worden gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en laten dit horen in split-surround. De dialogen komen netjes uit het middenkanaal en zijn prima te volgen. De voorkanalen geven de muziek en overige geluiden weer en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. Het aanwezige laag komt grotendeels uit de voorkanalen, maar het LFE kanaal levert een bescheiden bijdrage tijdens de scenes met muziek. De twee tracks doen verder niet veel voor elkaar onder, maar de DTS track heeft dankzij de hogere bitrate iets meer detail in het hoog.

Extra's

De menu's worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Featurettes (5 min.)
Hoewel het woord in meervoud staat, vinden we hier toch echt maar één featurette en hier krijgen we een kijkje achter de schermen, wat interviews met de cast en crew. Dit wordt afgewisseld met beelden uit de film. De cast en crew vertellen wat over het maken van de film en de personages die ze spelen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Interviews
Een reeks interviews met leden van de cast en crew. De interviews zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar. Mensen die geinterviewd worden zijn onder andere Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel en regisseur Neil Burger.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

B-Roll (9 min.)
Hier zien we beelden van achter de schermen tijdens de opnames van de film. We zien hoe enkele scenes worden opgenomen en de voorbereidingen hierop. Er wordt verder geen tekst of uitleg gegeven.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Eisenheim is een succesvol illusionist en misschien wel de bekendste ter wereld. Tijdens een optreden in Wenen komt hij zijn oude jeugdliefde tegen en ze merken allebei dat ze nog veel voor elkaar voelen. Deze Sophie is echter verloofd met de kroonprins en die is niet al te blij met de aandacht van Eisenheim voor zijn geliefde. Hij probeert dan ook uit alle macht aan te tonen dat Eisenheim een bedrieger is en hij schakelt hier zelfs een agent voor in. De twee mannen raken verwikkeld in een strijd om het hart van de mooie Sophie. The Illusionist is een film waarin meerdere genres vermengd zitten. Het is een thriller met vleugjes romantiek, dramatiek en mysterie. Vaak leidt dit ertoe dat een film het spoor bijster raakt, maar regisseur Neil Burger weet het allemaal redelijk in toom te houden. Visueel ziet de prent er prachtig uit en is alles mooi in beeld gebracht. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele extra's aanwezig die ons een kijkje achter de schermen geven.

Laatste reacties

Richard B.  |  27-07-2008

Op zich geen slechte film, maar echt goed vind ik hem toch ook niet. Het verhaal is me een beetje te soapachtig en te voorspelbaar. Het illusionisme-element en ...
Lees meer >

Avalan  |  11-01-2008

Ik vraag me af of ik de enige ben bij wie zijn TV enorm last had met deze film. Ik weet niet of het aan het bronmateriaal, de DVD transfer, of simpelweg mijn TV...
Lees meer >

Hugo R  |  29-07-2007

Geweldige film vond ik. Verhaal wist me eigenlijk de hele tijd te boeien en met name Norton vond ik fantastisch spelen. Ook het einde kwam voor mij als een verr...
Lees meer >

Coen P.  |  25-07-2007

The Illusionist (Neil Burger, 2006) Samen met The Prestige kwam er met The Illusionist nog een goochelfilm uit. Beide films verschillen echter enorm qua verhaal...
Lees meer >

Mich  |  24-07-2007

ik ga akkoord dat er eigenlijk niet veel overeenkomsten zijn met The Prestige. Deze film boeide mij van begin tot eind. Edward Norton is ook wel een acteur die ...
Lees meer >

Fokkeyou  |  24-07-2007

Een prachtige film. Verliest het van The Prestige, maar is zeer genietbaar. Opvallend hoe vaak de vergelijking met The Prestige valt in deze topic. Afgezien h...
Lees meer >

JCL  |  24-07-2007

Ik ben het niet met Zoolander eens. Ik vond de film beter dan "The Prestige" aangezien de ontknoping mij daar niet verasde en ik het acteerwerk en productieontw...
Lees meer >

deweb  |  24-07-2007

The prestige heb ik niet gezien, maar ik vond deze film zeker de moeite waard. De kleuren, het verhaal, de aankleding en vooral het acteerwerk was voortreffelij...
Lees meer >

Jeroen D  |  24-07-2007

Hele mooie film. Het verhaal is wel een beetje simpel maar Edward Norton houd altijd m'n aandacht vast, een geweldig acteur. Veel vergeleken met The Prestige en...
Lees meer >

chimera01  |  24-07-2007

De Illustionist was meer een film met een twist waar the Prestige meer in het gebied van scifi wandelde. beiden meer dan de moeite waard. The Illusionist is e...
Lees meer >

Hellboy  |  24-07-2007

Een zeer goede film. Mooi geschoten, soundtrack zeer goed en de cast die het zeer goed neerzet. Alleen kon The Prestige het net even allemaal iets beter. 8...
Lees meer >

jeanreno  |  24-07-2007

Idd, mooi gefilmd in oud bruine decors. Goed gespeeld, vooral Edward Norton en Paul Giamatti. Het enige nadeel is dat de beoogde twist in het verhaal eigenlijk ...
Lees meer >

Zoolander  |  24-07-2007

Wat ik mooi vond aan The Prestige was het thema. Hoe ver is iemand bereid te gaan om zijn obsessie te volgen?
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  24-07-2007

Ik ben het niet met Zoolander eens. Ik vond de film beter dan "The Prestige" aangezien de ontknoping mij daar niet verraste en ik het acteerwerk en productieont...
Lees meer >

Bettina  |  24-07-2007

Ben het met zoolander eens! Erg goede film maar de Prestige heeft het betere verhaal. Jammer dat er in de recensie niets gezegd wordt over de muziel van Philip...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.