Way I Spent the End of the World, The

Recensent:
Ludo Keeris
23-08-2007

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Way I Spent the End of the World, The (DVD)
Samenvatting

In het Roemenië van voor de revolutie woont Eva Matei (Dorotheea Petre)samen met haar ouders en jongere broertje Lalalilu aan de rand van Boekarest. Ze heeft omgang met haar buurjongen Alexander, maar dat is de zoon van een niet zo populaire politieman en Ceausescu-aanhanger. Haar familie vindt de relatie wel prima, want via het contact met de buurman hopen ze van problemen met de overheid verlost te blijven. Eva heeft last van gedragsproblemen en kan slecht met veel mensen overweg, inclusief haar ouders. Eigenlijk voelt ze zich alleen gelukkig bij haar jongere broertje Lalalilu. Na een incident wordt Eva van school gestuurd. Ze moet naar een werkinstelling, waar ze onderdelen in elkaar moeten zetten of schoonmaken. Daar ontmoet ze Andrei, een nieuwe jongen in de wijk, die ervan droomt om de grens naar het Westen over te steken. Hij wil dat Eva meegaat, maar zij twijfelt of ze aan dat verzoek gehoor moet geven.

Commentaar

Blijkbaar is de tijd rijp voor de Roemeense cinema om terug te kijken op hun recente verleden. De laatste tijd komen er steeds meer films uit dat land, die vaak het Ceausescutijdperk als thema hebben. Recent was er al 12:08 East of Bucharest, en ook The Way I Spent The End Of The World (originele titel Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii) voldoet aan dit criterium. De film speelt zich af in 1989, enkele maanden voor de val van Ceausescu. Hoofdpersoon in de film is Eva, een impulsief tienermeisje dat zich nauwelijks weet te handhaven in haar omgeving. Die rol wordt prachtig vertolkt door de jonge Dorotheea Petre. Ze weet met haar betoverende glimlach de kijker om haar vingers te winden. Het verhaal bevat echter nauwelijks een plot. Het eerste uur weet je niet waar het verhaal heen gaat. Je krijgt een prachtige creatie van sferen en emoties te zien, maar een echt verhaal ontbreekt. De film laat wel zien hoe de gewone burger omgaat met het leven in een communistische dictatuur en hoe iedereen er het beste van weet te maken. Ook al betreft dat goede maatjes blijven met de communistische buurman, want wie weet levert dat nog wat op. Die mengeling van sferen en emoties worden door debuterend regisseur Catalin Mitulescu treffend in beeld gebracht. De camera observeert, met enige regelmaat vanachter een obstakel, hoe de mensen hun dagelijkse leven doorkomen. Vol overgave storten de mensen zich op hun taak binnen de maatschappij, maar eenmaal achter de bescherming van de eigen muren wordt Ceausescu op de hak genomen en hebben ze tijd om te dromen over betere tijden. Jammer dat de film wat fragmentarisch blijft en op het einde zelfs een beetje surrealistisch. Daarmee wordt de film soms een beetje saai en langdradig. Een gestructureerder verhaal zou de film naar een hoger niveau hebben kunnen tillen, nu is het vooral interessant omdat het zo’n duidelijk en goed beeld geeft van een tijdperk die veel Roemenen nu proberen achter zich te laten. De film kan hen misschien helpen bij hun verwerkingsproces.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 141 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Roemeens
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Video Film Express
EAN: 5425019000530

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD heeft een anamorf beeldformaat van 1.85:1. Helaas is de gebruikte print niet helemaal vrij van kleine beschadigingen. Storend is het niet echt, maar het is jammer dat het aanwezig is. Voor de rest ziet de transfer er prima uit. De kleuren zijn soms aan de kille kant (vooral blauwtinten) en soms broeierig warm van tint, wat goed werkt voor de sfeer die de film uitstraalt. Er zitten nogal wat donkere scènes in, maar alles blijft goed te volgen. De belichting is soms minimaal, maar wel heel subtiel en natuurlijk. Het zwartniveau en contrast zijn prima in orde. De scherpte is overwegend goed, met op een enkel moment een lichte wazigheid. Dit wordt veroorzaakt door een lichte filmgrain die soms aanwezig is. Edge-enhancement is niet toegepast.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De laagwisseling staat op een goede plaats, maar is wel duidelijk merkbaar. De ondertiteling is goed leesbaar en staat op de juiste hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de hoes staat vermeld dat de DVD een Dolby Digital 2.0 geluidsspoor zou bevatten. Gelukkig is dat niet juist, want er staat een origineel Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidsspoor op de DVD. Deze klinkt prima. Dialogen zijn uitstekend te verstaan en klinken helder en vol en komen mooi uit het centerkanaal. Er is voldoende spreiding in het stereogeluid. De frontkanalen bevatten sfeervolle, ingetogen atmosferen en mooie geluidseffecten. Ook zijn hier echo’s van dialogen te horen, wat voor een ruimtelijk effect zorgt, maar waardoor je wel een beetje de oriëntatie kwijt raakt. In de achterkanalen zijn af en toe enkele atmosferen en muziek hoorbaar. Een hele enkele keer wordt het LFE kanaal aangesproken, maar dit is slechts zelden. Een mooie, vrij sfeervolle geluidsband, waarbij iets meer geluid in de achterkanalen het geheel nog levendiger en ruimtelijker had kunnen maken.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het achtergrondgeluid is een in de film regelmatig terugkerend liedje in DD 2.0 geluid. Behalve enkele trailers van VideoFilm Express releases heeft deze DVD alleen een trailer als extra.

Trailer (1½ min)
De (Franse) bioscooptrailer van de film, die zich vooral richt op het einde van de film, terwijl dat maar een klein deel van de film zelf behelst. Een tikkeltje misleidende trailer misschien.
Het beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf en het geluid is DD 2.0.

Conclusie

Eva Matei woont met haar ouders en jongere broertje in een buitenwijk van Boekarest. Het regime van Ceausescu is nog steeds aan de macht. Het leven van de gewone burger is niet eenvoudig, maar men probeert er het beste van te maken. Eva heeft gedragsproblemen, wordt van school gestuurd en komt terecht in een werkinstelling. Daar ontmoet ze Andrei, die plannen heeft om naar het Westen te vluchten.
The Way I Spent The End Of The World is een sfeervolle film, waar het echter ontbreekt aan een duidelijk plot. Dat maakt de film ook stuurloos en soms een beetje saai. Het acteerwerk en het camerawerk zijn uitstekend verzorgd. De technische kwaliteit is ook in orde, al heeft de print wat last van kleine beschadigingen. Qua extra’s stelt de DVD teleur, meer dan een trailer is niet voorhanden.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  26-10-2008

Voor wie nieuwsgierig is naar deze film, vanavond (zondag) wordt deze film uitgezonden op Canvas (VRT 2) om 21:40 uur.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.