Stick It

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-09-2007

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Stick It (DVD)
Samenvatting

De rebelse ex-turnster Haley Graham (Missy Peregrym) is niets te bont met haar crossfiets. Als ze met haar vrienden al stuntend crossen bij een nieuwbouwvilla en vervolgens door een glazen tuindeur vliegt, krijgt Haley een bijzondere straf. De rechter geeft haar de keus; óf naar een jeugdgevangenis óf terug naar een elitaire turnacademie. Deze turnacademie wordt met straffe hand geleid door de ervaren maar ook eigengereide coach Burt Vickerman (Jeff Bridges). Alles in Haley komt in opstand. Ze is wars van de turnwereld, die zij nog van vroeger kent. En al die brave turnmeiden, die allemaal de top willen bereiken, kan ze niet luchten of zien. Dat geldt ook omgekeerd, want Haley is in de turnwereld geen onbekende. Tot overmaat van ramp is haar vrije leven van de baan en voeren orde en strengheid de boventoon. Burt Vickerman laat Haley eerst volledig links liggen, totdat ze er zelf voor kiest om mee te trainen. Het is lang geleden voor Haley en weer op topniveau turnen kost haar grote inspanning. Langzaam komt haar liefde voor turnen weer naar boven. Totdat ze samen met de andere meiden mee gaat doen aan een gymnastiekwedstrijd. Dat brengt oude en niet zulke goede herinneringen naar boven.

Commentaar

Stick It is een typische Disney live action film. Een film met jeugd, die in zich een duidelijke boodschap heeft, bedoeld voor deze jeugd. Een film waarin de hoofdpersoon een moeilijke periode doorgaat, maar met grote inzet en doorzettingsvermogen toch succes haalt En zo komen we bij de laatste eigenschap; het is een ‘feel good movie’, een film die je met een goed of tevreden gevoel achterlaat. Zo, dat klinkt wel een beetje erg serieus. Gelukkig valt dat serieuze wel mee. Stick It is een sportieve komedie met een jonge cast en veel luide, swingende muziek. Stick It is een film over uitdagen en overwinnen, waarbij in dit geval de turnsport als kapstok voor het verhaal is gebruikt. Het turnen en de turnwedstrijden leveren trouwens mooie scènes met fraaie sportmomenten op, waarbij het turnen fraai in beeld is gebracht. De titel Stick It is de benaming van de landing op de turnmat, waarbij je voeten niet meer mogen bewegen. Verder is het ook een krachtterm die gebruikt wordt als het tegenzit.
Het scenario voor Stick It is geschreven door Jessica Bendinger. Zij is onder andere bekend als ‘creative consultant’ van afleveringen van de TV-serie Sex and the City en als schrijfster van diverse scenario’s voor tienerfilms zoals Aquamarine en First Daughter. Met de film Stick It debuteert Bendinger als filmregisseur. Op de cover prijkt groot de naam van Jeff Bridges. Deze voor vier Oscars genomineerde bekende acteur speelt de strenge coach Burt Vickerman. De rest van de cast is nog relatief onbekend talent, maar zijn minstens zo belangrijk (of belangrijker) dan Jeff Bridges. De hoofdrol wordt gespeeld door Missy Peregrym. De andere turnster worden gespeeld door Vanessa Lengies, Nikki SooHoo en Maddy Curley. Andere rollen zijn er voor Kellan Lutz en John Patrick Amedori. Deze jeugdige sterren zijn voornamelijk bekend van TV-series. In de film wordt hiphop en andere moderne muziek gebruikt van onder andere Sugarhill Gang, Fall Out Boy, Styx, Green Day, Perry Como, Electric Six, Jurassic 5, Adam Ant en Blink 182. Stick It is een leuke sportieve komedie met een prima spelende jonge cast en luid swingende muziek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Sport
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418137809

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat anamorf op de DVD. Uiteraard bij deze recente film een zeer goede beeldkwaliteit op de DVD. Je krijgt een kleurrijk beeld voorgeschoteld met prima contrast, goed ogende natuurlijke kleuren en redelijke beeldscherpte. Het beeld is mooi scherp met voldoende detaillering. Het beeld is vrij van ongerechtigheden, alleen wat lichte filmgrain is af en toe te zien. De film is verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar. Zoals gebruikelijk bij Buena Vista staat de ondertiteling te hoog onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en ruimtelijkheid van de muziek. Hierdoor ontstaat een mooie, ruimtelijke soundtrack. Het laag is bij de muziek nadrukkelijk aanwezig, waarbij het LFE kanaal een lekkere ritmische dreun aan de muziek geeft. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De Nederlandstalige breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Extra’s heeft deze uitgave niet. Een lichte teleurstelling vergeleken bij de regio 1 release van deze film, die een ruime variatie een informatieve extra’s heeft. Wij moeten het dus met een kale release dus.

Conclusie

Stick It is een leuke sportieve komedie over uitdagen en overwinnen, waarbij in dit geval de turnsport als kapstok voor het verhaal is gebruikt. Verhaal gaat over een jonge rebelse meid die naar een turnacademie wordt gestuurd. Niet zomaar natuurlijk, ze heeft talent en wordt gestimuleerd dit talent ook te gebruiken. Wat volgt is een weg van overwinnen van tegenslagen met groot doorzettingsvermogen. De kwaliteit van beeld en geluid is prima. De uitgave heeft geen extra’s.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.